Ezek a képességek és lövész felszerelések segíteni fognak abban, hogy jobban lőjj az idei szarvasszezon alatt

A precíziós puska versenyek növekedése, amik a valós helyzeteket helyezik előtérbe, olyan szuper és praktikus technikákhoz vezetett, amikből minden szarvas vadász előnyt szerezhet.

Akármikor lőtt valaki egy fehérfarkú szarvast a régi Michigan-i szarvas táboromban, azon az estén ittak egy pohár „cseresznyevizet”, ami egy cseresznyéből készült, sima, tiszta, tüzes brandy. Még ha a vadász fiatalabb is 21 évnél, a szája hozzáér a pohárhoz és megízlelheti a nyelvével a forróságot. Miért? Hagyományból.

Minden szarvas tábornak és szarvas vadásznak megvan a saját hagyománya. Egyes táborokban évtizedek óta tartanak nem éppen legális hagyományokat. Ha elhibázol egy szarvast, akkor a levágják az inged alját, habár egy megfelelően heves védekezéssel – minél felháborítóbb, annál jobb – az ítéletet felfüggeszthetik.

Egyes tradíció értelmetlennek tűnhet, ezek azonban fontos részei annak a ragasztónak, ami összeköti a vadászokat szezonról-szezonra. Ennek egyik következménye azonban az, hogy a szarvasvadászok hajlamosak minden újdonságra gyanakvó tekintettel nézni.  Ez kiterjed az olyan egyszerű dolgokra, mint amikor valaki egy új szarvas tölténnyel jelenik meg a táborban, és olyanra is, amikor az vad ügynökségek agancs korlátozásokat jelentenek be.

Így már el tudjátok képzelni, hogy ez a tömeg, hogyan reagálna arra, hogy a eddigi szarvas lövészetük hagy még kívánnivalót maga után. A keresztbe tett kezű ellenségeskedés kezdi ezt leírni.

Ennek ellenére, a legtöbb szarvas vadász nem a legjobb lövész – innen erednek az illegális hagyományok – különösen, ha a szarvasok messzebb vannak. Nem titok, hogy a mai puskák, céltávcsövek és lőszerek sokkal jobbak, mint az egy generációval ezelőttiek. Sajnos azonban a legtöbb szarvas vadász képességei nem tartották az iramot.

A precíziós puska versenyek növekedése, amik a valós helyzeteket helyezik előtérbe, olyan szuper és praktikus technikákhoz vezetett, amikből minden szarvas vadász előnyt szerezhet.  Csupán nyitottság szükséges hozzá és hajlandóság kell a bika hagyományok elhagyására.

Az író egy nagy bikával, amit több napon át kergetett tavaly, Colorado keleti részén.

Stabil elhelyezkedés

A lövészet alapjai – jó elsütőbillentyű kezelés, légzés szabályozás, irányzék igazítás – nem ér semmit, ha nem tudod stabilan tartani a puskádat. 100 yardon belül egy kompetens lövésznek támaszték nélkül ki kell tudnia lőni egy fehérfarkú szarvast nehézségek nélkül. Ennél távolabb a puskát meg kell támasztani valahogy.

Hagyományosan ez a térdelő és ülő helyzet elsajátítását, valamint a lövő heveder használatát jelenti.  A régi iskola képességei hatékonyak, de már nem gyakorolják sokan. A bipodok hasznosak, feltéve, hogy a lábai elég hosszúak és a csövet a környező növényzet fölé emelik, a való világban azonban gyakran nem ez a helyzet.

A legjobb módja a szikla szilárd pozíciónak, amikor nem tudsz hasalni, egy háromlábú lőbot, egy lapos taktikai asztal és egy könnyű lőzsák. A lőzsák a taktikai asztalon és a puskával a lőzsákon pontos lövést tudsz leadni a szarvas létfontosságú szerveire, többszáz yardról, még állva is.

Mielőtt a morál rendőrség beavatkozna, nem támogat a long-range vadászatot. Csupán képességeket írok le, amik segíteni fognak jobban lőni – és etikusabban – távolságtól függetlenül. A tény, hogy 10-ből 10-et lőnél céltáblára 600 yardon ezekkel a technikákkal nem jelenti azt, hogy szarvasra is ilyen távolról kell lőnöd.

