A nagyobb nem mindig jobb, ha a jávorszarvasvadászathoz szükséges töltény kiválasztásáról van szó

A szerző és a 2023-as jávorszarvas, amelyet .300 H&H puskával lőtt.

A megfelelő töltény kiválasztásakor a legtöbben abból indulnak ki, hogy minél nagyobb egy állat, annál több lóerőre van szüksége a töltényben. Így van ez a jávorszarvasok esetében is, ahol e patás állatok puszta mérete miatt sok potenciális jávorszarvasvadász azonnal letörli a hatékony és tökéletesen megfelelő töltények egy részét. A legjobb jávorszarvashoz való patronok listájának összeállítása szubjektív feladat, és a nagyobb nem minden összefüggésben jelenti a „legjobbat”.

Ha minden a behatolásról és a teljesítményről szólna, miért állnánk meg az 50 BMG-nél kisebb fegyvereknél? Ismerek egy fickót, aki a Barret M82-esével és egy 647 graines Barnes TSX-szel lőtte ki őket. Ez unalmas lenne, és az igazság az, hogy sok potenciális jávorszarvasvadásznak odakint talán már megvan az, ami a legjobb lenne számukra. Többről van szó, mint a torkolati energiáról, és bár nem állítom, hogy ezek minden szempontból a legjobb jávorszarvas-patronok, ez egy szilárd képviselete a bevált választási lehetőségeknek, amelyek közül bármelyik vadász megtalálhatja a számára megfelelőt. Ez a lista talán nem követeli meg, hogy a legújabb puskát vagy a legdübörgősebb patront vásárolja meg, de tele van bizonyított teljesítményűekkel. Ha te teszed a dolgod, ők is teszik a dolgukat.

Az ellenzők ellenére a 6,5 Creedmoor is jávorszarvas-gyilkos.

Mit kell tennie egy jávorszarvas-patronnak?

Az Alaszkában eltöltött 22 évem alatt körülbelül 15 jávorszarvast borítottam fel, és valószínűleg további 30-at láttam, amint a patái felemelkedtek. Ráadásul több olyan rokonom és barátom is van, akik még egy évszázadnyi lyukas jegyet és jávorszarvas-ölő bölcsességet tudnak felmutatni.

Ha van valami, amit megtanultam az évek során, amikor jávorszarvasokat lőttem és kezeltem, akkor az az, hogy sokkal fontosabb, hogy mikor és hol lőjünk rájuk, mint a puskacsőre bélyegzett kaliber. A jávorszarvasok általában nyámnyilák, és nem feltétlenül van szükség nehéz magnum puskára ahhoz, hogy gyorsan és hatékonyan elvégezzük a feladatot. A kalibertől függetlenül szidni fogod magad, ha úgy döntesz, hogy a bozótoson keresztül lősz, vagy a mocsárban álló bikára lősz egyet. Szinte egyetlen kaliber sem ejti el őket egy kéttüdős lövéssel, de szinte mindig megtesznek néhány lépést, és egyszerűen elesnek – függetlenül attól, hogy a lövés egy .243-asból vagy egy .300 Win Mag.-ból érkezik.

Ahhoz, hogy hatékony legyen, egy jávorszarvas-patronnak ésszerű penetrációval kell rendelkeznie, és olyan lövedéket kell kilőnie, amely a csőből kilépve általában együtt marad. Ha ezt kevésnek találja, sajnálom. Ez az igazság. Ha mindkét tüdején keresztül lősz egy jávorszarvast, az mindig gyorsan elpusztul.

Egy fiatal alaszkai vadász egy szép jávorszarvasbikával, amelyet .30/06-ossal ejtett el.

Sokan vitatkoznak arról, hogy a jávorszarvas megöléséhez minden elképzelhető lövési szögben át kell hatolni a láb izmon- és csonton. Van ebben némi igazság, de ott van a felelős lövésválasztás és a húsmentés kérdése is. Az átlagos jávorszarvasvadászok ugyanúgy törődnek azzal, hogy ne pusztítsák el a húst, mint azzal, hogy leterítsenek egy jávorszarvast. Ha egy bikát a lapockán vagy a hátsó negyed csontján talál el egy .300 RUM vagy akár egy .300 Win. Mag. közelről, akkor gyakran búcsút inthetünk egy szarvas méretű húsdarabnak.

