Akár kezdő lövész vagy, akár egy veterán, létezik egy sport sörétes puska, ami passzol hozzád.

Joseph Fanizzi háromszoros NSCA-junior bajnok. Ő a Beretta A400 Xcel gáz működtetésű puskát használja.

Az agyaggalamb lövészet a sörétes puska sportok közül a legnagyobb kihívás. Ezzel együtt a legnépszerűbb is lett mert, hát, jó szórakozás. Ezen kívül minden sport agyaggalamb pálya egyedi, nem úgy, mint az amerikai skeet és trap, ami ugyanaz minden lőtéren. A sport agyaggalamb lövészet lehetőséget ad számos nehéz lövésre, ami jó tartást és ösztönöket igényel az izommemóriával ellentétben amire a skeetnél és a trapnél van szükség.

És habár sok profit láthatsz méregdrága bock puskával az agyaggalamb lövészetnél, egy hobbi lövésznek nem kell több tízezer dollár kiadnia egy sörétes puskáért. Például, ha szárnyasokra vadászol, akkor a kacsa vagy fácán puskád (megfelelő choke-kal) valószínűleg ideális lesz a sport agyaggalamb lövészethez.

Ha a sport agyaggalamb lövészeten gondolkodsz, vagy olyan vadász vagy, aki fejleszteni szeretné a lövész képességeit, vagy haladó céllövész vagy és sörétes puskára szeretnél fejleszteni konkrétan erre a célra, akkor itt van három nagyszerű választás kezdők, haladók és tapasztalt lövészek számára.

Melyik sörétes puska típus a legjobb az agyaggalamb lövészethez?

Mivel olyan puskára van szükség az agyaggalamb lövészethez, ami legalább két lőszert tárol, az egylövetű puskák kiestek. Így maradnak a bock puskák, egymás melletti csőelrendezésű puskák és az öntöltő puskák.

A bock puskák a legnépszerűbbek az agyaggalamb sörétes puskák közül azoknál, akik kimondottan erre a célra akarnak sörétes puskát venni. A bock puskák széles választékban kaphatók ár szempontjából. Egy elfogadható minőségű duplacsövű $1,000-nál kezdődik, a csúcskategóriás csőletörősok pedig $30,000-felett is lehetnek.

A bock puskák megbízhatóbbak, mint a félautomaták, mert nem kell elvégezniük az újra töltési ciklust a puska működéséhez, és általánosságban jobban lőnek az agyaggalambokra, ha olyat veszel, ami erre a célra készült. Ennek az agyazás az oka, mert a bock puskákon valószínűbb, hogy arra a kézre készült az agyazás, amelyikkel lősz. A jobbkezesek több öntvényt kapnak az agyazás jobb oldalán, és fordítva a balosoknál. A legtöbb bock puskának hosszabb a csöve – 710 mm-től 860 mm-ig – ami simább és kiegyensúlyozottabb lendítést tesz lehetővé az agyaggalamb lövészetnél. Egyes bock puskák nyílásokkal ellátott csövekkel rendelkeznek, ami megszelídíti a visszarúgást és megkönnyíti a második lövést.

Az öntöltők sport agyaggalamb lövészek egyik kedvencei. Még néhány profi is használja őket a népszerűbb bock puskákkal szemben. A Beretta gáz működtetésű modelljei a lövészek kedvencei, mert sok különböző testalkathoz passzolnak és egyenletes a szórásuk. Sok női és fiatal lövész szeret a korai 300-as Berettakkal, ami bizonyítja, hogy nagyszerűen illeszkednek, mert nem női vagy tini testalkathoz tervezték őket, de mindkét test típus jól lő vele.

A gáz működtetésű félautomata puskák előnye a visszarúgás tompítás, így különösen kényelmes velük lőni. Nem túl drágák, és ha megfelelően karban vannak tartva, akkor megbízható szolgálatot tesznek. A gáz működtetésű öntöltők hátránya, hogy piszkosak lesznek, különösen olcsó lőszertől. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen tisztítani kell az elakadások elkerülése érdekében, amikor a második agyaggalambot akarod kilőni.

Az egymás melletti csőelrendezésű sörétes puskák felé inkább a fajd-, fürj- és kacsa vadászok hajlanak. Mivel sok vadász használja az agyaggalamb pályákat az éves vadászszezonra való bemelegítéshez, néha fogsz látni lövészeket ilyen puskával. A Nemzeti Sport Agyaggalamb Szövetség (NSCA) által rendezett események gyakran tartalmaznak külön egymás melletti csőelrendezésű versenyeket. A pumpás megszállottak szintén lőhetnek a saját kategóriájukban.

Nincs sok egymás melletti csőelrendezésű puska, amit kimondottan agyaggalambozásra terveztek, de vannak olyan duplacsövű puskák, amik elég jók erre a célra. Beretta, Fabarm, Rizzini, RFM, Fausti, F.A.I.R. és CZ-USA csak néhány a gyártók közül, akik jó duplacsövű sörétes puskákat gyártanak.

