IWA 2019 / Újdonság az Umarextől és a Walthertől: Walther Reign, GLOCK 19X, T4E HDS 68, Walther LG400 monotec és az Expert elsütőszerkezet a Walther PPQ szériához. Sok újdonság amivel az Arnsberger-i fegyver specialista, az Umarex és a hozzá tartozó Ulm-i fegyvergyártó műhely, a Carl Walther a 2019-es IWA-n mutatkoztak. Ebben a cikkben megtekinthetitek a legfontosabb újdonságokat.

Írta: Alexander Losert és Hamza Malalla

A Walther LG400 monotec E-változatban is kapható elektromos elsütőszerkezettel.

Walther Reign bullpup légpuska

Az Umarex a Walther Reign néven dob a piacra 2019 Májusban egy légpuskát, ami mindenekelőtt a bullpup alakjával tűnik majd ki. Az 500 mm-es puskacső és a 687 mm-es teljes hossz önmagáért beszél. További felszereltség az alumíniumból készült prizmasín, a picatinny sín, a gyorsan oldható adapter, az alumínium kártus, a menet és a dobtár. 4,5mm és 5,5mm kaliberben lesz kapható. A Walther Reignhez terjedelmes mennyiségű tartozékot is lehet majd kapni.

A Walther Reignnel az Umarex is követi a bullpup légpuskák trendjét.

Az Umarex kiadja a GLOCK 19X-et CO2 utánzatban

Az Umarex piacra dobja a közkedvelt GLOCK 19X egy autentikus utánzatát 4,5 mm BB kaliberben. Itt egy fajtiszta crossover pisztolyról van szó, ami egy GLOCK 17 markolatát kombinálja a GLOCK 19 fémszánjával. Ehhez hozzá jön az autentikus Coyote szín. Double action/Single action változatban is kapható ez a CO2 fegyver. Ennek a GLOCK 19X utánzatnak az ára 149,90 Euro.

Kinézetre nagyon hasonlít az eredetihez: GLOCK 19X az Umarextől.

T4E HDS 68 az Umarexnél

Az umarex időközben már egy gazdag termékpalettával rendelkezik, ami az otthonvédelmet illeti. A T4E HDS 68 bővíti ezt a szegmenset. A rövidítés Home Defense Shotgun-t jelent (sörétes puska otthoni védelemre) a szám pedig a .68-as kalibert jelenti. Ennél a sörétes puskánál egy duplacsövű lakásvédelmi fegyverről van szó a Quick Piercing rendszerrel (gyorskiszúró szerkezet), amit már ismerünk a HDR 50-nél. Egyesével vagy egyszerre is elsüthetjük mindkét csövet. Lőhetünk gumi-, bors-, kréta-, és festéklövedéket. A puskacső alumíniumból a test pedig polimerből készült, aminek jó a fogása. Az ára 179,90 Euro.

Carl Walther LG400 monotec – sokféleképpen testre szabható légpuska

Az LG400 monotec jelölést kapta a márciustól kapható Carl Walther Match légpuska. Átveszi a KK500 kiskaliberű match puska sokféleképpen beállítható agyazásának hátsó részét. Az új monotec rendszer feszültségek nélkül köti össze az agyazást a puskacsővel. Ha egyszer meghúztuk és belőttük, a monotec blokk a csövön marad. Ha szűk helyen kell szállítani, akkor a blokkot egyszerűen és gyorsan levehetjük az agyazásról. Nem szükséges ellenőrző lövést leadni az összeszerelés után, a célpont elhelyezkedése mindig ugyanaz marad. Ezen kívül a monotec egység hosszban és magasságban állítható. Az agyazás hátsó részének és az újonnan kifejlesztett LG400 monotec “Biometric” markolatnak a kombinációja a lövésznek a legjobb kezelhetőséget biztosítja. A gyártó által megadott eladási ár 3.999,- Euro.

Az LG400 monotec légpuska a KK500 agyazásának hátsó részével.

Az LG400 agyazásának hátsó része sokféleképpen állítható.

Az új Carl Walther “Biometric” markolat.

Walther PPQ “Expert” verseny elsütőszerkezet

Ezen kívül az Ulm-i fegyvergyártó műhely bemutatott egy új verseny elsütőszerkezetet pisztolyokhoz. Utána érdeklődtünk Ulmban és Dr. Peter Dallhammer a termékmenedzser volt olyan kedves, hogy elmagyarázta az Expert elsütőszerkezetet és a lehetőségeket.

Expert: Kék elsütőbillentyű alumíniumból. Így 3 változata van az acél keretnek:

  • Q5 Match Steel Frame
  • Q5 Match Steel Frame Champion
  • Q5 Match Steel Frame Expert (2.149,- Euro)

Az Expert Trigger egy elsütőegységből áll, lapos elsütőbillentyű szélesítővel alumíniumból és egy házból gondosan beállított kilincsátfedéssel. Egy további “curved” elsütőbillentyű szélesítőt is kapunk.

Az Expert elsütőszerkezet a lövész igényei szerint beállítható.

Elvben a Champion elsütőszerkezetének a házáról van szó, azonban 25 Newton helyett 20 N-os a rugó és az Expert Trigger házak állítócsavarját végezetül lezárják a gyárban. Utóbbit azért teszik, mert az előhúzás és a trigger stop itt beállítható. Az Expert Trigger egyébként nem rendelkezik billentyű biztosítóval.

Még egyszer a fontosabb adatok:

20 Newtonos elsütőbillentyű ellenállás, az előhúzás beállítható, a trigger stop beállítható, kilincsátfedést gyárilag beállítják. Gyárilag fel van szerelve az Expert flat/medium elsütőbillentyű szélesítő; egy curved/medium is található a csomagban. További méretek short és long, flat ill. curved változatban is kaphatóak. Ezzel is állíthatjuk az elsütőbillentyűt. 2019 második félévétől kapható.

Mitől tűnik ki? Egy nagyon pontos elsütés!

Dr. Peter Dallhammer: „Az Expert Triggerrel még egyet emelünk a lécen. Miután lenyűgözött minket az SF sikere a SHOT Shown, a 2019-es IWAn bemutattuk az Expert Triggert. Mindkét, a Sleel Frame és az Expert Triggerrel is, a Walther olyan termékeket mutat be, amit a vevőink elvárnak tőlünk mint gyártó. Az Expert Triggerrel a Steel Frame-et egy olyan színvonalra emelik, amit nehéz lesz túlszárnyalni – végül is egy Walther színvonal.”

Jelenleg választhatjuk a Steel Frame modellt Expert Triggerrel „gyárilag” vagy egy utólagos Expert Trigger beszerelést a gyárban. Ez a polimer markolatú pisztolyokba drop-in-ként, tehát PPQ-, Q4- és Q5-változatokban kerülhet, mint ahogy az acél házas pisztolyokba is. A gyárban történő beszerelés ára 429,- Euro.

A gyári opcióként, és utólagos beszerelésként is kínálja a Carl Walther az új Expert-Triggert a PPQ széria modelljeihez.