Egy pontos, megbízható és könnyű .22 LR kaliberű peremgyújtású puska.

Említsd meg a Thompson/Center Armst vadászoknak vagy lövészeknek ls valószínűleg a rengeteg T/C Encore központi gyújtású és elöltöltős modell lesz a válaszuk, amik olyan pozitív benyomást tettek a vadász és lövész világra. De a Thompson/Center gyártott egy jó kis .22-es puskát is, ami nem kapott sok figyelmet, a T/CR22-őt.

Múlt ősszel elmentem Kelet Texasba, hogy néhány mókusra vadásszak egyéb kártevők mellett. Így kértem és kaptam egy T/CR22-t nagy részben azért, mert az AB Suppressor embereivel vadásztam, és az ő Little Bird peremgyújtású hangtompítójukat használtam, és a T/CR22 puskacsövén van menet. Tetszett a Mossy Oak Break-Up Country terepminta is, a műanyag agyazáson. (Négy másik mintával is kapható, valamint keményfa agyazással is.)

A T/CR22 egy zöld fiber optic első irányzékkal és állítható hátsó irányzékkal rendelkezik, és habár mindkettő jól működött a kezdeti lövészetnél tudtam, hogy a Kelet texas-i fák még tele lesznek levéllel. Egy optika nagy segítség lenne. A Trijicon Ascent 1-4×24 céltávcsövet (2. képsík) szereltem fel a puska Picatinny sínjére és a T/CR22 egy megbízható mókus ölőnek bizonyult.

2 kg-mal tényleg könnyű súlyú, a T/CR22 egy forgó tárral rendelkezik, amibe 10 töltény fér, és nagyon jól működött, miután megszoktam a töltést (lásd lejjebb). A pontossága a Little Bird hangtompító nélkül pont 1 mókusfej MOA volt 25 méteren, 1,9 cm.

2,5 cm pontosság 50 méteren

A Thompson Center T/CR22 50 méteren 2,5cm-nél kisebb csoportokat lőtt a Federal AutoMatch lőszerrel.

A félautomata T/CR22 egyértelműen sokban hasonlít a Ruger 10/22-höz. Egy egyszerű visszalökő kialakítással rendelkezik. 6061-es alumíniumból készült a tok, amin egy beépített Picatinny sín van az optikák felszereléséhez, míg a rozsdamentes acél tolózáron egy nagyméretű fogantyú van, ami segít a könnyű működtetésben.

Otthon úgy döntöttem, hogy alaposabban szemügyre veszem, és órákat töltöttem az otthoni lőteremen, ahol három különböző .22LR lőszerrel próbáltam ki: CCI Mini-Mag Varmint 40-grain Segmented Hollow Point lövedékkel; Federal Premium Auto Match 40-grain tömör lövedékkel; és a Winchester Ammunition Wildcat SuperSpeed rézzel bevont 40-grain üreges hegyű lövedékkel.

50 méteren támasztékról a T/CR22 pontossága lenyűgöző volt. Minden alkalommal, amikor hagytam időt a lövésre – ami nem könnyű számomra egy félautomata puskával! – 2,5 cm-en belül volt az öt lövés. A legkisebb csoportok: 2,41 cm a CCI-vel, 2,49 cm a Federal-lal és 2,16 cm a Winchester Wildcat-tel.

A gyorsabb lövéseknél a három lőszer átlagos csoport mérete 3,3 cm volt.

A T/CR22 elsütőbillentyű ellenállása 1,41 kg, amit a Lyman Digital Trigger Pull Gauge mérővel mértem. Az elsütőbillentyű ezen kívül gyorsan visszaáll a gyors ismétlő lövésekhez.

Csúcs megbízhatóság

Működtetés? 350 lövés alatt nem volt egyetlen elakadás sem, és egy tüzelési hiba. Utóbbinál úgy tűnt, hogy az ütőszeg eléggé benyomta a peremet, hogy begyulladjon. Újra betöltöttem a lőszert a T/CR22 töltényűrébe és ismét megpróbáltam – kilőtte.

Az egyetlen problémám a forgótár megfelelő töltésének megtanulása volt. Itt a probléma nem a T/C-ből fakadt, hanem abból, hogy nem voltam hajlandó elolvasni a használati utasítást, még a tárhoz tartozót sem: „Nyomd a kart a töltéshez.”

A T/CR22 forgó tárába 10 töltény fér. Az első lőszer a töltő melletti kar segítségével töltődik be.

Hé, már jó ideje lövök és tudom, hogy kell betölteni egy hülye tárat. Ugye? Nem. Nem éppen. De a folyamat elég egyszerű volt. Nyomd le a kis kart a tár baloldalán, töltsd be az első töltényt a tárba úgy, hogy a hüvely peremét a nyílásba csúsztatod majd a lőszert el kell fordítani vízszintesen és egyenesen becsúsztatni. Mihelyt helyén van az első lőszer, engedd el a kart és egyszerűen csúsztasd be a következő kilenc lőszert.

Kezdett fogyni a lőszerem és a Nap is kezdett lemenni azon a napon a lőtéren, de nagyon tudni akartam, hogy: mire képes a T/CR22 100 méteren? Gyorsan kifutottam a kültéri lőterem 100 méteres pályájához és kiraktam néhány célpontot, visszamentem a támasztékhoz és a Winchester Wildcat SuperSpeed lőszerekkel elkezdtem lőni.

A lövedékesés több, mint 7,5 cm volt 50 méterről 100 méterre és ennek megfelelően beállítottam a Trijicon Ascent-et. Lőttem még párat, de abból, amit a keresőtávcsövön keresztül meg tudtam állapítani, úgy nézett ki, hogy össze-vissza vannak és jó néhány cm-rel balra.

Versenyt futottam a sötétedéssel és a célpontokat már nehezen lehetett látni. Azt hiszem egy magasabb nagyítású céltávcső nagy segítség lett volna, legalább 6x, de a 8x még jobb.

4 töltény maradt a Wildcat dobozban, betöltöttem ezeket, vettem néhány mély levegőt és pontosan középre céloztam a célpont fekete közepe feletti fehér részre. Módszeresen lassan lőttem ki azt a négy lőszert.

Bealkonyodott. Beraktam a puskámat és a felszerelésemet a kocsiba, majd elindultam a 100 méteres pályán, hogy összeszedjem a célpontjaimat. A legtöbb lövés kb. 7,5 cm-rel oldalra ment, ami nem annyira rossz egy .22-es peremgyújtású puskától egy focipálya méretű távolságon.

Kivéve azt az utolsó négy lövést. Balra mentek, ahogy számítottam, de pont jó magasságban voltak és egy 1,9 cm-es csoportban voltak.

Ez nem egy mindenre kiterjedő teszt. Vissza kell mennem a lőtérre a T/CR22-vel, hogy biztosra menjek. De négy lövés egy .22LR felszereléssel, ami majdnem sötétben 1,9 cm-es csoportot alkot? Ha a céltávcsövet 5 cm-rel jobbra állítom, akkor az pont egy fejlövés egy prérifarkasnál 100 méteren egész nap. Nagyon lenyűgöző. A Thompson/Center Arms egy nagyon jó puskát alkotott a T/CR22-vel, ami jó vadászatra és hobbi lövészethez.

B r i a n  M c C o m b i e

 

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!