Ez a mini SBE 3 egy karcsú kacsalövő, és abszolút öröm a lövés vele

A 28-as Benelli Super Black Eagle 3 egy gyors háztáji kacsavadászat után.

Ha igazi kacsavadász akarsz lenni, akkor keménynek kell lenned. Bozontos, kacsa parancsnoki szakállad és emelt teherautód mellett rendelkezned kell egy masszív, 12-es kaliberű puskával is. 3,5 hüvelykes töltényűrrel kell rendelkeznie, és a rendelkezésre álló legnehezebb BB töltetet kell használni. Végtére is, a kacsák, amelyekre vadászni fogsz, kemények, és maximális tűzerőt igényelnek a kilövéshez. Legalábbis ezt hihetné el a kacsavadászat körüli sok marketing – egészen a közelmúltig. Szerencsére a 28-as Benelli Super Black Eagle 3 bemutatása egyértelműen jelzi, hogy a kacsavadászok egyre okosabbak a fegyverek, kaliber és lövedékek kiválasztásában – ha nem is feltétlenül az arcszőrzet ápolásában.

Az SBE 3 28-as változata – amely a modern idők egyik legjobb kacsavadász puskája – egy könnyű (5,5 font) és szép fegyver. Amikor az első néhány lőszert átfuttattam egy agyagpályán Dél-Dakotában, a szó, ami eszembe jutott, nem „kemény”, hanem inkább „örömteli” volt. A fegyver fürgén lendült célpontról célpontra, lelkesen forgatta a lövedékeket, és olyan hatékonyan szívta fel a 3 hüvelykes, ¾ uncia töltet visszarúgását, hogy pillanatok alatt kilőttem egy doboz lőszert, és azonnal kértem egy másikat. Ahogy a hét folyamán megtudtam, a megfelelő vadásztöltény mellett a sörétes puska a kacsákat is simán kilövi. Nem csoda, hogy egyre több kőkemény kacsavadász rakja fel a falra a 12-es puskáját, és vált át olyan karcsú, 28-as kaliberűre, mint az új SBE 3.

28 Gauge Benelli Super Black Eagle fő tulajdonságok

 • Kaliber: 28
 • Zárszerkezet: Félautomata, tehetetlenségi hajtással
 • Tárkapacitás: 2+1
 • Töltényűr: 3 hüvelykes
 • Puskacső típusa: Acél (kriogén kezelt), szénszálas szellőzőborda
 • Puskacső hossza: 26 hüvelykes, 28 hüvelykes (tesztelt)
 • Choke: IM, M (Ciro)
 • Első irányzék Piros sáv
 • Hossz: 47,5 hüvelyk
 • Elsütőbillentyű-agytalp távolság: 14,38 hüvelyk
 • Elsütőszerkezet ellenállása: 4 font, 3 uncia (mért átlag)
 • Súly: 5,5 font
 • Ár: 1799–1899 USD

Az SBE 3 28 kaliberről

Az SBE 3 terepi szétszedése egyszerű.

Tekintsd ezt a sörétes puskát a 12-es SBE 3 kistestvérének, amelyet 2017-ben mutattak be 3,5 hüvelykes töltényűrrel. Ugyanazt az egyszerű tehetetlenségi nyomatékkal hajtott felépítést használja, amely a lövedékből származó visszarúgást alkalmazza a tolózár tömegével együtt, összenyomja az erős rugót, amely azután elindítja a zárszerkezet ciklusát, kilveti a kilőtt hüvelyt és új lőszert tölt be. Ez egy hihetetlenül megbízható és jól működő rendszernek bizonyult, amelyet a kacsavadászok szeretnek. A 28-as változatban Benelli szerint az SBE 3 mindent ki fog lőni, a könnyű 3/4 unciás, 2¾ hüvelykes target lőszerektől a magnum 3 hüvelykes kacsa lőszerig. Mint minden SBE 3, ez a puska is nagyon könnyen szétszedhető és tisztítható.

A nagy testvéréhez hasonlóan a 28-as Super Black Eagle is a Comfort Tech 3 rendszert használja a visszarúgás minimalizálása érdekében. Mivel a visszarúgást mérséklő rendszerek általánosságban unalmasak, rövidre fogom az összegzést: van egy sor szarufa az agyazásban, amelyek meghajlanak, hogy elnyeljék az érzett visszarúgást, valamint van egy kellemes, puha párna a tusaháton, hogy ne sérüljön meg az arc.

Összességében ennek a kis fegyvernek a visszarúgása nagyon enyhe, mintha egy jó barát megveregetné a vállunkat. Ez természetesen szórakoztatóvá teszi a fegyvert a lövöldözésben, de úgy gondolom, hogy ez is hozzájárul ahhoz a misztikumhoz, hogy miért olyan „halálos” a 28-as kaliberű. Erről később.

