Egyre több profi vadász érdeklődik a legkülönbözőbb kaliberű rövidcsövű vadászpuskák iránt. Az olyan gyártók, mint az RWS természetesen reagálnak a piac igényeire és a saját termékfejlesztőikkel mindig keresik a lehető legjobb lőszert az adott kaliberhez. Természetesen a vadászoknak és gyártóknak egyre fontosabb a gyakorlati tapasztalat.

Írta: all4shooters

Az RWS bővíti a rövid puskacsövekhez gyártott lőszer termékpalettáját. Az RWS Short Rifle már 8 x 57 JS kaliberben is kapható. A tesztünkben ólommentes HIT lövedékkel.

Lövedék súlya: könnyű; Vadhúskímélés: nagyon jó; lőszer karakterisztikája: erős mélységhatás; lövedék fajtája: ólommentes. Így hirdeti a gyártó ezt a lőszert a honlapján. Mi konkrétan az RWS Short Rifle 8 x 57 JS kaliberű lőszert használtuk ólommentes HIT lövedékkel, a lövedék súlya 10,4 g. Pontosabb műszaki információkat, valamint ballisztikai adatokat a gyártó weboldalán találhattok: Short Rifle lőszer

A vadász videóját, amin az RWS Short Rifle vadászlőszerrel kapcsolatos tapasztalatait osztja meg, itt nézhetitek meg:

Ezen kívül azonban kitérünk röviden erre az új lövedék típusra, ami a teljes hatását a rövid csöveknél mutatja meg, mivel pont erre tervezték. A lőszerben egy speciális port van, amit kimondottan a 42 és 55 cm közötti rövid csövekhez fejlesztettek. A hagyományos lőszereket a 60 cm-es puskacsövekhez tervezték. A hagyományos lőszer hátránya az a rövid csöveknél, hogy energia szempontjából csökken a hatékonysága. További hátrányok a nagy torkolattűz, valamint ezzel együtt egy hangos torkolatdörej. A döntő viszont a szükséges lövedéksebesség elvesztése.

A rövid csövű fegyverek azonban nagyon divatosak – ezért szükség van a megfelelő lőszerre, hogy kompenzáljuk ezeket az elméleti hátrányokat. A rövid csövű fegyverek tökéletesek a hajtóvadászathoz – gyakran egy hangtompítóval is. Így a rövidebb fegyver egy hangtompítóval is jól kezelhető marad. Azt nem szeretnénk részletezni, hogy általánosságban milyen hallás- és környezetvédelmi előnyei vannak a hangtompítóknak.

Vissza a lőszerhez: Az ólommentes 8 x 57 JS Short Rifle az ólommentes HIT 10,4g-os lövedékkel minden itthoni vadhoz alkalmas, de az erősségét a közepesen nehéz – nehéz vadaknál mutatja meg a legjobban. A vadászunknak háromszor is sikere volt ezen a napon. Az első hajtásnál egy őzet tudott elejteni, a második hajtásnál pedig egy vadmalacot és egy dámszarvast. Mindegyik vad elpusztult egy rövid menekülés után, ami nem volt több, mint 10 m. Ezt vadász már többször tapasztalhatta ebben a vadászszezonban. Az összes vad vagy összeesett a lövéskor, vagy egy maximum 30 méteres menekülés után pusztult el.

RWS HIT Short Rifle 8×57 JS: Lövedékhatás kizárólag a vad testében

A lőszer 100 %-ban szilánkmentes gombásodása az alábbi eredményhez vezet: A lehető legjobb állapotú vadhús. Magas mélységhatás még a nagy becsapódási sebességnél is vagy a nagy ellenállásnál, pl. csonttalálatnál. Azok a vadászok részesítik előnyben ezt az ólommentes alternatívát, akik egy szilánkmentes lövedékhatást szeretnének elérni a lehető legjobb vadhúskímélés mellett.

További információkat a gyártó honlapján találhattok.