A legjobb pontosság érdekében tartsd észben ezeket a tippeket, amikor így lősz háromlábú lőbotról:

  • Hosszában helyezd a puskát a zsákra, így lesz a legnagyobb az érintkezési felület közöttük.
  • A zsák tetejét tartsd egy szintben a szegycsontoddal amikor álló helyzetből lősz. Ha feljebb helyzeted a zsákot, akkor csökkenni fog a pontosságod.
  • A célzó kezeddel fogd össze a zsákot és a puskát, így megtámasztod azt és szabályozod a visszarúgást.
  • Fordítsd úgy a válladat, hogy pont a puska mögött legyél. Ez javítja a visszarúgás szabályozását.
  • Ne töltsd meg túlságosan a lőzsákot. Gyakran túlságosan meg vannak töltve és nem tartanak eléggé. Próbáld meg háromnegyedig tölteni.
  • Használj könnyű töltetet, mint a Git-Lite, ami stabil támasztékot nyújt nyomás alatt. Ne használj olcsó műanyag golyókat. Elmozdulnak és nem nagyon stabilak.

 

Habár egyes vadászoknak nem tetszik az ötlet, hogy ezeket az extra súlyokat kell cipelni és pénzt kell költeni rájuk, ha nyílt terepen vadászol, ahol hosszabb lövések is előfordulnak, akkor teljesen megéri a pénzt. Ha használsz spektívet, akkor már magaddal viszel egy háromlábú állványt. Így a többi komponens hozzáadása – a zsák és a taktikai asztal – már nem számít.

Számtalanszor használtam ezt a felszerelést a vadászaton, legutóbb egy szarvas vadászaton Coloradoban, tavaly decemberben. Beállítottam a lőbotomat egy térdelő lövéshez és nem volt problémám egy stabil lövés leadásakor egy szarvasra, ami 515 yardra volt.

Cody Arnold ezt a nehéz agancsos fehérfarkú szarvas a fent említett long-range lövész technikával lőtte ki.

Ballisztikus applikációk szarvas vadászok számára

Egy olyan nullázás, ahol 100 yardon 5-7cm-el fölé lövünk 100 yardon, nagyszerű módja a becslés kiküszöbölésének 250 yardon, kaliberétől és lövedéktől függően. Ezen túl azonban komolyan kell venni a lövedék esést. Olyan sok jó ballisztika számító létezik ingyenesen, hogy nincs kifogás arra, hogy miért ne használnák a vadászok és lövészek. A lista élén ott van a Hornady applikációja, de vannak más jó programok is pl. az Applied Ballistics-tól és másoktól.

Amikor egy ballisztikus profilt állítasz be, néhány más adattal a puskádról és lőszeredről, el kell végezned néhány mérést: torkolati sebesség, amihez egy chronographra lesz szükséged, és a céltávcsöved magasságát a puskacső felett. Az utóbbit le lehet mérni egy tolómérővel vagy egy mérőszalaggal is. Csak mérd le a távolságot a tolózár közepétől a céltávcső tubus közepéig. Sok puska zárszerkezet rendelkezik egy gáz csatlakozással a töltényűr előtt, ami középpontos, ez egy jó referencia pont. És ha a céltávcső gyűrűk részei egymáson vannak, használhatod a vonalat, ahol csatlakozik a két rész.

Ezen két mérésen kívül, a ballisztikus számítóknak szüksége van a puskacső huzagolásának mértékére, a lövedék ballisztikus együtthatójára, és a lövedék hosszára. Mihelyt megadtad ezeket, elég pontos adataid lesznek.

