A sörétes technológia fejlődésével a .410-es puska még halálosabb vadászpuskává vált. Ezek a .410-es pumpás puskák méltóak arra, hogy a puskaszekrényedbe kerüljenek.

Nyolcadik születésnapomra kaptam egy New England Firearms .410-es egylövetű puskát. Ez volt az első puskám, és a vadászati lehetőségek univerzumát nyitotta meg. Ami a legfontosabb, lehetővé tette számomra, hogy több legyek, mint néző, amikor apámat kísértem a vadászatra. Nyulakra, mókusokra és alkalmanként fürjekre vadásztam. Mint oly sok más vadásznak, az én .410-es puskám volt az a fegyver, amely megalapozta az utat a későbbi sporttevékenységeimhez.

Öt évvel később azonban valami erősebbet akartam. A barátaim 12-eseket és 20-asokat használtak, és az én kis .410-esemmel nem éreztem magam eléggé erősnek. Vettem egy Winchester 1300-as 20-as kaliberű pumpás puskát, a .410-es pedig a fegyverszekrény hátuljába került. Nem terveztem, hogy valaha is használni fogom.

De mint kiderült, a .410-es visszatért az aktív szolgálatba a sörétes puskáim sorában. A modern töltetek – különösen a TSS – újjáélesztették a .410-est, és az én NEF egylövetű puskámat hatékony pulykafegyverré változtatták. Olyan gyakran használok .410-es sörétes puskát, mint bármelyik más puskát. Ez van a kezemben, amikor egy csapat beagle-t követek teljes kiáltással egy gyapotfarkú nyúl nyomában, és ez a mókusfegyverem, különösen, amikor bozontosfarkút keresek hívással (nagy valószínűséggel mozgó célpontra kell lőnöm, és egy sörétes puska ebben ügyesebb, mint egy 22-es LR).

Bármennyire is szeretem az egylövetű .410-es puskámat, a legtöbb vadászhelyzetben egy ismétlőpuska sokkal praktikusabb megoldás, és nincs is amerikaibb egy klasszikus pumpás sörétes puskánál. Ma a legjobb .410-es pumpás sörétes puskák könnyűek, alacsony visszarúgást produkálnak, és egy tapasztalt lövész kezében halálosak. Amikor tinédzser voltam, a .410-es puskát hordani az éretlenség jele volt – a puska megfelelője annak, mintha úszógumit viselnék az uszodában. Most, amikor látok egy vadászt .410-es puskával, felismerem, hogy tapasztalt kezű, aki megérti, hogy a legjobb lövészeknek nincs szükségük magnum 12-es töltetekre, ha jól megválogatják a lövéseiket, és rendelkeznek a szükséges készséggel ahhoz, hogy egy .410-es töltettel pontosan célozzanak a vadra. Íme a négy legjobb .410-es kaliberű pumpás sörétes puska.

 • Összességében a legjobb: Browning BPS
 • A legjobb pulykavadászathoz: Mossberg 500 Turkey
 • Legjobb érték: Tristar Cobra III Field Pump

A legjobb .410 pumpás puskák vélemények és ajánlások

Összességében legjobb: Browning BPS

Fő tulajdonságok

 • Töltényűr: 3 hüvelyk
 • Puskacső hossza: 26 hüvelyk
 • Súly: 7 font
 • Choke: 3 (M, IC, F) Invektor-Plus
 • Ár: $879 (Amerikában)

Előnyök

 • Simán fut és úgy lendíthető, mint egy teljes méretű puska.