A pumpás puskák megbízhatók, de kézzel kell működtetni őket a második lőszer betöltéséhez és utána becélozni a gyorsuló agyaggalambot. De ebben a lövő sportágban gyakran van idő a pumpálásra és a második célpont kilövésére. Lesznek olyan állomások, amik nehezebbek és gyors második lövést igényelnek, de ha skeetben ki tudsz lőni egy kettőst egy pumpás puskával, akkor az agyaggalamboknál sem lesz gond.

A legjobb kezdő sörétes puska agyaggalamb lövészethez: CZ-USA Field 612

A 612 egy ideális sörétes puska kezdők számára.

Én egy komoly agyaggalamb lövész vagyok, de ha csak most kezdeném és egy műszakilag megbízható, de viszonylag olcsó sörétes puskát szeretnék, akkor a CZ-USA Field 612-t választanám. A 612 nagyszerűen működik a sport agyaggalamb terepen. Lőttem már vele és ez egy nagyon jó agyaggalamb puska. Nem tétováznék használni egy fácán vadászaton, vagy egy kacsa vadászaton. Ezek a puskák jól néznek ki, jól lőnek és műszakilag golyóállók. A pumpás puska egyszerűsége azt jelenti, hogy alig romolhat el valami. Lehet nedves vagy piszkos és úgy is jól fog működni.

A 612 Field csöve 710 mm ventilált bordával, ami a hozzáadott zárszerkezet hosszával egy 1245 mm-es hosszúságot eredményez, ami egy olyan rövid sport agyaggalamb lövész puska, amilyet szeretnél, ha egy felnőtt férfi lövész vagy. 12-es kaliberben kapható, 3 cserélhető choke-kal rendelkezik és egy 3 hüvelykes töltényűrrel. Ez egy díszítések nélküli puska, ami több generáción keresztül kitart, ha megfelelően karban van tartva. Ezen kívül sokoldalú puska is. Lőhetsz vele agyaggalambra és vadászhatsz vele bármely madárfajra. És $400 alatt van az ára.

A legjobb haladó szintű sport agyaggalamb lövész puska: A400 Xcel Sporting

Az A400 Xcel visszarúgása enyhe, így könnyebb a második agyag célpont kilövése.

Én már régóta hűséges vagyok a Berettahoz. A sörétes puskáik megbízhatóak, és a legtöbb lövész jól lő velük. Néhányan a világ legjobb agyaggalamb lövészei közül is ezekben a puskákban bíznak, olyanok, mint Scott Robertson vagy Joseph Fanizzi.

A Berettanál hosszú a vérvonala az öntöltőknek, közülük a legújabb az A400. Az A400 váltotta le a mindig népszerű 391-es, ami a 390-est váltotta le.

Kérdezd meg bármelyik neves sport agyaggalamb lövész oktatót és azt fogják mondani, hogy egy öntöltő jó kezdés arra, ha komolyan akarod űzni a sportot. Nem túl drágák, a testreszabott részek készen kaphatók, így a kedved és lövő stílusod szerint kiegyensúlyozhatod és beállíthatod a puskát.

A Beretta A400 közel 20 változatban kapható, de a cikk miatt maradok az A400 Xcel Sportingnál. Ezt a modellt látni a leggyakrabban az agyaggalamb pályákon. Nem lehet nem észre venni a kék tokjával.

A gáz működtetésű A400 kapható 710 mm-es vagy 760 mm-es csővel. Az ára $1,699 és plusz $100-ért megveheted a hidraulikus KO (Kick-Off) visszarúgás csökkentő rendszert. Egyes lövészek szeretik a KO-t, mások nem. Öszintén az A400 egy olyan könnyen lövő puska, hogy nem lesz rá szükséged. Ha vadász vagy, akkor az A400 Xtreme Plus a legjobb választás számodra, habár nagy valószínűséggel te leszel az egyetlen, aki egy terepmintás puskával lő az agyaggalamb pályán.

A legjobb magas szintű sport agyaggalamb sörétes puska: Zoli Z-Sport

Ez egy olasz gyártású, észszerűen árazott, csúcskategóriás agyaggalamb lövész bock puska.

Egy új autó árát is elköltheted egy drága bock sörétes puskára. De legtöbbünk számára őszintén nincs értelme $10,000-nál többet kiadni, még akkor sem, ha elhivatott lövész vagy. Ezért szeretem a Zoli Z-Sport-ot, ami $7,500-nál kezdődik. 12-es kaliberben kapható 710, 760, 810 és 860 mm-es csövekkel, ez az olasz gyártású sörétes puska ideális választás az olyan lövészeknek, akik egy megfizethető csúcskategóriás agyaggalamb lövész sörétes puskát keresnek.

A Z-Sport kapható lapos, közepes és állítható magasságú bordával. Az összes Zoli bock puska kovácsolt vas zárszerkezettel, sátorvassal és monoblokkal rendelkezik, valamint cserélhető elsütő szerkezettel. Egy választható BHB rendszer segítségével finomhangolhatjuk a puska egyensúlyát, az előagy alá és a markolatba helyezhető súlyok segítségével. Ez egy olyan puska, ami tényleg a legjobbak között van műszaki teljesség és esztétikai vonzerő szempontjából.  D a n a  F a r r e l l