Ezek a legjobb vadászkések a vadhús terepen való feldolgozásához

A legjobb vadászkések, amik idén a piacra kerülnek

Szinte mindegyik kés lehet vadászkés – de nem feltétlenül egy jó vadászkés. Végül is a „vadászkés” egy elég tág kategória a felszerelések szempontjából, amit használhatunk bármely olyan kés megnevezésére, amit magunkkal viszünk a vadászatra, vagy az állatok megnyúzására, illetve a vadhús feldolgozására használunk. Nem valószínű, hogy a vadászok valaha egyet fognak érteni abban, hogy melyik a legjobb vadászkés, de jó hír az, hogy nem is kell. Sokan a legjobb késgyártók közül tudják, hogy a különleges tulajdonságok jobb pengét adnak a kedvenc vadászat fajtánkhoz és már most olyan sok modell van a piacon, vagy áll elkészítés alatt, hogy mindenki megtalálja a számára tökéletes kést. Itt megtalálhatod a legjobb új vadászkéseket a Te vadászatodhoz.

A legjobb vadászkések

Spyderco Bow River FB46G

Spyderco Bow River FB46G

A legjobb megfizethető vadászkés

A Spyderco arról ismert, hogy elsőként gyártott modern, egy kézzel nyitható, mindennapi zsebkéseket. Azonban a vállalat gyárt lenyűgöző fix pengéjű késeket is, beleértve a Bow Rivert. Ez egy egyértelműen nyúzó típusú penge, ami elég hosszú ahhoz, hogy a szeletelő és feldolgozó munkákat is el lehessen végezni vele. Az egyenes penge a pénztárca kímélő 8Cr13MoV rozsdamentes acélból készült, elég jól tartja majd az élét és könnyű lesz élezni, és valószínűleg a rozsdának is jól ellenáll majd. A kontúrozott fekete és fehér G10 markolat kényelmes, és kellemes meglepetés egy ilyen kedvező árú késnél. A Spyderco jó munkát végzett a tokkal is, ami egy bőr erszény típusú tok, ami biztosan tartja a Bow Rivert és kellemes a kivitelezése. Ha valamibe bele kellene kötnöm, akkor szeretném, ha egy kicsit vékonyabb lenne a penge és szeretnék valami mintázatot a markolaton a plusz fogásért, mivel a sima kivitelezés egy kicsit csúszós lehet, amikor munkához látunk. Ennek ellenére a Bow River az ára felett teljesít. Ár: $60.00 – Tulajdonságok: Penge hossz 110 mm; Penge vastagsága 2,5 mm; Teljes hossz 206 mm; Súly 107g.

Cold Steel Click-N-Cut

Cold Steel Click-N-Cut

A legjobb vadászkés cserélhető pengével

Úgy tűnik, hogy a cserélhető pengés kések évről-évre népszerűbbek. Ennek oka talán a sokoldalúság, hogy különböző penge típusok állnak rendelkezésünkre, vagy az, hogy kicserélhetünk egy tompa pengét egy élesre. Mindegy is, ez a típus itt van és itt is marad jó okkal, néhányan a legjobb márkák közül is gyártanak ilyen késeket. A Cold Steel ezen elgondolás érdekes és hasznos. A Click-N-Cut egy nem összecsukható kialakítás egy polimer biztonsági narancssárga markolattal és három különböző típusú, cserélhető pengével. Ezek nem eldobható pengék, mint a szike típusúak. A Click-N-Cut-hoz kapunk egy hagyományos finom élű pengét, egy zsigerelő kampós pengét és egy recézett pengét. Azért jó a recézett penge, mert olyan feladatokra használható, amik túl durvák a finom pengéhez, így a finomabb élű hagyományos és kampós pengét használhatjuk a vadászati feladatokhoz, mint pl. egy nagyvad megnyúzása. A penge cserélő rendszer nagyszerű. Egy olyan karral rendelkezik, mint egy hátul záródó kés, egyszerűen ki kell oldani, ahogy összecsuknál egy kést, de az összecsukás helyett egyenesen ki kell húzni a pengét a markolatból. Ugyanez fordítva a visszarakáshoz. A Click-N-Cut-hoz egy öntött kemény műanyag tokot kapunk, amiben a két extra pengének is van hely, amik a csupán 63,5 mm hosszúságukkal egy kicsit rövidek lehetnek néhány feladathoz, de összességében a teljes csomagot kompaktá és könnyűvé teszi. Az ára $31.95 – Tulajdonságok (csak a kés): Teljes hossz: 165 mm; Penge hossza: 63,5 mm; Penge vastagsága: 1,5 mm; Súly: 57g.

