A céltávcsövek, keresőtávcsövek és spektívek sokba kerülhetnek, de nem muszáj jelzálogot felvenni ahhoz, hogy egy jó távcsöved legyen

Állandóan ezt hallani: Vedd meg a legdrágább távcsövet, amit meg tudsz fizetni, aztán csengess ki további 50%-ot. Ennek az oka, hogy a céltávcsöveknél, keresőtávcsöveknél és spektíveknél az ár egy elég jó viszonyítási alap a minőségnél.

Legalábbis az volt. Örömmel jelentem, hogy egy optika ára már nem tükrözi a minőségét. A fejlesztések a gyártási folyamatokban kiegyenlítették az optikák és bevonatok minőségét, amik az optika szíve, valamint a fogaskerékmű, ház és kivitelezés amik az optikát kellemesen kezelhetővé teszik.

Kifizethetsz többezer dollárt egy európai keresőtávcsőért, és elvárhatod a legjobb teljesítményt. De szintén kifizetheted annak az árnak a töredékét és kaphatsz egy nagyon jó optikát, amit Kínában vagy Malajziában gyártottak. A piacot szintén elárasztják a szemetek, termékek amik egy kiváló márka logóját viselik, de olyan létesítményekben gyártják, amik a legrosszabb termékeket készítik.

Ez mit jelent nekünk? Vásárlók vigyázzatok. Tanuld meg, hogyan kell megkülönböztetni a jó optikákat az olyan márkáktól, amik prémium kategóriás termékeket árulnak magas áron de alacsonyabb minőségű termékeket is megemelt áron. De ne hagyj ki termékeket csak azért mert az áruk túl jó, hogy igaz legyen. Ez az ajándék útmutató olyan termékekről szól, amik kiváló teljesítményt nyújtanak jó árért.

Leupold VX-Freedom 3-9×40 • $199

Míg a Leupold VX-2 szériája strapabíró, egyszerű céltávcsövei a legnépszerűbbek, a VX-Freedom céltávcső a sokoldalú 3-9x nagyítással kb. a felébe kerül. 1/4 MOA állítású toronnyal rendelkezik, az 1” tubus sok puskára rámegy, és a belépő szintű céltávcső rendelkezik a Leupold kitűnő optikai bevonataival, amik ellenállnak a karcolásnak és erősítik a képet az alacsony fényviszonyoknál. Párosítsd egy olcsó puskával, mint a Savage Axis vagy a Weatherby Vanguard és kapsz egy pontos és effektív csomagot.

Maven RS.2 2-10×38 • $550

Ez a céltávcső egy Wyomingban található cégtől származik ami általában közvetlenül vásárlóknak árul, feszegeti a kedvező árú optika fogalmát. De a képe annyira tiszta, a működése annyira egyszerű, a felhasználása pedig annyira sokoldalú, hogy beletartozik ebbe az ajándék útmutatóba. Nem találhat rajta sok gomb és tárcsa. Nincs bonyolult szálkereszt. Ehelyett egy egyszerű és használható duplex célkereszttel rendelkezik, pozitív 1/4 MOA torony állítással, és egy klasszikus 1”-os tubussal. A tiszta és fényerős üveg fog meggyőzni arról, hogy felszereld a kedvenc puskádra. Ha több információt szeretnél a szálkeresztnél, akkor választhatod hozzá a Maven nagyon jó SHR-jét (Simplified Holdover Reticle – egyszerűsített fölé tartásos célkereszt) ugyanazon az áron.

Riton Mod 5 4-16×50 • $305

Egy újonc a teljesítmény lövészet optikáknál, ez az Arizónai márka olyan céltávcsöveket gyárt, amik áthidalják a szakadékot a precíziós lövészet és a nagyvad vadászat között. A Mod 5 egy 30 mm-es tubussal rendelkezik és egy a második képsíkban elhelyezkedő MOA beosztású célkereszttel. Ez egy sokoldalú optika, ami éppúgy otthon van a távoli tárcsák lövészetében, mint a nyugati öszvérszarvas vadászatban. A kép éles és tiszta, de a tapintható torony vezérlést is szeretni fogod.

Simmons ProTarget Rimfire 3-9×40 • $42

Van egy .22-es puskád céltávcső nélkül? Vagy egy .17 HMR ami könyörög az optikáért. Ez az alap céltávcső (az ég szerelmére, nézd meg az árát) megéri, hogy hosszasan megvizsgáljuk. A céltávcső szuper alap. Egy vastag duplex célkereszt található a megfelelő (ha őszinték akarunk lenni, homályos és szemcsés) üvegen belül. De a céltávcső szíve és az ok, amiért érdemes megfontolni az, hogy weaver gyűrűket adnak hozzá ami a legtöbb fegyverre passzol. Ezen kívül három különböző toronnyal érkezik, egy a népszerű .22 LR-hez hangolva, egy a .17 HMR-hez és egy a hagyományos 1/4 MOA referenciákkal, amit használhatunk bármennyi peremgyújtású vagy központi gyújtású puskával. Őszintén muszáj megvenni ezt a céltávcsövet!

