A hőkamera céltávcsövek, keresőtávcsövek és egyszemes készülékek egyre olcsóbbak, bőségesebbek és széles körben elérhetőbbek lesznek. Melyik való Neked?

Néhány évvel ezelőtt még a texas-i vaddisznó vadászoké volt a hőkamera és hőkamera céltávcső piac. Tulajdonképpen Amerika hőkameráinak fele a texas-i lövészekhez és vaddisznó populáció szabályozóihoz ment.

Habár Texas még mindig dominál – köszönhetően a célpontokban gazdag környezetnek és az engedékeny törvényeknek, amik engedélyezik, sőt hirdetik is az éjszakai vadászatot – a hőkamerákat szélesebb körben használják más államokban és szezonokban is. Az olyan márkák, amik soha nem nyúltak bele az optikákba is kiadnak hőkamera szériákat, és a hagyományos optika gyártók is gyorsítva mutatják be a legújabb hőérzékelős termékeiket.

Ezen piaci aktivitás egy része az AR puskák eladásának növekedése miatt van. A hőkamera céltávcsövek jól passzolnak az AR és AK puskákhoz, amik a gyors ismétlő lövéseket teszik lehetővé és az olyan vaddisznó kaliberek használatát, mint a .308, .300 Blackout, és a 7.62-39. A megfizethetőség is növelte a keresletet. Most már $1,000-alatt vehetsz megbízható hőkamerákat, amik további lehetőségeket biztosítanak az olyan vadászok és lövészek számára, akik minden hagyományos céltávcsővel rendelkeznek, amire szükségük van.

Hogyan válasszunk hőkamerát

De melyik típusú hőkamera a megfelelő számodra? Egy kézi hőkamerára van szükséged vagy egy előtétre, amivel egy hagyományos céltávcsövet hőkamera céltávcsővé alakíthatsz? Vagy talán inkább egy távolságmérő keresőtávcső kell neked hőérzékelővel? Vagy egy hőkamera céltávcső?

Mivel költhetsz több, mint 10000 dollárt is egy csúcskategóriás hőkamerára vagy akár pár száz dollárt egy egyszerű kézi készülékre, szükséged van egy útmutatóra a hőkamera kategóriákhoz, képességekhez, és a való világban nyújtott teljesítményekhez. Ez a célja ezen írásnak.

De ugyanilyen fontos megkérdezni: szükséged van egyáltalán egy hőkamerára? A tavasszal és nyáron szerzett tapasztalataim azt mutatják, hogy ezek valóban erőteljes eszközök, amik a lövészeknek és vadászoknak sokkolóan nagy előnyt adhatnak a vadászott állatokkal szemben. De még ahol legálisak is, valóban etikusak? Egy prérifarkas vagy vaddisznó modern technológia segítségével való kilövése csalásnak számít a vadászati tapasztalatok tekintetében? Ezt nem nekünk kell megválaszolnunk, de érdemes elgondolkodni ezen a kérdésen amikor megtervezed a hőkamera bevetését.

Egy hőkamera szürkeárnyalatos üzemmódban.

Hőkamera céltávcsövek vs hőkamerák

Az első különbség azon hőkamerák között van, amik csupán a hőforrásokat mutatják meg és amiben egy célkereszt található a digitális képben.

A kézi készülékek évek óta jelen vannak. Az egyik legismertebb a FLIR Scout, aminek az ára $600 körül van, ez egy zseb méretű egyszemes hőkamera egyszerű vezérlőelemekkel és alap kép- és videórögzítő funkcióval. Hasonlóan a már nem gyártott Leupold LTO-Tracker egy elemlámpához hasonló hőkamera, ami egy kis kijelzőn mutatja a hőforrásokat és elfér egy nadrágzsebben.

Ezen kézreálló kis készülékek örököse az új Sector Optics T3 hőképalkotó. 2x és 4x nagyítással, olyan érzékelővel és kijelzővel, amik gyengék, de nagyjából jó méretűek a 2,5 cm-es kijelzőhöz képest, ez a készülék fényképeket tud készíteni, viszont videót nem. Ez a legkisebb hőkamera az összefoglalónkban, de az is, amit mindenhova magammal vittem, beleértve az alaszkai bozótot is, hogy pásztázzam a caribou tábor sűrű környékét, ahol medvéket kerestem. Nem rendelkezik célkereszttel. Nem arra tervezték, hogy egy puskára szereljük fel (habár lehetséges). De ez egy jó példa egy mindenhol mindenre használható hőkamerára. A 155 grammos, 7,5 cm-es készülék ára $1,500 körül mozog.

