Még az olyan vadászok és lövészek számára is, akik nem követik a precíziós puska trendeket, a végeredmény egy sokoldalú általános célra használható lőszer lenne ragadozókhoz, kártevőkhöz és közepes méretű vadakhoz

Friss 6 GT lőszerek, megpakolva 110 graines A-Tip és 109 graines Berger Hybrid lövedékekkel.

Sajnálom az új töltényeket. Nagyrészt úgy fogadják őket, mint egy embert, aki teniszező ruhában belép egy motoros bárba. Gyakorlatilag hallani lehet megugrani a lemezjátszó tűjét amikor bejelentenek egy új szuper töltényt.

Habár ez a reflexszerű ellenségeskedés egy kicsit túlzás lehet – csak posztold, hogy „szeretem a 6.5 Creedmoor-t” a szociális médiában, hogy elindíts egy lavinát – megértem a szkepticizmust.

Szűrd ki az érzelmeket és megkapod a valós kérdést: Tulajdonképpen milyen célt szolgál egy új lőszer?

A GAP 6mm GT esetében a cél az, hogy egyensúlyt teremtsen a precíziós puska lőszerek két véglete között és a hiányosságaikat célozza meg.

Az egyik oldalon ott van a nagyobb 6mm Creedmoor; a másikon pedig a 6mm Benchrest változatok és társaik vannak, amik jelenleg a PRS és NRL lövészek kedvencei lettek. Ezek a 6 BR, 6 BRX, 6 BRA, 6 BRDX, 6 XC, 6 Dasher, és valószínűleg még néhány másik, amit elfelejtettem.

Ez sok felesleges beszédnek tűnhet a semmiről. Kit érdekel, ha a 6GT ad egy köztes megoldást ezen két lőszer között. A legtöbb lövész számára ez egy valós megfigyelés. De a szuper versenyszerű precíziós puska világban minden olyan új lőszer megér egy közelebbi pillantást, ami meghatározott versenyelőnyt ígér – és nyújt is. Még azon vadászok és lövészek számára, akik nem követik a precíziós puska trendeket, a végeredmény egy sokoldalú, általánosan felhasználható lőszer lehet ragadozókhoz, kártevőkhöz és kisebb vadakhoz, ha bármely nagyobb lőszergyártó részt venne.

Na már most, a hiányosságok, amiket említettem a jelenlegi töltény felhozatalnál, egy fontos ellentmondással rendelkeznek. Mindegyikük lenyűgöző pontosságra képes és, néhány kivétellel, jobban lőnek, mint aki a ravaszt meghúzza.

Ezt kimondva, a precíziós puska egy részletes játék, és itt jön az, hogy mindegyik 6mm lőszerben találunk hibákat.

Egy ideig a 6 Creedmoor uralta a mezőnyt, és még mindig egy pokoli töltény, versenyhez és vadászathoz egyaránt. De az olyan lövészek, akiknek ezzel és a 6mm BR-rel is vannak tapasztalataik – ami az egy legpontosabb lőszer, ami létezik (csak a 6 PPC és a 22 PPC szárnyalja túl) – rájöttek, hogy nem tudják irányítani a Creed torkolati sebességét, épp úgy, ahogy a 6 BR-ét sem tudták. Ezt az lövéssorozatok chronográffal mért sebességének extrém szórásával (ES) és a ezen adatok alap eltérésével (SD) fejezik ki.

A nagyon kicsi egy számjegyű ES-ek lettek az új 0,6mm-es csoportok a billentyűzet kommandósoknál, ahol lövészek posztoltak képeket a chronográffal mért adatokról. Ezért ezeket az információkat fenntatással kell kezelni. Hány lövés volt egy csoportban? Hány lövést töröltek ki egy sorozatból, hogy megkapják azokat az eredményeket? Azok az újratöltések egynél többször is képesek rá? Szóval értitek.

