Az MSC Long Range Hunter egy kifinomult rendszer a versenyzéshez és a vadászathoz

A Manners LRH agyazás ideális a könnyű puska felépítésekhez és az olyan versenyekhez, mint az NRL-Hunter series.

A Manners LRH agyazás kiváló példája annak, hogy a precíziós lövészet miért a fegyvervilág legérdekesebb szegmense. Jelenleg a szabadtéri ipar egyetlen más aspektusa sem fejlődik ilyen gyorsan, és az LRH-agyazás esetében – a Long Range Hunter rövidítése – a precíziós puskás lövészek és a vadászok egyaránt hasznot húznak.

Az agyazás azért figyelemre méltó, mert sok olyan funkciót tartalmaz, amelyekre a versenyző lövészek vágynak – és azokról beszélek, akik olyan gyakorlati precíziós versenyeken lőnek, mint az NRL, a PRS és a Rifleman’s Team Challenge – egy olyan könnyű formátumban, amely életképessé teszi a vadászok számára, akik a puska súlyát minimálisra akarják csökkenteni.

MCS LRH Agyazás Tulajdonságok

  • Súlya 1 kg
  • Állítható tusahát magasság
  • Szénszálas felépítés
  • Manner’s Mini-váz
  • 3,5 hüvelykes ARCA sín a tárbefogadó előtt
  • Picatinny sín az előagyon
  • 350 mm elsütőbillentyű-agytalp távolság
  • 1,25 mm agytalp

Az agazás teljes súlya, az ARCA és a Pic sínnel együtt, mindössze 1 kg, ami rendkívül könnyű egy állítható tusaháttal rendelkező versenyagyazáshoz képest.

A Manners LRH pont ideális

Az LRH kialakítása ideális az NRL-Hunter versenysorozathoz. Ez a lövöldözési forma az elmúlt néhány évben robbanásszerűen elterjedt, és olyan vadászati forgatókönyveken alapul, amelyek során a résztvevők állat alakú acél sziluetteket keresnek, mérnek be és lőnek ki időre, a legtöbb céllal 200-800 yard tartományban. A „nyílt fény” és a „gyári” divízióban a puskák legfeljebb 5,45 kg-ot nyomhatnak távcsővel, bipoddal és bármilyen más tartozékkal együtt. Ezenkívül a felhasznált lőszereknek meg kell felelniük egy minimális „teljesítménytényezőnek”, ami nagyjából a 6,5 Creedmoor-t és annál feljebbet jelenti – az ötlet az, hogy a töltényeknek elegendőnek kell lenniük nagyvadak vadászatához.

A többi precíziós puskaformátumhoz hasonlóan a nagyobb céltávcső és az erős bipod használata komoly előnyt jelent. Mindkét elem sokat felemészt a rendelkezésre álló 5,45 kg súlyból, ezért máshol kell keresnie a súlymegtakarítást. Emiatt mindennaposak a szénszálas puskacsövek, a szénszálas agyazások és a könnyített zárszerkezetek.

A súly megtakarítása érdekében a legtöbb agyazásnak fel kell áldoznia a teljes értékű versenyagyazásokon található jellemzők egy részét. De az innovatív tervezésnek köszönhetően a Manners LRH képes kipipálni a komoly lövészek számára legkritikusabb dolgokat.

A Manners LRH tusahát rendszere egy sor alátétből és két rögzítőből áll, így az egyik legkönnyebb a piacon.

Állítható tusahát magasság

Az a hardver, amely az agyazásnak állítható pofadékot ad, általában jelentős súlyt ad hozzá. Az állítógombok, a rögzítők, a tusahát fémoszlopai és az agyazásba ágyazott fém „tok”, ahol a tusahát csatlakozik, ez gyakran 12-16 uncia hozzáadott anyagot jelent.

A Manners LRH minimalista megközelítést alkalmaz: a tusahátat két rögzítővel rögzíti, amelyekhez egy 1/8 hüvelykes imbuszkulcs szükséges. Azok a rögzítőelemek az agyazásban található menetes fémhüvelyekbe csavarozhatók, amelyek szintén minimális profillal rendelkeznek. A tusahát magasságának beállításához az agyazáshoz három polimer alátét tartozik, amelyek hihetetlenül könnyűek. Az egyik alátét 6,5 mm vastag, a másik kettő pedig 3,2 mm vastag. Az alkalmazott távtartók kombinációjától függően a felhasználó öt különböző magasságba állíthatja a tusahátat. Mindaddig, amíg a céltávcső nincs abszurd magasságban felszerelve a furat felett, megtalálhatod a neked megfelelő beállítást.

