Az idei új töltények és lőszerek áttekintése

A lőszergyártók világszerte minden évben azon dolgoznak, hogy olyan lőszert tervezzenek, gyártsanak és forgalmazzanak, amely jobb, mint amit a világ eddig látott. A legtöbb új ajánlat minden januárban a SHOT Show-n debütál. Íme a legizgalmasabb új töltények és lőszerek 2023-ban.

Hornady 7mm PRC

A három gyári lőszer közül kettő, amelyet a Hornady a 7 mm-es PRC-ben vezet be, a 175 graines ELD-X és a 180 graines ELD-M.

Ez a töltény valójában októberben debütált (a Hornady szokásos időzítése), de ez az első alkalom, hogy a töltény a SHOT Show-n mutatkozik be. Ez a Hornady fantasztikusan népszerű precíziós puskalőszer családjának legújabb tagja, amelyet kifejezetten a mai modern, rendkívül aerodinamikus, kiválóan pontos lövedékek optimális teljesítményére terveztek. Sok ballisztikus és lövész a 7PRC-t tartja a legjobb magnum 7 milliméteres tölténynek. A jelenleg kapható töltetek közé tartozik egy 175 graines ELD-X lőszer, amely 3000 fps sebességgel, .689-es G1 BC-vel, egy 180 graines ELD-M 2975 FPS sebességgel kilövő match lőszer, .796-os G1 BC-vel, valamint egy ólommentes 170 graines CX vadász lőszer a Hornady Outfitter termékcsaládjában, amely 3000-es torkolati sebességgel és .596-os G1 BC-vel rendelkezik. Ha Ön ballisztikai kocka vagy komoly puska lövész, akkor felismeri, hogy ezek a számok mennyire figyelemre méltóak.

Remington 360 Buckhammer

Az egyenes falú .360 Remington Buckhammer először 200 graines (a képen) és 180 graines Core-Lokt soft pointokkal lesz töltve.

Ez az érdekes új töltény, amelyet szarvasvadászatra terveztek olyan államokban, ahol csak slug vagy egyenes falú töltényeket engedélyeznek, és amelyet alsókulcsos puskákhoz optimalizáltak, a legendás .30-30-ashoz (a 360 BHMR szülőhüvelye) hasonló sebességet és energiát biztosít, .358 hüvelykes átmérőjű 180-200 graines golyókat lő ki 2200-2400 fps sebességgel. Jelenleg két lőszer áll rendelkezésre a Remingtontól a népszerű kerek orrú Core-Lokt lövedékekkel, és két lőszer a Federal-tól Power-Shok lövedékekkel. Ez az új töltény több mint 200 méteres távolságig szórakoztató és hatékony lesz a szarvas méretű vadakra. Az új 360 Buckhammer töltényhez készült puskák a Henry-től kaphatók.

Premier nagy hatótávolságú lőszerek a Remingtontól

A Premier Long Range Speer Impact lövedékeket használ.

Ez a Remington által valaha gyártott legjobb minőségű lőszer, a pontosságra és a nagy hatótávolságú végteljesítményre szabott, teljesen új kínálat. A Speer új Impact lövedékével töltve, ezen lövedékek bevonata elektrokémiai bevonatolási eljárással készül, akárcsak a Federal népszerű és rendkívül pontos Fusion termékcsaládja. Az Impact lövedék a Federal szabadalmaztatott Slipstream hegyével is rendelkezik, amely még nagy távolságon és alacsony sebességnél is megbízható expanziót biztosít. Kezdetben hétféle kaliberberen kapható, többek között 6,5 CM, .270 Winchester, 7mm Rem. Mag, .308 Win, .30-06 Springfield, .300 Win. Mag és .300 RUM.

Black Hills Ammunition 10mm Honey Badger

A 10 mm-es Honeybadger lőszer teljesen rézből készült lövedékkel van töltve.  