A jávorszarvasok olyan lövési szögeket jelenthetnek, amelyek mélyen fekszenek és nehezen áthatolhatóak, de ha egy kis etikai önmérsékletet gyakorolsz, gyakran van lehetőséged vagy közvetlen frontális lövést leadni a puha részbe közelről, vagy egy széles oldali lövést leadni a jávorszarvasok kivételesen nagy tüdejére és könnyen áthatolható bordáira. A lőszer kiválasztásakor a jávorszarvasvadászathoz csak arra ügyeljen, hogy olyan lövedéket használjon, amely a tölténye által lőtt sebesség mellett is megállja a helyét. Az alábbi patronok mindegyikéhez fel van sorolva az egyik kedvenc megfelelő lőszer választásom, de minden patronhoz más jó választás is létezik, és sok ilyen töltet több patronból is kapható.

.30-06 Springfield

Választott lőszer: Remington Premier 150 graines Swift Scirocco

A ’06-os régi és unalmas, de nem találok indokot arra, hogy ne kerüljön fel erre a listára. Elképzelhetetlenül sok jávorszarvast ejtett el, és továbbra is ezt teszi. Nem mindig tartom magam a „nagyapának bevált” elmélethez, de ebben az esetben igen. Normális időkben gyakorlatilag bárhol lehet lőszert találni, és ez simán elvégzi a munkát. Az északi vidéken, ahol a jávorszarvasok élnek, sokoldalú puskát akarsz, így akár a legjobb, mindenre alkalmas patronnal is párosíthatod.

A .30/06-oshoz számos kiváló lövedék közül választhatunk, és a legtöbben a 180 graines felé húznak. Ez így van rendjén. Én mindig is a 150-graines töltényeket részesítettem előnyben a .30/06-os lőszereimben, és úgy tűnik, a jávorszarvasok nem veszik észre a különbséget. A legdrámaibb elejtett jávorszarvasok közül néhányat a 150 graines Hornady interlock lövedékek eredményeztek, de a 150 graines Swift Scirocco jellemzően pontosabb és kiváló súlytartással rendelkezik. Több mint 30 jávorszarvas elejtése után ez maradt a nagybátyám kedvenc jávorszarvasgyógyszere a Winchester M70-esében.

.243 Winchester

Választott lőszer: Federal Premium Vital Shok 100 graines Nosler Partition

Igen, jól olvassa. A nagyokosok azt fogják mondani, hogy a .243-as egyszerűen lepattan a jávorszarvas bordáiról, és hogy egerekre jobban alkalmas. Sokan nem is veszik figyelembe szarvashoz. Ez azonban egy másik olyan csendes töltény, és sok alaszkai bennszülött kedvence, amely évtizedek óta leteríti a jávorszarvasokat. Valójában még mindig ez a puska a legmegfelelőbb puska sok vidéki alaszkai vadász számára. Nagyszerű választás fiatal vagy kisebb testalkatú vadászoknak – vagy olyan vadászoknak, akiknek nincs mit bizonyítaniuk. Azért került fel erre a listára, mert továbbra is minden évben rengeteg jávorszarvast ejt el.

A lövedék kiválasztása különösen fontos az olyan kis kaliberű lövedékeknél, mint a .243-as. Olyan lövedéket szeretne, amely gyorsan expandál, de megtartja a súlyát. A megfelelő lövedékkel és egyszerű, jó lövéselhelyezéssel a .243-as nagyon hatékony jávorszarvasfegyver. A 100 graines Nosler Partition „régi megbízható” a .243-ashoz, és általában a bika széles oldalának külső oldalán található a bőr alatt. Ha mindkét tüdejükön keresztül lövöd őket, általában megtesznek néhány lépést, és holtan esnek össze.

.270 Winchester

Választott lőszer: Hornady Superformance 140 graines Hornady SST

A .30-06-hoz hasonlóan a .270 Winchester is egy mindenre alkalmas munkaeszköz. Nincs benne semmi feltűnő, de a feltűnés nem öl meg nagy bikákat. A közepes méretű vadakhoz ideális patronként ismert .270-es jobb fegyver, mint amennyit a legtöbben gondolnak róla. Még mindig bőven elég lesz a munkához egy jávorszarvasra. A mai barkácsolók és patronsznobok körében nem élvez nagy vonzerőt, de még mindig az egyik legjobb választás. Ez az egyik olyan patron, amely megfelel annak, aki csak egy nagyvadas puskát szeretne.