Vagy egy gyakorlati határ abban, hogy mennyire egyenletesen lehet a 6 Creed-del lőni. Az én esetemben, egy erősen módosított Dillon XL 650-nel a legjobb, amit egyenletesen elértem a 9-12 SD és 25-30 fps ES 10 lövésnél. Jobb eredményt is elérhetnék egy egyfokozatú préssel, de mivel viszonylag rövid időn belül kell százával készítenem a lőszereket a meccseimhez, egy progresszív prés volt az egyetlen valós megoldás.

Elégedett voltam az eredménnyel, amíg a lövész barátaim, akikben megbízok, megmutatták az eredményeiket a 6 BR töltényekkel. Bevallom, féltékeny voltam.

A kis ES és SD előnye a vízvonal. Egy jó vízvonal azt jelenti, hogy a röppálya függőleges része lövésről-lövésre ugyanaz marad. (A lövedék sodródása a szélben már másik történet.) Ennek eléréséhez, különösen 1,000 méter felett olyan torkolati sebességre van szükség, ami minimálisan változik minden lövésnél. Még egy lapos röppályával rendelkező 6mm target lövedéknél is a 30 fps torkolati sebesség különbség 18 cm-t jelenthet függőlegesen 1000 méteres távolságnál, ami egy jó találatot egy sima hibává változtat.

Tehát miért nem lő mindenki a 6 BR-rel és kész? Nos, a rövid válasz, hogy azok a töltények púpok a hátamon. A legtöbbnél nincs elérhető gyári lőszer, az újratöltéshez szükséges komponensek pedig drágák. Néhány ilyen vadmacskánál a rezet tűzzel vagy vízzel kell alakítani a használat előtt. Az a tény pedig, hogy mindegyik rövid és zömök – részben emiatt lőnek jól – azt jelenti, hogy nem lesznek megbízhatóak a kivehető táraknál. A 90 másodperces pályáknál, amiknél 8-12 lövést kell leadni, minden újratöltési hiba fatálisnak számít. Amikor ez előfordul egy versenyen (és volt már ilyen), elég ahhoz, hogy fogjuk a puskát és behajítsuk a bokorba.

A lőszertöltő matricák az RCBS-nél kaphatók. A mikrométeres lövedék beállító matrica (balra) és a teljes nyak hosszúságú perselyező matrica.

A kicsike szétszedése

A 6 GT mindkét világból a legjobbat ígéri. A bőséges réz elérhető árakon. Problémamentes újratöltés a versenypuskáknál. És egyenletes ES és SD, ami felveszi a versenyt a 6 BR tömeggel.

A 6 GT mögötti elmék egyik fele George Gardner, aki segített újra életre kelteni a 6mm Creedmoor-t még 2010-ben, és aki a GA Precision tulajdonosa, ami kiváló verseny- és vadászpuskákat gyárt, mint amit csináltattam velük ehhez a cikkhez. A partnere ebben a projektben Tom Jacobs, egy híres benchrest és long range lövész, aki Vapor Trail lövedékeket készít, amik a legjobban keresett lövedékek a precíziós puskák világában. A lőszer nevének kezdőbetűi GT, amit a rajongók Glorious Tiger-nek (dicsőséges tigris) neveztek el.

Az alaptól a váll találkozásig, a 6 GT hüvely 2,5 mm-rel hosszabb, mint a Dasher, ami vitathatatlanul a legnépszerűbb a 6 BR töltények közül a PRS világban, és 35 fokos a vállrész a Dasher 40 fokos kialakításával szemben. Gardner és Jacobs a nyak részt is meghosszabbították 1,25 mm-rel a Dasherhez képest, így a réz 3,75 mm-rel hosszabb összesen. Ezek a változtatások elsőre nem tűnnek soknak, de mindkettő a 6 GT töltését hivatott segíteni a hagyományos .308 méretű tárakból, aminél a 6mm Dasher problémákba ütközik.

A legjobb puskaporok a GAP 6mm GT-hez (balról), Reloder 16, Varget, és 6.5 Staball.

