A 8.6 Blackout egy új töltény, amelyet rövid csövű puskákhoz terveztek, és minden vadászatra, a szarvastól a veszélyes vadakig

Mi lenne, ha rendelkezhetnél egy 6 font súlyú fegyverrel 16 hüvelykes csővel, amivel a fehérfarkútól a kafferbivalyig mindenre vadászhatsz? És képzeld el, hogy szuperszonikus vagy csendes-szubszonikus vadászlőszert is tudsz lőni. Ez a Q alapítójának, Kevin Brittinghamnek az elképzelése a 8.6 Blackout töltényről. És annak ellenére, hogy vadmacskaként indult, az új patron már elvitte a nagyvadakat, és elérhetővé válik a gyári lőszerként is.

Szóval ez egy újabb csodalőszer, ami nem indul el? Vagy ez az a .300 Blackout, amit mindig is szerettünk volna? Csak az idő fogja megmondani. Addig is itt van még több infó Brittinghamtől, aki csapatával a Q-nál fejlesztette ki a 8.6 Blackoutot.

8.6 Blackout alapok

A 8.6 Blackout .338 hüvelyk átmérőjű lövedéket használ egy rövidített 6,5 Creedmoor hüvelyben. Szuper és szubszonikus sebességgel is lőhető.

„A 6,5-ös Creedmoor hüvely lerövidítése mellett döntöttünk, mert az egy kicsit hatékonyabb, mint a .308-as” – mondja Brittingham. A hüvely hosszát az SR25-ös tárba való illeszkedés határozta meg.

A 8.6 Blackout lövedékek súlya 155 és 350 grain között, a sebesség pedig körülbelül 2400 fps és körülbelül 1000 fps között van. Brittingham szerint a szubszonikus töltények ugyanolyan csendesek, mint a 300 Blackout, jobb végső teljesítmény mellett.

„Szerintem ez a valaha kifejlesztett legjobb széles felhasználású lőszer” – mondja Brittingham. „Olyan töltényt szerettünk volna, amely egy kompakt, könnyű, rövid csövű fegyverben működik, és szuperszonikus vagy szubszonikus változatban lehet kilőni tolózáras- vagy gázfegyverből.”

„A szuperszonikus töltetekkel az az ötlet, hogy egy könnyű fegyverben lévő szabványos nyomású lőszerből Magnum töltényeket kapjunk” – mondja. „És legyen egy szubszonikus, ami nagyon halálos. Gyakorlatilag minden leckét, amit a .300 Blackoutból tanultunk, legyen szó a puskacső huzagolásról vagy a lövedékkialakításról, ebbe tettük bele.”

„Közös projektként indult egy külföldi katonasággal, és néhány különleges műveleti csoportunk most részt vesz benne” – mondja Brittingham. „Ez mindig izgalmas számunkra, de nagyon szerettünk volna tenni valamit a vadászati piac érdekében. Lehetőséget adni arra, hogy nagy állatokat lőhessetek rövid csövekkel és könnyű fegyverekkel.”

Vadászati alkalmazások

8.6 Blackout (balra) és .300 Blackout (jobbra).

A 8.6 Blackoutot úgy tervezték, hogy szubszonikus vagy szuperszonikus lőszerrel való vadászatra is használható legyen. A nehezebb lövedékek és a gyorsabb puska huzagolási sebesség (erről később) a .300 Blackout teljesítményének felülmúlására lett tervezve.

„Néhány szubszonikus lőszerrel 1 MOA-t kapunk 300 méteren, és szerintünk itt van a maximum a szubszonikus vadászatnál” – mondja Brittingham. „Ez háromszorosára növeli a .300 Blackout hatótávolságát. Ez őszinte némiképp elavulttá teszi a .300 Blackoutot az vadászathoz.”

Brittingham első szubszonikus 8.6 BLK-s állata egy zebra volt, amit 30 yardról lőtt. A zebrák meglepően nagyok, kemény lények, de az állat csak 30 yardot ment el egy széles oldali lövés után. „Én lőttem egyet 207 yardról, ő pedig 30 vagy 40 yardot” – mondja.

A szuperszonikus lőszer a legjobb nagyvadakhoz és 500 yardra lövésekhez, de Brittingham azt mondja, hogy a szubszonikus lőszert nagy, veszélyes vadakon is ki fogja próbálni. Több kafferbivalyt is lenyomott már szuperszonikus lőszerekkel.

