Ha nem a legjobb bipodot használod a puskádhoz, akkor nem tudod kihozni magadból vagy a puskádból a legjobb teljesítményt. A bipod dolga egyszerű: stabilan kell tartania a puskádat, hogy pontos lövéseket tudj leadni, akár vadászol, akár egy nagy távolságú versenyen vagy, akár csak lövöldözöl egy peremgyújtásúval vagy légpuskával. A bipodok kicsit, nem nehezek és ez a szállíthatóság egy kulcs tulajdonság.

Habár a puska bipod dolga egyszerű, olyan sok fajta bipod létezik funkció szempontjából is, hogy érdemes szemügyre venni néhány modell tulajdonságait, hogy segítsünk eldönteni melyik passzol a lövő stílusodhoz, puskádhoz és más kiegészítőhöz, amit a a puska felszerelésedhez hozzáadsz.

  • A legjobb visszafogott Bipod: Magpul Rifle Bipod
  • A legjobb bipod vadászathoz: Caldwell XLA Pivot
  • A legjobb könnyű bipod: Javelin Spartan Lite
  • A legjobb bipod precíziós lövészethez: Warne 7901M Precision Bipod
  • A legjobb olcsó bipod: Harris Series S

A legjobb bipodok tesztelése

Kiválasztottam ötöt a piacon lévő legjobb bipodok közül, mindegyik mérete, láb geometriája és más tulajdonsága némileg különböző, és kimentem a helyi lőtérre Glasgow, Montanaban. A lőtéren szabványos öntött beton padok vannak, és az első teszt sorozatom abból állt, hogy felszereltem a bipodokat megfelelő puska modellekre és a pontosságot teszteltem célpontokon. Ezen teszt célja az volt, hogy megtaláljuk a legjobb bipodokat a nagy távolságú lövészethet.

A sínes szerelékkel rendelkező bipodokat egy bestia AR puskára tettem – egy CMMG-re .458 SOCOM puskacsővel. A puskacső borítás több foglalatú picatinny sínnel rendelkezik, ami könnyedén befogadta a megfelelő bipodokat. A forgatható szerelékes bipodokat az új Nosler Model 21-es, 27 Nosler kaliberű puskára tettem.

Később otthagytam a padot és lőttem néhány dinamikus szériát fekvő, ülő és térdelő pozícióból. Végül, elmentem egy szomszéd precíziós puska stílusú lőterére, egy olyanra, ami számos akadályt tartalmaz, amikkel a PRS lövészek találkoznak, és fa kerítés sínekre, szabadon álló létrákra és 5 gallonos vödrökre lőttem. Minden esetben megpróbáltam a legjobb, leg stabilizálóbb tulajdonságát kihasználni a bipodoknak a sokoldalúságuk teszteléséhez.

Négy dolog, amit figyelembe kell venni a vadász vagy lövész bipodok kiválasztásánál

1. Vedd figyelembe, hogy milyen típusú lövészetet végzel. Fekvő helyzetből lősz? Ebben az esetben valószínűleg egy rövid bipodot akarsz, aminek teljesen forgatható a feje, így követheted a mozgó célpontokat. Ha főleg ülő pozícióból lősz, akkor egy hosszabb lábú bipodra lesz szükséged.

2. Állapítsd meg, hogy melyik bipod szerelék rendszer való a puskádhoz. A két fő típus a sínes csatlakozás és a forgócsapos csatlakozás. A sínes csatlakozások a picatinny sín „női” részével rendelkeznek, általában valamilyen szorítócsavarral. Ha puskád előagyának alján van egy sín, akkor könnyen fel lehet szerelni rá a bipodot. A forgócsapos csatlakozás két kis karral rendelkezik, amik megfogják a forgócsapot a hagyományos puskáknál, és egy csavarral, ami a helyükre szorítja a karokat. Eltávolítod a hevedert az előagyról, csatlakoztatod a bipodot és csatlakoztatod a hevedert a bipod vázán található csatlakoztatási ponthoz.

3. Határozd meg a költségkeretedet. A puska bipodok ára $40 alatt és $300 felett is lehet. Az öt modell, amit teszteltem $60 alatt volt (Caldwell XLA) és $300 felett (Warne 7901M Precision Bipod) volt.