Sightmark Latitude PRS 6.25-25×56 • $700

Nagy távolságú lövészethez, precíziós puska versenyekhez vagy otthon a telekre a saját képességeink felméréséhez és más lövészekkel való összehasonlításához. De drága a precíziós puska feldíszítése majd összehangolása egy csúcskategóriás céltávcsővel. Szerencsére a PRS-nek van egy gyártási osztály kategóriája ahol a költségplafon $4,000 a puskára és optikára együtt. Az optika eladási árának $2,000 alatt kell lennie. Ez a divízió ösztönözte a gyártókat, hogy készítsenek elérhető árú precíziós céltávcsöveket, és ez a Sightmark az egyik legjobb. Nagyméretű tornyokkal rendelkezik, nagyszerű a nagyítási tartománya, és egy az első képsíkban elhelyezkedő aprólékos szálkereszttel, amivel még a legmesszebb lévő és legnehezebb célpontokat is eltalálod amivel egy PRS versenyen találkozhatsz.

Bushnell AR Optic 4.5-18×40 • $110

Ez a céltávcső számos aktuális lövészeti trendet ötvöz: egy célkereszt a 6.5 Creedmoor ballisztikájához hangolva, AR kompatibilitás és egy széles nagyítási tartomány sokoldalúsága. Az sem baj, hogy egy nagyon jó ajánlat. A második képsíkban elhelyezkedő célkereszt a 6.5 Creedmoor lőszerhez rendelkezik fölé tartás jelölésekkel, de sok más kaliberhez is használható. A legkisebb nagyításnál sorozatlövéshez használható, de fel is tekerheted a nagyítást és használhatod precíziós lövészethez távoli célpontokhoz.

Meopta Optika 10×42 HD • $299

Egy új fejlesztés a cseh cégtől ami meghatározta az „euro-érték” kifejezést, ez a zárt hidas keresőtávcső jó lencsékkel rendelkezik, kitűnő bevonatokkal és teljesen vízálló. A kivitelezés és szemkagylók még elbírnának egy kis megmunkálást, de a kiegyensúlyozás majdnem tökéletes, valamint a strapabírósága és sokoldalúsága mind nagyon jók. Kapható 8x nagyítással is, a 10×42 modell megnyerte az Outdoor Life optika teszt Jó vétel díját.

Vanguard Vesta 8×42 • $129

OK, kezdjük a hiányosságokkal: ez a szuper kocka keresőtávcső nem fogja elnyerni a stílus díjat. Az elfogadható ázsiai üvege nem fog megjeleníteni nagy bikákat az utolsó utáni fényben egy novemberi estén. De e legtöbb fényviszonynál látni fogod vele a vadakat. Megfelelő ergonómiával és kielégítő strapabírósággal rendelkezik. De bizonyára észre fogod venni, hogy nem üríti ki a pénztárcádat. Ez egy komoly vadász optika jó áron. Mi más kell még?

Vortex Diamondback HD • $219

Tégy meg magadnak egy szívességet és válaszd a Diamondback HD (high-definition) változatát. A sima változat üvege észrevehetően homályos. De a Vortex pont eltalálja a teljesítmény/érték arányt. Ez a keresőtávcső kapható 10x és 12x nagyítással, de a 8x nagy látómezővel rendelkezik, a képe világosabb és nagy fénygyűjtő 42 mm-es objektívvel. A bevonatok elég jók, a menetes foglalatba pedig egy állvány rögzíthető.

SIG Sauer KILO3000BDX távolságmérős keresőtávcső • $948

Igen, majdnem $1,000, de nagyon sok érték rejlik ebben a távolságmérős keresőtávcsőben. Kezdetnek a SIG kitűnő KILO3000 távolságmérőjét építették be a tágas házba. A távcső elnyerte az idei Outdoor Life távolságmérős távcső teszt nagyszerű vétel díját a villámgyors lézer miatt, a hatótávolsága (nem tükröződő célpontokat bemértünk vele 2580 méteren), és a teljes kompatibilitás a SIG BDX ballisztikus programjával. Egy Bluetooth kapcsolat köti össze a keresőtávcsövet egy mobil applikációval, ami egy hatalmas adat könyvtárral rendelkezik ballisztikákból, így azonnal a terepen korrigálhatod a célzást. A távcső jő üveggel rendelkezik és számos üzemmóddal, a szögben módosított méréstől, látótengely mérésen át a célpont mód választásig. Elég jó választék $1,000 alatt.

Meopta Carbon Fiber Tripod • $299

Ez nem egy nagyításos optika, de annyira hasznos, hogy növelni fogja a teljesítményét bármely spektívnek vagy keresőtávcsőnek amit használsz. Emellett egy üvöltően jó ajánlat. A legtöbb karbon tripod ennek az árnak a kétszeresébe vagy háromszorosába kerülnek, és ebben általában csak a lábak vannak benne; a fej és a tartozékok még plusz költség. Ez a csomag tartalmaz twist-to-lock (csavarással rögzíthető) lábakat, egy teljes magasságú hosszabbítót és egy pásztázó fejet olyan lapokkal amik passzolnak szinte az összes menetes szerelékhez. Tartalmaz egy rugós okostelefon tartót is.