Össze kell hasonlítanod a számító által nyújtott adatokat a valós eredményekkel. Bizonyosodj meg róla, hogy a 100 yardos nullpont olyan tökéletes, amennyire csak lehet és lőj távolabbra papíron. Minél messzebbre tudsz lőni, annál jobban tudod finom hangolni a számító adatait. Ha 600 yardon túl tudsz lőni, akkor elkezdheted megváltoztatni a lövedéked ballisztikus együtthatóját, hogy stimmeljenek a számok. Ökölszabály, hogy 500 yardnál változtasd a torkolati sebességet, hogy korrigáld a találati pontot. Ezt a folyamatot egy másik cikkben részletezzük.

100 yardos lövész praktikák

Ha a lövész praktikákról van szó, akkor három változóval szórakozhatsz, hogy nagyobb kihívás legyen a lövés. Először is kicsinyítheted a célpont méretét. Másodszor egy nehezebb pozícióból lőhetsz. Végül pedig, kevesebb időt adhatsz magadnak a lövésre.

Végtelen változatban keverheted és kombinálhatod ezeket az elemeket, és ezekkel a praktikákkal javíthatod képességeidet a nyomás alatt leadott nehéz lövéshez – de nagyon kevés vadász gyakorol így. És ez látszik is. A legtöbb hibázás (és elszalasztott lehetőség) amit láttam a terepen olyan, amit a teniszezők ki nem kényszerített hibának hívnak. A céltávcső nagyítás rossz (mindig túl magas) beállításon volt. A lövész nem tudott beazonosítani és használni egy jó támasztékot. A vadász bíbelődött a felszerelésével amíg értékes másodpercek teltek, és a szarvas kiment a látótérből.

Egyszer szarvasra vadásztam egy barátommal, aki egy nagyon jó (és ismert) vadász, amikor egy bika állt tőlünk 70 yardra, dombnak lefelé. Egy pillanatnyi pánik alatt megkérdezte, hogy rá tudok-e lőni támaszték nélkül. Azt mondtam, „Igen, te nem?” (Ő vette észre először a szarvast és ő következett a lövésben.) Ennek kéne lennie a tuti lövésnek azok számára, akik hozzáértő vadásznak tekintik magukat – de ha nem gyakorlod, akkor nem látod, hogy mennyire könnyű.

Egy jó alapgyakorlat az, ha három 5 cm-es pontot teszel függőlegesen úgy, hogy van hely közöttük, egy 100 yardra levő célpontra. Kezdetben ne időre csináld a gyakorlatot. Helyezz egy lövést álló pozícióból a felső pontra, tölts újra és helyezd a második lövést a középső pontra térdelő pozícióból, majd a harmadik lövést helyezd az alsó pontra fekvő pozícióból. Ismételd meg a folyamatot még kétszer, így összesen 9-et lősz. A gyakorlat végén lesz három csoportod, amik három lövésből állnak. Ideális esetben mindegyik a saját körén belül lesz. Ennek eléréséhez azonban a lövéseket meg kell támasztani. Az álló lövéseknél a kis csoportok eléréséhez szükséges a háromlábú lőbot és a taktikai asztal. Térdeléshez használj lőzsákot vagy valami más támasztékot. A lőteremen úgy lövök, hogy a zsák egy összecsukható szék támláján van, vagy a lövő padok betonülésein.  Amikor hasalok, felszerelem a bipodomat és a lőzsákot hátsó támasztéknak használom.

Miután megcsináltad időmérés nélkül, lesz egy alapinformációd a csoportjaid méretéről. Ahogy csinálod ezt a gyakorlatot, dolgozz az elsütőbillentyű kezeléseden és visszarúgás szabályozásodon, hogy csökkentsd a csoportok méretét. Ezen kívül menjen folyamatosabban a pozíció váltás és a puska újra töltése. Ezért kezd el mérni az időt és nézd, hogy gyorsulsz-e.

Még egy könnyű gyakorlathoz, helyezz öt 2,5 cm-es pontot egy vonalba. Puskával a kezedben kezdj, hasalj le és helyezz egy lövés az egyik pontra. Használj stoppert és mérd, hogy meddig tart. Le fogsz tudni adni egy jól célzott lövést 10 másodperc alatt, és ahogy fejlődsz, azt fogod látni, hogy gyorsulsz. Ismételd meg a gyakorlatot és lőj mindegyik pontra. Ez egy jó módja az elsütőbillentyű meghúzás és lélegzet szabályozás fejlesztésének.

