A kékített acél egy olyan klasszikus, ami soha nem fog kihalni, de temérdek más kivitelezés is létezik, ami megvédi a sörétes puskádat a használat során a káros hatásoktól.

Balról: A Benelli Super Black Eagle 3 a matt kék BE.S.T. kivitelezéssel; egy SBE3 terepmintával, és egy Remington 870 Special Purpose Marine Magnum pumpás sörétes puska nikkel bevonattal a puskacsövön és a tokon.

A sörétes puskám oldalra csúszott a drótkerítés mentén, ami összetartotta a rejtekhelyet. Egy lassú reggel volt, a Benelli pedig neki volt támasztva a cédrusfa gallyakból rögtönzött búvóhelyünknek. Odanyúltam, hogy megigazítsam a puskámat és ahelyett, hogy egyenesen függőleges állítottam volna, ügyetlenül végig karcoltam a puskacsövet 15 cm rozsdás dróton. De amikor a hüvelykujjammal letöröltem a karcolást, észrevettem, hogy nem is karcolódott meg – csak a kerítésről maradt rajta egy poros réteg, ami eltűnt, amikor megérintettem.

Szerencsém volt, mert nem az enyém a puska. Ez egy teszt modell volt – a Super Black Eagle 3, a Benelli új BE.S.T. kivitelezése – és abban a pillanatban nem tudtam madarakon tesztelni, ez a baleset is számított. Mint sok vadász, én is durván bánok a felszerelésemmel és nem mindig törődök vele úgy, ahogy kéne. Mint a legtöbben, akik vízimadarakra vadásznak, én is egy olyan sörétes puskát akarok, amit minimálisan kell karbantartani és lőhetek vele bármilyen időben anélkül, hogy a rozsda miatt aggódnom kéne.

Amíg vártunk a késő reggeli felrepülésekre, elgondolkodtam azokon a puskákon, amiket sikeresen összekarcoltam (kisebb erőfeszítéssel), leejtettem és eláztattam az esőben. Nem vagyok biztos abban, hogy bármely bevonat ellen tudna állni annak a zűrzavarnak, ami a vadászszezonomra jellemző, évről évre. Ezért elvégeztem egy kis kutatást, és ahogy vártam, kiderült, hogy nem minden sörétes puska bevonat egyforma. Némelyik jobban ellenáll az elemeknek – és vadászoknak – mint a másik.

Egy Winchester Model 12 kékített puskacsővel.

Sörétes puska bevonat alapok

Ha átismételnénk minden bevonat típust, az olyan fájdalmas lenne, mint másnaposan végig ülni egy kémiaórát. Ehelyett inkább fussuk át az összesítést.

A klasszikus és vitathatatlanul legkevésbé hatékony módszer a sörétes puska fém részeinek bevonására a fekete oxid kivitelezés, amit kékítés néven ismerünk. Több módszer van a kékítés létrehozására – hideg kékítés, meleg kékítés, niter kékítés, és így tovább – és mindegyiknek más előnyei vannak, de az elv ugyanaz: A kékítés egyfajta irányított oxidálás, ami megakadályozza a nem kívánt oxidálódást (azaz, rozsdát).

Ez a technológia régóta jelen van, és egyértelműen jobb a terepen, mint a kezeletlen acél. De a védelem, amit a kékítés nyújt minimális, és a sörétes puska érzékeny marad a párára és az elhasználódásra. Ennek ellenére sok vadász vállalja a karbantartást az esztétikáért cserébe.

A parkerizálás célja szintén a vas vagy acél rozsdamentesítése úgy, hogy az alkatrészeket egy forró savas oldatba mártják. A folyamatot (amit mangánfoszfatálási folyamatnak is neveznek) a Parker Rust-Proof vállalat tökéletesítette és adta ki az 1900-as évek elején. Ez még mindig nem a legjobb választás a korrózió és kopás élleni védelemre, de egy nagy lépés a kékítéshez képest. A parkerizálást a katonaságnál is használták (gondolok itt a 2. világháború szolgálati pisztolyokra), és jól passzol a taktikai sörétes puskához a hozzátartozó tükröződésmentes tulajdonságoknak köszönhetően.

A sörétes puska alkatrészeket galvanizálni is lehet, ami egy további szándékos oxidációs folyamat, habár ezt alumíniumnál és más vastartalom nélküli anyagoknál alkalmazzák és nem acélnál. A galvanizált alumínium tokkal rendelkező Benelli 828U jó példa erre az eljárásra. A galvanizálás viszonylag olcsó és tartós, habár az alumínium ennek ellenére benyomódhat és rozsdásodhat, még ha nem is annyira fog rozsdásodni, mint az acél.