Hátrányok

 • Modoros betöltés

Az én szavazatom Észak-Amerika legkevésbé megbecsült puskája a BPS-nek szól. Persze, ezek a fegyverek egy kicsit többe kerülnek, mint az átlagos pumpás puskák, de a stílus és a megmunkálás megéri, ráadásul örökké tartanak. A Browning BPS Field .410 robusztus acél tokkal rendelkezik, és 7 fonttal kicsit többet nyom, mint a listán szereplő többi .410-es – nem ideális fiatal felvidéki vadászok számára, akiknek nagy távolságokat kell megtenniük a fegyverrel. Ezeknek a fegyvereknek azonban gyakorlatilag nincs visszarúgásuk a .410-es töltetekkel, és az ismétlő lövések villámgyorsak. Az a többletsúly, amelyet a BPS hordoz, segít abban is, hogy gyorsan és simán lendüljön. A BPS egy tangra szerelt biztosítóval rendelkezik, ami egy szép funkció, de egy kicsit meg kell szokni. És mivel a biztosító kétkezes, és a BPS egyenes agyazással rendelkezik, a jobb- és balkezes lövészek számára is jól használható. A BPS 3 hüvelykes töltényűrrel rendelkezik, a cső 26 hüvelykes, és Browning Invector-Plus choke-okkal (IC, M, F) érkezik. Ha selymesen sima zárszerkezetet keresel, ez a legjobb .410-es pumpás puska, amit találsz.

A legjobb pulykavadászathoz: Mossberg 500 Turkey

Fő tulajdonságok

 • Töltényűr: 3 hüvelyk
 • Puskacső hossza: 24 hüvelyk
 • Súly: 6,25 font
 • Choke: X-Full
 • Ár: $644 (Amerikában)

Előnyök

 • Tartós és megbízható. Gyárilag felszerelhető rá egy optika

Hátrányok

 • Csak egy choke-ot tartalmaz

A Mossberg ért a pumpás fegyverekhez, így nem meglepő, hogy a vállalat .410-es pumpás fegyverek katalógusa a leghosszabb a sörétes puskák gyártói között. A Mossberg pumpás zászlóshajója a 500-as. Ez diófa vagy fekete szintetikus agyazással kapható, de a legérdekesebb opció a .410-es Turkey. Ez a modell Bottomland álcázott színben kapható, természetesen tang-biztosítóval és meghosszabbított X-Full choke-kal. A fegyver legújabb változata egy kis kivágással készül a tokon, így közvetlenül a fegyverre szerelhető egy RMSc-lábnyomatú red dot (sín nem szükséges). A pulykavadászat egyik legjobb red dotjával, amely erre a kis puskára van felszerelve, a tökéletes pulyka vadászfelszerelés lesz.

A Mossberg .410-es pulykapuska prémium TSS töltetekkel párosítva könnyedén használható 40 yardos pulykapuskaként.

Ideális felszerelés az új vadászok számára, akik nem akarják, hogy a visszarúgás megbüntesse őket, és a veterán pulykavadászok számára, akik 40 méteren belül akarnak madarakat hívni. Tavaly tavasszal a Mossberg .410-es modellt 40 yardon próbáltuk ki, és nem okozott gondot, hogy több mint 140 TSS golyót helyezzünk el egy 10 hüvelykes körön belül.

Legjobb érték: Tristar Cobra III Field Pump

Fő tulajdonságok

 • Töltényűr: 3 hüvelyk
 • Puskacső hossza: 28 hüvelyk
 • Súly: 5 font
 • Choke: CT-3 (IM, M, F)
 • Ár: $455 (Amerikában)

Előnyök

 • Nagyszerű érték

Hátrányok

 • A hosszabb cső nem ideális az erdőben való hordozáshoz.

A Tristarok jól elkészített török lőfegyverek, és a Cobra III Field Pump Walnut .410 kiváló értéket képvisel. A Cobra súlya alig több mint öt font, 28 hüvelykes csővel, és a fényes felületű diófa agyazás úgy néz ki, mintha egy olyan fegyverhez tartozna, amelynek sokkal többe kellene kerülnie. Három choke alapfelszereltség, és a megbízható pumpás kialakítás rengeteg lövést kibír. Mindössze öt fontot nyom, és 3 hüvelykes tölteteket tud kezelni. A cső krómozott, és az agyazáson egy gumi agytalp található, így aligha érezhetünk valamit minden alkalommal, amikor meghúzzuk a ravaszt.

