Tulajdonképpen milyen fegyverek jöhetnek szóba a nagy távolságú lövészetnél? Egy jogos kérdés – mivel a rendszerek és a felszereltség sokban különbözhet ennél a széles és részben nehezen behatárolható sportnál. Mi fényt adunk a sötétségben.

Írta: Matthias S. Recktenwald / VISIER

A Sako egy finn gyártó és a TRG M10 egy modern precíziós ismétlő puska, hatóságok és a katonaság számára.

Mihez kell a Long-Range puska?

Különböző fő alkalmazási területek léteznek nagy távolságon biztos és pontos lövés leadására képes puskák számára. Ezeket nézzük meg először. Először is itt van az állami szektor, tehát biztonsági hatóságok, rendőrségek és persze a katonaság. Ezeknek az erőknek pontos puskákra van szükségük az ellenség hatástalanítására a harcmezőn vagy terroristák ill. túszejtők ellen. Az említett személyek elleni harcot gyakran több száz méteres távolságról kell vívni. Az ilyen puskák gyakran a Long-Range sportoknál is előkerülnek. A vadászatnál is fontos szerepet játszanak a precíziós puskák. Pont a hegyi vadászatnál találkozik szembe nagy távolságokkal a vadász. Ahol különösen az Észak Amerikában közkedvelt varmint vadászatnál terítenek le nagy távolságokról is vadakat. Ehhez az amerikai vadászok szívesen használnak különösen nehéz csövű ismétlőpuskákat. A harmadik csoportba sorolhatjuk a hagyományos sportágakban használt puskákat. Ahhoz, hogy itt behatárolhatjuk a bizonyos fegyver típusokat, elsőször jobban meg kell néznünk az egyes sportágakat. Így egy tipikus masszív agyazású és nehéz match elsütőszerkezetes F-Class ismétlőpuska alapvetően különbözik egy modern hosszú csövű AR-10 öntöltő puskától.

Alapvető dolgok a Long-Range puskák tulajdonságairól és rendszereiről:

A precíziós puskáknál a domináló rendszer egyértelműen a dugattyúzár. Elvétve találhatunk egyenes húzású ismétlőpuskákat és blokkzáras puskákat is, de számszerűen jóval a dugattyúzáras puskák mögött vannak. Az olyan öntöltőket, mint pl. az amerikai AR-10, nagyrészt a katonai területeken alkalmazzák közepesen távoli lövésekhez. Ennek ellenére az öntöltő fegyvereket inkább csekély részben használnak a Long-Range lövészetnél, rendszertől függetlenül. Mivel ezek a puskák a katonaságból származnak, a fejlesztésüknél gyakran nem a pontosság volt a legfontosabb szempont. Gyakran az olyan dolgok álltak a koncepció középpontjában, mint az egyszerű szerkezet, masszív felépítés és mindenekelőtt a tüzelési gyorsaság.

Accuracy International AT308: Ez az angol gyártó már sok éve készít mesterlövész puskákat hatóságok számára.

A dugattyúzárnak sok előnye van: Egyrészt a masszív kivitelezésű zár egy magas gáznyomást bír ki, másrészt pedig a hosszabb zárkonstrukció egy nagyobb, pontosságnövelő beágyazást tesz lehetővé. Ehhez még hozzá jön egy tok, aminek magas a szilárdsága és a felületi keménysége valamint csekély a gyújtási ideje (az elsütőbillentyű meghúzása és az ütőszeg becsapódása közötti idő) az egész rendszernek. A puskacső és huzagolás hossza is mérhetetlenül nagy szerepet játszik a lövedék pontosságánál és stabilitásánál. Fontos, hogy össze legyenek hangolva az adott alkalmazási céllal és lövedék típusával. A tipikus Long-Range puskáknál manapság legtöbbször masszív kivitelezésű match puskacsöveket használnak. Kaliber szempontjából széles a választék a nagy távolságokhoz használható lőszerekben. A választás szempontja itt főként a lövés távolsága. A párszáz méteres lövésekhez elég a kisebb kaliberű, gyengébb lőszer is, alacsonyabb torkolati energiával. Az 1000 méter feletti távolságoknál a lövészeknek már muszáj az erősebb lőszerekhez nyúlni, mint pl. a .338 Lapua Magnum.

Milyen költségekkel kell számolni egy Long-Range puskánál?

Mennyibe kerül egy megfelelő start a Long-Range kezdőknek? Fegyver szempontjából elég egyszerű a válasz: Már a kedvezőbb árú .308 kaliberű, hosszabb csövű Winchester ismétlőpuskákkal is sikeresen lőhetünk nagyobb távolságú célpontokra. Az olyan modellek, mint a Remington 700, a Winchester 70 vagy a CZ 557 is bizonyítják, hogy már 1.500,- Euro alatt is léteznek használható dugattyúzáras ismétlő puskák azoknak, aki el akarják kezdeni a Long-Range sportot.  Természetesen az érdeklődő lövész egy 10.000,- Euros csúcstechnológiás testre szabott puskával is beszállhat. Egy passzoló, célnak megfelelő céltávcsővel és néhány tartozékkal a beszállás már gyorsan eléri a 15.000 Euro-t. Ennek azonban nem kell így lennie és a sima felhasználóknak nem is ajánlott. A beszálláshoz jobban javasoltak a hagyományos puskákat. A beszálló kalibernél sem kell mindjárt a .338 Lapua Magnum-hoz nyúlni. A .308 Winchester gyárilag egy elég magas pontossággal rendelkezik és számos ilyen célú lőszerrel tartani tudja az iramot 1000 méterig. Ezen felül viszont már nem sok mindenre képes – úgy is mondhatnánk, hogy kifogy a szuszból. A lőszer túl gyorsan eléri a ballisztikai határait ebben a tartományban. Ha a kezdő már felkészült, akkor javasolt egy hatásosabb kalibert keresni a kívánt távolsághoz és ezzel együtt egy új fegyvert is. Ez első tapasztalatok ugye már megvannak. A kezdőknek azt is figyelembe kell venniük, hogy a Long-Range lövészet egy tapasztalatokon alapuló sport. Ajánlott tehát öreg rókákkal beszélni és javaslatokat, ötleteket és tippeket szerezni.

Az SX-1 MTR egy taktikai ismétlő puska több választható kaliberrel.

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!