Hogyan lehet megtalálni a legjobb vadászhátizsákot arra, amire és ahogyan vadászol, plusz öt legjobb választás.

A vadászati hátizsákoknak erősnek, hatékonynak, kényelmesnek kell lenniük, és úgy kell kialakítani, hogy bizonyos felszereléseknek legyen hely benne.

A vadászhátizsák kulcsfontosságú vadászfelszerelés, és ugyanolyan fontos a sikerhez, mint a megfelelő íj, fegyver és csizma. Ez azért van, mert a vadászhátizsák több, mint egy vadásztáska. Ez egy olyan műszaki felszerelés, amely úgy készült, hogy megtartsa a terhet, és helypazarlás nélkül illeszkedjen a szükséges felszereléshez. Gyakorlatilag egy vadászruha darab is, mert passzolnia kell a viselőjéhez.  A nem passzoló csomag semmivel sem jobb, mint a nem passzoló csizma. Elronthatja az utazást.

A vadászhátizsákok különböznek a vándor hátizsákoktól, mivel a vadászoknak sajátos igényeik vannak – bizonyos típusú felszerelések szállítása és elérése, beleértve az íjat, számszeríjat vagy hosszú puskát; az anyag csendessége; a hátizsákból hússzállítóvá való átalakulás képessége. Szerencsére minden vadászati helyzethez és minden vadászhoz van egy hátizsák. Ez az útmutató segít megtalálni a számodra legjobb vadászhátizsákot.

A hátad hálás lesz, ha véget ér a vadászat.

  • A legjobb íjvadász hátizsák: Sitka Men’s Apex Pack
  • A legjobb vadász hátizsák: Eberlestock Mainframe Pack
  • A legjobb kacsavadász hátizsák: Alps OutdoorZ Backpack Blind Bag
  • A legjobb hátizsák magaslesre: Tenzing Hangtime Pack
  • A legjobb olcsó hátizsák: TideWe Hunting Pack

Hogyan szereljünk fel egy vadászhátizsákot

A legjobb vadászhátizsák kiválasztásának első lépése az, hogy átgondoljuk, mennyi vadászcuccot kell magunkkal vinni. Egy vidéki jávorszarvasvadász számára ez jelenthet sátrat, élelmet, hálózsákot, íjat vagy puskát, és egy vázat, amivel 45 kiló húst tud cipelni. Egy fehérfarkú szarvasvadász számára a legjobb vadászhátizsák egy olyan nappali hátizsák lehet, amiben hordozza az ebédet, az illatokat és néhány extra réteget a hosszú lesvadászathoz. Sok hátizsák speciális tartót tartalmaz egy puska vagy íj számára.

Miután kiválasztottad azt a hátizsákot, amelybe belefér a felszerelés, győződj meg arról, hogy illeszkedik. Először mérd meg a törzsed hosszát. Tedd a kezedet a csípődre úgy, hogy a kezek teteje érintse a csípőtaraj felső részét – a csípőcsontjaidat – úgy, hogy hüvelykujjaid egymás felé mutassanak a hátadon. Mérd meg a hüvelykujjaid közötti képzeletbeli vonaltól a gerinceden a nyak tövénél lévő kiemelkedő dudorig. Ez a távolság a törzs magassága. Egyes hátizsákok méretben kaphatók, mások a törzs méretéhez igazíthatók.

Ha a csomag illeszkedik, állítsd be a hevedereket.  Helyezz egy kis súlyt a hátizsákba, hogy az a hátadra üljön, ahogy használat közben is. Lazítsd meg az összes hevedert. Először rögzítsd az övet. Az öv párnázott részének át kell ölelnie a csípőtarajt, amikor az övet a derekadra szorítod. Állítsd be a vállpántokat úgy, hogy ne legyen rés a pánt és a vállad között.

Íjjal fogsz vadászni?

A hegyi íjászvadászatok korán kezdődnek, és egész nap tarthatnak, ha jávorszarvasba botlassz. A vadászat kombinálhatja az ülést és az fürkészést, a leselkedést és a néma várakozást, hogy egy bika hatótávolságra kerüljön. Körülbelül 1500-2000 köbhüvelykes csomagra van szükséged, amiben elfér egy napi szükséglet, beleértve az elsősegélynyújtó készletet és minden olyan alapvető felszerelést, amelyre szükséged lesz arra az esetre, ha a hegyen kell töltened az éjszakát. A hátizsák viselése közben vadászni fogsz, ezért könnyűnek, csendesnek és áramvonalasnak kell lennie, hogy ne akadjon el a bozótban.