Az egyetlen dolog, amit feladsz, az a képesség, hogy gyorsan beállítsd a tusahát magasságot menet közben, amire ritkán van szükség.

Manners LRH agyazás agytalp

Az LRH szabványos, 350 mm elsütőbillentyű-agytalp távolsággal érkezik, és súlycsökkentő 1,25 mm-es agytalppal van felszerelve. A vastagabb agytalpak jók, de meglepően nagy súlyt adnak az agyazáshoz. Ha azonban vastagabb agytalpat – vagy állítható agytalp-elsütőbillentyű távtartó rendszert – szeretnél, megrendelhetsz egy ilyen felszereltségű LRH készletet a Manners build-your-stock oldalon. (Ha megnézed ezt az építőt, megtudhatod, hogy milyen egyéb egyéni funkciókat is kérhetsz.)

Markolatgeometria és kétoldalú hüvelykujjtámaszok

Mint sok precíziós puska versenyben használt agyazás, az LRH markolata majdnem függőleges, és mindkét oldalon duzzanat van a tenyér számára, ami 2,5 cm-re növeli a markolat szélességét. Ez a függőleges tájolás és a kezet kitöltő profil lehetővé teszi az agyazás megfelelő irányítását az elsütő kézzel. Függőlegesen egymásra helyezett ujjakkal könnyebb egyenletesen nyomást kifejteni hátrafelé az agyazásra, amikor a lövész a vállába húzza. Ezenkívül javítja az elsütőbillentyű vezérlését, mivel az elsütő ujj természetesen úgy helyezkedik el, hogy egyenesen üljön az elsütőbillentyűn, és egyenesen hátranyomja, miközben leadja a lövést.

A markolat tetején mindkét oldalon szépen kialakított „polcok” találhatók a lövő kéz hüvelykujj pihentetéséhez, ami lehetővé teszi, hogy a lövész minimális mozgással megtartsa a puskát.

A Manners LRH markolatpanelje éles és jól definiált, és az agyazás kidolgozottságát bizonyítja.

Első osztályú illeszkedés és kivitel

Az én agyazásom valójában egy második generációs Manners LRH. Az egyik fő fejlesztés a markolatpanelek textúrájának minősége, amely éles és szépen definiált. Egy ideig nálam volt az első generációs LRH agyazások egyike, és a felépítésére nem volt panasz, de be kell vallanom, hogy az újabb verzió illesztésében és kivitelében történt fejlesztések jelentős frissítésnek számítanak. Pusztán esztétikai szempontból az LRH lenyűgöző. Az anyag felülete egyenletes és sima, és alig van egy csipetnyi varrás a karbonban, ahol az agyazás két fele egyesül.

A beépítés is tisztán kivitelezett. Látható, hogy ugyanolyan büszkeség ment az LRH megjelenésébe a felszín alatt, mint a külső felületbe.

A készlet be van vezetve, így gond nélkül elfér benne egy M24 csőprofil. Az én felépítésemben Sendero kontúrú Proof szénszálas csövet használok, ami méreteiben nagyon hasonlít az M24-hez. A cső egyenletesen ül a csatornában, letisztult, profi megjelenéssel, pedig a puskát csak én csavartam össze.

Az LRH készletben található mini váz merevséget és támasztékot ad a zárszerkezetnek, vagyis, ha nem akarod, nem kell beágyazni a zárszerkezetet.

LRH Stock mini váz

Az agyazásba van beágyazva a Manners Mini-váz, amely egy alumínium keret, ezen ül a zárszerkezet, amikor az agyazás és a zárszerkezet csatlakozik. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a lövész összeszerelje a puskát anélkül, hogy be kellene ágyaznia a zárszerkezetet. Amikor az zárszerkezet csavarokat meghúzzák, a Mini váz satuként tartja az zárszerkezetet.

Mivel a puskáimat különösen szeretem, úgy döntöttem, hogy egy kis ágyazást készítek az első és a hátsó körmök köré. Ez ad egy kis plusz biztonságot, bár ez valószínűleg főként mentális dolog. A puskával azonban beágyazás előtt lőttem, és a gyári Hornady lőszerrel kiváló volt a pontosság.

A 3,5 hüvelykes ARCA sín, amely a tárhely előtt rögzíthető, üreges, így csak 33 gramm súlyt ad hozzá az agyazáshoz.