A spektrum másik végén a Pulsar Thermion 2 hőkamera céltávcső van. Arra tervezték, hogy szabványos 30 mm-es gyűrűkkel szereljük fel egy puskára, ez a készülék 2000 yardig képes hőforrásokat észlelni. Ez a komplett csomag minden éjszakai vadász számára, egy nagyteljesítményű hőkamera egy céltávcsővel kombinálva. A készülék számos testre szabható szálkereszttel, színpalettával, valamint kép- és videófelvevő funkcióval rendelkezik, amit tárolhatunk a készülék tárhelyén vagy WIFI-n keresztül elküldhetjük a készülékeinkre.

Használtam a Thermion 2-t egy texasi vaddisznó vadászaton idén nyáron, és az érzékenysége és célzási pontossága lehetővé tette, hogy fejlövést adjak le 45 kg-os disznókra 250 yardról. Éjjel 2-kor.

Aztán ott vannak a hőkamera előtétek. Ezek olyan hőkamerák, amiket hagyományos céltávcsövekre szerelhetünk valamilyen adapterrel, így a sima céltávcsöveket hőkamera céltávcsövekké változtathatjuk. A Blaser Liemke Merlin-13-at értékeltük ki egy előtét adapterrel, ami bármely 50 mm-es objektív lencsére passzol. Ezen rendszer előnye, hogy a nappali céltávcsövedet minden olyan vadászathoz és lövészethez használhatod, amihez tervezték. Aztán egyszerűen felszerelheted a hőkamerát a nappali puskára és egy éjszakai vadászmesterré változtathatod. A Merlin-13 $2,000 körül van.

A legjobb kézi egyszemes hőkamerák

Sok egyszemes hőkamerát teszteltünk. Itt vannak a legjobbak.

Zeiss DTI 3/35

Fő tulajdonságok

 • Kép tárhely/megosztás: 15 Gb belső tárhely, plusz csatlakoztatható mobil applikációhoz a képek átviteléhez
 • Észlelési Távolság: 1.350 yard
 • Érzékelő Felbontás: 384×288 pixel
 • Kijelző felbontás: 1280×960 pixel
 • Ár: $2,999

Termék áttekintés

A Zeiss ezt „hőérzékelős kamerának” hívja és a hangsúlyt a képek megörökítésére helyezi, amiket a készüléken tárolhatunk vagy wifin keresztül a átmásolhatunk a Zeiss’s Hunting Applikációra. Tetszett az ergonómiája ennek a kezet kitöltő készüléknek, a gombok pedig a legjobbak a mezőnyben. A Zeiss azt állítja, hogy a hatótávolsága 1300 yard, és habár a kép viszonylag koherens marad 1x és 2x nagyításon, a maximális 4x zoomnál annyira pixeles lesz, hogy a hatótávolság 100 yardon belül van. Azt vettük észre, hogy a képek letöltési sebesség a mobil applikációra lassú és a működtetés eszi az akkumulátor üzemidejét, de azt is, hogy ha nem használjuk az applikációt, akkor az üzemidő több, mint 6 óra. Tetszett az állvány adapter és a készülék sima ergonómiája.

Liemke Merlin-35

Fő tulajdonságok

 • Konfiguráció: 2-4x
 • Kép tárhely/megosztás: Korlátozott belső fénykép és videó tárhely, de WIFIvel csatlakoztatható egy applikációhoz.
 • Észlelési Távolság: 1.350 yard
 • Érzékelő Felbontás: 384×288 pixel
 • Kijelző felbontás: 1024×768 pixel
 • Ár: $3 999

Termék áttekintés

Ahogy lejjebb olvashatjátok, ezt a készüléket könnyen besorolhatnánk a céltávcső kategóriába. Hasonlóan a Zeisshez, teljesítmény és funkciók szempontjából a Liemke is kitűnt egy kézi hőkamera és puskára szerelt céltávcső kombinációjaként. Azt tapasztaltuk, hogy egy kis hangolás kell a készülék előtétként való felszereléséhez, de miután megvannak a felszerelés méretei, levehetjük a Liemket és használhatjuk kézi készülékként, majd újra felszerelhetjük a puskára és egy hőképpel támogatott célzási megoldást kapunk a nappali céltávcsövön keresztül. Ez határozottan feltornássza a sokoldalúság pontszámát. Valós feltételek mellett azt tapasztaltuk, hogy a hatótávolsága 200 yard körül van.