A .270-eshez is rengeteg nagyszerű lövedék közül választhatunk, mind 130, mind 150 graines változatban. Nem lehet rosszul járni bármelyik jó sajtolt vagy monolitikus lövedékkel, és a legtöbb lágyhegyű lövedék tapinthatóan elvégzi a munkát. Különböző kalibereknél kiváló eredményeket értem el a Hornady SST-vel az évek során. Az emberek a gyors tágulás miatt kritizálják, de a köpeny mechanikusan két helyen van a maghoz rögzítve, és többször volt már átmenő, mint nem. Mindig nagyszerű átütést tapasztaltam különböző sebességek és kaliberek esetén ezzel a lövedékkel.

6.5 Creedmoor

Választott lőszer: Hornady  Precision Hunter 143 graines Hornady ELDX

Most már három dolog biztos az életben: a halál, az adók és a 6.5 Creedmoor utólagos gyulladása. Vitathatóan ez a hely a 6,5×55-ös svédé, de a mai praktikum miatt én mégis a Creed mellett döntök. A 6,5×55-ös Swede minden bizonnyal elvégezte a 6,5 mm-es patronok életképes jávorszarvas-ölőnek való megalapozását, de a Creedmoor hatékonyabb csomag. Biztos vagyok benne, hogy Svédországban ez még mindig nem menne át a rostán, de a Creed vitathatatlanul a legnépszerűbb töltény kaliber az utóbbi idők vadászpatrontípusai közül az Egyesült Államokban, és ugyanolyan jól öl jávorszarvast, mint a svéd.

A 6.5 Creedmoor néhány dologban kiváló, és sok más dolgot is jól csinál. A jávorszarvasokra a spektrum alsó határán van, de ettől függetlenül felborítja őket. A kedvenc lövedékem a patronban a 143 graines ELDX, és a tudósok még mindig próbálják kitalálni, hogy ez a lövedék az én 6,5CM-es Winchester XPR-emben, vagy a klímaváltozás okozott nagyobb kárt. Az ELDX-nek rossz híre van, hogy állítólag szétrobban a becsapódáskor. Ilyet én még soha nem láttam, különösen a 6,5 CM szerény sebességeinél. Mint minden felelős vadásznak, jó lövéseket kell leadni, mindkét tüdőt eltalálni, és elővenni a késeket.

Egy fiatal alaszkai vadász a családja által ezzel a 6,5 Creedmoor puskával és 143 graines ELDX lövedékkel elejtett 10 jávorszarvasbika egyikével.

.308 Winchester

Választott lőszer: Remington 150 graines Core-Lokt Tipped

Vitatható, hogy a .308 és a .30-06 vagy-vagy kérdés, de számomra mindkettő ide tartozik. Az elődjéhez hasonlóan a .308-asról sem lehet túl sokat mondani, amit még nem mondtak el. A modern alkatrészekkel elég közel tud teljesíteni ahhoz, ami a .30/06 mindig is volt, és ugyanolyan jól elintézi a húst, mint ahogyan mindig is tette. Őszintén szólva, bárki, aki azt mondja, hogy nincs meg a kellő ütőereje, az nem tudja, miről beszél. Rengeteg jávorszarvasról, sőt több nagy Kodiak medvéről is tudok, akiknek a .308-as lövedékkel gyorsan vége lett.

A .308-as lövedéktömegek széles skálája és kiváló lehetőségek állnak rendelkezésre. A közelmúltbeli lőszerhiány közepette a .308 volt azon kevés patronok egyike, amelyekből még mindig volt tisztességes választék a polcon. A 2022-es évben 11 különböző puskát és különféle lőszereket teszteltem .308-ban, és lenyűgözött a Remington 150 graines Core Lokt Tipped lövedéke. Ez volt a legkövetkezetesebben pontos gyári vadászlövedék, amit teszteltem, és a mechanikusan rögzített mag és köpeny úgy tűnik, jól összetart. Egy nemrégiben egy haverom által elejtett jávorszarvasbika a 150 graines .308-as töltettel egy lövést kapott a bordáin keresztül, tett két lépést, majd a földbe szúrta az orrát. A golyó átment, és nem került elő.