Browning Primal Folder—Medium

Browning Primal Folder—Medium

A legjobb klasszikus összecsukható kés

Ha olyan vadász vagy, aki szerint a legjobb vadászkés egy mindennapi használatra tervezett kés, akkor érdemes lenne egy pillantást vetned a Browning Primal összecsukható késre. A tulajdonságok egy strapabíró, csicsáktól mentes összecsukható zsebkésre utalnak, de néhány olyan dizájn elemmel, ami hasznossá teszi a vadászok számára. Az ár alacsonyan tartása miatt a Primal Foldernél bevált anyagokat használtak, amik se nem egzotikusak se nem könnyűek: főleg rozsdamentes acél és polimer. Egy szűk, sekély drop point penge 8Cr13MoV rozsdamentes acélból, kétkezes nyitóval, jól használható vadászathoz és a mindennapokban. A rozsdamentes acél betétek kellemes súlyt és erőt adnak a késnek. Ezeket a betéteket polimer „pikkelyek” fedik, amikre egy gumis anyagot öntöttek, ami kitűnő fogást biztosít. A hátránya? A Primal Foldert kicsit nehéz a zsebből elővenni és eltenni. Készülj fel arra, hogy kifordítod a zsebedet, ha túl gyorsan veszed elő a kést. Ellenben csekély annak az esélye, hogy ez a kés véletlenül kiesik a zsebedből, ami egy jó dolog. Összességében a Browning Primal Folder—Medium egy jól megtervezett és kivitelezett kés, aminek a használata kényelmes, a penge alakja sú és különösen megfizethető az ára. Ár: $22.99 – Tulajdonságok: Penge hossza 89 mm; Penge vastagsága 2,3 mm; Kinyitott hossz 200 mm; Összecsukott hossz 112 mm; Súly 92g.

GIANTMOUSE GMF2

GIANTMOUSE GMF2

A legjobb egyszerű vadászkés

Annyira lenyűgözött az a mindennapi összecsukható kés, amit a Giant Mouse küldött egy régebbi ismertetőhöz, hogy izgatottan vizsgáltam meg az egyik fix pengés késüket vadászati felhasználáshoz. Sajnos nincs készleten, de a tulajdonságokat és az árat figyelembe véve ez nem meglepő. A GMF2 egy old-school stílusú, full tang fix pengés kés, formázott zöld vászon micarta borítással a markolat oldalain rögzítőkkel és távtartókkal. Semmi extra, csak egy kipróbált és jó módon összerakott, strapabíró, egyszerű fix pengés kés. Bohler N690 kobalt acélból készült, a vékony drop point penge egy nagyszerű általános célú kés lesz a terepre és a vadászathoz is. A penge alakja alkalmas és használható zsigerelésre, nyúzásra és néhány feldolgozási folyamathoz is. Az old-school stílushoz passzolóan a tok is erszény stílusú egy belső füllel az öv számára. Az eladási ára $195, így nem csoda, hogy ez a kés már elfogyott, amikor a cikket írtam. Ez azonban nem baj, várunk. Az ára $195. Tulajdonságok: Penge hossza 92 mm; Penge vastagsága 4 mm; Teljes hossz 206 mm; Súly 116g.

Gerber Randy Newberg EBS

Gerber Randy Newberg EBS

A legjobb cserélhető pengés készlet

Még egy résztvevő a cserélhető penge kategóriában, a Gerber Randy Newberg EBS, aminek olyan cserélhető pengéi vannak, amiket karban kell tartani, mint minden más kést és nem eldobni. Az EBS inkább hasonlít, egy készletre, mint egy késre. Amikor nem használjuk, akkor a pengék egy okosan kialakított dobozban vannak, amiben nem lötyögnek, a markolat pedig a tok hátulján pihen. Dobd be ezt az egészet a hátizsákodba és minimális helyigénnyel lesz nálad három penge és egy okosan megtervezett markolat, használatra készen. Nincs lehetőség az övre rögzítéshez vagy zsebre rakáshoz, de minek is kellene? Ezt a vadászkés készletet arra tervezték, hogy állatokat szedjünk szét vele, vagy használjuk a tábor körül, amikor nem fontos a gyors hozzáférés. Az EBS-hez három 440C rozsdamentes acél penge tartozik, amiket „kempingezéshez, feldolgozáshoz és multifunkciósnak” hirdetnek. Alapjában egy fogazott és két drop point penge van hozzá, az egyik kb. 25 mm-rel hosszabb, mint a másik. A tokban könnyen hozzáférhetők a pengék, a markolatra való felszerelésük pedig könnyű, mihelyt nem agyaljuk túl a dolgot. A markolat szilárd polimerből készült, amire egy gumi szerű bevonatot öntöttek, keskeny, de mégis kényelmes. Remélhetőleg a Gerber gyárt majd más típusú pengéket is hozzá, mondjuk egy kampósat zsigereléshez. Ár: $60.00 – Tulajdonságok: Penge hossza 82,5 mm – 108 mm; Teljes hossz 236 mm; Súly 117g.