Első lövések

Minden vadmacskánál van egy kezdeti fázis, amikor a lövészek adatokat gyűjtenek és osztanak meg arról, hogy mi működik és mi nem. De már az elején világos volt, hogy a 6 GT kivételesen pontos és nagyon megbocsájtó az újratöltésnél, jó eredményeket kaptunk sok réz, lövedék és puskapor kombinációnál.

Az egyik legjobb puskapor a Dasher-hez és más 6 BR-ekhez a Varget, ami a stabilitásáról és a pontosságáról ismert. Mivel olyan közel van a Dasherhez a mérete, a 6 GT akkor is működik a Vargettel, amikor nehéz 6mm-es target lövedékeket (105 grain és nehezebb) lövünk, és ez az a puskapor, amit sok korai 6 GT felhasználó használ.

33-34,5 graines töltetsúlyokkal, a lövészek 2850 fps – 2975 fps sebességeket értek el. Úgy tűnik, hogy az olyan töltetek, amik 2890 fps – 2925 fps sebességeket produkálnak, pont a pontosság és az egyenletesség ideális tartományába esnek.

Az én puskámban, a 33,1 grain Varget 2875 fps torkolati sebességet ad a Hornady 110-grain A-Tip-el. Az SD egyenletes 5 körül van, az ES pedig 20 fps vagy kevesebb 10 lövés felett. 100 méteren az 5-ös csoportok mérete 6,4 – 8,9 mm.

Ez egy lézer szerű pontosságot ad a puskának a long-range célpontoknál. Egy lövész csapatversenyen nyár elején, a partnerem (aki egy 6 Dasher-t használt) és én hatalmas magabiztossággal találtunk el célpontokat 1200 méteren, csak a szelet kellett jól beszámítanunk a biztos találatokhoz.

De többféleképpen meg lehet nyúzni egy tigrist, és ahogy említettem, a 6 GT nagyszerű sokoldalúságot mutat az újratöltő komponensek válogatásánál.

Az író Federal 205M gyújtókupakot használt az összes lőszer fejlesztéshez.

Nagy menü

Azoknak, akik érdeklődnek a 6 GT iránt, két forrásból szerezhetnek réz hüvelyt: Hornady és Alpha Munitions. A Hornady réz hüvely nagyon jó, és kb. 75 cent/db – valamivel kevesebb, ha mennyiséget veszel. Az Alpha Munitions réz hüvely kivételes, nagyon szűk tűrésekkel gyártják és kb. $1.15/db az ára. Mindkét hüvely kis puska gyújtókupakot használ, ami megfelel a 6 BR töltényeknek. Míg a nagy és kicsi gyújtókupak pontosságra gyakorolt előnyei vitathatók, egy kis gyújtókupak megnöveli a hüvely élettartamát. Mivel több anyag van a hüvelyfejben, a kisebb gyújtókupak zseb nem expandál olyan gyorsan, ami azt jelenti, hogy a hüvelyt többször újratölthetjük, mielőtt kileheli a lelkét.

Többszáz lőszert kilőttem a Hornady és Alpha hüvelyekkel is, és habár nagyjából egyforma a pontosságuk, az ES-ek és SD-k kicsit jobbak voltak az Alpha-nál. Egy jó dolog, amit észrevettem a hüvelyeknél, hogy a töltet súlyok gyakorlatilag cserélhetők a két márkánál, minimális torkolati sebesség különbséggel. Gyakran egy bizonyos márkájú hüvely  határozottan különböző sebességekkel lő, mint a másik (ami azt jelenti, hogy más szintű nyomást generál) – ez az egyik ok, hogy mindig csökkentett töltetekkel kezdünk az újratöltésnél.

Ha a lövedékekről van szó, akkor számos nagyszerű lövedék közül választhatunk. A tesztelésnél az alábbiakkal lőttem: 103-grain Vapor Trails, Berger új 109-grain Hybrid, a Berger 105-grain Hybrid, Barnes 112-grain Matchburner, a Hornady 110-grain A-Tip, és a Hornady 108-grain ELD-M.