.303 British

Választott lőszer: Winchester Super X 180 graines Power Point

 A hozzám hasonló amerikaiaknak (még Alaszkában is) könnyű belegabalyodni abba, hogy mit használunk, és szeretjük azt hinni, hogy az olyan töltények, mint a .30/06, az észak-amerikai kontinens vitathatatlan királyai. Kanadában azonban a .303 British hasonló szerepet tölt be sok jávorszarvasvadász számára. Itt Alaszkában soha nem fogsz látni egyet sem, de ez a régi, közepes méretű 30-as kaliber valószínűleg annyi jávorszarvasról gondoskodott, mint bármelyik másik. Mivel katonai töltény volt, használata és elérhetősége Kanadában hasonló volt, mint a mi szeretett .30/06-osunké.

Nem tudok Kanadáról beszélni, de pokolian nehéz lesz .303-as brit lőszert találni az államokban. Ez egy egyszerű, szerény sebességű töltény, amely kezdetben feketeport, majd korditot használt. Kicsit lassabb, mint a .30/06-os, és az olyan egyszerű csésze és magos lövedékek, mint a Winchester Power Point, pontosan azok a lőszerek, amelyek a .303-asban évtizedek óta a jávorszarvasokat a fagyasztóba teszik.

.300 Winchester Magnum

Választott lőszer: Winchester Expedition Long Range 190 graines ABLR

Sokan csak most jutunk el ahhoz, amit ők a jávorszarvasok számára a minimális minimumnak tartanak. A .300 WM szilárdan megalapozta magát, mint kiváló töltény jávorszarvasra (és bármi másra az észak-amerikai kontinensen). Fogadni mernék, hogy az Alaszka sűrűn lakott területein élő emberek számára ez még a .30/06-os és a .243-as fegyvert is felülmúlja a tényleges terepi használatban. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki belőle, 190-es vagy nehezebb töltényeket javasolnék. Ez alatt nem sokat nyerünk a .30-06-oshoz képest, és az olyan töltények, mint a 6,8 Western és a 6,5 PRC, 400-500 yardon túl is nagyobb energiával rendelkeznek.

A .300 Win. Mag. minden évben sok jávorszarvast tesz a fagyasztóba.

A kedvenc lövedékem a .300 Win. Mag.-hoz a Hornady 212 graines ELDX, de ezt nem kínálják gyári töltetben, amit találtam. A gyári jávorszarvas lőszerek közül a Winchester 190 graines ABLR töltetét nehéz felülmúlni. Az ABLR megbízhatóan expandál, jól lő, és merevebb felépítésű, mint az ELDX. Gyakran nem jó ötlet nagy távolságokra lőni jávorszarvasra, mert pokolian elpusztulhatnak. Ha azonban mégis oda kell nyúlni, bármelyik lövedék nagyszerű átütést biztosít. Az utolsó jávorszarvast, amit .300 Win. Mag. lövedékemmel 400 yardnál messzebbre lőttem, és az egyetlen lövés a bordái hátsó oldalán a bőr alá fúródott. A megkeresés eseménytelen volt.

.338 Winchester Magnum

Választott lőszer: Federal Premium 200 graines Trophy Bonded Tip

Az én személyes véleményem szerint a .338 Win. Mag. egy kicsit „köztes” patron, amely nem tudja eldönteni, hogy „normál” puska akar-e lenni, vagy egy igazi nagyágyú. Nem vitatom, hogy nem egy népszerű alaszkai puska, de úgy érzem, hogy bizonyos vadakhoz túlzás, de nem rendelkezik azzal a tekintéllyel, mint a nagy magnumok (.375 és feljebb). A jávorszarvasokhoz azonban remekül teljesít, és ezt a feladatot évről évre ellátja.

A .338 Win. Mag. egy döntő jávorszarvas-patron.