CRKT BIWA

CRKT BIWA

A legjobb kompakt vadászkés

A BIWA az egyik legkisebb kés a csoportban, és biztosan a legkarcsúbb (igen, „karcsú”). Ez egy fix pengéjű kés, ami visszatér a „pisztráng és madár – trout and bird” napokhoz, amikor még az emberek alkalmanként pisztrángot tartottak, anélkül, hogy pogánynak nevezték volna. Tervezésének köszönhetően jó teljesítményt nyújt, a BIWA 8Cr13MoV rozsdamentes acélból készült, karcsú profilja van, full tang pengével és vékony markolattal rendelkezik és szépen kialakított G10 markolat lapokkal. Ez segít a kés súlyának alacsonyan tartásában, ami csupán 45g, ami jó dolog, ha nem akarsz nagy súlyt cipelni egy vadászaton. Habár nem túlélési feladatok ellátására tervezték, a 75 mm-es penge ellát bármilyen vadász feladatot. A kemény műanyag, öntött tok biztosan tartja a BIWA-t és van hozzá egy fül az övre rögzítéshez is, amit feltehetünk a tokra. A zsinóron kívül, ami túl kicsi a kezünkre, ez egy nagyszerű kis kés. Ár: $49.99. Tulajdonságok: Penge hossza 77 mm; Penge vastagsága 2,8 mm; Teljes hossz 168 mm; Súly 56g (tokkal).

Outdoor Edge: Duck Duo

Outdoor Edge: Duck Duo

A legjobb „kacsafej” kés

Nem, ezek nem kacsa vadász kések, ezek nagyvadakhoz való pengék egy „kacsafej” profillal a markolat végén. Ez a kés készlet két full-tang, fix pengés kést tartalmaz, mindegyik biztonsági narancssárga gumírozott, csúszásmentes TPR markolattal. A kettő közül a nagyobb egy nyúzó/zsigerelő, a kisebb pedig egy drop point a finomabb vágási munkákhoz. Mindkét penge 8Cr14MoV rozsdamentes acélból készült, keménységük 57 Hrc. A kacsafej kialakítás „csőr” része a gyűrűs- és kisujj közé csúszik, a középső ujjak pedig átfogják az elég vékony markolatot. Meg kell szokni, de kényelmes és jó kezelhetőséget nyújt. Jó lenne, ha a „csőr” nem lenne ennyire kiemelve, de nagyrész nem ott fogjuk. A kések szállításához az Outdoor Edge egy erszény típusú tokot ad, amikben biztonsági betétek találhatók és jól tartják a késeket. Ez a markolat stílus nem való mindenkinek, de megéri kipróbálni egy ideig és eldönteni, hogy jó-e neked. Ár: $54.96. Tulajdonságok: Zsigerelő kampó hossza 94 mm; Drop Point penge hossza 81 mm; Penge vastagsága 2,8 mm; Zsigerelő kampós teljes hossz 183 mm; Drop Point pengés teljes hossz 172 mm; Teljes súly 152g.

Benchmade Meatcrafter

Benchmade Meatcrafter

A legjobb hentes és feldolgozó kés

Amikor a Benchmade említette nekünk a Meatcrafter-t, egy csúcsminőségű kést a vadhús feldolgozásához, akkor bele akartuk tenni a legjobb vadászkések közé? Nos, igen. Az igazi munka a lövés után kezdődik, nem? És ennek a kemény, de gyümölcsöző munkának része a végső vágás, ami a húst az asztalra teszi. Ez nem egy erős, fix pengés túlélő kés. Nem annak készült. Ez egy csontozó kés, aminek megvan a képessége minden húsfeldolgozó munka elvégzésére. Egy újfajta fémből készült, amit a Benchmade-nek készítettek, egy porított fém technológiával CMP-154, a penge elég vékony és valamennyire rugalmas, ezért látja el olyan jól a legtöbb húsfeldolgozó feladatot. A húsfeldolgozás csúnya tud lenni. Szerencsére a markolat öntött Santoprene-ből készült, ami egy gumiszerű anyag, ez segít a jó fogás megtartásában akkor is, amikor nedves vagy véres a kezünk. Annak ellenére, hogy ez nem egy olyan kés, amit az övedre vagy a hátizsákodra teszel, a Meatcrafterhez adnak egy öntött Boltaron tokot, ami méltó egy kiránduláshoz. Ez egy nagyszerű kés, aminek sok hasznát fogod venni a táborban, konyhában, boltban vagy akárhol, ahol feldolgozod a vadat. Ár: $160. Tulajdonságok: Penge hossza 154 mm; Penge vastagsága 2,3 mm; Teljes hossz 281 mm; Súly 92 g.