Mindegyik jó csoportokat csinált, de a 103-grain Vapor Trails átlagosan 8mm-es 5-ös csoportokat ért el különböző puskaporokkal, ami a legpontosabbá teszi a tesztelt lövedékek közül. Az A-Tip-ek közvetlenül követték, átlagosan 9,5mm-es csoportokkal.

Ami a porokat illeti, a tesztelés nagy részét a Reloder 16-tal és az új Winchester 6.5 Staball-lal végeztem, ami egy gömb alakú por és nagyon jól mérhető térfogatadagolókból.

A változók csökkentése érdekében csak a Federal 205M gyújtókupakot használtam, de ismerek lövész, akik sikeresen használták a CCI 450 és BR4 gyújtókupakokat.

Mellékesen megemlíteném, hogy néhány kisebb lőszergyártó tölt 6 GT-t, így kihagyhatod az újratöltési folyamatot. A Clays Cartridge company nagyon jó lőszert gyárt, töltenek Berger 105-ös és 110 A-Tip-et is. Három doboz 105-öst lőttem ki és nem csak bogár lyuk méretű csoportokat csináltak, hanem az ES és SD értékek is fantasztikusak voltak.

Az Alpha Munitions kitűnő hüvelyeket gyárt szűk tűrésekkel a falvastagságnál és körkörösségnél.

Erős kezdés

Úgy tűnhet, hogy a 6 GT-nek ígéretes a jövője, de egy nagy szomszédságban akar az élre törni. Magas pontszámokat adok a tölténynek pontosság, egyenletesség és rugalmasság szempontjából, ha a töltésről van szó.

Habár jól adagolható a gyári .308 méretű tárakból, néhány lövész (magamat beleértve) tapasztalt kisebb működési hibákat a tölténnyel, aminek javításához szöszmötölni kell egy kicsit. (Általában a tár újratöltő részének enyhe meghajlítása megoldja a dolgot.) Mivel könnyen megoldható, nem tekintem fatális hibának, de idegesítő.

Ezen kívül a 6 GT betartja az ígéreteit. De semmi sem bizonyít jobbam, mint a sikerek, így majd meglátjuk, hogy elkezd-e nyerni a magas szintű versenyeken. Ha ez megtörténik, akkor több lövész fog áttérni erre a lőszerre és a jövője be lesz biztosítva. Fogadni mernék, hogy meg fog történni.

Az író GA Precision puskája egy 1200 méteres kalapács.

Engedjük ki a tigrist

Mihelyt leleplezték a 6 GT-t, tudtam, hogy versenyezni akarok vele, ezért leadtam egy rendelést George Gardner-nek és csapatának a GA Precision-nél.

A GA Precision három körmös Tempest zárszerkezete mellett döntöttem, aminek rövid és sima a tolózár siklása. Egy kétsoros AW tárat használ, aminek az az előnye, hogy kompakt és így nehezebben akad el a barikádokban és akadályokban.

Az agyazása egy Manner Gap T2A, aminek az előagya széles, méretei kényelmesek, a pofadéka állítható, markolat geometriája kiváló és van rajta egy hasznos hüvelykujj polc az elsütő kéz számára. Az előagyon betétek vannak egy Ingenuity Gunworks sínnek, amire gyorsan oldható adaptereket szerelhetünk. Az adapterekkel a villám gyorsan, akárhova elhelyezhetjük a két- vagy háromlábú lőbotokat.

Egy Nightforce 7–35×56 ATACR céltávcsövet tettem rá, kitűnő Mil-XT célkereszttel. Egy Spuhr szerelék rögzíti a céltávcsövet a zárszerkezethez és vannak rajta szerelék lyukak olyan tartozékok számára, mint a Hawk Hill testre szabható kártyatartó vagy a Trijicon RMR, amiket arra használok, hogy gyorsabban becélozhassak távoli célpontokat.

A puska 660 mm-es Bartlein csöve egy Light Varmint (No. 8) kontúr, 1:7.5 huzagolással. Egy Triggertech Diamond elsütőszerkezet, aminek 600 g az ellenállása, teszi teljessé a puskát. —J.B.S.