A Hornady egy ígéretes lőszert mutat be az AR-15 típusú puskákhoz, a 6 mm Advanced Rifle Cartridge (ARC) kalibert. Más cégek mint a Brownells, CMMG, Proof Research vagy San Tan Tactical vették a lapot és már kínálnak ennek megfelelő puskákat, csere rendszereket vagy csöveket. Egy igazi innováció, amit muszáj megnézni.

Írta: Stefan Perey

Új csillag a kaliberek között? A Hornady teljesen új 6 mm Advanced Rifle Cartridge (ARC)-je egészen új teljesítmény lehetőségeket hozhat elő az AR-15 öntöltő puskákból.

+++ Friss hírek +++ Az teljesen világos, hogy az USA-ban sokkal nagyobb feneket kerítenek az új kalibereknek, amik egész évben úgy szaporodnak, mint a gomba és teljesítményben vagy különleges tulajdonságokkal múlják egymást felül. Európában gyakran távolságtartóan kezelik az új kalibereket. Ennek gyakran a fegyverjogi korlátozások az okai. Mert nem lehet egyszerűen mint egy US lakosnak, nagy hatósági felhajtások nélkül egy újabb fegyvert beszerezni és a fegyverszekrénybe állítani, csak mert szórakoztat és érdekes a kaliber. Ehhez még hozzá jön, hogy nálunk gyakran nagyon sokáig tart, amíg egy új lőszer átjut minden akadályon és hivatalosan engedélyezik a CIP szerint.

Másfelől ennek a kételynek az is az alapja, hogy gyakran már léteznek régebbi lőszerek, amik semmiben nem maradnak el ilyen új fejlesztésektől. Azonban időnként megjelenik egy olyan új jövevény, ami a kiegyensúlyozott, hatékony ballisztikájával érvényesül a klasszikusok között, amire jó példa a 6,5 Creedmoor, ami nálunk is egyre népszerűbb a lőtereken és a vadászatokon.

A hatósági világban a katonaságnál és rendőrségnél is egy érdekes alternatíva lehet a 6 mm ARC a jelenleg használt klasszikusok mellett.

Egy új teljesítmény szintre juttatja az új 6 mm ARC lőszer az AR-15-öt?

Az még a jövő zenéje, hogy ez vonatkozik-e a Hornady új “Black Rifle” 6 mm ARC lőszerére is. Mégis be szeretnénk mutatni Nektek az új lőszert. Pont a közkedvelt öntöltő puskához vannak mindig olyan új lőszerek, mint például a .224 Valkyrie ami mint részben sokan mások szép csendben eltűnnek a piacról. Azt kétlem, hogy ez a sors várna a 6 mm ARC is, mert már a piaca bevezetéskor kereken 20 fegyvergyártó van a Barrett-től a Wilson Combat-ig, akik ebben a kaliberben kínálnak puskákat, felső részeket és puskacsöveket. Hírek szerint az új lőszert az amerikai Védelmi Minisztérium egy különleges csoportja kiválasztotta egy “Multi Purpose Combat Rifle – több célú harci puska” programhoz, kipróbálták és már a szolgálatokon is bevetik. Érdekesség ezzel kapcsolatban az a tény, hogy az amerikai hadsereg nemrég érdeklődött egy új 6,8 mm minden célra használható kaliber után az NGSW (Next Generation Squad Weapon) projekthez. Ezalatt az M4A1 karabélyokat és az M249 5,56×45 kaliberű könnyű géppuskákat lépésenként nagyobb teljesítményű fegyver rendszerekre cserélik 2023-tól. Ezen sorok megjelenésekor még nem volt meghatározva, hogy az új 6 mm ARC is benne lesz-e ebben a mezőnyben.

Az új 6 mm ARC összehasonlítva a  .223 Remington és .308 Winchester klasszikusokkal.

A Hornady 6 mm ARC ballisztikus csodagyerek a lövedékesés tekintetében?

Az AR-15 szabványos rendszerekkel és tárakkal kompatibilis töltényméreteknél a 6 mm ARC túlszárnyalja az 5,56×45 mm NATO/.223 Remington ballisztikáját és teljesítményben összehasonlítható egy 7,62×51 mm NATO/.308 Winchesterrel, ahol az újonc előnyöket mutat a Long-Range területen a magasabb BC értékei miatt. A Hornady ballisztikus Jayden Quinlan szerint a 6 mm ARC-nál a fő kérdés az volt, hogy: „Tudunk valamit kreálni, ami az AR-15 méret és súly előnyeit harmonikusan összhangba hozza a 7,62 mm NATO külső- és végső ballisztikus teljesítményével?” Az 5,56 mm NATO effektív hatótávolsága 500-600 m, az efölötti távolságoknál a katonai területeken már a nehezebb fegyverekre váltanak, mint a 7,62 mm NATO.  Összehasonlítva az 5,56 mm NATO-val az új töltény ugyanolyan visszarúgási magatartásnál kisebb lövedékesést és egy csekélyebb széleltérést mutat, ezen kívül 1000 méteres távolságig bevethető. Összehasonlítva a 7,62 mm NATO-val a 6 mm ARC hasonló ballisztikai profillal rendelkezik és túlszárnyalja a klasszikust szélstabilitás tekintetében. Az új kaliberű puskák 30%-kal könnyebbek, mint a 7,62 standardkaliberű példányok és a lőszer is 30%-kal könnyebb. A finom lövésnél mutatott viselkedés miatt (54%-kal kisebb visszarúgás mint egy .308 Win.) a lövész jobban irányíthatja vizuálisan a lövedékbecsapódást, valamint a nagyobb tárkapacitás és a hosszabb csőélettartam is pozitív tulajdonságai a 6 mm ARC-nak.

A három kaliber energiájának összehasonlítása 400 yardon (365 méter): 819 Joule a .223 Rem., 1.440 Joule a 6 mm ARC és 2.110 Joule a .308 Win.

Röppályák összehasonlítása 6 mm ARC (108 Grain ELD Match), .223 Remington (73 Grain ELD Match) és .308 Winchester (168 Grains ELD Match) 1.000 yardig (914 m).

Sebességek összehasonlítása ugyanazon kalibernél/lőszernél 1.000 yardig.

6 mm ARC – kezdetnek a Hornady 3 lőszert ad ki az új AR-15 kaliberből:

A Hornady kezdetnek 3 különböző 6 mm ARC gyári lőszert kínál, ezek: a 108 Grain ELD-Match (kezdő sebesség 838 m/s, magas ballisztikai együttható G1 .536 a 24”-os tesztcsőnél), 105 Grain BTHP Black (ugyanolyan sebesség ugyanolyan tesztcső hossznál, BC érték .530) és 103 Grains Precision Hunter ELD-X (853 m/s 24”-os tesztcsőnél, BC érték .512). A puskacsövekhez 1-8” hosszúságú huzagolást javasolnak és amúgy használhatóak a többszemölcsös forgótolózárak a piacon egy ideje megtalálható 6,5 Grendel kaliberhez.

A Proof Research már kínál puskacsöveket és a Brownells is kínál már különböző hosszúságú és formájú csöveket különböző gyártóktól az új Hornady kaliberhez.

Sok fegyvergyártó felugrik a 6 mm ARC vonatra. Példaként itt az AR-15 modell a CMMG Resolute…

és CMMG Endeavor.

Sok információt találhattok itt: www.hornady.com