Keiler-13 PRO Ceramic hőkamera

Fő tulajdonságok

 • Konfiguráció: 1-2x
 • Kép tárhely/megosztás:
 • Észlelési Távolság: 500 yard
 • Érzékelő Felbontás: 240×180 pixel
 • Kijelző felbontás: 720×540 pixel
 • Ár: $1,199

Termék áttekintés

Inkább egy belépő szintű egyszemes hőkamera, ez a készülék nagyjából mindent megcsinál, amit akarunk, 4 színpalettával és megfelelő hatótávolsággal. A készülék képes fényképek és videók készítésére, de nem tudtuk megállapítani a belső tárhely méretét, vagy azt, hogy hogyan kell csatlakoztatni a mobilos applikációhoz. A képek szemcsések voltak még 100 yardon belül is, de tetszett a hosszú (12 órás) akkumulátor élettartam.

Sector T3

Fő tulajdonságok

 • Konfiguráció: 2-4x
 • Kép tárhely/megosztás: Fénykép felvevő, 100 kép
 • Észlelési Távolság: 15 yard
 • Érzékelő Felbontás: 160×120 pixel
 • Kijelző felbontás: 160×128 pixel
 • Ár: $1779

Termék áttekintés

Egy egyszerű, szórakoztató kézi készülék korlátozott hatótávolsággal és felbontással, de ellensúlyozza a szállíthatóságával és könnyű használattal. Nehezünkre esett a hőforrások meghatározása 50 yardon túl, habár 150 yardig tudtunk képeket készíteni. Az érzékelő és a kijelző felbontása is a mezőny végén van, de a kijelző csak 1,5” (átlósan), így a nagyobb felbontás pazarlás lenne egy ilyen méretű készüléknél. A fő előnyei a nagyon jó szállíthatóság és az intuitív vezérlés. A T3 további sokoldalúsága van puskára szerelt keresőként – a tubusa kompatibilis a 25,4mm-es gyűrűkkel – de nem derítettük fel teljesen ezt a funkciót.

A legjobb távolságmérős hőkamera keresőtávcső

A legjobb új távolságmérős hőkamera keresőtávcsövekkel lemérhetjük a célpontok távolságát nappal és éjjel.

Pulsar Accolade 2 LRF

Fő tulajdonságok

 • Konfiguráció: 2.5-20x
 • Kép tárhely/megosztás: 16 GB tárhely, videó és képfelvevő funkció és megosztás WIFIn keresztül a mobil applikációval.
 • Észlelési Távolság: 2,000 yard
 • Érzékelő Felbontás: 640×480 pixel
 • Kijelző felbontás: 640×480 pixel
 • Ár: $5,898

Termék áttekintés

Az egyetlen távolságmérős hőkamera keresőtávcső, az Accolade távolságmérő hatótávolsága 1000 yard, a hőérzékelés hatótávolsága pedig 2000 yard. A kép- és videó felvevő képessége, valamint az, hogy meg is oszthatjuk ezeket WIFIn keresztül a mobil applikációjával, egy nagyszerű emlék megörökítővé teszi. A gombok elhelyezése intuitív, a kijelző és videó képének minősége pedig a kiértékelésünk legjobbja volt. A legjobb nagyítás 5x és 10x volt a tisztaság és fényerő szempontjából. Figyelembevéve a hatalmas mennyiségű folyamatot, amit ez a keresőtávcső végez, az akkumulátor élettartam lenyűgöző volt több, mint 5 óra folyamatos használattal. A készüléket a távolságmérő adta el nekünk, ami olyan jó, mint a kép és a kezelőfelület. Az éjszakai vadászat legnehezebb része a távolság meghatározása, és ez a készülék eltűntette a célpont távolságának rejtelmét.

A legjobb hőkamera céltávcsövek

A komoly vaddisznó és ragadozó vadászok hőkamera céltávcsöveket használnak az éjszaka uralásához. Itt vannak 2021 legjobb hőkamera céltávcsövei.