A nagy kapacitású 10 mm-es félautomata kézifegyverek egyre inkább a nagy, veszélyes medvék elleni védekezés kedvelt fegyvereivé válnak. A tipikusan nagy hatóerejű 10 mm-es lőszereket 200 graines lövedékekkel töltik, mivel a plusz súlyra szükség van a nehéz csontozatú vadállatokba való mély behatolásához. A Black Hills most 10 mm-es lőszert kínál a teljesen rézből készült Honey Badger lövedékekkel, amelyeknek a bordázása hidraulikus reakciót vált ki becsapódáskor. Ezáltal brutális ideiglenes sebüreg keletkezik, miközben úgy hatol be, mint az anyósod tekintete. Ezeknek a lövedékeknek az a szépsége, hogy lényegesen kisebb a súlyuk, mint a hagyományos 10 mm-es medve lövedékeknek, aminek következtében könnyebb jól lőni, miközben nagyobb sebességet biztosítanak. Ez a töltet egy 115 graines Honey Badger golyóval van megtöltve, amely több mint 1600 fps sebességgel halad, és állítólag jobb penetrációt és végső teljesítmény biztosít, mint egy .44 Magnum revolver, amely 240 graines golyókat lő. Emellett jobban irányítható, kisebb a visszarúgás, és akár 2,5-szer annyi lövedék is elfér rajta. Használtam Honey Badger lőszert, és fantasztikusan jó.

Black Hills 6.5 PRC és 6mm ARC, Hornady ELD-X-szel

A Black Hills a Hornady ELD-X töltetű 6,5 PRC és 6mm ARC lőszerekkel bővíti kínálatát.

Azóta rajongok a Black Hills lőszerekért, amióta először lőttem vele egy csoportot. Dél-Dakotában gyártják, pontos, megbízható és alapvetően amerikai. Most a Black Hills vadászati lőszerekkel egészített ki két alapvetően amerikai töltényt, a Hornady népszerű ELD-X lövedékeivel megtöltve.

A 6 mm-es ARC egy 103 graines ELD-X lövedéket lő, amelynek G1 BC értéke .512, 2600 fps sebességgel egy 18 hüvelykes csőből, és amely MSR típusú puskákhoz készült, és jelentősen jobb sebességet és energiát kínál, mint a hagyományos 556/.223-as puskák.

A 6.5 PRC töltet egy 143 graines ELD-X golyót küld, amelynek G1 BC értéke .625, 2960 fps körüli sebességgel. Ez kiváló választás szarvasra és pronghorn méretű vadakra, és jóval a legtöbb vadász által lőhető távolságon túl is hatékony lesz.

CCI Clean-22 Hyper Velocity

Ez a lőszer 1550 fps-t és tisztább .22-es lövedéket ígér.

Az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a lövészek a nagy teljesítményű .22-es peremgyújtású lőszerek használata során szembesülnek, a lövedék szennyeződésének kordában tartása, különösen, ha hangtompítós fegyverrel lőnek. A CCI új Clean-22 lőszere ezt a kihívást oldja meg, és egy 1550 fps sebességű, forró, mégis tiszta lőszert biztosít. A 31 graines, ólomból készült kerek orrú lövedék lila polimer bevonattal rendelkezik, amely csökkenti a csőben való vezetést, és nem hagy maradványokat. Az ígéretek szerint 60-80 százalékkal csökkenti az ólom szennyeződést a hangtompítókban, így ezt a lőszert mindenki üdvözölni fogja, aki szeret hangtompítóval lőni.

Barnes Pioneer lőszerek alsókulcsos puskákhoz és revolverekhez

Ez a lőszer teljesen réz és ólommagú lövedékekkel lesz kapható.

A Barnes vadonatúj, alsókulcsos puskákhoz és revolverekhez optimalizált lőszercsaládja két különböző töltényt tartalmaz minden egyes kaliberben: az egyiket a Barnes híres, teljesen rézből készült lövedékeivel töltik, a másikhoz pedig egy olyan, a kaliberhez képest nehéz, ólommaggal ellátott Barnes Original lövedéket használnak, amely eddig csak alkatrész formájában volt elérhető. A kezdeti kínálat a kézifegyvereknél a .357 Magnumot 140 graines XPB és 180 graines Barnes Original tölténnyel, valamint a .45 Coltot 200 graines XPB és 250 graines Barnes Original-lal töltik. A puskalőszerek közül a .30-30-as Winchester 150 graines TSX és 190 graines Barnes Original töltettel, valamint a .45-70-es 300 graines TSX és 400 graines Barnes Original töltettel kerül forgalomba. A klasszikus alsókulcsos és revolveres lőfegyverek népszerűek a mai szabadidős lövészek és vadászok körében, és ezek a lőszerek szívesen látott kiegészítői lesznek az Ön lőszer-repertoárjának.

