Zavar a szubszonikus lőszerekkel kapcsolatban. Íme, amit tudnod kell a feltöltés előtt

A nagy kaliberek, mint a .45-70, kiválóak nehéz lövedékek és szubszonikus lőszerek esetén, és valószínűleg a leghatékonyabbak a rövid hatótávolságú vadászathoz.

Az elmúlt évtizedben az Egyesült Államokban az elnyomó-felvilágosodásnak nevezhető jelenségekkel kéz a kézben jön a szubszonikus lőszerek térnyerése. Kifejezetten szubszonikusnak készült lőszerre gondolok, amelyet hangtompítóval felszerelt puskákkal kell párosítani. Rengeteg félreértés van a szubszonikus lőszerekkel kapcsolatban, hogy mit csinálnak, és hogyan kell használni őket. Tehát eljött az idő, hogy megpróbáljuk tisztázni a zavarokat. Íme 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a szubszonikus lőszerekről.

1. Mi az a szubszonikus lőszer?

Egész egyszerűen a szubszonikus lőszer minden olyan töltény, amely a hangsebesség alatti sebességgel mozgatja lövedékét – körülbelül 1100 fps a légköri viszonyoktól és a magasságtól függően. A hangsebesség felett maga a lövedék hangrobbanást kelt, vagy golyók esetében magas hangú repedést, amely a repülési útvonala mentén végig érzékelhető. A hangsebesség alatti golyó nem okozza ezt a hangos repedést.

2. Miért a népszerű?

A szubszonikus lőszerek nem számítanak újdonságnak, akkor miért a jelenlegi felfutás? Sok régi töltény, és néhány még mindig használatban lévő, például a .45 ACP szubszonikus töltény szabványos töltetében. A hatékonyság és a sebesség felé való elmozdulás azonban sok régi, lassabb töltényt általában elavulttá tett. Ez a viszonylag közelmúltban bekövetkezett újjáéledés teljes mértékben a hangtompítók népszerűségének növekedésének és a sub-okkal való kiváló kompatibilitásának köszönhető. A szubszonikus lőszer jellemzően rendkívül halk a hangtompítónak köszönhetően, enyhe a visszarúgása, szórakoztató a lövöldözés, valamint hasznosak a vadászatban és az önvédelmi alkalmazásokban.

Sok sorozatgyártású kézifegyver lőszer már szubszonikus, ezért keress nagyobb kaliberű lövedéksúlyokat, de győződj meg arról, hogy stabilizálódnak, mielőtt a hangtompítón keresztül lőnél vele.

3. Miért jó a Szubszonikus lőszer a hangtompítóhoz?

Az hangtompító felhasználók elsősorban azért szeretnek szubszonikus lőszert lőni, mert hiányzik belőle a szuperszonikus lőszerek hangos robbanása. Valószínűleg nem fogod hallani a különbséget a hangtompító nélkül, de ha egy konzervet teszel a puskádra, könnyen érzékelheted a hangzásbeli különbséget a szuperszonikus és szubszonikus lőszer között. A torkolati robbanásból gyorsan táguló gázokat a hangtompító visszatartja, átirányítja és lelassítja, szuperszonikus dörej nélkül pedig sok hang nem marad. Még mindig nem hallgatnak el, azonban az enyhe gázkisülés, a zárszerkezet kattanása és a golyó becsapódása olyan hangok, amelyek mosolyt csalnak szinte minden vén gomolygó arcára.

