Fiatal vadászok számára gyakran nagy akadályt jelent az első fegyver és optika kiválasztása. Mivel kezdjem és mit tudnak a kedvező árú modellek? Pontosan ezekre a kérdésekre válaszol Max másik nevén a the.passionist, aki időt szánt a GECO Gold 2,5-15x50i céltávcső alapos kipróbálására.

Írta: all4hunters // the.passionist

A brandenburgi őzbakhét alatt lehetőségem volt Julia Schmid-del együtt a Jagdzentrum Oberberg-től kipróbálni az új GECO optikákat Én a GECO Gold 2,5-15x50i mellett döntöttem. Ugyan már lehetőségem volt tesztelni ezt a céltávcsövet néhány rendezvényen, pl. az 2018-as IWA-n, egy lőtér körülményei jóval különböznek a vadászati körülményektől.

A vadászaton: A GECO Gold céltávcső pozitív benyomást tett

Ugyan az optika téma nem újdonság a GECO-nál, a név hallatán először inkább lőszer jut eszünkbe és nem az optikák. Világos, hogy mit szeretne a gyártó: Olyan új vásárlókat szerezni az optikához, akik teljesen meg vannak elégedve a lőszerrel. Tehát próbáljuk ki a gyakorlatban:

Az első lesvadászaton gyorsan elmúlott az új céltávcsővel kapcsolatos kételkedésem. A beállítható világítópontos 4-es célkereszt megfelelt a személyes igényeimnek és jó érzés volt belenézni a céltávcsőbe.

 

Amikor az utolsó esti fényeknél megjelent egy őzbak a meggyfák között és a rossz fényviszonyok ellenére jól be tudtam célozni, minden kétség eltűnt a GECO optika működésével és minőségével kapcsolatban. Ugyanis nem az optika miatt nem lőttem ki az őzbakot, hanem a hiányzó golyófogó miatt.

A GECO Gold 2,5-15x50i kis súlyának köszönhetően a puskát is könnyebben kezelhetjük.

Egyszerű kezelhetőség a beállításnál és a becslésnél

A távolság becsléséhez a számozott parallaxis beállítás nyújt kitűnő támogatást. Annak ellenére, hogy lesvadászatoknál mindig viszek magammal egy távolságmérőt, ez a távcső lehetőséget nyújt a távolságok könnyű és biztos becslésére. Ez főleg fiatal vadászoknak egy egyszerű segítség a döntésben, mivel a 15x nagyítás lehetővé teszi a nagy távolságú lövéseket.

the.passionist: „A fiatal vadászoknak, akik még szemmel nem tudják megbecsülni a távolságokat, sokat segít a parallaxis számozott beállítása.”

Viszont ha a célpontom és a célkeresztem éles lesz és a parallaxis beállításon 300 méteres távolságot olvasok le, lehetőségem van a lövést átgondolni. Ezen kívül a GECO távcső egy nagy látómezővel rendelkezik, ami főleg gyors és nehéz lövéseknél teszi lehetővé a célpont gyors észrevételét és fókuszálását.

Főleg a fiatal vadászoknak alkalmas a GECO Gold optika belépő modellnek, aminek meggyőző a működése, kidolgozása és könnyűsége. A GECO Gold 2,5-15x50i céltávcső ára megfizethető, 1.295.- Euro.

the.passionist: A világítóponttal kapcsolatos kritikám hatására a gyártó azonnal pozitívan változtatott

A céltávcső összességében szolid benyomása és kedvező ára egy tökéletes belépőszintű modellé teszi. Alkalmas lesvadászathoz, cserkeléshez és a 2,5x-15x nagyításának köszönhetően a hajtóvadászathoz is.

 

Mivel én személy szerint a világítópont mindig finomnak és sötétnek állítom be, számomra ez volt az egyetlen kritikus pont a GECO Gold 2,5-15x50i-n, mivel az első fokozat is túl világos volt számomra a világítópont beállításnál.

 

Egy kritikára való reakció és bánásmód is jellemez egy vállalatot. Így a tesztünk és az őzbakhét után azonnal reagáltak a problémára a GECO képviselői és javítottak rajta, úgyhogy a túl fényes világítópont időközben már nem jelenthet problémát. Itt egy összefoglalás azoknak, akiket érdekel a tesztelt modell:

 

A GECO Gold 2,5-15x50i céltávcső előnyei:

  • Kedvező ár/érték arány; a gyártó által megadott eladási ár 1.295.- Euro
  • Alkalmas lesvadászathoz, cserkeléshez és hajtóvadászathoz
  • Csekély súly – tökéletes a gyors fegyverekhez
  • Strapabíró és megbízható felépítés és anyagok
  • Egyszerű kezelhetőség, ami segít a távolságok becslésénél

 

Vadászüdvözlettel!

 

the.passionist