Vannak olyan lehetőségek is, mint a nitridált kivitelezés, és az olyan márka nevű folyamatok, mint a DuraCoat, és Perma-Cote. Talán már hallottál egy csomó más kivitelezésről, amiből az összes mozaikszó és bele is szédültél: Physical Vapor Deposition – fizikai gőzlerakódás (PVD), Plasma Enhanced Chemical Vapor Deposition – plazmával fokozott kémiai gőzlerakódás (PECVD), és diamond-like carbon (DLC) coating – gyémántszerű karbon bevonat, egy vékony, kemény kivitelezés, amit tipikusan a pisztolyoknál jellemző, nem a sörétes puskáknál. Azt is érdemes megemlíteni, hogy az ilyen típusú kivitelezéseket bevonatként vagy kezelésként kategorizálhatjuk. Az olyan bevonatoknál, mint a DuraCoat és Perma-Coate, anyagokat visznek fel a komponensekre, míg a gőzlerakódási folyamatoknál általában a fémet kezelik.

Mint minden lőfegyverrel kapcsolatos dolognál, itt is mélyen beleáshatnák magunkat abba, hogy mi mindent kell figyelembe venniük a gyártóknak a bevonatok tulajdonságainál. Mennyire lágy vagy vastag a kivitelezés? Befolyásolja az illeszkedést az alkatrészek összeszerelésénél? A bevonat sima vagy durva, és ez befolyásolja-e a puska működését? Szerencsére ezek a mérnökök problémái és nem a vadászoké.

Az utóbbi évtizedekben a vadászok is leleményesek voltak és megalkották a saját festett kivitelezésüket festékszórós terepmintával, ami egy bizonyos mértékű védelmet is ad. Néhány gyártó is használ festéket, habár a mártott terepmintás modellek elterjedtebbek. A Field & Stream shotguns szerkesztője, Phil Bourjaily még emlékszik, hogy az első terepmintás mártott modellt az 1990-es évek közepén látta, habár mindent megtesz, hogy ne birtokoljon ilyen puskát.

Bourjaily úgy gondolja, hogy megéri a fa és fém sörétes puskával való vadászat egy havas napon.

„Nem kérdés, hogy ezek az új bevonatok sokkal praktikusabbak, mint a kék acél sörétes puskák” mondja Bourjaily, aki ennek ellenére ilyen puskával vadászik vízimadarakra. „Nem is kell durván bánni egy kékített puskával ahhoz, hogy rozsdásodjon. Hagyd egy nyitott puskatokban egész nyáron, és lehet, hogy narancssárga lesz, amikor kiveszed ősszel.”

Habár sok vadász még mindig becsüli a klasszikus kék acél és diófa agyazás külsőt, megveszik – nem is keveset – az ilyen új kivitelezésű puskákat is. És a legtöbbször egy bizonyos kivitelezést keresnek, ami egy vadász háztartási nevet is szerzett magának.

King Cerakote

Amennyiben nem ismered, biztosíthatunk afelől, hogy a Cerakote – egy vékony rápermetezett kerámia bevonat – manapság a legnagyobb divat. Habár az Oregon székhelyű vállalatot 1984-ben alapították, csak az elmúlt években lett elismert. A honlapjuk szerint, a vállalat több mint 90 kerámia színt és kivitelezést fejlesztett ki, és több lőfegyver gyár használja az ő bevonataikat, mint bármely más bevonatot.

„Megvan a saját bevonatunk, a Marincote, amit még mindig használunk, de nagyon sokat átkonvertáltunk Cerakote-ra,” mondta Linda Powell, a Mossberg médiakapcsolatok igazgatója. A Cerakote nem feltétlenül hatékonyabb, mint a Marinecote, de a “Cerakote nevét ismerik és a fogyasztók tudják, hogy azt akarják.”

Emellett egy kicsit meglepően olcsóbb a vállalatnak a Cerakote használata, mint a saját kivitelezésé. Eközben a Browning is nagy fogyasztói igényt látott a tartós kerámia bevonatokra.

„A Cerakote folyamat az üzletünk egy hatalmas része,” mondta Rafe Nielsen, a Browning marketing és kommunikációs igazgatója. Becslései szerint a Cerakote modellekből ugyanannyit vagy többet adnak el, mint a terepmintás kivitelezésű modellekből. „Ez egy nagyszerű kivitelezés, de az esztétika is segít az eladásban.”

A cég először a puska szériákon kísérletezett a Cerakote bevonattal, és a sörétes puska oldalon dobták piacra (mint a Maxus Wicked Wing) a vevői igényekre válaszolva.

„[Az igény] hatalmas. Minél többet teszünk egy X-Bolttal [puska], annál többet adunk el belőle, mondta Nielsen. „A helyzet ugyanilyennek tűnik a sörétes puska oldalon. Mindenkinek van egy kacsázó puskája, és adni kell nekik egy okot, hogy vegyenek egy másikat, mert nehezen használódnak el. És az érdekes kivitelezés egy további oknak bizonyultak, hogy vegyenek egy másik kacsázó puskát.”

Egy vegyes zsákmány és a BE.S.T. kezelésű Benelli.

A Benelli agyszüleménye

A Cerakote lendületét figyelembe véve, és a relatív anonimitás, amit a fegyvergyártó cégek saját kivitelezései elszenvedtek (hallottál valaha a Beretta Aqua-Tech kivitelezésről?), érdekes lesz látni, hogy a vadászok hogyan reagálnak a Benelli saját BE.S.T. kivitelezésére vagy a Benelli felületkezelésre.