Mihelyt elkezded elsajátítani ezeket a képességeket és javulsz, hívd meg az egyik szarvas vadász barátodat és mutasd meg neki ezeket a gyakorlatokat. Észre sem veszed és a következő szintű lövész képességek lesznek a szarvas táborod egyik hagyományai.

Elengedhetetlen felszerelés a nagy távolságokhoz

Ezek a felszerelések segíteni fognak a szél meghatározásában, a célpont észrevételében, és egy stabil lövés leadásában bármely ésszerű vadász távolságon.

A Kestrel 5700 Elite alkalmazott ballisztika funkcióval van felszerelve, és lehetővé teszi a vadász számára a legapróbb adatrészletek hangolását is.

1. Kestrel 5700 Elite

A versenyző long-range lövészek nem sok dologban értenek egyet. Megvan a kedvenc puskacsövük, kaliberük, agyazás gyártójuk, elsütőszerkezetük, céltávcsövük, lövedékük, puskaporuk, céltávcső szerelékük, bipodjuk, és hüvelyük – és napkeltéig boldogan vitatkoznak az ő felszerelésük előnyeiről (és a tied hátrányairól). Az egyetlen dolog, amiben látszólag mindenki egyetért, a Kestrel időjárás mérő. Mindenki, aki long-range versenyeken vesz részt – nagyon kevés kivétellel – ezeket a készülékeket használja.

Számos különböző Kestrel modell létezik, különböző funkciókkal és árban. A zászlóshajó 5700 Elite alkalmazott ballisztika funkcióval van felszerelve, és lehetővé teszi a vadász számára a legapróbb adatrészletek hangolását is. Kipróbáltam az olcsóbb Kestrel készülékeket is, mint pl. a 4DOF és az AB nélküli készülék, és azt tapasztaltam, hogy elegendőek a vadászathoz és long-range versenyekhez, kivéve az ELR (extrém long-range) lövészetet.

Minden Kestrel készülékben közös, hogy olyan érzékelővel rendelkeznek, ami adatokat gyűjt a környezetről és használja azokkal az adatokkal, amiket megadsz a puskádról, hogy meghatározza a függőleges és vízszintes módosításokat. Eltűnődhetsz azon, hogy miért érdemes befektetni egy ilyen készülékbe, amikor vannak ingyenes telefonos applikációk is. Ennek három fő oka van. Egy, ezek a készülékek elég stabilak, így a legdurvább körülmények között is használhatjuk őket. Kettő, kiváló az akkumulátor élettartamuk. És három, könnyű beállítani a puska profilunkat a terepen, amikor az adatokat finom hangoljuk. Az áruk $200 és $700 között van. Van egy tanulási görbe ezeknél a készülékeknél, de szerencsére rengeteg útmutató és más info található az interneten, amik felgyorsítják a folyamatot.

Ez a háromlábú lőbot jól ötvözi a strapabíróságot, szállíthatóságot és árat.

2. Two Vets No Name Jr Tripod

Ez a háromlábú lőbot jól ötvözi a strapabíróságot, szállíthatóságot és árat. A Two Vets tulajdonosa, Dan McNamee nagyszerű munkát végzett olyan szénszálas állványok beszerzésében, amelyek nem ürítik ki a bankszámlánkat.  Ez a modell a könnyebb kínálatokból való és ideális a vadászok számára, akik minimális súlyt akarnak cipelni.

Az én No Name Jr-om 1,6 kg a Two Vets 44mm-es golyós fejjel ($175). Az összecsukott hossz csak 50 cm, így könnyen elfér egy hátizsákban. És mivel a lábakat olyan szorosan össze lehet csukni, a hátizsák külsején is jól lehet szállítani.

A lábaknak négy része van három szorító gyűrűvel, és teljesen kinyitva az Arca lap a golyós fejjel 133 cm-re van a földtöl. Egy taktikai asztallal és Game Changer zsákkal a tetején ez bőven elég magas mindenkinek egy álló lövéshez (kivéve egy kosarast).