A legjobb íjvadász hátizsák: Sitka Men’s Apex Pack

A testhez simuló 1800 köbhüvelykes Apex íjász hátizsák kifejezetten íjvadászok számára készült. A derékzsebekben elválasztók megakadályozzák az apró tárgyak csörömpölését. Van egy külső zsebe a jávorszarvas hívó számára, és egy egyedi kihúzható bütyökhurok, amely lehetővé teszi, hogy pihentesd az íjat, amíg arra vársz, hogy egy bika közelebb kerüljön.

Hosszabb vidéki vadászatot folytatsz?

Ha napokat töltesz a civilizációtól távol, akkor egy olyan méretű hátizsákra van szükséged, amiben az összes felszerelést és élelmiszert magaddal viheted az utazás idejére. Nagyon általános ökölszabály, hogy az utazás minden napjára körülbelül 1000 köbhüvelyk kapacitást számíts fel. Ez azt jelenti, hogy egy hosszú vagy elnyújtott hétvégi vadászathoz egy 3000-5000 köbhüvelykes hátizsák a legjobb. Ha még nem ismered a hátizsákos vadászatot, inkább tévedj pluszban, mert eltarthat néhány utazásig, amíg rájössz, mire van szükséged és mit hagyhatsz el. A hosszabb vadászatokhoz nagyobb hátizsákra van szükség a 6000-8000 köbhüvelykes tartományból.

A legjobb vadász hátizsák: Eberlestock Mainframe Pack

Az Eberlestock Mainframe Pack a kiindulópont egy személyre szabott hátizsák létrehozásához. Különböző típusú és méretű zsákokat, száraztáskákat és hüvelyeket választhatsz a kerethez, és ráhúzhatsz egy másik hátizsákot.

Kacsára fogsz vadászni?

A vízimadár vadászok sok felszerelést visznek magukkal. A hüvelyek, rágcsálnivalók, kávé, pörgő szárnyas csali és még sok minden jobbá teszi a kacsavadászatot. A hátizsák minden felszereléshez szabadon hagyja a kezedet a csali és az ülés szállítására, így besétálhatsz oda, ahol a madarak vannak, még akkor is, ha az messze van az úttól. A kacsavadász hátizsáknak merev, vízálló alsó résszel kell rendelkeznie, amely lehetővé teszi, hogy fel tudd állítani, és egy hurokkal kell rendelkeznie a fára való akasztáshoz vagy a fedezékben lévő horoghoz.

A legjobb kacsavadász hátizsák: Alps OutdoorZ Backpack Blind Bag

A két fő rekesz, valamint a merev alján külön tárolóhely, egy külső vizespalackzseb és egy kemény napszemüvegzseb lehetővé teszi mindenféle felszerelés tárolását és rendszerezését. A párnázott vállpántok kihúzható vad szállítókat tartalmaznak a kijáráshoz, a deréköv pedig stabilan tartja a terhelést. A legördülő puskatartó lehetővé teszi, hogy a sörétes puskát kéz nélkül hordozd. A tetején lévő hurok segítségével felakaszthatod egy fára.

Magaslesről vadászol?

A hátizsák jól használható felszerelés szállítására, de nem annyira felszereléshez való hozzáféréshez. Ha a séta vagy túrázás közben egy kis szünetet keresel valamit a hátizsákban, akkor egyszerűen meg kell állnod, le kell venned a csomagodat, és át kell kutatnod a fő vagy az oldalsó rekeszben, hogy megtaláld, amire szükséged van. Ám amikor egy magaslesen tartózkodsz, ahol kevés a hely a csomag elhelyezésére, az kotorászás mozgást és zajt kelt, ami nem kedvez a jó vadászatnak. Egy hátizsák, amely több hozzáférési pontot kínál a felszereléshez, a barátod, ha egy fán ülsz.

A legjobb hátizsák magaslesre: Tenzing Hangtime Pack

A Hangtime Pack 1600 köbhüvelyknyi jól átgondolt tárolóhelyet kínál minden felszerelésnek. A hátsó zseb lehajtható, hogy kéznél tarthasd a hívókat- és csörgőtáskákat, a fő rekeszbe pedig felülről vagy hátulról is be lehet jutni. Tartalmaz hurkokat is, így egyik oldalán íjat, hátul pedig íjat, puskát vagy számszeríjat hordhatsz.