A .338 Win. Mag.-ban mindig is könnyű volt lőszert találni itt Alaszkában, és két év eltűnés után most visszatér, ahogy a lőszerhiány enyhül. A .338-as egy tekintélyes jávorszarvas-patron többféle tölténysúlyban, és a legtöbben a 225 graines tartományba tartozó töltényeket választják. Nekem nagyon tetszik a 200 graines Trophy Bonded Tip enyhén megnövekedett sebessége, és a puskám jól lövi. A lövedék elég kemény ahhoz, hogy szinte bármivel megbirkózzon, és a legutóbbi jávorszarvas, amelyet ezzel lőttem, 25 yardon összeesett. Nem ment messzire.

7mm Remington Magnum

Választott lőszer: Federal Fusion 175 graines Bonded Soft Point

A 7 mm-es egy másik amerikai alaptöltény. Már régóta létezik, és szinte mindenkinek van némi tapasztalata vele. Mint sok ilyen klasszikus patron esetében, ez azt jelenti, hogy már bizonyítottak. Számos nagyszerű töltényt kínálnak 7mm-ben, és az újak, mint a 7 PRC fokozatosan előreviszik a labdát, de a 7 mag még mindig megállja a helyét. Normális időkben a lőszer mindenhol van, de mint mások, most is viszonylag kevés. Ez a patron már nem egy feltűnő új magnum, de még mindig szaftot fog vágni. Ha apósom „Thumpy” nevű öreg 7mm-ese beszélni tudna, több nyársra tett jávorszarvasról mesélne, mint amennyit a legtöbb ember el tudna képzelni.

Mint a többi ezen a listán, sok nagyszerű lehetőség van a 7mm Rem. Mag.-nál. Az egyik viszonylag alulértékelt vadászati töltet (sok kaliberben) a Federal Fusion. Ez a 175 graines töltet jellemzően nem olyan pontos (vagy drága), mint néhány prémium opció. Azonban a pénzért cserébe nagyszerű lövedék. Ha megtalálja, akkor elfogadható áron kapható, és a Bonded Soft Point Fusion lövedék nem fog csalódást okozni.

.338 Lapua Magnum

Választott lőszer: Hornady Match 285 graines ELDM

Sok jávorszarvasvadász számára furcsa 100 vagy 200 méternél messzebbre lőni, de néhányan éppen ellenkezőleg gondolják. A jávorszarvasok nagy távolságból történő lövése meggondolatlan vállalkozás lehet, de vannak, akik olyan területeken vadásznak, amelyek erre jól alkalmasak. Vannak hatékonyabb nagy hatótávolságú patronok, amelyek kiválóan alkalmasak jávorszarvasra, de azt biztosan állíthatom, hogy a .338 Lapua Mag. kiüti őket. A .338 Lapua kaliberű puskák jellemzően nem a bozótirtó, mocsárjáró típusok közé tartoznak, de ha a vadászstílusod megfelel, akkor ez a fegyver tekintélyt parancsolóan leteríti a jávorszarvasokat, és több általam ismert jávorszarvasvadász választása is ez a fegyver itt Alaszkában.

Jellemzően nem ajánlom a match lövedékeket jávorszarvasok lövésére, de ez egy kivétel. Néhány családtaggal együtt körülbelül egy tucat bikát öltünk meg a 285 graines ELDM golyóval 175 yardtól több mint 600 yardig. Ezekkel a nehéz lövedékekkel a .338 Lapua nem ordítóan gyors, és még a közelebbi távolságokon is úgy tűnik, hogy a lövedékek nagyon jól tartják magukat. Ha aggályai vannak, használjon olyan lövedéket, mint a 270 graines ELDX.

A szerző és fia, miután ezt a jávorszarvasbikát 557 yardról lőtték ki .338 Lapua puskával.

Végső gondolatok

Bár sok vadász azt hiszi, hogy a jávorszarvas esetében a nagyobb a jobb, az igazság az, hogy a jávorszarvast nem túl nehéz elejteni. Lehet, hogy nem csapódnak a földbe drámai módon, de egy tüdőlövés ugyanolyan gyorsan végez velük, mint a következő. A nagy töltények választásának megvannak a jogos okai, de az enyhe visszahatású, pontos töltények ritkán jelentenek rossz választást. A legfontosabb, hogy olyan patront vegyünk, amelyben bízunk, és amelyet jól tudunk lőni, etikus döntéseket hozzunk, és jó lövési szögeket és helyzeteket válasszunk. T y l e r  F r e e l

 

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!