A dobó fejszék nem csak a kocsmai játékokhoz valók. Ebből a cikkből megtudhatjátok, hogy a tomahawkok miért olyan hatékonyak még most is, mint az amerikai határvidékeken voltak

Egy túlélő felszerelés és tomahawk gyűjtemény.

A számos éles fegyver miatt, ami manapság a piacon megtalálható, úgy gondolhatunk a tomahawkokra, mint egy elavult relikvia, ami az amerikai határvidékekre való. Nos, gondoljátok át újra. A könnyű dobó fejszék megelőzik a gyarmatosított Amerikát és még ma is használják őket a katonaságnál, rendvédelmi szerveknél és a mindennap szabadban tartózkodó nők és férfiak. Fedezd fel ezen egyszerű eszköz ősi eredetét, és tudd meg, hogy hogyan lehet még mindig egy outdoor készlet hasznos része. De, ha csak azt szeretnéd megtanulni, hogy hogyan kell elhajítani az egyik ilyen „fenegyereket”, akkor Aram von Benedikt ad néhány hasznos tanácsot, hogy úgy dobj el egy tomahawkot, mint egy igazi profi.

 

A tomahawk története

A „tomahawk” szó az őshonos amerikai algonkinok nyelvezetéből ered. Ezt a széles körben beszélt nyelvet több tucat nemzet használta a keleti parton, és a nyelv sok általános angol szót adott nekünk, amit még ma is használunk (mint a moccasin – mokasszin és a hickory – hikori). Náhány tudós szerint John Smith kapitány volt az, Jamestown településről, aki először lejegyzetelte a “tamahaac” póhatan kifejezést, habár a történélemben megtalálható sok különböző változat és írásmód. Ezen nevek fordítása lényegében „egy eszköz, amivel le lehet vágni dolgokat” és ezt is teszi a tomahawk.

Ezek az egykezes fejszék egyenes nyéllel és kis fejjel rendelkeznek. Könnyűek és sokoldalúak, kézi szerszámként és dobófegyverként használták (és még most is használják) őket. Az Új Világ őslakosai kőbaltákat használtak többezer évvel az európai kontakt előtt, de amikor az élesebb és tartós fém fejszék elérhetővé váltak a kereskedelmi áruként a 17 században, akkor megemelkedett ezen eszközök népszerűsége. A mai tomahawkokat néha ezen vas kereskedelmi áruk utánzataként gyártják, de modernebb konstrukciós technológiákat is alkalmaznak. Néhány modern tomahawk fejet ejtőkalapáccsal megmunkált acélból készítenek és hőkezelik, hogy ütésálló és tartós legyen, a hagyományos keményfa nyelet pedig szintetikus nyélre cserélik. A tomahawk rajongók manapság már választhatnak a hagyományos stílus és felépítés vagy valami modernebb és újabb közül.

Amikor a vas eszközök és felszerelések először megérkeztek az Új Világba, akkor az őslakosok biztosan le voltak nyűgözve. Az vas edényeket le lehetett ejteni a földre anélkül, hogy eltörtek volna mint egy agyagedény, a vas fejszék pedig sokkal élesebbek voltak, mint a kőbalták (az addig szükséges idő töredéke alatt vágták ki velük a fákat). Az őslakos amerikaiak évszázadok óta készítettek kis fejszéket egyenes fa markolattal, ahogy az európaiak is (különösen a franciák). A tomahawk formája nem kizárólag ős amerikai. A frank harcosok arról voltak ismertek a korai középkorban, hogy könnyű hajító baltákat viseltek, amiket „francisca” néven ismertek, ezt közeli hajító- valamint vágófegyverként használtak a közeli harcban. Prokopiosz, egy a hatodik században élő történész egyszer azt írta a francisca-ról, hogy: „ … az a szokásuk, hogy egy jelre mindig eldobják ezeket a dobóbaltákat az első roham alatt és szétzúzzák az ellenfél pajzsait…” Az ilyen balták népszerűek voltak a középkor végéig, használták őket a gyalogos katonák és a lovagok is.

Francisca dobóbalta

Amikor a kereskedők és a kovácsok látták, hogy ez első nemzet emberei mennyire izgatottak a vas tomahawkok miatt, elkezdtek kísérletezni új változatokkal. Némely tomahawkot egyszerű díszekkel láttak el, míg másikakat gondosan kidolgoztak és feldíszítettek. Némelyik dekoratív csiszolással rendelkezett az éleknél, másikaknál pedig formákat lyukasztottak a pengébe (valamiért a szív forma nagyon népszerű volt). De ez mind semmi a pipa tomahawkhoz képest. Egy működő dohányzó tál töltötte be a fej szerepét, a markolat pedig üreges volt – így a felhasználó vagy pipázhatott a bajtársaival vagy levághatta az ellenségei fejét. Alkalmanként a pipa tálat is használták fegyverként. Egy történet (amit vagy kiszíneztek, vagy nem) a híres pionírt, Simon Kentont idézi (Daniel Boone egy fiatalabb kortársa), akit fejbe vágtak egy pipa tomahawk tál részével, ami egy érme nagyságú részt ütött a koponyájába és majdnem megölte.