A sörétes puska acélcsővel rendelkezik a Benelli szabadalmaztatott kriogén kezelésével, amely a cég szerint javítja a szórást. A sátorvas és az elsütőszerkezet sok öntött műanyagot tartalmaz, ami miatt az idősebbek zúgolódni fognak, de ez nem rontja az SBE tartósságát. A borda szénszálból készült, a könnyedség és a hűtés érdekében, de az enyém enyhén lötyögött a csövön. Egy kis hiányosság, de még akkor is hiányosság egy 1800 dollárba kerülő fegyvernél.

Az elsütőbillentyű átlagos ellenállása 4 font, 3 uncia volt a Wheeler digitális mérőműszeremen. A legtöbb sörétes elsütőbillentyűhöz hasonlóan sok volt a kúszás, de ez észrevehetetlen volt a terepen vagy a lőtéren.

A fegyver illesztései és kivitelezés a Benellire jellemző, ami azt jelenti, hogy a kacsa puska kategóriában olyan jó, amennyire csak lehet.

A 28-as kaliberű Benelli SBE 3 szórásának belövése

A Benelli Super Black Eagles köztudottan magasra lő. A szokásos kacsa puskám egy SBE 3 12-es kaliberű, és néhány szabvány lőszerrel és a szabványos Z alátéttel majdnem 100 százalékosan felfelé szór. Tehát mielőtt bármilyen belövést végeztem volna a 28-as változattal, egy másik alátétet szereltem fel, hogy alacsonyabb legyen az agyazást és alacsonyabb legyen a becsapódási pont. A Benelli minden SBE-t alátétkészlettel szállít, amit a legtöbb vadász valószínűleg figyelmen kívül hagy, de nem szabad. Az új alátét behelyezése hihetetlenül egyszerű. Egyszerűen húzd le az alátétet az agyazásról, csavard le az egyik anyát, csúsztasd le az agyazásról, és tegyél be egy új alátétet.

Az egyetlen trükkös dolog a Benelli alátétkészletében a címkézési rendszerük (ez egy kicsit zavaró). De ha megnézed a fenti videót, és öt percet töltesz a használati útmutatóval, akkor rá fogsz jönni. Kicseréltem egy D alátétre, majd nekiláttam a belövésnek. A Hevi-Shot Hevi XII, 3 hüvelykes, 4-est, 1 unciás töltettel lőttem. Az alap módosított choke-ot használtam, amit a puskába csavartak. Öt mintát lőttem 40 yardon klasszikus kacsavadászat körülmények között: 20 fok 15 mph oldalszél mellett.

Bevallom, 30 yardos mintákat is terveztem lőni, mert nem gondoltam volna, hogy a kis 28-as hatékony mintákat fog produkálni ezen a távolságon. Tévedtem. A puska rengeteg sörétet lőtt a célba, átlagosan 107 találatot ért el egy 30 hüvelykes körön belül (83 százalékos minta).

Amint az alábbi mintából látható (ami a legjobb volt, amit lőttem), a puska egy kicsit magasra és kissé balra lőtt. A Benelli a 60/40-es mintát hirdeti, ami azt jelenti, hogy a sörétek 60 százaléka a cél fölé ér, tehát elég közel vagyunk. Könnyedén beállíthattam a sörétes puska középvonalát is (ugyanaz a folyamat, mint az alátétlemezek cseréjénél), hogy a mintát jobbra toljam, ha igazán válogatós akarok lenni.

A Hevi XII No. 4-esek belövése 40 yardon.

Számomra a legérdekesebb a sörétek száma, amit a 28-as méretű célba juttatott. Referenciaként a 12-es SBE 3-asom 121 acél No. 2 sörétet juttatott célba 35 yardról a legjobb kacsafegyverek tesztjén.

A következtetés? Ezekkel a Hevi XII 3 hüvelykes No. 4-ekkel a 28-as Benelli egy hatékony 40 yardos kacsafegyver.

Vadászat a 28 Gauge Benelli SBE 3-mal

A szerző a Benelli 28-as kaliberű puskát emeli vállhoz egy szántóföldi vadászaton.

Két különböző 28-as kaliberű SBE 3-assal vadásztam kacsa- és libavadászat során Dél-Dakotában az ősz elején (a Federal Black Cloud No. 3-asaival), valamint a kerti kacsa mocsárban a Hevi-Shot lőszerrel. A fegyver minden esetben kifogástalanul működött.