Már közel egy éve használom ezt a lőbotot és nagyon tetszik, hogy milyen simán be lehet állítani a lábakat és azt, hogy egy fél fordulat elég a lábak lezárásához. Az egyetlen probléma az volt, hogy elvesztettem az egyik gumitalpat, ami lecsavarodott egy vadászaton Texasban tavaly télen. Azóta, csak annyit teszek, hogy kétszer ellenőrzöm, hogy szorosak-e, mielőtt elindulok.

A legjobb ballisztika számító applikáció a piacon a Hornady 4DOF app.

3. Ballisztika applikációk

Az olyan lövészek, akik nem állnak jól anyagilag, kevés jó opcióval rendelkeznek, ami a ballisztika számítókat illeti. A legjobb a piacon a Hornady 4DOF app. Két üzemmóddal rendelkezik: az egyik a ballisztikai együttható (G1 vagy G7 B) alapján végzi a számításokat, a másik pedig a Hornady 4DOF motorját használja.

Anélkül, hogy túlságosan belemerülnénk, a 4DOF rendszer egyértelmű előnyökkel rendelkezik a BC alapúval szemben. A 4DOF egy adott lövedék fizikai modelljét használja és egy Doppler radar által generált profilt használ, aminek az alapja a lövedék valós röppályája. A ballisztikai együtthatók ezzel szemben olyan értékek, amik nagyjából mutatják a lövedék röppályáját és ezáltal kevésbé pontosak.

A 4DOF rendszer hátránya, hogy korlátozva van azokra a lövedékekre, amikre a Hornady profilokat készített. Habár növekszik a könyvtár, nem terjed ki mindenre. Ezen kívül a BC számítók jobbak lettek a zökkenők kiküszöbölésében, amik abból a tényből adódnak, hogy a BC csak becslés.

Még egy jó számító az Applied Ballistics applikáció. Az alap változat ingyenes, de egy kis összegért egy hozzá adhatsz lövedék profilokat, ami mindenképpen megéri.

A Nosler M48 Long-Range Carbon egy nagyszerű sorozatgyártású puska nyugati vadászok számára.

4. Nosler M48 Long-Range Carbon

A nagyobb hatótávolságú vadászatra szánt sorozatgyártású puskák közül a Nosler M48 Long-Range Carbon a lista élén áll.  Az M48 zárszerkezet az egyik legjobb vadász zárszerkezet a piacon. A lapos alja és belső visszarúgás köröm pontosságot növelő elemek, a tolózár szerszám nélkül szétszedhető kialakítása pedig pofon egyszerűvé teszi a puska karbantartását a terepen.

A puska Long-Range Carbon változata, egy 660 mm-es Proof Research puskacsővel és egy Manners MCS-T Elite Tac szénszálas agyazással rendelkezik, aminek nagyon menő festett terepmintázata van. Mindkettő csökkenti a puska súlyát, de ami fontosabb, hogy a felszerelés merevebb és pontosabb miattuk. Kettős forgócsapok az előagyon helyet biztosítanak egy bipod számára és a puskaszíjnak.

A csőszáj menetes (5/8-24), a zárszerkezet egy epoxi alapú anyaggal van beágyazva alumínium oszlopokon, a Timney elsütőbillentyű pedig állítható. Csupaszon a puska súlya 3,2 kg, és a Nosler 1 MOA pontosságot garantál Nosler lőszerrel.

Olyan sok long-range vadász töltény van, hogy látszólag butaság egyet kiemelni, de a 27 Nosler egy jó lőszer.

5. 27 Nosler

Olyan sok long-range vadász töltény van, hogy látszólag butaság egyet kiemelni, de az utóbbi időben megkedveltem a 27 Noslert, amit néhány évvel ezelőtt mutattak be.

Az egyik legelső nagyvad töltény, ami elismerést szerzett a lapos röppályája miatt, a .270 Winchester. Jack O’Connor népszerűsítette a lőszert az írásai által és a .270 szuper külső ballisztikáját hangoztatta a .30/06-tal szemben.