Az első véletlen karcteszt után, megpróbáltam szándékosan megrongálni a Benelli puskacső bevonatát. Egész héten nem tettem bele a tokba, áthúztam még egy köteg rozsdás dróton, végig húztam rajta a terepjáróm slusszkulcsát, még a zsebkésemmel és megpróbáltam megkarcolni, mindezt hatástalanul.

Természetesen ezek a tesztek csak cuki kis projektek voltak, az évtizedhez és dollármilliókhoz képest, amit a Benelli az R&D-be fektetett, hogy megalkossa azt a kivitelezést, amit tönkre akartam tenni. Azért tartott ilyen sokáig, mondta George Thompson termékmenedzser igazgató, mert a Benellinek ki kellett fejlesztenie egy új folyamatot.

Röviden, a Benelli kitalálta, hogy hogyan kombináljanak néhány létező gőz technológiát és vonják be vele a sörétes puska alkatrészeket szobahőmérsékleten ahelyett, hogy a puskacső pontosságát megsemmisítő magas hőmérsékleteket használják a felvitelre. Eddig a gyári szabvány tesztek azt mutatják, hogy a BE.S.T. úgy áll ellen a korróziónak és kopásnak, mint egy bajnok.

Egy versenytárs puskacsövén mutatkozik a sérülés sós vízben töltött 48 óra után, ezzel szemben a Benelli BE.S.T. kezelt puskacső sós vízben töltött 3 hónap után .

„A Cerakote keménységét sem ugyanazzal a mércével mérik, mint a BE.S.T. keménységét, mondta Thompson. „A BE.S.T.-et Vickers keménységméréssel mérik, ami kb. 80-as keménységi értéknél kezdődik. Lényegében, ha Cerakote keménységét szeretnénk így mérni, a deformáció mértéke olyan magas lenne, hogy nem lehetne mérni.

Ezzel ellentétben a BE.S.T. keménysége 2000HD, ami 20x keményebb, mint bármely más festett kivitelezés, beleértve a terepmintás. Érdekes módon a lőfegyver iparon kívüli cégek elkezdték használni a Benelli kezelését bizonyos termék alkatrészeken, beleértve a Rolex, Ducati, és Lamborghini.

Ha már a luxus termékeknél tartunk, észreveheted, hogy a BE.S.T. többe kerül. Ez azért van, mert a vállalat R&D-be fektetett pénzét beépítették a puskák árába. A kezelt SBE3 $2,199-be kerül, a hagyományos szintetikus fekete modell pedig $1,899. Ezen kívül van egy ETHOS modell is BE.S.T. kivitelben, és Thompson azt mondta, hogy a Benelli bővíteni fogja a szériát.

A Benelli fontolgatta, hogy életre szóló garanciát ad a bevonatra, de elvetették az ötletet, mert ezt a kifejezést mindenféle termékhez hozzácsapták már, és annyira elértéktelenedett, hogy a vevők már figyelembe sem veszik. Ehelyett a Benelli egy hosszú garanciaidő mellett döntött, ami hatékonyabbnak tűnik a vásárlók figyelmének felkeltésében: egy 25 éves garancia hosszúnak tűnik (a garancia a BE.S.T. bevonatú alkatrészekre vonatkozik, nem az egész puskára.)

A végeredmény

Mindezen alacsony karbantartást igénylő sörétes puska technológiák ellenére, nincs olyan, hogy karbantartást nem igénylő sörétes puska. Először is nem minden alkatrészt lehet vagy fognak valamilyen módszerrel kezelni. A töltényűr például az SBE3 puskán nincs bevonva BE.S.T.-tel, ahogy a szénszálas borda sincs, amin szintén mutatkozni fognak az elhasználódás jelei.

„Csak azért, mert a külseje védve van, nem jelenti azt, hogy belül is védve van,” mondta Bourjaily. „Ki kell tisztítanod a puskád belsejét. Év végén pedig akkor is szét kell szedned a puskádat és mindent meg kell tisztítanod.

Egy rendszeres szezon így is keményen bánik a sörétes puskával, a legdurvább környezeti viszonyok pedig így is megteszik a hatásukat. Lee és Luke Kjos a Kjos Outdoors-tól minden nap szétszerelik a puskáikat, amikor tengeri récékre vadásznak, és extra karbantartást végeznek amikor nyirkos vagy poros környezetben vadásznak, mint a Saskatchewan farmok, ahol a termőföldön lévő finom port fújja a szél és bekerül a zárszerkezetbe. A bevonatok határozottan segítenek a sérülések ellen, de nem gyógyítanak meg mindent.

„Olykor a vásárlók felhívnak minket a BOSS-nál, és azt mondják, hogy egy kagyló került a puskájukba,” mondta Luke Kjos, „Én pedig megkérdezem, hogy tisztítják-e a puskákat. Ők pedig azt mondják, „Ó, nem erről van szó.” Nekem pedig azt kell mondanom, hogy „Nos öreg, szerintem pont erről van szó.”” N a t a l i e  K r e b s