Használt .410 pumpás sörétes puskák, amiket érdemes megfontolni

Remington 870 Wingmaster

Az évek óta tartó pénzügyi gondok után a Remington lőfegyvereket most RemArms néven gyártják. A közelmúltban a RemArms a 870 Express-t az újabb 870 Fieldmasterrel cserélte le, de jelenleg a Fieldmaster nem rendelkezik .410-es kínálattal. Ha tehát egy 870-es .410-es modellt szeretnél, akkor a használt piacot kell megkeresni, és azt javaslom, hogy a Wingmaster modellt válaszd. A Wingmaster ismert a sima működéséről, a kékes fényezésről és a diófa agyazásról. Rengeteg gyönyörű .410-es Wingmaster van, de várhatóan legalább 800 dollárt kell érte fizetni.

Winchester Model 42

A Winchester Model 42 a klasszikus Model 12 lekicsinyített változata Joe Genzel fegyveríró szerint, aki a saját 42-es modelljéről írt egy cikket, ez volt az első pumpás, amelyet kifejezetten a .410-es kaliberhez terveztek, így mindig is nagyra fogják tartani a szárnyas és céllövők körében. Emellett a történelem egyik legnagyszerűbb pumpás puskája, az M12 után mintázták, így az emberek tudják, hogy a 42-es egy olyan munkagép, amely generációról generációra öröklődhet.

A 42-es modell a fegyver minőségétől függően magas árakat érhet el. Ötféle létezik: Standard fokozat, Skeet fokozat, Trap fokozat, Deluxe fokozatés Pigeon fokozat. A Deluxe fokozatú fegyverek értéke meghaladhatja a 12.000 dollárt, a Pigeon Grade fokozatú fegyverek pedig ennek kétszereséért is elkelhetnek.

Remington 870 Express

Ha olcsóbb használt opciót keresel, a 870 Express talán jobban megfelel. A .410-es Express 25 hüvelykes csővel, fix full choke-kal, diófa agyazással és 3 hüvelykes töltényűrrel rendelkezik. Még mindig jó fegyver nyulak vagy mókusok üldözésére. Használt modelleket 300-400 dollár közötti tartományban gond nélkül találhatsz.

Miért egy .410-es?

A Browning BPS és a Mossberg 500 egy fácánvadászat után.

A .410-es nagy teljesítményt nyújt egy kis platformon. A 2,5 hüvelykes töltényektől kezdve (amelyek tökéletesen alkalmasak olyan kis kártevők, mint a patkányok, szarkák és kígyók elpusztítására) egészen a kacsák, pulykák és fácánok kilövésére használt 13/16 unciás nagy sűrűségű sörétet tartalmazó 3 hüvelykes magnumokig mindent kilő. Ha úgy gondolkodsz, hogy egy pumpás fegyver házvédelmi fegyverként is használható, akkor a .410-es puskával is szerencséd van, mivel számos védelmi lehetőség áll rendelkezésre, amelyeket az olyan fegyverek tesznek népszerűvé, mint a Taurus Judge. A Federal Ammunition Custom Shopja a kedvenc .410-es tölteteidből is összeállít egy adagot, így a vadászathoz igazíthatod a sörétes lövedékeket.

  Miért térnek vissza a kisméretű sörétes puskák?

A pumpás fegyverek tökéletes platformot biztosítanak a .410-es puska számos erényének kihasználására. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a pumpás puskák lényegesen lassabbak, mint a félautomaták, de valójában ez a lövész, a fegyver és a töltet képességeitől függ. Egy tapasztalt lövész kezében egy alacsony visszarúgású .410-es pumpás villámgyorsan jár, és mivel a munka nagy részét te végzed a puska járatásával, jó eséllyel hiba nélkül fog működni, még akkor is, ha egy kicsit lazán tisztítod a puskát. A pumpások a legolcsóbb ismétlőpuskák is.