Burris BTS-50

Fő tulajdonságok

 • Konfiguráció: 2.9-9.2x
 • Kép tárhely/megosztás: képek és videók exportálása kábelen keresztül
 • Észlelési Távolság: 1,000 yard
 • Érzékelő Felbontás: 400×300 pixel
 • Kijelző felbontás: 1024×568 pixel
 • Ár: $4,199

Termék áttekintés

Egy testes és strapabíró készülék, ez a céltávcső egy ötletes gomb és tárcsa vezérléssel rendelkezik a többgombos menü helyett, amit a legtöbb hőkameránál megszokhattunk. Az eredmény az, hogy miután megszoktuk a működését, könnyedén váltogathatunk a különböző menük és képek között. A készülék rendelkezik egy távolságmérővel, választhatunk számos különböző szálkereszt és hét különböző színpaletta közül. A Burris alkalmazza a „Hot Track” funkciót, ami követi a legmelegebb objektumot a látómezőben. Ez egy hasznos opció a mozgó állatok észleléséhez és követéséhez.

SIG ECHO 3

Fő tulajdonságok

 • Konfiguráció: 2-12x
 • Kép tárhely/megosztás: végtelen fénykép és videó megosztás mobil applikáción keresztül
 • Észlelési Távolság: 1,000 yard
 • Érzékelő Felbontás: 320×240 pixel
 • Kijelző felbontás: 454×454 pixel
 • Ár: $4,399

Termék áttekintés

Ez az egyetlen hőkamera reflex sight a listánkon, de megmutatja a platform hatalmas lehetőségeit. Csupán 110 mm hosszú, passzol a legtöbb AR puskára és pisztolyra, és felszerelhetjük puskákra és pisztolyokra is. A kezelőfelület egy gomb, amit úgy mozgathatunk mint egy joystick vagy benyomhatjuk a menü opciókhoz. A készülék kompatibilis a SIG BDX technológiával, ami fogadja az adatokat egy BDX kompatibilis lézeres távolságmérőtől, több célkereszt változatot kínál, beleértve a ballisztikus célkereszteket, amik mutatják a távolsághoz igazított célpontot. További tulajdonságai között van a SIG saját Level-Plex anti-can rendszer, nyolc színpaletta, és egy visszarúgás videó felvevő funkció, ami felveszi a visszarúgás előtti és utáni pillanatokat.

Pulsar Thermion 2 XP50

Fő tulajdonságok

 • Konfiguráció: 2-16x
 • Kép tárhely/megosztás: Kép és videó rögzítés, 16 GB belső tárhely és megosztás WIFIn keresztül a mobil applikációra
 • Észlelési Távolság: 2,000 yard
 • Érzékelő Felbontás: 640×480 pixel
 • Kijelző felbontás: 1024×768 pixel
 • Ár: $4,999

Termék áttekintés

Ez a készülék abszolút lefedi a hőkamera céltávcső kifejezést, széles választékban rendelkezik testre szabható célkeresztekkel, beleértve a ballisztikus stílusúakat számos színben. A kép a képben kijelzője a célkereszt középpontjába nagyítja ki a képet a pontos lövéshez. Szabványos 30mm-es gyűrűkkel lehet felszerelni, az elkészített képek pedig a mezőny legjobbjai között vannak. A Stream Vision mobil applikációhoz bizonytalan lehet a csatlakozás, de amikor működik, akkor akadásmentes a képmegosztás. A készülék olyan funkciókkal rendelkezik, mint az “Image Boost”, a kép részletességét javítja, és a csodálatos frissítés gomb a torony tetején. Az akkumulátor élettartam korlátozott, de a cserélhető akkumulátorokkal egész éjszaka vadászhatsz egy töltéssel.

Hogyan választjuk ki a legjobb hőkamerákat

Bekérjük az adott évben új hőkamerákat és nyolcat értékelünk ki a különböző típusokból és konfigurációkból. Érdekes megfigyelni, hogy a kategória annyira aktív, hogy további fél tucat modell jelent meg a piacon, amióta kértük a jelentkezést. A de a tesztünkben levő maroknyi készülék elég változatosságot, árat és teljesítményt nyújt, hogy láthassátok milyen hőkamerák vannak a piacon. Az alábbi kritériumok alapján értékeltem a hőkamerákat:

 • A használat és beállítás egyszerűsége: Mennyire volt könnyű beállítani és használni?
 • A kép tisztasága: Mennyire volt hasznos az optika képe?
 • Sokoldalúság: Sok területen használható a kőkamera?
 • Érték: Azt kapod, amiért fizetsz?

A hőkamerák megérik az árukat?