4. Amikor a Szubszonikus nem működik

Ha először merülsz bele a hangtompítók és a szubszonika világába, néhány dologra ügyelj a fegyver, a töltény és a hangtompító kiválasztásakor. A legfontosabb az, hogy ellenőrizd, hogy a fegyvered stabilizálja-e a szubszonikus golyókat, mielőtt kilőnéd őket egy hangtompítón. A szubszonikus lőszerek általában nehezebb golyókat használnak, amelyek nem stabilizálódnak néhány lassabb huzagolású csőnél. Ez a terelőlemez ütését okozhatja, ami súlyos sérüléseket és károkat okozhat. Néhány lövés papíron keresztül egyszerű módja a stabilitás ellenőrzésének. Egy másik dolog, amit figyelembe kell venni, maga a hangtompító. Gyakori a túlfúrt hangtompító használata (gondoljunk csak a .308-ra a .223-ason), és szuperszonikus terhelésekkel is kiválóan működnek, de a tölténynek elegendő gáznyomást kell generálnia ahhoz, hogy nyomás alá helyezze a kannát, hogy lelassítsa és elcsendesítse a gázokat. Az alacsony nyomású szubszonikus töltény néha nem halkul el jól egy túlfúrt hangtompítóban. Például egy 200 graines, 10 mm-es szubszonikus lőszer nagyon halk a megfelelő kupakkal. De dobj egy .460-as végsapkát ugyanarra a hangtompítóra, ugyanolyan terheléssel, és sokkal hangosabb lesz. Végül értsd meg, hogy hacsak nem kifejezetten szubszonikával való működésre tervezték, sok félautomata nem fog ismételni, ha a lőszert egyszerűen betöltik. Például a .308-as forgó tolózáras tökéletes szubszonikához, de ha egy szabványos AR-10-ben használod, akkor csendesek lesznek, de minden lövésnél manuálisan kell végrehajtani az ismétlési műveletet.

A .22 LR lövészek a legtöbb szubszonikus opciókkal rendelkeznek, szinte minden gyártótól.

5. Nagyszerű szubszonikus töltények

Amikor elkezded, érdemes ismerni néhány ideálisabb töltényt a szubszonikus lőszerek lehető legzökkenőmentesebb kihasználásához. Ez nem egy kivágott és szigorú lista, hanem néhány általános és hatékony lehetőség, amely kompatibilis a sok létező hangtompítóval és fegyverrel. Ökölszabályként nehéz golyókra és korlátozott kapacitásra kell gondolni. Valószínűleg az elmúlt évek legtermékenyebbje a .300-as blackout, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy egy puskában mind a szubszonikus, mind a szuperszonikus lőszert minimális beállításokkal tudja alkalmazni. A 7,62×39 mm-es egy másik, amiből remek szubszonikus lőszert lehet csinálni (de a legtöbb gyári lőszer szuperszonikus). Ha vadászatra gondolsz, jó választás lehet az olyan lőszer, mint a .450 bushmaster, .458 SOCOM és .45-70 Gov’t, valamint az újabb .350 Legend. A kézifegyvereknél a két legnagyobb és leggyakoribb versenyző a .45 ACP, amely már szubszonikus, és a 9 mm-es. Bár az akciós 9 mm-es lőszer jellemzően 115 graines és szuperszonikus, a 147 graines lőszer egyre gyakoribb, és ezek olyan csendesek, mint bármi más.

6. Gyenge töltények Szubszonikushoz

Azok a töltények, amelyekre valószínűleg nem is érdemes szubszonikus lőszerként gondolni, azok, amelyek jellemzően nagyon nagy sebességűek, vagy nagyon nagy a kapacitásuk az általa kilőtt lövedékhez képest. A .223-asnak nincs hatalmas hüvelykapacitása, és szubszonikus is tölthető hozzá, de te arról beszélsz, hogy egy .22-es magnummal egyenértékűre kell lecsökkenteni, kevés lével vagy anélkül, hogy félautomata zárszerkezetben ismételjen. Az olyan népszerű töltények, mint a 6.5 Creedmoor, sikeresen feltölthetők szubszonikus sebességre, de meglehetősen könnyű golyókkal ez nem sokkal több egy újdonságnál. Másfelől egy .338 Lapua egy nagy lövedéket lő, de a hüvely kapacitása akkora, hogy borzasztóan túl lenne töltve az állandó szubszonikus lőszerek használatakor. Ugyanez mondható el a .300-as magnumokról is, amelyek túlságosan túltöltöttek ahhoz, hogy ideálisak legyenek. Valami olyasmi, mint a .308, sokkal reálisabb lehetőség.

