A Leupold megszünteti a tiszteletreméltó VX-3i céltávcsövet és egy fényerősebb, strapabíróbb VX-3HD-vel helyettesíti

A Leupold VX-3HD egy méltó új csillag a sokoldalú céltávcső kategóriában

Gyors pillantás az új Leupold VX-3HD-re.

Szeretem az egyszerű dolgokat, amik működnek. Gombokat – nem cipzárakat – a Carhartt kabátomon. A keresztzár a KA-BAR bicskámon. A Hi-Lift emelőm, ami több százezer kilométert utazott különböző terepjáró hátuljában, amik fele olyan strapabírók sem voltak.

És a Leupold VX-3 céltávcsöveim. Van vagy fél tucat ebből az egyszerű, megbízható Leupold céltávcsőből a különböző puskáimon. Ezek megszemélyesítik a Leupold arany gyűrűjének ígéretét: strapabíró, felesleges dolgoktól mentes optikák, amik könnyűek és nem veszítik el a belövésüket szezonról-szezonra.

Ezért fújtam riadót, amikor a barátom Ryan üzent nekem Karácsony után. Egy VX-3i céltávcsövet akart vásárolni az új Alterra puskájára. „Megőrültem, vagy a Leupold tényleg megszünteti az egész VX-3i szériáját?”

Ez újdonság volt számomra. Megnéztem a Leupold honlapját és tényleg, minden VX-3i (az „i” megjelölés nem „illuminated – világítópontot” jelent, mint azt sokan gondolják, hanem egy új, feljavított „improved” megkülönböztetés az eredeti VX-3-hoz képest, amit kereken 40 éve mutattak be) nem elérhetőként volt jelölve. Ezért továbbítottam Ryan üzenetét a Leupoldnál dolgozó barátaimnak, remélve, hogy kapok egy magyarázatot.

Amit ehelyett kaptam, az egy doboz, ami a Leupold fekete és arany színiben tündökölt. Benne az új VX-3HD volt, a tiszteletreméltó céltávcső következő generációja. Az én mintám egy 4.5-14×40 volt, pont megfelelő az összes puskára a szekrényemben. Belül egy rövid üzenet volt: „Megszüntetni, soha. Továbbfejleszteni a VX-3HD-re, igen.”

Ez volt az arany gyűrűs cég legújabb csillagának bemutatása, amit hivatalosan jövő héten kezdenek el árulni. Szóval…első benyomás? Könnyű. Az én példányom 408 g-ot nyom – pont annyi, mint ugyanez a modell a VX-3i szériában – ami jó választássá teszi egy golyóspuskához, amivel sokat megyünk. Egyszerű. Az enyém a Fine Duplex célkereszttel rendelkezik, ami egy tiszta és gyorsan célzó szálkereszt. És testre szabható. Az enyémen a Leupold felhasználóbarát ZeroLock kupak nélküli függőleges torony van, amire tehetünk CDS-t vagy a Leupold lőszer specifikus tárcsáját.

Az állító kar az író VX-3HD céltávcsövén.

A VX-3HD rendelkezik néhány feljavított tulajdonsággal az elődjéhez képest. Az első az optika. Az új céltávcsövek az “Elite Optical System – elit optikai rendszerre” épülnek, ami csak egy marketinges konfettinek hangzana, ha az üveg nem lenne ilyen fényerős, ragyogást megtörő bevonatokkal. Az én mintám egy recézett, eltávolítható karral érkezett a nagyítás állító tárcsán. A torony klikkek pedig határozottabbak és érezhetőbbek, mint a „régi” VX-3i szériánál, amit az éves optikai tesztünkben puhának és határozatlannak értékeltem.

A Leupold szerint az árak $500 és $1,000 között lesznek, ami egy kicsit magasabb a VX-3i szériánál, de stabilan a piac közepén van.

Az új Leupold VX-3HD az író coyote puskáján.

A mintámat a .257 Weatherbymre szereltem fel. Prérifarkas szezon van, és a 85-grain Noslerjeim bevetésre készen állnak. Feltételezem, hogy az új VX-3HD nhány változata benne lesz az idei optikai tesztünkben, ahol teljes mértékben kiértékeljük, megmérjük az optikai felbontását, alacsony fényviszonyban mutatott teljesítményét, és a torony követését. Már várom, hogy láthassam, milyen a konkurens termékekhez képest, mint a Zeiss Conquest V4, Vortex Razor HD, új Maven céltávcsövek, és a Toric a Tract-tól.

De egyelőre tudathatom Ryannel, hogy a VX-3i hivatalosan visszavonult, de a VX-3HD egy méltó utódja lesz. A n d r e w  M c K e a n