Lehet, hogy forgatod a szemeidet néhány hőkamera árát meglátva, de kifinomult digitális érzékelőkért és processzorokért fizetsz, és esetenként még Bluetooth jeladókért is. Ezen kívül a germánium üveget is meg kell fizetni, a hőkamerák szívét. Ez egy ritka anyag különösen magas törésmutatóval, ami a germánium lencséket átlátszóvá teszi az infravörös sugárzás számára, amit hőként fog fel az érzékelő.

Ez nem csak egy különleges természetes elem, hanem emellett törékeny is, ami azt jelenti, hogy nehéz megmunkálni lencsének azzal a strapabírósággal és sokoldalúsággal, ami a vadászoknak kell. Mindez hozzátesz a magasabb költségekhez a hagyományos üvegből készült optikákkal szemben.

De sok hőkamera ára tartalmaz olyan tulajdonságokat, amire nincs szükséged, vagy nem akarsz. Nem kell a képrögzítés? Keress egy olyan készüléket, amin nincs Bluetooth vagy WIFI kapcsolat. Talán egy olyan érzékenységű érzékelőt akarsz, amivel megkülönböztethetsz egy oposszumot egy mosómedvétől vagy egy őzbakot egy sutától? Akkor fizess többet egy magasabb felbontású érzékelőért. További változók – színpaletták, lézeres távolságmérő, célkereszt opciók és garancia – ezeket mind érdemes figyelembe venni a hőkamerák összehasonlításánál.

Tanácsok a hőkamerák első használatához

Nyáron segítettem a barátomnak a hőkamerák tesztelésében otthon Glasgowban, és megkért, hogy osszam meg a gondolataimat a hőkamerák első használatával kapcsolatban, azokkal a trükkökkel együtt, amiket a tapasztaltabb hőkamera felhasználóktól lestem el.

Először is, a legtöbb hőkamera több színpalettával rendelkezik, amit a feltételek alapján választhatsz ki. Bátran kísérletezz a különböző színekkel. A legtöbbször a “white-hot” beállítást használtam, mert gyorsan és tisztán jeleníti meg az objektumokat, magas kontrasztot használva a különböző hőforrások megjelenítésére. Azonban ahogy összebarátkoztam a készülékekkel, használtam a szivárvány és sepia üzemmódokat, mert ezek megkülönböztet a különböző távolságokon lévő célpontokat és segítenek felismerni a célpont méretét és részleteit is. Azonban ahogy közelebb került az objektum, azt tapasztaltam, hogy a white-hot vagy “black-hot” paletta segített meghatározni, hogy hova helyezzem a célkeresztet a lövéshez.

A legtöbben, akik először használnak hőkamera céltávcsövet, nehezen tudják belőni a készüléket. Ez azért van, mert nem átlátható optikát használunk, hanem hőforrásokat a nulla pont beállításához. Egy hasznos dolog, amit tanultam, hogy egy darab kartonra vagy hungarocellre egy X-et ragasztok szigszalagból a nulla pont jelöléséhez. Néhány perc a nap melegén és a szigszalag tisztán elkülöníthető a hátlaptól, így egyszerűen nullázhatjuk.

A szem hamar elfárad, amikor egy világos hőkamera kijelzőt használunk éjszaka, mert állandóan váltakoznak sötét és világos között. Egy szemtapasz segít. Tedd a tapaszt a célzó szemed elé, amikor a leshez mész. Majd tedd át a tapaszt a gyengébb szemedre, mihelyt elhelyezkedtél. Ez megakadályozza, hogy este ne láss a célzó szemeddel. Az is hasznos, ha a fényerőt a legalacsonyabb fokozatra állítód, aminél még látod a képet.

Végül itt van a hőkamerák néhány előnye és hátránya. Olyanok, mint a varázslat. Adnak egy felerősítő érzést, ami olyan, mintha meg tudnád szelídíteni a sötétséget. Sokszor használtam éjjellátó céltávcsöveket, a hőkamerák azonban egy teljesen új tapasztalatot nyújtottak. A gyerekeim azt hitték, hogy jó szórakozás lesz bújócskázni. Csak néhány percig volt jó szórakozás. A hőkamerával úgy találtam meg őket, hogy nem is próbálkoztam.

Az a lenyűgöző képességük etikai kérdéseket tesz fel a vadászat és sport területén. Habár határozottan megvan a helyük a ragadozó és vaddisznó szabályozásban, nagyon megkönnyítik az állatok keresését a vadászaton. A vadászat az üldözésről szól, a kalandról és a hőkamerák használata az állatok megtalálásához kicsit olyan, mintha csalnánk. – K y l e  G i b s o n