Egy pumpás sörétes puska lehet, hogy nem szép, de elvégzi a munkát.

A pumpás sörétes puska olyan, mint a régi vadász terepjáró. Lehet, hogy nem szép. Lehet, hogy nem díszes. De amikor elfordítod a kulcsot, mindig elvégzi a munkát.

Ezért választott sok vadász egy pumpás sörétes puskát első sörétes puskának, és ezért választották ezt a fajtát az utolsó puskájuknak. Egy pumpás puska egyszerű, megbízható, több töltény fér bele, mint egy csőletörősbe és ésszerű áron hozzá lehet jutni.

Az árral kapcsolatban még annyit, hogy sok pénzt fizethetsz egy olyan pumpás puskáért, ami fényes diófa agyazással rendelkezik és arany berakásokkal. De ez olyan, mintha króm felnit tennél egy utánfutóra. Egy pumpást inkább használni és nyüstölni kell. Igen sok mindent kapsz a pénzedért, ha veszel egy pumpás sörétes puskát. Összeállítottunk egy listát a legjobb $500 alatti pumpás sörétes puskákról, hogy tisztábban lássátok mi mindent kaphattok a pénzetekért. Ezek közül a puskák közül sokat jóval olcsóbban is megkaphattok használtan, de ha egy helyi fegyverboltba sétáltok be, akkor ezeket kaphatjátok meg $500-ért.

1. Remington 870 Express és Express Super Magnum

A Remington 870 Express

A Remington 870 Express minden idők legjobb sörétes puskája. Pont. Ugyan kaphatók magasabb szintű változatok a 870-ből, mint pl. a Wingmaster, az Express az, ami rengeteg vadász és természetjáró első és utolsó választásává teszi a 870-et.

Hihetetlenül megbízható, a 870-et több ezerféleképpen kialakíthatjuk a számos utángyártott kiegészítőnek köszönhetően és a puska egyszerű felépítése miatt. Vehetsz egy zárszerkezetet, néhány puskacsövet és egy extra agyazást és átalakíthatod a puskádat egy agyaggalamb puskából egy pulyka gyilkossá vagy egy otthoni önvédelmi fegyverré. De ilyen áron minden foglalkoznánk ilyesmivel, ha minden feladathoz vehetsz egy külön puskát és még mindig marad pénz lőszerre.

Az egyik fő tulajdonsága, ami annyira tartóssá és megbízhatóvá teszi 870-et, a kettős működésű zárszerkezet kialakítás. Amikor pumpálod a puskát, párhuzamos acélrudak, amik össze vannak kötve az előaggyal, csúsznak vissza a zárszerkezetbe, hogy azt a szerkezetet működtessék, ami kilöki az elhasznált hüvelyt és betölti a következőt. A két rúd megelőzi a torlódást és segítik a sima működést. Keress használt modelleket most, hogy változnak az idők a Remingtonnál ás a Remington sörétes puskák számára.

2. Benelli Nova sörétes puska

A Nova sörétes puska széria egy megfizethető opció a Benelli rajongók számára.

Vannak sörétes puska rajongók és vannak Benelli rajongók. Jellegzetességük, hogy nagyon tartós puskák, amik mindent kibírnak, amit egy kőkemény természetjáró tehet velük.

A vállalat legjobban a tehetetlenség által működtetett öntöltőiről ismert, de a Nova pumpás sörétes puska széria, a sportos vonalaival, amit olyan jelzőkkel illettek, mint „futurisztikus” vagy „progresszív”, az egyik királya a taktikai ihletésű terep sörétes puskák modern családjának. De ez a külső nem csak kozmetikai. A Benelli maximalizálta a puska ergonómiai teljesítményét a mély hornyokkal a hagyományos tarkítások helyett a stabil fogásért, egy széles sátorvassal, hogy kesztyűben is lehessen használni, és egy határozott körvonalú előaggyal, hogy minden kézbe passzoljon. Az agyazás és a tok egy részből áll, ami kívül tartja az időjárást és szinte megsemmisíthetetlenné teszi ezt a puskát. A különböző modellek ára $449 és $569 között mozog.

3. Mossberg 500 sörétes puska

Egy klasszikus fa agyazású Mossberg 500 pumpás sörétes puska.

Ha a Remington 870 a pumpás világ Superman-je, akkor a Mossberg 500 a Batman: egy szuperhős egy kicsivel több attitűddel. A legújabb trend előtt, miszerint a gyártók közvetlenül a gyárból kínálnak taktikai modelleket, az 500 volt az első választása azon vadászoknak, akik egy olyan pumpás sörétes puskát akartak, amit egy napon kivihetnek a vadászatra majd amikor hazaértek felszereljék a legújabb utángyártott taktikai cuccal.

Az 500-hoz több ezer kiegészítő kapható. Még online fórumok is léteznek, amik csak ezzel foglalkoznak. És megnyugodhatsz, ha veszel egyet, akkor egy bizonyítottan jó puskát kapsz. A Mossberg több, mint 10 millió modellt adott el ebből a klasszikus pumpás puskából.