Buck 659 Pursuit Pro

Buck 659 Pursuit Pro

A legjobb modern klasszikus vadászkés

A Buck ugyan a hagyományos stílusú 110 összecsukható késéről ismert, csinálnak modernebb kinézetű késeket is, beleértve ezt az új 659 Pursuit Prot. Ez egy felfrissített és modern kinézetű változata a klasszikus lockback összecsukható késnek jobb ergonómiával és újabb pengeacéllal. Vadászatra készült, a 659 egy széles, 92 mm-es pengével rendelkezik, ami S35VN rozsdamentes acélból készült. Ez egy lockback kés, a rozsdamentes záró rúd a helyére ugrik kinyitáskor és stabilan tartja a pengét. Fekete üveggel töltött nejlon markolatokat vontak be fekete és narancssárga Versaflex-szel, ami egy gumiszerű anyag és biztos fogást nyújt. A penge nyitása egyszerű a kétkezes nyitó „gombokkal”. Összecsukva 127 mm, így ez nem egy zsebkés. Szerencsére egy nejlon tokot adnak hozzá, amit övre tehetünk. Ár: $105 – Tulajdonságok: Penge hossza 91 mm; Blade vastag 3 mm; Teljes hossz 182 mm; Összecsukott hossz 127 mm; Súly 107g.

Outdoor Life Camping Fixed Blade Knife

Outdoor Life Camping fix pengés kés

A legjobb megfizethető mindenes kés

A kés az Outdoor Life nevet viseli és része egy nagyobb kés és kemping készletnek. Az Outdoor Life Camping fix pengés kés jól beleillik ebbe a gyűjteménybe, mert egy általános felhasználáshoz készült penge, ami sok feladatot el tud látni, mint például vadász kemping kés, vagy akár nyúzás vagy feldolgozás. Egy 7cr17MoV rozsdamentes acél drop point pengével rendelkezik. A 7cr17MoV jól ellenáll a rozsdának, viszonylag jól tartja az élét és könnyű élezni. A markolat üveggel töltött polimer kerettel rendelkezik, amit egy öntött gumiszerű anyaggal fedtek le és kitűnő fogást biztosít. A szállításhoz és tároláshoz a késhez egy öntött, súrlódással tartó tokot adnak. Egy jó kiegészítés a több pozíciós klip, amit úgy helyezhetünk el, ahogy szükséges a hátizsákokon vagy öveken, stb. tároláshoz. Ez nem egy kicsi vagy könnyű kés, így nem biztos, hogy ezt választjuk elsőként a vadászathoz, ahol a közepes súly gyorsan nehéz lehet, de nagyszerű kiegészítő lehet a táborban vagy a feldolgozó asztalon. Ár: $40. Tulajdonságok: Penge hossz 120 mm; Penge vastagsága 3,3 mm; Teljes hossz 236,5 mm; Súly 245g.

GyIK:

Milyen hosszú legyen egy vadászkés?

Sokan azt hiszik, hogy egy nagy késre van szükség a nagyvadak vadászatánál, de ez egyszerűen nem igaz. Egy kicsi, jól kezelhető, borotvaéles penge sokkal hatékonyabb a vadak feldolgozásához, mint egy óriási, ormótlan penge. A 75-90 mm-es penge nagyjából tökéletes. A nagyobb kések 125 mm+ hosszúságú pengével hasznosabbak a tábori munkákhoz és a bozótvágáshoz.

Mi a legjobb kés a szarvasok kizsigereléséhez?

A legjobb kés a szarvasok kizsigereléséhez egy éles, finom pengével rendelkezik és egy olyan markolattal, ami nem csúszik, ha véres lesz. Az örök klasszikus szarvas zsigerelő kés valószínűleg a Buck Knives Buck 110 összecsukható kés, de a modern változat, amit sok vadász választ, a Havalon Prianta vagy hasonló kialakítású kés. M a t t   F o s t e r