7. Fegyverek a Szubszonikus lőszerek számára

Általánosságban elmondható, hogy a szubszonikus lőszerrel használható fegyver kiválasztásának sok elve ugyanaz, mint a hangtompító használatánál. Azonban az alapvető menetes csőszájon túl néhány dolgot figyelembe kell venni a választás során. Amint azt korábban említettük, ha a szubszonikus lövészet kiemelt fontosságú, ügyelj arra, és válaszd ki a megfelelő zárszerkezetet és kalibert. Bár a .223 vagy 5,56 mm-es AR remekül használható hangtompítóval, nem kiváló szubszonikus lövöldözésre (a .223-as szubszonikus egyébként egy dicsőített BB fegyverhez hasonlít). Sokkal jobban jársz, ha a korábban említett .300 Blackout-ot választod. Lényegében ugyanaz a puska, és ugyanazt a tárt használja, de sokkal nagyobb rugalmasságot biztosít a lőszer sebességét illetően. Ha a legcsendesebb szerkezetet keresed, amit összeállíthatsz, a fix zárszerkezet a megfelelő út. Egy forgó tolózáras puska kiválóan passzol, míg a félautomatánál még mindig szivárog némi gáz és hang. A kézifegyvereknél alapvetően a félautomata vagy egylövetű zárszerkezetekre korlátozódik, mivel szinte egyetlen revolvernek sincs gáztömítő hengere, és nem igazán működik jól egy hangtompítóval. Bármely fegyvernél, amelyben szubszonikát kívánsz használni, győződj meg arról, hogy a cső huzagolási sebessége úgy van beállítva, hogy stabilizálja a kilőni kívánt golyókat, és ellenőrizd papíron keresztül, mielőtt egy hangtompítón keresztül használnád.

8. Szubszonikus lőszerek a vadászathoz

Bár egyes szubszonikus lőszer töltetek teljesen alkalmasak vadászatra, jellemzően nem teljesítenek jól. Fontos megérteni korlátaikat, és azt, hogy általában kevésbé hatékonyak, mint a nagyobb sebességű lőszerek. A sebesség óriási szerepet játszik a puska által okozott sebzésben, és szubszonikus sebességnél a patronok egyszerűen nem ütnek ugyanakkorát. Ha szubszonikus lőszerrel tervezel nagyvadra vadászni, legyél tudatában ennek a ténynek, és ha teheted, válassz olyan lövedékeket, amelyek kis sebességgel expandálnak. Ne feledd továbbá a drámaibb röppályát és a gyorsabb lövedékesést, mint a szuperszonikus lőszerek esetén, valamint azt, hogy sokkal rövidebb lesz a hatékony és halálos hatótávolság.

9. Gyári szubszonikus lőszerek

Az elmúlt években a gyári szubszonikus lőszerek kínálata nagymértékben megnövekedett vadászat, céllövészet és önvédelmi alkalmazásokhoz. A már természeténél fogva szubszonikus tölténykínálat mellett az hangtompítókhoz gyártott lőszerek is annyira megnövekedtek, hogy érdemes megfontolni. A .300-as blackout a legkülönfélébb és legnagyobb mennyiségű központi gyújtású szubszonikus lőszert kínálja, mivel ez a legnépszerűbb. Azonban az olyan ajánlatok, mint a Hornady 410 grain Sub-X .45-70 és a Winchester Ammunition 265 grain Super Suppressed .350 Legend példái az igények kielégítésére szolgáló, folyamatosan bővülő lehetőségeknek, és ma már rengeteg erre a célra tervezett .22 long rifle szubszonikus lőszer létezik ma a piacon. Ha nem kézzel töltesz, érdemes megfontolni egy széles körben elérhető lőszer kiválasztását.

A Trail boss egy nagyszerű puskapor a saját puskához való szubszonikus lőszer betöltéséhez. Súlyához képest sok helyet foglal a hüvelyben, így könnyebb töltéssel egyenletesebb égéseket kaphatsz.

10. Szubszonikus lőszerek kézi töltése

Sok lövész saját szubszonikus lőszerét használja azóta, mielőtt még menő volt, és sok lőszer adat található a legújabb patronok és felhasználások kivételével. A kézi töltés nagyszerű lehetőség azok számára, akik már fel vannak szerelkezve a kézi töltésre és/vagy kevés gyári kínálatú lőszert használnak. Tolózáras és alsókulcsos zárszerkezet esetén ez általában nagyon egyszerű, és a nagy térfogatarányú por, például a Trail Boss használata általában elegendő helyet foglal el az állandó eredmények eléréséhez. Előfordulhat, hogy a szabványos lőszer kézikönyvben nem szerepelnek szubszonikus lőszerek, ezért óvatosan és józan ítélőképességgel bánj a forrásokkal, és mindig alacsony szintről indulj el és haladj felfele. Csakúgy, mint minden kézi töltésnél, egy kis munkával és fejlesztéssel pontosan azt a lőszert kaphatod meg, amelyet keresel. T y l e r  F r e e l

 

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!