A 12-es kaliberű még mindig a szabvány hordozó, és az is marad a belátható jövőben – neked is van egy, és az összes vadászbarátodnak is. De a .410-es pumpás puskának is megvannak az erényei. Csak a megfelelő célokra kell használni. A pulykák megölése közeli és közepes távolságból a 9-es TSS töltetekkel tökéletes felhasználási módja a .410-es pumpás puskának. De kisvadak és vadmadarak közeli távolságból történő elejtésére is jól használható. A puskákat, amik ebben az ismertetőben szerepelnek, egy napos terepi tesztelésnek vetettük alá egy fácánrezervátumban, és csodálatosan működtek a közeli röptű madarakra. De vajon javasolnánk-e lövöldözni velük szívós, vadon élő fácánokra, amelyeket köztudottan nehéz tisztán megölni? Természetesen nem. Végső soron az a lényeg, hogy a felszerelést a célhoz igazítsuk, és a .410-esnek is megvannak a maga korlátai.

Modern töltetek a legjobb .410-es pumpás sörétes puskákhoz

A .410-es igazi újjáéledésének igazi oka azonban a nagy sűrűségű lövő anyagok, például a TSS és a bizmut növekvő népszerűsége. Mississippi legendás Beaver Dam taván kacsavadászat közben kaptam egy leckét arról, hogy a mai .410-es TSS lőszerek mire képesek. Jared Lewis az Apex Ammunitiontől egy .410-est vitt magával, és ahogy a kacsák a ciprusfák között jöttek a csalogatásra, Lewis lövészklinikát tartott. A vadkacsák 30 és 40 méterről is a 410-es hatására hullottak, és holtan csapódtak a vízbe. Titokban azt hittem, hogy a 410-es több madarat fog megnyomorítani, mint amennyit megöl, de nem így történt.

Prémium .410 vad töltetek

 • Federal
 • APEX
 • BOSS
 • Browning
 • Hevi Shot
 • Remington

Miért bízzon az bennünk?

Az OL 1898 óta vezető szaktekintély a vadászfelszerelések, horgászfelszerelések, fegyverek és lövő felszerelések tesztelése és felülvizsgálata terén. Több mint egy évszázados múltra tekint vissza a termékek értékelése terén, és ezt a szakértelmet most az online véleményekre is kiterjesztjük. Szerkesztőink tapasztalt természetjárók, és ami a legfontosabb, képzett újságírók. A termékek értékelésénél a helyszíni tesztelést és az objektív adatokat helyezzük előtérbe. Interjúkat készítünk a felszerelésgyártókkal és mérnökökkel, valamint outdoor szakértőkkel, hogy olvasóink megértsék, hogyan és miért működik – vagy nem működik – egy termék.

A reklámok nem befolyásolják a felszerelésünk értékelését, és soha nem is fogják. Bár mindig a kiemelkedő termékekre összpontosítunk – mert azt akarjuk, hogy olvasóink tisztában legyenek a legújabb és legjobb felszerelésekkel -, minden termék hibáival és furcsaságaival is foglalkozunk.

Végső gondolatok a legjobb .410-es pumpás puskákról

A pulykáktól a mókusokig a .410-es sörétes puska alkalmas vadászfegyver a megfelelő töltettel. A legjobb .410-es pumpás sörétes puskák könnyűek, megbízhatóak és megfizethetőek. Amikor felnőttem, a .410-es puska gyerekeknek való volt, de már nem. Amikor látom, hogy egy vadász .410-es puskával vadászik, felismerem a tapasztalt kezét, aki megérti, hogy a legjobb lövészeknek nincs szükségük magnum 12-es töltetekre, amíg megválogatják a lövéseket, és rendelkeznek a szükséges készséggel ahhoz, hogy egy .410-es töltettel pontosan lőjenek a vadra. Ha készen állsz arra, hogy vállald a .410-es puskával való lövészet és vadászat kihívását, akkor a fenti lehetőségekkel nem tévedhetsz.

B r a d  F i t z p a t r i c k | A l e x  R o b i n s o n

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!