„Négy kafferbivalyt öltem meg szuperszonikussal” – mondja Brittingham. „9-40 yardról lőttem rájuk.”

Természetesen nem ismerjük meg a lőszer valódi pontossági potenciálját, amíg mi (és mások) el nem végezzük a lőtéri tesztet. De legalább most Brittingham állításai lenyűgözőek.

Huzagolási sebesség és csőhossz

A gyors fordulat a 8.6 Blackout halálosságának egyik kulcsa.

Egy tipikus .308-as vadászpuska 22 hüvelykes csöve, 1:10 huzagolással rendelkezik. A 8.6 BLK puska 12-16 hüvelykes csövű lesz, 1:3-as huzagolással (sokkal gyorsabb, mint egy tipikus puska).

Brittingham szerint a forgási sebesség növelése növelte a torkolat sebességét, és elősegítette a szubszonikus golyók expandálását. A Q mérnökei 1:10-es huzagolással kezdték el a tesztelést, majd 1:7-es huzagolásra tértek át. Ezzel a változással a géltesztjeik során a kezdeti sebüreg kétszeresére nőtt. Amikor 1:3-ra mentek, a sebüreg megháromszorozódott.

„Az 1:3-as fordulat mellett döntöttünk, bár valószínűleg az 1:2 az optimális, de 1:3 arányban az összes általunk tesztelt kereskedelmi forgalomban lévő tömör réz lövedék és ragasztott lövedék egyben maradt, míg az 1:2 arányúban néhányan szétváltak a csőből kilőve. – mondja Brittingham.

Egy kafferbivaly, amit a Fix puskával és 8.6 Blackouttal lőttek.

A tapasztalt lövészek valószínűleg kíváncsiak a forgó sodródásra. „Ez egy 500 méteres lőszer” – mondja Brittingham. „Szuperszonikus lőszer és 16 hüvelykes cső esetén 400 yard után mérlegelni kell a forgó sodródást.”

Az új lőszerek másik problémája a puskacső élettartama, amely Brittingham szerint kiváló lesz.

„A .308-ashoz hasonlóan valószínűleg nem fog kiégetni egyet sem” – mondja.

A 12 hüvelykes a Brittingham által preferált csőhosszúság. De 16 hüvelykes csövet ajánl, ha nagyobb távolságra akarsz lőni, főleg szuperszonikus lőszerrel.

Lőszer opciók

210 grain Barnes TSX golyók kerültek elő a 8.6 Blackout tesztelése során.

Brittingham kedvenc szuperszonikus lövedéke a 210 grain Barnes TSX. Ezzel a lövedékkel 1950 fps-t kap egy 12 hüvelykes csőből.

„Számomra olyan, mintha valahol a .308 Win. és egy .300 Win. Mag között lőnék, – mondja. „De ez egy 5 fontos fegyver 12 hüvelykes csővel.”

Brittingham 155-225 graines lövedékeket tesztelt szuperszonikus lőszerekhez. Legfeljebb 350 graines lövedéket lőtt szubszonikusban. „30 állatot lőttem ki Afrikában szubszonikus 8.6-tal Hornady 315 grain Sub-X lövedékkel” – mondta Brittingham. Ez a 315 grain-es Sub-X még nem elérhető, de várhatóan a Hornady .338 Sub-X sorozatának része lesz.

A szubszonikus lőszer teljesítményének maximalizálása kihívást jelent az alacsonyabb sebesség és annak megakadályozása miatt, hogy a lőszer szuperszonikus legyen hosszabb csövekben.

„Íme a probléma a szubszonikus lőszerrel: A legjobb teljesítmény eléréséhez csőhosszhoz kell tölteni” – mondja Brittingham. Ennek megoldására azt mondja, hogy csőhosszúsághoz lesznek specifikus lőszerek.

Az eredmény

Folyamatosan bukkannak fel új lőszerek, és az utóbbi időben a lapos lövés és a nagy hatótávolságú teljesítmény irányába mozdulnak el. A 8.6 Blackout más. Közepes hatótávolságú felhasználáshoz és könnyű, rövid puskákhoz készült. Ígéretes eredményeket hozott Brittingham tesztelése, de csak az idő fogja eldönteni, hogy sikerül-e elég tapadást elérnie ahhoz, hogy valóban felvegye a harcot a .300 Blackout-tal.  S c o t t  E i n s m a n n

 

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!