Sziasztok,

Mindig is lenyűgözött a rókavadászat, azonban ezt inkább csak mellékesen műveltem a lesen szarvas vagy vaddisznó vadászat alatt. Ennek megfelelően a rókákat is a .308 Win. kaliberű Sauer 404 puskámmal lőttem. 2016 óta az alaplőszerem a Norma EcoStrike, mivel csülkös vadra csak ólommentes lőszerrel lehet vadászni. A szarvasoknál és a vaddisznóknál nagyon meg voltam elégedve a hatással, de a rókáknál részben rettenetes kimenetek voltak, ami télen a bunda felhasználását lehetetlenné teszi. Azonban, mivel ez nekem nagyon fontos és időközben egy olyan területen vadászok, ahol vaddisznók csak ritkán fordulnak elő, úgy döntöttem, hogy a feltételeknek megfelelő felszerelésre váltok. Több okból a .223 Rem. kaliberre esett a választásom:

  1. Nagy lőszer választék;
  2. Lehetőség az őzek elejtésére;
  3. Rendelkezésre áll csere rendszerként a Sauer 404 puskámhoz.

Mérvadó volt számomra, hogy továbbra is a megszokott Sauer 404 puskámmal vadászhatok és nem kell megszoknom egy másik puskát. Főleg az éjszakai lesvadászatnál játszik döntő szerepet a felszerelés ismerete és döntő szerepet játszik a sikerben vagy a sikertelenségben. Főleg az állítható és nagyon precíz elsütőbillenytűt nem akartam nélkülözni a téli rókavadászatnál. A felszerelt Swarovski Z8i 2-16×50-ről sem akartam semmi esetre sem lemondani.

A felszerelés: SAUER 404 Synchro XTC, Swarovski Z8i 2-16×50 BT, Hornady NTX

Mivel azonban csak Novemberben döntöttem a csere rendszer vásárlása mellett, sajnos nem választhattam az a csövet, amit szerettem volna (rövid, menettel), hanem meg „kellett” elégednem egy normál hosszúságú csővel, menet nélkül.

Most még ki kellett választanom a megfelelő lőszert, a szőrme értékesítés figyelembevételével, így gyorsan eljutottam a Hornady Varmint lövedékekhez, a V-Max és az NTX. Ezek a lövedékek a csekély önsúlyuk és a célpont testében való agresszív magatartásuk által tűnnek ki. Mindkét lövedék üreges hegyű, amit egy polimer hegy fed. Amikor becsapódik a célpontba, akkor a műanyag hegy benyomódik az üreges hegybe és a lövedék robbanás szerű szétesését eredményezi, ami elvileg nem képez kimeneti nyílást. A gyártó szerint további előnyei a lepattanás csökkentett veszélye, egy nyújtott röppálya és a magas pontosság. Főleg a téli cserkelésnél és a mezőkön leadott lövéseknél fagyott talajnál volt számomra döntő pont a lepattanás és mivel az NTX az ólommentes továbbfejlesztése az évtizedek óta bizonyított  V-Max lövedéknek, emellett a lövedék mellett döntöttem.

Hornady NTX, 35gr

Ballisztikai adatok

A lőtéren

Röviden: A Sauer 404-emmel kitűnő a pontosság 15mm-es szóráskörrel 100 méteren (lásd a fényképen). Úgy tűnik, hogy a könnyű és lapos röppályájú lövedék és a puskacső 1:10“ huzagolása passzol egymáshoz.

Szóráskép 100 méteren a Sauer 404-el

A Federal és RWS részköpenyes nehéz lövedékekkel részben sokkal rosszabbak voltak a szóráskörök. A belövésnél először nem tudtam, hogy 100 méteren pont középre vagy 4 cm-el fölé legyen, de a pont közép mellett döntöttem. A Róka egy kis célpont és ha véletlenül túlságosan fölé célzunk, akkor könnyen fölé mehet a lövés. Ahogy a táblázatból kivehető, a lövedék csupán 0,9 cm-t esik 150 méteren, aminek elegendőnek kell lennie. Amúgy is rajongok a csalogatósípokért és más hívókért, és inkább megpróbálom 100 méteren belülre csalogatni a rókákat ahelyett, hogy egy rizikós távoli lövést adjak le. Minél közelebb van a róka, annál izgatóbb számomra a vadászat. Ha pedig néha szükséges lenne egy 200 méteres lövést leadni, akkor a Z8i céltávcsövemen még mindig meg van a lehetőségem a ballisztikai tornyot 4 kattintással feljebb tekerni.

A gyakorlatban

Pontosan a novemberi teliholdra tehát készen álltam és a friss hó által tökéletesek voltak a feltételek, hogy kipróbáljam az új kombinációt. Ez aztán sikerült is a második lesvadászaton és kb. 50 méterről kilőttem egy rókát egy lövéssel a lapocka mögé. A pillanatnyi hatás tökéletes volt és a róka elterült. Amikor szemügyre vettem a bundát, feltűnt egy apró kimeneti nyílás. Abszolút nem probléma az értékesítéshez, de a gyártó leírása alapján nem számítottam kimeneti nyílásra. Sajnos csak kevés napig maradt meg nekem a fehér gyönyör és már vártam a következő holdfázist December végén. Szerencsére Karácsony után megint havazott és a növekvő Hold által tökéletesek voltak a feltételek a rókavadászatra. Néhány éjszakai és reggeli lesvadászaton nagyon jó kilátásom volt és nyolc további rókát tudtam kilőni, ami egy kicsit jobb képet ad az NTX lövedék hatásáról. A legfontosabb: Az ÖSSZES róka azonnal elterült! Kimeneti nyílás három további rókán volt, a többin nem volt látható. A lövés távolságok 30m és 140m között voltak és tulajdonképpen a hatás mindig egyforma volt: A róka ütésszerűen összeesett és nem menekült.

Róka kettős a reggeli lesvadászaton.

ÖSSZEGZÉS:

Az első nyolc – tíz hét után tényleg nagyon elégedett vagyok a Hornady NTX lőszerrel és csak ajánlani tudom. A pontosság is a hatás abszolút meggyőző és a bunda értékesítése mind a nyolc rókánál lehetséges volt. Már mindegyik úton van a tímárhoz. Az NTX ára kb. 37€ 20 lövésenként, ami nem a legolcsóbb, véleményem szerint azonban a teljesítménye alapján jogos ez az ár.

Azért, hogy még optimálisabbá tegyem ezt a kombinációt, a következő dolgom az lesz, hogy lerövidítem a csövet és rárakatok egy menetet a hangtompító használathoz. A .223 Rem. elég nagyot durran és pont akkor nincs idő feltenni a hallásvédő, amikor gyorsan kell cselekedni. Ezen kívül szeretnék egy torkolati sebesség mérést elvégezni, hogy elemezhessem a cső lerövidítésének hatását.

Sikeres rókavadászat a SAUER 404-el és a Hornady NTX-el

m u g g e l _ s a n