A dél-dakotai szántóföldi vadászatok során nagy vadkacsák csaptak le ránk közelről. A könnyű kis puska segített gyorsabban kipattanni a rejtekhelyemből, mint a partnereim (legalábbis a legtöbb), és a 28-as minimális visszarúgása lehetővé tette, hogy gyorsan váltsak egyik gyűrött zöldfejűről a másikra. A Federal Black Cloud No. 3 lenyűgöző teljesítményt nyújtott. A mi kacsáinkkal együtt több sarki ludat és nagy liliket is kilőttünk, többnyire közelről. Egy esetben azonban néztem, ahogy egy másik vadász ugyanazzal a 28-as fegyverrel és lőszerrel lőtt egy kisebb kanadai ludat egy 40 yard feletti keresztlövéssel.

A szerző kutyája visszahoz egy kisebb kanadai libát, amely egy hosszú keresztlövés során lőttek ki.

Vezetőnk ezen a vadászaton nagyon visszafogott volt a lövés hívásával. Hagyta, hogy a madarak közel (20 yard vagy közelebb) jöjjenek, mielőtt megadta volna a jelet a lövésre a csapatunknak. Ezzel a fegyelmezettséggel és a 3-as számú acéllal megrakott 28-as kaliberűinkkel az eltalált kacsák holtan estek le. Nagyon kevés sérült volt, amit Otis labradoromnak üldöznie kellett.

Hazai vizeimen kiváló eredménnyel lőttem a Hevi XII No. 4-et késői zöldfejűekre. Ez inkább közeli lövés volt, fejlövésekkel a zöldfejűekre, akik hátráltak a tó utolsó nyílt vízére – és inkább rövid üldözés Otis számára. Ebben a forgatókönyvben különösen tetszett a 28-as, mert észrevehetően halkabb, mint az én dübörgő 12-es kaliberűm, vagyis egy kicsit kevésbé zavarja a szomszédaimat.

Az egyetlen hiba, amit találtam, az volt, hogy a tolózár kissé lomhán csúszott előre, amikor megütöttem a zár kioldóját, hogy egy lőszert juttassak a töltényűrbe (ez még tisztítás után is így volt). Soha nem történt meghibásodás (körülbelül öt doboz lőszert égettem el egyetlen elakadás nélkül). De szeretném látni, hogy a tolózár a 12-es SBE 3-amhoz hasonlóan tekintélyesen a helyére pattan.

Az SBE 28-as kaliberű Black Cloud No. 3-ai bőven hatékonyak voltak a nyílfarkú récere, tőkés récére és nagy lilikre.

Úgy tűnt, mindenki jól lőtt a 28-as Benelli SBE 3-mal. Bár a puska könnyű volt, nem éreztem csapkodónak vagy ugrálónak. A másodlagos célokra való gyors átállás természetesnek tűnt.

A ravasz meghúzása, a kacsa leesés nézése, egy másik madár felé lendítés, majd a kacsa összecsuklásának nézése is önbizalmat keltett. A magabiztosság még jobb lövést szül. És azt hiszem, ez az egyik oka annak, hogy egyes vadászok arról beszélnek, hogy a 28-as kaliber valamiképpen halálosabb, mint kellene. Nem az, csak jól lőnek vele. Számomra minden visszavezet a minimális visszarúgáshoz.

A 12-es magnum kacsa lőszer visszarúgása nap mint nap rontja a lövészetet. Láttam a saját lövésemnél és más vadászoknál. Lehet, hogy nem hajtod a fejedet egészen a fegyverre, vagy felhagy a lendítés végig követésével. Még azokat a kacsákat is, amelyeket eltalálsz, a minta szélei kis mértékben érintik. De a visszarúgás nem probléma az enyhe 28-assal. Kevesebb visszarúgással könnyebb a fegyveren maradni, és az ismétlő lövésekkel valóban a célra összpontosítani. A lövészek végül megőrzik alapjaikat, és a mintájuk magjával szétzúzzák a madarakat, ami a 28-ast extra hatásossá teszi, de valójában ez csak jó lövés a munkahelyen.

Szóval felejtsd el az összes beszédet arról, hogy a ¾ unciás töltet 28-as kaliberben „négyzetes” és jobb mintázatú, mintha valami varázslatos képlet lenne ezekbe a kis hüvelyekbe csomagolva, amely a 28-ast súlycsoportja fölé emeli. Az igazi sörét-szakértők azt fogják mondani, hogy ez nem így van.

28-as kaliber hatékonysága kacsákon és libákon

Hevi XII lőszerek és az SBE 3 28-as kaliberű.

Egy 28-as kaliberűt vízimadarakra lőni nem valami divatos mutatvány. A sűrűbb lövő anyagokkal, mint például a bizmut vagy a TSS, a 28-as kaliber hihetetlenül hatékony kacsák és még közeli libák számára is.