Habár a .270 egy nagyszerű lőszer, közelmúltban beárnyékolták a 6.5 mm-esek, azelőtt pedig lemaradt az akkor megjelent rövid magnumok mögött. Igen, tudom, hogy a 270 WSM köztük volt (és szerzett magának követőket), de az tény, hogy a .277 hüvelykes lövedékek már nem divatosak a mai vadászok körében.

Nem vagyok biztos benne, hogy ez a tűzokádó meg fogja változtatni ezt, de az olyan vadászoknál, akik egy magas teljesítményű lőszert keresnek a gyűjteményükbe, a 27 Nosler mindenképpen megérdemli a figyelmet. Én használtam a Nosler M48 Long-Range Carbonommal és különösen elégedett vagyok az eredményekkel.

A Leica 3200.COM ballisztikai megoldásokat köp ki, így nincs szükség adatkártyákra vagy külső ballisztika számítóra.

6. Leica 3200.COM

Az egyik legfontosabb innováció a vadászok és lövészek számára a minőség keresőtávcsövek megjelenése, amik lézeres távolságmérővel rendelkeznek. Ezek áldások akár szarvasra vadászunk, akár a lőtéren lövünk célba.

A kis kézi távolságmérőknek megvan a helyük – főleg a z íjászoknál – de az olyan távolságmérők megnövelt használhatósága tagadhatatlan, ami egy keresőtávcsövön keresztül működik. Ennek a fejlődésnek a legújabb lépése a fedélzeti környezetek hozzáadása, amely lehetővé teszi a távcső számára, hogy ballisztikai megoldást köpjön ki anélkül, hogy nyomtatott adatkártyához vagy külső ballisztikai kalkulátorhoz kellene nyúlni.

Ez a Leica rendelkezik ezzel a funkcióval és mindig magammal vittem a vadászatra és a versenyekre a tavalyi évben. Ezt elmondva, a felület, amit a Leicak használnak a ballisztikai profilok beállítására, rosszul megtervezett és nehéz használni. Ha túljutsz ezen a hiányosságon, akkor megkapod a legjobb kombinációt a rossz fényviszonynál nyújtott optikai minőségből és a villám gyors és pontos távolságmérésből. A 3200.COM egy másik korlátozó tényezője, hogy nem ad ballisztikai megoldást 1000 yardon túl. Még mindig magammal viszek egy Kestrelt és egy telefonos applikációt használok, hogy fokozzam és támogassam ezt a keresőtávcsövet, de a legtöbb dolgot képes elvégezni, amire szükségem van.

Ez a mindenhez használható lőzsák elég könnyű ahhoz, hogy a terepen szállítsuk és a legtöbb felülethez alkalmazkodik.

7. Bone Bag

Ezt a minden célra használható lőzsákot Scott Satterlee tervezte, aki az ország egyik legismertebb long-range lövésze. (Mellékesen, Ő az egyik legtehetségesebb versenyigazgató is az országban. Szóval, ha lehetőséged van részt venni egy lövész versenyen, amit Ő állított össze, akkor komolyan fontold meg.) A zsák paca jellege segít összhangba kerülni szinte bármely felülettel, amire rátesszük és egy lapos és stabil területet képez, amire ráteheted a puska agyazását. A zsákot a hátizsákodon szállíthatod amire egy karabinerrel tudod rögzíteni.

A legmegszokottabb pozíció egy ilyen zsáknál a sátorvas előtti rész, a puska súlypontja alatt. De használhatod hátsó támasztékként is egy bipoddal. Teheted az előagy elejére is és a háromlábú lőbotot használhatod hátsó támasztékként. A lényeg az, hogy a zsákot több módon használhatod. Amikor egy ilyen puskát használsz, hosszában helyezd a puskát a zsákra, így lesz a legnagyobb az érintkezési felület közöttük. Ez nagyban javítja a pozíció pontosságát.

Ezen kívül jó párna is azokhoz a déli szunyókálásokhoz a hegyekben, amikor mindennek – a vadászt is beleértve – szüksége van egy kis pihenésre. J o h n  B. S n o w

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!