Winchester Big Bore kézifegyver vadász lőszer

A Winchester új lőszere, amelyet nagycsövű pisztolyokhoz terveztek.

A Winchester vadonatúj Big Bore pisztolylövedékei vadászathoz és önvédelemhez készültek magnum méretű kézifegyverekkel. A Big Bore egy új, félig köpenyes üreges lövedéket tartalmaz, amelyet extra penetrációra terveztek, drámai expanzióval és megállító erővel. Kezdetben hét különböző kaliberben lesz kapható: .357 Mag 158-graines, .44 Rem Mag 240-graines, 10mm Auto 240-graines, .45 Colt 250-graines, 454 Casull 250-graines, 460 S&W Mag 250-graines és 500 S&W Magnum 350-graines.

Browning Maxpoint szarvas lőszer

Ezt a lőszert kifejezetten szarvasvadászok számára tervezték.

A Browning keleti és nyugati szarvasvadászatra tervezett új MaxPoint termékcsaládja nehéz, újonnan tervezett, gyors tágulású polimerhegyű lövedékeket tartalmaz, amelyek mélyen behatolnak és szépen megtartják a súlyukat. A MaxPoints nikkelezett töltényhüvelyekbe töltve 10 különböző kaliberben kapható, köztük a .243 Winchester, 6.5 Creedmoor, 6.5 PRC, .270 Winchester, 6.8 Western, .308 Winchester, .30-30 Winchester, .30-06 Springfield, .300 Win. Mag és .300 WSM.

Winchester 35 Whelen

A Winchester mostantól Power Point töltényekkel töltött 35 Whelen lőszereket kínál.

Semmi új nincs a klasszikus 35 Whelenben, vagy a Winchester Power Point lőszerében, kivéve, hogy újonnan házasodtak. Ez nagyszerű hír a vadászok számára bizonyos államokban, például Louisianában és Mississippiben, ahol a „primitív” vadászati szezonok lehetővé teszik a vadászok számára, hogy a 35 Whelent szarvasra használják. A 200 graines, becslések szerint 2900 fps sebességű lövedékkel ez a patron abszolút ütős nagyvadakra, és könnyen képes 300 vagy 400 yardig is eljutni. Ez a töltet igazi érték lesz a déli primitív szezonban vadászók számára.

Hevi Bismuth

Federal és Remington Hevi Bismuth.

Mind a Federal, mind a Remington idén a testvérvállalatuk, a Hevi-Shot pelletjeit használja a bizmut lövedékek töltésére. A Hevi-Shot felemelkedését a kohászati szakértelme hozta meg. A márka egy olyan volfrám-vas-nikkel pellet megalkotásáról ismert, amely sűrűbb és halálosabb volt, mint az acél. De a Hevi-Shot egy bizmut ötvözetet is kever (amely ónt, nikkelt és néhány más saját anyagot is tartalmaz). A Federal szerint az új bizmut lőszerek, amelyek ezeket a Hevi Bismuth golyókat használják, kevésbé törnek, mint a versenytársak töltetei (erről később), jobb a szórásuk a lőtéren, és hatékonyabban ölnek madarakat a terepen. Idén ősszel lehetőségem nyílt a lőszer alapos terepi tesztelésére. A fő különbség a Remington és a Federal bizmut töltetek között (az komponenseken kívül) az, hogy a Federal a Flitecontrol Flex wad-ot fogja használni. Mindkettő kapható 12-es kaliberben, különböző töltetváltozatokkal.

Hevi Metal Extreme

Hevi Metal Extreme.

Ez egy halmozott töltet a Hevi Shot-tól, amely 30 százalék eredeti HEVI-Shot (12 g/cm3 sűrűségű volfrám) 70 százalék acélgolyón használ. Az ötlet lényege, hogy a töltet lehetővé teszi, hogy rendkívül sűrű és halálos golyókat lőjön anélkül, hogy ki kellene fizetnie a teljesen volfrám töltet magasabb árát. A töltet a Federal FliteControl Flex wad-et is használja, amely szűk szórást ígér. Ez a töltet várhatóan idén ősszel lesz elérhető különböző konfigurációkban. – A l e x  R o b i n s o n

 

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!