Nézzük azokat a Hevi-Shot No. 4 söréteket, amelyeknek a szórását teszteltem. A hirdetett sűrűségük 12 g/cc. Az acél sűrűsége 7,86 g/cc. A vállalat (és Tom Roster sörét-szakértő) szerint nagyobb sűrűségük miatt ezek a 4. számú sörétek ugyanolyan halálosak (áthatolási képességük), mint az 1. számú acéloké.

A kulcs a „behatolási energia” megértése – mondja Adam Moser, a Federal (amelynek anyavállalata a Hevi-Shot tulajdonosa) sörétes lőszer termékmérnöke.

„A sörét energiasűrűsége a sörét keresztmetszeti területenkénti energiájának mértéke. Más szavakkal, ez a sörét kinetikus energiája osztva a pellet 2D-s területével” – mondja Moser. „Ez jobb képet ad arról, hogy a sörét milyen jól hatol át a közegen, jobbat, mint a sörét energiája, és különösen hasznos a különböző sűrűségű anyagokból készült sörétek összehasonlításakor.”

Ha eltévedtél ennek a kijelentésnek a matematikájában, a következtetés a következő: A kisebb, sűrűbb sörétek jobban behatolnak, mint a nagyobb, kevésbé sűrű sörétek. Ennek részben az az oka, hogy kisebb felületük van átnyomódni egy közegen (például egy kacsán).

Nos, ha hozzászoktál az acél lövöldözéshez, nézd meg azt a mintatáblás fotót, és képzeld el, hogy minden találatot egy 1. számú acél sörét készített. Így fogalmad lesz ezeknek a 28-as lőszereknek a valódi hatékonyságáról.

Ráadásul egyre több lőszer-lehetőség válik elérhetővé a 28-as kalibert használó kacsavadászok számára. Néhány a legjobb választási lehetőségek közül:

 • Federal Black Cloud steel No. 3
 • Hevi-Shot Hevi XII No. 4
 • Boss bismuth No. 4 vagy No. 3/5 blended
 • Apex Ammunition TSS No. 7.5

Támogatom a 28-as kaliberrel való nagy madarak vagy búvárok nagy távolságú lövését? Abszolút nem. A vízimadarak vadászata a javából arról szól, hogy közel csalják a madarakat, majd tisztán lelövik őket a csalik felett. A 28-as kaliber lövése melletti döntés a vadászat ezen stílusa melletti elhatározás kell, hogy legyen.

Mi a legjobb a Benelli SBE 3 28 kaliberben?

Ez a sörétes puska a vízimadarak lövöldözésének szórakoztató faktorát emeli ki. Úgy gondolom, hogy ez egy ideális lehetőség az új vadászok számára, akik nem akarnak megrázkódni a visszarúgástól, és rossz lövési szokásokat kialakítani. Tökéletes azoknak a veterán vadászoknak is, akik szeretnék újraéleszteni a zöldfejűek közelről való kilövésének romantikáját. Az SBE 3 rajongók számára, akikből sok van, ez egyszerűen a már birtokukban lévő fegyver kicsinyített változata – csak élvezetesebb lőni vele.

A Benelli SBE 3 28-as kaliberű hiányossága

Nem találtam semmi olyat, ami ne tetszett volna ebben a fegyverben, kivéve az árát. Majdnem 2000 dollár drága egy olyan fegyverért, amely valószínűleg nem az egyetlen kacsafegyvered lesz (egyes napokon csak szükség lesz arra a 12-es fegyverre ). Ráadásul a 28-as életstílus azt jelenti, hogy szezonról-szezonra drágább lőszereket kell vásárolni. Azok a Hevi XII lőszerek, amiket folyamatosan felpumpálok? 80 dollárba kerülnek egy 25-ös dobozért. A Black Cloud acél lőszerek, amelyek szállítása idén indul, megfizethetőbbek lesznek, de még mindig nem olcsók.

Végső gondolatok a 28-as kaliberű Benelli SBE 3-ról

Ez a sörétes puska (plusz a lőszerek, amiket lőttem) a 28-as kacsafegyver hívévé tett. Ez a legjobb választás minden vízimadár-vadászathoz a négy röppályán? Valószínűleg nem. De ez egy komoly sörétes vadászpuska a komoly vízimadárvadászok számára, akik nem bánják, ha prémium lőszert vásárolnak, és egy kicsit változtatni akarnak a lövöldözésen. Ha tölt egy kis időt a 28-as Benelli SBE 3 puskával, Te is hívő leszel. A l e x  R o b i n s o n

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!