K EXCLUSIVE törzsi békepipa tomahawk utánzat

A tomahawkok feltámadása látható a katonaságnál és a rendvédelemnél

A II. világháború veterán tengerésze, Peter LaGana érdeme, hogy a tomahawkok kikerültek a süllyesztőből és visszakerültek a katonai használatba a vietnámi háborúban. Az 1960-as évek végén felfrissítette a régi tomahawk formát és durván 4000 tomahawkot adott el az amerikai fegyveres erők kiválasztott egységeinek. LaGana tomahawk fejének egyik oldala egy hagyományos fejsze volt, a másik oldala pedig egy egyenes tüske. Hasonlóan a tengerészeti „hajóraszálló fejszékhez” a gyarmati napokból, a tüskét lyukasztáshoz, feszítéshez és ajtók feltöréséhez lehetett használni. Ahogy a háború (és a közvélemény) megromlott, 1970-ben bezárták LaGana vállalatát, de csak azután, hogy a tomahawk felfrissítették és újra bemutatták az új generációnak. Manapság több vállalat gyárt még „Vietnám tomahawkokat” kereskedelmi árusításra.

A vietnámi háború után nem ért véget a tomahawkok iránti érdeklődés tartalék eszközként és fegyverként. Némelyik katonai és rendőrségi erő még mindig használja ezt a tiszteletreméltó vágó eszközt a modern időkben.

Ugorjunk előre néhány évtizedet a vietnámi háborútól, és a „taktikai” tomahawk valamilféle feltámadást élvezett az amerikai katonák körében, Irakban és Afganisztánban. Ez az örökségi eszköz nyilvánvalóan jó fegyver volt a közelharcban, de a terepen is hasznos eszköz. Az amerikai hadsereg Stryker Brigade Afganisztánban, a 172. Stryker Brigade harci csapat Grafenwöhrben (Németország), a 3. Brigade és a 2. gyalogsági divízió Fort Lewis-ból elkezdte viselni és használni a tomahawkokat a mentőfelszerelés részeként és „moduláris behatoló eszközként”. És a katonák nem az egyetlen modern felhasználók.

Rendvédelmi ügynökségek, különösen a SWAT csapatok is rendszeresítették a tomahawkokat sok mindenre használható eszközként, ami könnyű és sokoldalú. Az előnyben részesített modellek rendelkeznek feszítővas tulajdonságokkal az ajtók és ablakok felfeszítéséhez, kötélvágó kampóval és olyan kivágásokkal, amik villáskulcsként alkalmazhatók.

SOG tomahawk dobó fejsze.

Hogyan hajítsunk el egy tomahawkot

Itt az alapvető probléma a tomahawkok dobófegyverként való alkalmazásával: Még ha jó dobó is vagy, tényleg el akarod dobni a fegyveredet? Néhány harcos úgy tekint erre a stratégiára, mintha az üres puskádat hozzávágnád az ellenséghez ahelyett, hogy újratöltenéd. Habár ősidők óta elhajították az ilyen fejszéket, egy rosszul elhelyezett csapás keveset sebez az ellenségen. Egy mellé dobás egyáltalán nem okoz kárt nekik, és még Te károsodhatsz (mivel éppen eldobtad a fegyveredet). Persze a történészek feljegyeztek olyan eseteket, amikor a tomahawkokat eldobták (mint a frank harci stratégia az ellenség felé hajított fejszék sorozatával), de még több olyan helyzet van, amikor kézben akarod tartani a fegyveredet.

CRKT Woods kovácsolt karbon acél fa hikori markolatú fejszék.

Mindezeket szem előtt tartva nem tagadható, hogy a fejsze és a tomahawk dobás a legrégebbi feljegyzések óta egyfajta időtöltés Amerikában. Nem csak a történelmet felelevenítők körében népszerű Észak Amerikában, a rajongók kézzel készített tomahawk keresnek mesterembereknél és magas díjazású tomahawk dobó versenyeken vesznek részt. A dolgok elég komollyá vállhatnak a drága tomahawkokkal vívott nagy pénzes versenyeken.

De nem ők az egyetlenek, akik ezt az örökségi eszközt használják. A tomahawkokat olyanok is használják, akiket érdekli a kempingezés, bushcraft és a vadonban való túlélés. Mivel a tomahawkok könnyebbek, mint a hasonló méretű fejszék, könnyebb őket viselni a terepen a favágáshoz és más tennivalókhoz. És habár a fejszefej geometriája nem hasítja a fát olyan simán, mint a más stílusú fejszék, ez nem gátolja meg az embereket, hogy a tomahawkokat válasszák a fejsze alternatívájaként. Egy kalapács résszel a fejsze fején a tomahawk olyan hasznos lehet az erdőben manapság, mint bármikor volt. T i m  M a c W e l c h

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!