Olcsó vadászhátizsákok: Amit 100 dollárnál kevesebbért kapsz

Ha körülnézel, talál egy szerény árú hátizsákot, amely még mindig megfelel az igényeidnek. Lehet, hogy többet nyom, mint egy csúcskategóriás hátizsák, és hiányzik néhány tulajdonság és a tartósság, de még így is sok vadászaton keresztül fog vinni. A jó ár keresése mellett sokoldalú hátizsákot is kereshetsz. Egy 3000-3500 köbhüvelykes hátizsák elég nagy egy hosszú hétvégi vadászatra, de nem túl nagy ahhoz, hogy nappali hátizsákként használhassuk.

A legjobb olcsó hátizsák: TideWe Hunting Pack

Több zsebbel, köztük kettővel a párnázott pántokon az apró kiegészítők számára, lehetővé teszi, hogy megtöltsd ezt a hátizsákot felszereléssel, és gyorsan hozzáférj. Van benne csappantyú a hólyagcsőhöz és kulacstartóhoz, halk anyagból készült, és van hozzá egy lehúzható vízálló esővédő arra az esetre, ha kint ragadnál rossz időben.

GyIK

Kérdés: Mire figyeljek egy vadászhátizsákoknál?

Először is, a hátizsákban el kell férnie az összes szükséges felszerelésnek. Tehát az 1800-2000 köbhüvelyk elég egy napos hátizsáknál, 3000-5000 egy hétvégi vagy háromnapos vadászatra, és akár 7500 köbcenti is kellhet egy hosszabb útra. Győződj meg arról, hogy a zsebek a csomag használatához megfelelően vannak elrendezve. A komoly vadászok megszállottan foglalkoznak felszerelésük minden gramm súlyával, ezért hasonlítsd össze a súlyokat. Nézd meg az anyagokat is, a belső keretes hátizsákok nem akadnak fenn a bozótban, bár a külső keretesek kényelmesebbek a hús kicipeléséhez.  Végül egy hátizsáknak illeszkednie kell. Mérd meg a törzsedet, és győződj meg arról, hogy a csomag beáll, vagy megfelelő méretű lesz, különben kényelmetlenül fogsz viselni bármilyen terhet.

Kérdés: Melyik a legjobb hátizsák jávorszarvasvadászathoz?

Nem számít, hogyan vagy hol vadászol a jávorszarvasra, minden jávorszarvasvadászatnak van egy közös nevezője: 135 kiló csontos hús kicipelése. Sok hátizsák rendelkezik hosszabbító pántokkal, amelyek lehetővé teszik a hús szállítását a hátizsák és a keret között. Az is duplán fontos, hogy a hátizsák jól illeszkedjen, mert egyszerre akár 45 kilót is fel fogsz rakni.

Kérdés: Jók az Eberlestock hátizsákok?

Igen, az Eberlestock hátizsákok masszívak, jól megtervezettek, tartósak és az idahoi Boise-ban készülnek. Glen Eberle, egy vadász és olimpiai biatlonista olyan fegyveres hátizsákot tervezett, amely a verseny napjaiban a hátán tarthat egy puskát. Akkoriban nem volt még egy ilyen hátizsák. Manapság a hasonló puskatartók mindennaposak a hátizsákokon. Az amerikai katonai különleges erők is Eberlestock csomagokat használnak. Kiszerelésben is jó ár-érték arányúak. Bár technikailag nem olyan fejlettek, mint az EXO Mountain Gear vagy a Kuiu hátizsákok, sokkal olcsóbbak.

Utolsó tipp a vadász hátizsákokhoz

Ne ragadj le egy hátizsák kinézetén. Egy hátizsák, amely nem illeszkedik hozzád, vagy túl kicsi vagy túl nagy, tönkre teheti a vadászatot. A hátizsák is egy eszköz. Úgy kell szállítania a vadászfelszerelést, hogy rendszerezve legyen, és amikor szükséged van rá, hozzáférj. A méret a következő fő szempont. Ügyeljen arra, hogy olyan hátizsákot vásárolj, amelyben minden felszerelésed elfér. A súly akkor is fontos, ha hosszú távra pakolsz, és olyan hasznos funkciókat válassz, mint a fegyver- vagy íjtartó. Ez teszi a hátizsákot, amit választasz a legjobb vadászhátizsákká a számodra.  P h i l  B o u r j a i l y

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!