A vállalat számos szériát kínál különböző árakon, de az alap 500 mindenes pumpás puska $401-nél kezdődik.

4. Remington 887 Nitro Mag

Remington 887 Nitro Mag

Képzelj el egy sörétes puskát a Remington 870 zárszerkezet bizonyított megbízhatóságával, egy olyan páncél bevonattal, ami ellenáll a víznek és a kopásnak, és egy olyan ergonómiailag kialakított szintetikus agyazással, ami jó fogást biztosít rossz időjárásnál is. Megvennéd azt a puskát?

Ha igen, akkor nézd meg a Remington 887 Nitro Mag-ot. Nem arra tervezték, hogy leváltsa a 870-et (melyik puska lenne képes erre?), hanem, hogy kiegészítse, a Nitro Mag lehet a vízimadár vadászok álom puskája. Egy pumpás puska megbízhatóságát keresztezték egy modern kinézettel és a Remington ArmorLokt bevonatával, ami a vállalat szerint minden külső alkatrész lefed, így a pára, sár és az évtizedek nyüstölése nem fog egy karcolást sem ejteni a felületén. Az alap modell ára $436-nál kezdődik.

5. Winchester Super X Pump

A Winchester Super X Pump az egyik legjobb ár/érték arányú sörétes puska, ami kapható.

A Winchester hozta el nekünk a Model 12 pumpás sörétes puskát, minden idők egyik legnagyszerűbb lőfegyverét, így a vállalat tud egyet s mást a pumpás puskák tervezéséről. A Super X Pump (SXP) sörétes puska széria olyan dologban tündököl a többiek felett, amit gyakran említenek az öntöltő puskáknál: a zárszerkezet sebessége.

A Winchester megalkotta a tehetetlenséggel támogatott zárszerkezetet, ami a visszafelé irányuló lendületen alapszik, amit a lövés generál és ez segíti a lövész a gyorsabb újra töltésben. A gyár azt állítja, hogy gyakorlott kezekben fél másodperc alatt háromszor lehet lőni a puskával.

A Black Shadow modell egy nagyszerű ajánlat a lőfegyverek világában. Az agyazása csúszásmentes, négy körmös forgó zár a stabil működésért és egy kivehető elsütőszerkezet a könnyű tisztítás érdekében, mindez $379.99-ért 3 hüvelykes töltényűrrel és $399.99-ért 3½ hüvelykes töltényűrrel. Más modellek is kaphatók.

6. Mossberg 835 Ulti-Mag

A Mossberg 835 Ulti-Mag pumpás puska az egyik legjobb sörétes puska ezért az árért.

A Mossberg 835 Ulti-Mag megvakarja azt a „magnum” viszketést, amitől sok komoly vízimadár és pulyka vadász szenved.

A töltényűr 3 ½ hüvelykes lőszerekhez készült, így nincs olyan sörétes puska feladat, amit ne tudna elvégezni. A nyílásokkal ellátott puskacső segít enyhíteni a nagy lőszerek által okozott váll fájdalmakat. Számos különleges modell még a Mossberg beállítható LPA elsütőszerkezetével is rendelkezik, amivel beállíthatjuk az elsütőszerkezet ellenállását.

Az alap vadászpuska ára $497. A különleges modellek sem sokkal drágábbak.

7. Weatherby PA-08

Weatherby PA-08

A Weatherby termékfejlesztési folyamata valahogy így nézhetett ki a Weatherby PA-08 pumpás sörétes puskánál: Lőj vele, amíg tönkre nem megy valami, javítsd ki a hibát és ismételd meg. A vállalat addig folytatta ezt a folyamatot, amig egy olyan puskát kapott, ami több, mint 6000 lőszert lőtt ki – amit a vállalat 10-20 év átlagos vadászati felhasználásnak becsül – hiba nélkül. Tulajdonképpen a puskában minden a hosszú tartósságra lett tervezve: krómozott puskacsövek, két rudas zárszerkezet (mint a Remington 870), egy fekete anódizált tok amit tömör ötvözet tömbből készítenek géppel, és egy kivehető elsütőszerkezet, ami nem okoz majd frusztrációt amikor eljön a tisztítás ideje.

Ez a török gyártású puska számos kivitelben kapható, beleértve fekete és terepmintás, de tegyél meg magadnak egy szívességet és először vess egy pillantást a PA-08 Upland-re diófa agyazásssal. A mintadarabok, amiket láttam a legszebb fával rendelkeztek, amit egy ilyen áru puskánál találhatsz és felveszik a versenyt egy 22 vonal/hüvelykes tarkítással.

Az Upland modell ára $449, a szintetikus változat pedig $399. Gondolkodj el a szintetikus SA-08 pumpás sörétes puskán is.

8. TriStar Cobra III

A TriStar Cobra III a kék galléros vadászok számára készült.