4. Vedd figyelembe a bipod sokoldalúságát. Ha olyan lövész vagy, aki egy bipodot akar használni a lövő padon és szarvas vadászaton, akkor más tulajdonságokra van szükséged, mint egy elhivatott precíziós lövésznek. Ha már a sokoldalúságnál tartunk, a legtöbb tesztelt bipod oda-vissza cserélhető puskák között, amiknek egyforma a szerelék típusuk. Kivételt képez a fantasztikus és nagyon könnyű Javelin. A Spartan rendszert úgy tervezték, hogy mágnesesen csatlakozik olyan puskákhoz, amik a Javelin saját foglalatát a használják. Számos ilyen foglalat kapható különböző puskákhoz, de ezután nem lehet feltenni rájuk a sínes és forgócsapos bipodokat.

Egy alap bipodot akarsz, vagy egy olyat, ami finomhangolható?

Gondold át, hogy mennyi bipod mozgó alkatrésszel akarsz foglalkozni. Minél több az állítási lehetőség, annál sokoldalúbb a bipod. De mindezen tulajdonságok, amik a fogó fejtől a végtelenségig állítható lábakon át a dőlésmentes fejig terjedhetnek, időt és figyelmet igényelnek. Néhány lövő helyzet – egy futó szarvas követése, vagy bizonyos számú találat elérése egy időre menő versenyen – nem adnak sok időt a finom beállításokra a bipodnál. Ezekben az esetekben minél egyszerűbb egy kialakítás, annál könnyebben és magabiztosabban tudod alkalmazni időkorlátozás alatt.

Vedd figyelembe a bipod láb hosszát és csatlakozásokat

Közel az összes tesztelt bipod több különböző változattal rendelkezik. A legtöbb változat a láb hosszúságban és hosszabbításokban mutatkozik, de a legtöbb ezen modellek közül két fejtípussal rendelkezik: egy a sínes szerelékekhez egy pedig a forgócsapos szerelékekhez.

A lábak hossza kritikus tényező. Általánosságban, minél rövidebb a láb, annál stabilabb a bipod. Ez ésszerű, mivel a puska súlypontja közelebb lesz a talajhoz és egyenesen a bipod közepe fölött lesz. Minél hosszabb a láb, annál több hajlás és rázkódás éri a támaszték rendszert.

Ha fekvő pozícióban akarod használni a puskádat, akkor 15-20 cm-es lábú bipodokat keress. Néhányat meg lehet hosszabbítani 10-15 cm-el. De, ha olyan lövész vagy, aki szeret ülő pozícióból célozni, akkor egy olyan bipodra van szükséged, ami 30-40 cm-es lábakkal rendelkezik, amik egy vagy két meghosszabbítással rendelkeznek és 75 cm-ig meghosszabbíthatók.

Vedd figyelembe a tartozékokat is. Teszel hevedert a bipodra? Ha igen, győződj meg róla, hogy legyen rajta ilyen csatlakozási pont. Teszel lámpát vagy hőkamerát a puskádra? Ha igen, akkor legyen elég hely a különböző síneken, hogy elférjenek ezek a tartozékok.

A legjobb visszafogott Bipod: Magpul Rifle Bipod

Okos és stabil kialakítás

Majdnem a végtelenségig beállítható, ez a strapabíró bipod megerősített fröccsöntött polimerből készült.

Kapható forgócsapos vagy sínes szerelékkel, ez a legjobb bipod AR puskákhoz és mindenkinek, aki egy visszafogott támasztékot szeretne. A hat állású lábak egy gomb benyomására visszahúzódnak és egy másik gomb megnyomásával akcióba lendülnek. Egy tárcsa segítségével beállíthatjuk a dőlést és a forgást.

A legjobb bipod vadászathoz: Caldwell XLA Pivot

3 pozíciós láb hosszabbítás

Olyan lövészek számára, akik fekvő helyzetből ülő helyzetbe akarják emelni a puskájukat, vagy akár térdelő helyzetbe, ez a bipod 33-68 cm-rel hosszabbítható.

Egy hagyományosabb rugó által aktivált bipod, a Caldwell XLA, a legjobb vadász bipod elegendő hosszabbítással rendelkezik így sok lövő pozícióban alkalmazható. Egy szorítócsavar tartja a lábakat olyan hosszúságban, amit a lövész igényel, egy fontos tényező, ha egy dombról lősz és az alsó lábnak hosszabbnak kell lennie, mint a felsőnek.