ARCA és Picatinny sínek

A Manners LRH készlet egyik legmenőbb funkciója az ARCA sín 3,5 hüvelykes szakasza, amely a tárbefogadó elé van szerelve. Ez lehetővé teszi, hogy a puskát közvetlenül egy ARCA-kompatibilis fejjel ellátott állványra tegyük, így fenomenálisan stabil lövési pozíciót hoz létre. A sín közvetlenül a puska súlypontján van elhelyezve, ami stabilitást biztosít.

Még álló helyzetből is lehet pontos találatokat leadni olyan célpontokra, amik akkorák, mint egy szarvas létfontosságú szervei, akár 600 yardról is, ha a puskát egy erős állványba rögzítjük. Ez egy igazi változás a terepen való lövészetben.

Annak érdekében, hogy a sín ne adjon hozzá felesleges súlyt, a Manners üregesre készítette az egység hátulját. Az ARCA sín össztömege, beleértve a két rögzítőelemet, amelyek az agyazáshoz rögzítik, mindössze 33 gramm.

Versenyzés céljából ez a 3,5 hüvelykes hossz lehetővé teszi, hogy a puskát egy az RRS Anvil-30 ballhead-hez hasonló állványhoz rögzítsük úgy, hogy az állványfej és a tár között elegendő távolság legyen a puska felemeléséhez az emelkedőn történő lövésekhez anélkül, hogy a tár az állvány lábához érne. Ez probléma lehet azoknál a rendszereknél, amelyek egy rövid picatinny sínt helyeznek el közvetlenül a tárbefogadó előtt, ami bonyodalmakhoz vezethet a verseny közepén. Kérdezd meg honnan tudom.

Megrendelheted a Manners LRH készletet különféle forgócsapokkal vagy picatinny sín-szakaszokkal az előagyon. Az Atlas BT-15 picatinny sín mellett döntöttem, amely mindössze 3,35 hüvelyk hosszú. Elegendő sínszegmenssel rendelkezik bármely választott bipod felszereléséhez, és egy QD csészét is tartalmaz a megfelelő mérés érdekében.

Az agyazás betétekkel rendelkezik a T-anyákhoz a sínek rögzítéséhez és az elülső végén lévő forgócsapokhoz. Figyeld meg, az agyazás felépítését a nyílások körül a nagyobb szilárdság érdekében.

Manners LRH megerősített szerkezet

Annak érdekében, hogy az ARCA és a picatinny sínek a helyükön maradjanak, a Manners megerősítette az agyazás azon területeit, ahol fel vannak szerelve. Az ARCA sín hátsó csavarjának helyén anyagot adtak hozzá. Létrehoztak egy sor megerősített nyílást is, ahol a T-anya rögzíti a picatinny sínt és az ARCA sín elülső végét az agyazásban.

Ez az okos kialakítás biztosítja, hogy az agyazás megtartja szerkezeti szilárdságát és merevségét a könnyű súly ellenére. A csavarbevágás egy másik szilárdságnövelő elem. Az agyazásba van formázva és megerősítve, nem pedig utólag belevágva a héjba, ami erősebb kialakítás.

Utolsó simításként z agyazásomon a Manners két QD csészével bővítette az agyazás bal oldalát. Nem szeretem a forgatható csapokat egyik versenypuskámon sem, és inkább QD tartókkal rögzítem őket. Egy kis súlyt adnak hozzá, de tekintettel arra, hogy az agyazás össztömege mindezekkel az elemekkel együtt mindössze 1 kg, a súlyuk cseppet sem foglalkoztatott.

Végső gondolatok

A Manners LRH agyazás új mércét állít fel azon vadászok vagy lövészek számára, akik műszaki beállítottságúak, de csökkenteni szeretnék puskájuk súlyát és maximalizálni a hordozhatóságot. Jelenleg semmi sem tudja felvenni a versenyt azonos súllyal ezen agyazás funkciókészletével. Bár az agyazás nem olcsó – a gyártás 929 dollártól kezdődik –, kétségtelenül a legmodernebb rendszerről van szó.

Az egyetlen dolog, ami irritál az agyazással kapcsolatban, hogy nem találok semmi kivetnivalót rajta. Büszke vagyok arra, hogy fel tudom fedni a csúcskategóriás felszerelések hiányosságait és hibáit, bármilyen csekélyek is ezek a hiányosságok. De a Manners LRH-nél nem találtam semmit. A célközönség számára ez egy pokolian jó agyazás, ennyi. J o h n  B.  S n o w

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!