A gyár tulajdonosa, Gus Bader gyakran lekap egy véletlenszerű puskát a TriStar gyártósorról és alaposan leteszteli, hogy megbizonyosodjon arról, a puska egyenesen lő és megfelelően működik. Egy dolog, amit állandóan hallok a TriStar lövészektől, hogy milyen jól illeszkednek ezek a puskák. Lőttem egy pár bock puskájukkal és az öntöltő .410-essel, és ugyanaz volt a véleményem. A Cobra III nem rendelkezik egy Remington 870 Wingmaster csúcskategóriás érzetével, de a fém és fa Field modell felveszi a versenyt egy Express minőségével. Ez egy piszkosul megbízható pumpás puska, amit egy olyan vállalat gyárt, ami az átlagos vadászokat látja el (ár: $315). Kapható 20-as és 12-es kaliberben, ezen kívül van egy pulyka modell, ami kiegészíti a mezőnyt.

Összehasonlításképpen: Mit nyújt nekünk egy $8,000-os sörétes puska?

Miért költenél $8,000-t egy sörétes puskára? Természetesen teljesítményt. Egy $300-os puskát a helyi kereskedőtől olyan lenne összehasonlítani egy csúcskategóriás bock puskával, mint egy használt autót versenyeztetni egy NASCAR aszfalt égetővel.

A csúcs puskákat csúcs lövészek tervezik a legjobb kezelhetőségért és teljesítményért, amikor számít. Rengeteg csúcskategóriás sörétes puska létezik, amit elemezhettünk volna, de mi a Beretta DT11-et választottuk, ami kapható skeet, sport agyaggalamb és trap kivitelben. A DT11-et láthatod olimpiai bajnokok kezében, mint pl. Kim Rhode és Vincent Hancock, és más top lövészeknél, akik csúcsteljesítményű sörétes puskát használnak. Minden részlet – az agyazás részeinek aprólékos illeszkedésétől, a puskacső belső kialakításától, a zárszerkezet kialakításáig – összeadódik és létrehozza a csúcskategóriás sörétes puskát, ami megéri az árát.

Minden részlet összeadódik és az eredmény egy csúcskategóriás sörétes puska.

 • A csúcstechnológiás Micro Core agytalpnál 21. századi polimereket használnak, hogy enyhítsék a visszarúgást és megakadályozzák a puskacső emelkedését. Egy jó agytalp segít a lövésznek a fókuszálás megtartásában.
 • A Beretta B-Fast beállítható tusahát az agyazás precíz testre szabását teszi lehetővé. Egy olyan sörétes puskával, ami pontosan illeszkedik, könnyebb oda célozni, ahova nézünk.
 • Az agyazás válogatott európai diófából készült, kézzel faragott és olajozott. A vége széles egy nagyobb felületen oszlatja el a visszarúgást, és kézzel illesztik a tokhoz.
 • Az ergonómiailag kialakított felső kar megkönnyíti a puska ismételt nyitását. Ez apró részletnek tűnhet, de nagy különbséget tesz többszáz lövésnél.
 • A Greener stílusú keresztcsavar körmökkel rögzít a felső puskacső oldalain, így az egyik legerősebb lezárást biztosítja, amit a piacon találhatunk.
 • A nagy puskacső választó és biztosító segítségével a lövész gyorsan kiválaszthatja a megfelelő chocke-kal ellátott puskacsövet az adott célponthoz.
 • Az elsütőbillentyű beállítható, hogy passzoljon az adott ujj hosszhoz, ezen kívül beállítható jobb- és balkezes lövészek számára egyaránt.
 • A kivehető elsütőszerkezet lehetővé teszi a törött elsütőbillentyű azonnali cseréjét és a könnyű karbantartást. A biztonság érdekében a puskának nyitva kell lennie az elsütőbillentyű cseréjéhez.
 • A masszív V hammer fő rugók nagyon gyors zárási időt és hihetetlenül precíz elsütőbillentyű húzást nyújtanak.
 • A széles toknak köszönhetően jól illeszkedik a kézben és ideális a súlyeloszlása. A masszív felépítése miatt a zárszerkezet nagyon erős és generációkon át működni fog.
 • Az extra nagy hüvely kivonók megragadják a hüvely peremét, így megbízható lesz a töltény kivetés.
 • A kézzel illesztett puskacsőöveket kovácsoló eljárással készítik és vákuumban feszítik a molekuláris stabilitás érdekében, majd aprólékosan illesztik a tokba. Ez az, amikor a régi világ találkozik a modern technológiával.
 • A különálló csöveket könnyebben és gyorsabban lehet lendíteni, a ventillálás pedig jobb hűtést és kevesebb légtükrözést tesz lehetővé.
 • Az állítható borda lehetővé teszi a lövész számára, hogy pontosan beállítsa a becsapódási szórást a közel lapostól a nagyon magasig, így minden lövész beállíthatja a találati pont az irányzékához.
 • A könnyű Steelium puskacsövek kúposak a töltényűrtől a choke tubusig, így csökkentik a visszarúgást és sűrű, egyenletes szórásmintákat nyújtanak kevesebb choke szűkítéssel.
 • A Beretta Optima HP becsavarható choke-ok széles választékban kínálnak szórás sűrűségeket, és úgy alakították őket, hogy csökkentsék a lövés által okozott stresszt ott, ahol a choke bele van csavarva a csőbe.

––J o h n  T a y l o r