A legjobb könnyű bipod: Javelin Spartan Lite

Fantasztikusan könnyű

Hegyi vadászok és lövészek számára tervezték, akik minimális szinten tartják a felszerelésük súlyát, a szénszálas és alumínium Spartan Lite egy erős mágneses csatlakozást alkalmaz a puskákra csatlakozáskor.

Az egyik leizgalmasabb lövész felszerelés az utóbbi években, ez az okos rendszer lehetővé teszi a pontosságot, amikor minden gramm számít. Ez a könnyű bipod 2,2 kg vagy kevesebb, mérettől függően. A puska előagyához csatlakozik egy mágneses résszel, ami belemegy egy saját szerelék foglalatba a puskán. További kiegészítőkkel a puskákat tripod fejekre is rögzíthetjük ugyanezzel a rendszerrel.

A legjobb bipod precíziós lövészethez: Warne 7901M Precision Bipod

Harcedzett

Ez a sínes szerelékű bipod szoros, végtelenül állítható, és a piacon lévő legtartósabb lőfegyver kiegészítők között van.

A mart rúdacélból készült, ez a bipod forgatható és állítható, mint egy racsnis szerszám. A sínes stílusú fej erős és állítható, a gumírozott láb csavarra a lövészek szintbe állíthatják a puskájukat az egyenetlen felületeken, a meghosszabbítható lábak pedig három különböző ívvel rendelkeznek, így a lövészek sok támasztékon elhelyezhetik. Az M-Lock csatlakozás a legjobb, amit teszteltem.

A legjobb olcsó bipod: Harris Series S

Az eredeti

Erős, egyszerű, és különösen könnyű használni, a Harris Ultralight Bipod nagyon jó és az ára is nagyon kedvező.

Habár a Harris alap kialakítása évtizedek óta nem változott, a Kentucky központú vállalat folyamatosan az alapjaira épít. A legjobb olcsó bipodként az új változat sínes szerelékkel és meghosszabbítható lábakkal rendelkezik, amikert egy szorítócsavar elforgatásával engedhetünk ki. A forgó fej bőven kínál oldalsó mozgást, a nagyméretű gumi lábak pedig a „legtapadósabbak” között van a piacon. Habár $120 alatt van az ára, ez nem látszik meg a bipod minőségén, ami kapható számos láb hosszúsággal és fej stílussal.

GyIK

Kérdés: Vegyek egy bipodot a puskámra?

A válasz egyértelműen igen. A bipodok a legsokoldalúbb és legegyszerűbb dolgok között vannak a puskád pontosságának maximalizálására. Egy bipod a puska előagyára csatlakozik, így egy sziklaszilárd támasztékod lesz, mindegy hol lősz.

Kérdés: Hogyan befolyásolja a bipod a pontosságot?

A támaszték, amit a bipod ad a puska elején, csak a válasz fele. Vagy egy trükk, amivel jól lehet lőni egy bipodról. Az első a pozíció magasságának beállítása, a másik a rázkódás csökkentése. A bipodokat úgy tervezték, hogy előre legyenek tolva és így a robusztus lábak tompítják a puska mindenfajta rázkódását. Mindenképp újra be kell lőni a puskát egy bipod felszerelése után; némelyik bipod eltolja a nullpontot mert megváltoztatja a tartás geometriáját.

Kérdés: Lehet szíj a puskámon, ha rászerelek egy bipodot?

Igen. A legtöbb bipodon van hely a heveder számára. Néhányon csak egy sima fül található, amibe csatlakoztathatjuk a szíjat. Másikakban pedig közvetlenül csatlakoztathatjuk a puska forgócsapját.

Végső szó a bipodokkal kapcsolatban

Több száz vagy ezer dollárokat is elkölthetsz azért, hogy kifacsard a vadász vagy céllövő puskádból az összes pontosságot, egyedi zárszerkezetekkel és agyazásokkal, valamint számos lövedék súllyal és típussal való kísérletezéssel. Azonban a legkönnyebb és legköltséghatékonyabb módja a pontosság nagymértékű növelésének szinte minden lövő helyzetben az, ha felszerelsz egy jó minőségű bipodot. Ezek a hordozható lövész kiegészítők növelni fogják a vadászpuskád pontosságát és javítani fogják a nagy távolságú lövő képességeidet. A legjobb puska bipodok a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb lövő kiegészítők amit találhatsz.

A n d r e w  M c K e a n