Több mint 11 millió 870-es jött le a gyártósorról, de vállalat jövőjét körülvevő bizonytalanságok miatt, van néhány pumpás puska, ami készen áll ezen ikonszerű puska helyettesítésére

Az első Remington 870-esek 1950-ben jöttek le a gyártósorról.

1950-ben debütált a Remington azzal, ami a valaha gyártott legnépszerűbb pumpás sörétes puska lett (az elmúlt 70 évben 11 milliót gyártottak). Megtalálhatók a kacsa vadász klubokban, a trap lőtereken, pulyka erdőkben, de még otthoni önvédelmi eszközként is megállják a helyüket (sok rendőrtiszt még mindig használja). Röviden, a 870 a legsokoldalúbb puska, amit egy sportember birtokolhat.

A Remington elviselt néhány hosszantartó pénzügyi gondot. A több mint 200 éves vállalat becsődölt és eladták blokkonként 2020-ban. A Ruger-é a Marlin, a Vista Outdoor-é a lőszer részleg, és egy alig ismert entitás, a Roundhill Group vett meg két gyárat New York-ban és Tennessee-ben. A hírek szerint a Roundhill leghamarabb 2021 tavaszán kezd el 870-eseket gyártani. Csak a jövőben dől el, hogy vállalat képes lesz-e visszahozni a híres pumpás puskát.

Ez idő alatt az ikonszerű 870-es megérett arra, hogy leváltsa egy modern pumpás sörétes puska. A 870 Wingmaster és Express is jó pumpás puska, de a Remingtonnal a dutyiban lett egy új hely egy másik gyártónak, hogy uralja a pumpás puska piacot. Itt van néhány a legjobb pumpás puskák közül, amik levehetik a koronát a 870-esről.

1. Mossberg 500

A Mossberg 500 tervezése a Remington Model 31 alapján készült.

Az 500-nak van a legjobb esélye arra, hogy túlszárnyalja a 870-et. Már fél évszázada jelen van és több, mint 10 milliót adtak el belőle. Számos változatban kapható ez a pumpás sörétes puska, beleértve a pulyka, vízimadár, felvidéki, szarvas és otthoni önvédelmi, 20-as és 12-es, valamint .410-es kaliberben. A Mossberg okosan megtervezte az 500 Flex szériát, ami lehetővé teszi, hogy a lövész kicserélje az agytalpat, agyazást, előagyat és puskacsövet bármely szerszám nélkül. Ez egy remek rendszer, amivel egy fiatal lövész kezdhet, mert a puska növekedhet a fiaddal vagy lányoddal (és a puska általában $500 alatt van). De még ha az 500 túl is szárnyalja a 870-et, megkerülve még mindig a Remington lesz a király. Az 500 tervezésének alapja a Remington 31, ami az egyik legjobban megépített sörétes puska. Csupán túl drága volt a gyártása és így született a 870.

2. Browning BPS

Több, mint 40 éves, a BPS egy erős sörétes puska.

Alapja szintén John Browning Remington Model 31 kialakítása, a BPS megkapta a Browning Ithaca 37 alsó kivető portját, amit ma is gyártanak. Több, mint 40 éves a BPS, és a valaha gyártott legerősebb sörétes puskák egyike. Az apám vett egy 3½-inch 12-es kaliberűt, amikor gyerek voltam, és ezzel a puskával lőttem a legtöbbet, amíg felnőttem. Az egy 4,5 kg-os puska volt, amit soha nem akarnék a felvidékeken cipelni, de egy nagyon jó lúd ölő és pulyka kalapács (amíg nem kell egész nap hurcolni az erdőben). A 3-inch változat sokkal könnyebb és kevésbé ormótlan. A BPS az alábbi kaliberekben kapható: 10-, 16-, 20-, és 28-, plusz .410. Amikor debütált, $210-ért lehetett megvenni és fogadok, hogy hasonló áron lehetne most beszerezni egy használt modellt.

3. Benelli Nova

A Benelli megfizethető Nova puskája egy egy részből álló agyazással/tokkal rendelkezik.

Úgy néz ki, hogy minden vadász egy Nova-t vesz, aki egy Super Black Eagle után vágyakozik, de nincs rá pénze. És jó okkal – ez egy igásló. A Nova 12-es és 20-as kaliberben kapható, acél vázzal rendelkezik, amit egy polimer öntvény borít. Ezáltal könnyebb az acélvázas és fa agyazású pumpás puskáknál, és a kedvence bármely szorgalmas kacsa vadásznak, aki sokat sétál a rejtekhelyére vagy a nyilvános vadászhelyekre. Ezen kívül az agyazás és a tok egy egységet alkotnak, ezért soha nem kell szigetelő szalagozni azt a részt, ahol az agyazás és a tok találkozik, hogy megjavítsd (nekem meg kellett tennem néhányszor, hogy az apám BPS-e átvészelje a kacsa szezont). Nagyon tetszik az is, hogy a Nova pumpa része rövid utat tesz meg, és vannak olyan barátaim, akik gyorsabban töltenek újra, mint én másodszor meghúzom a ravaszt az öntöltőmön. A szarvas vadászok vehetnek egy 460 mm-es slug csövet is ehhez a puskához.

4. Winchester SXP

Az SXP egy visszarúgás által vezérelt elülső résszel rendelkezik, ami megkönnyíti a pumpás puska kezelését.

A Super X Pump (SXP) több, mint 20 változatban kapható, nyolc különböző csőhosszal, de csak két kaliberben (12 és 20), habár meg merem kockáztatni, hogy úton van egy .410-es is a pulyka vadászok számára a TTS töltetekhez. A puska egyik menő/fura része a visszarúgás által segített pumpa, ami visszacsúsztatja az előagyat és kilöki a hüvelyt, amikor elsül a puska a lövész segítsége nélkül. Előre kell csúsztatni az előagyat, hogy újra töltsünk. Ugyanúgy, mint a Nova, az SXP is rövid utas pumpával rendelkezik, és ne riadjatok meg, ha a kezelése merev vagy nehéz, amikor megtöltitek a puskát; nincs semmi gond, amikor a pumpát kezeled lövéskor. A puska visszarúgása is elég enyhe. Lőttem vele néhány pulyka lőszert a lőtéren és kezelhető. Trap lövészetnél könnyű target lőszerekkel az SXP visszarúgása olyan, mint egy gázhajtású sörétes puskáé.

5. TriStar Cobra III

A Cobra III egy kékgalléros igásló.

A TriStar tulajdonosa, Gus Bader egy kedves fickó. Neki az a lényeg, hogy minőségi sörétes puskákat gyártsanak ésszerű áron. Gyakran véletlenszerűen lekap egy puskát a gyártósorról és alaposan megizzasztja, hogy megbizonyosodjon arról, megfelelően működik-e. A TriStar tulajdonosoktól egy dolgot hallok állandóan, hogy a puskák illesztései lenyűgözőek. Lőttem egy pár bock puskájukkal és az öntöltő .410-essel, és ugyanez volt a véleményem. A Cobra III nem kelt csúcsminőség érzetet, mint a 870 Wingmaster, de a fa és fém Field modell felveszi a versenyt egy Express minőségével. Ez egy nagyon jó/megbízható puska egy olyan cégtől, ami a kékgalléros vadászok igényeit elégíti ki (ára $315). Kapható 20-as és 12-es kaliberben, és van egy pulyka vadász modell a választékok között.

J o e  G e n z e l