Ez a lista tartalmaz mindent, az olcsó hobbi lövöldözőtől a csúcskategóriásig

Írta: Richard Mann

Ha több fiú nőne fel egy 22-es kaliberű puskával, ha több férfi töltené a hétvégéit egy 22-es kaliberű puskával, és ha több anya osztana meg egy 22-es kaliberű puskát a lányával, akkor a világ egy sokkal kellemesebb hely lenne. Egy peremgyújtású puska olyan eszköz, amivel minden lövésznek kezdenie kéne. Ezek a legszórakoztatóbb és megfizethetőbb puskák, és egy ház, amiben nincs ilyen puska annyira sivár, mint amilyen hosszú egy hétfő. Itt van minden idők 10 legjobb peremgyújtású puskája, ami még gyártásban van.

Henry US Survival AR 7

Henry US Survival AR 7 • $305

Henry Repeating Arms

Ezt a szétszedhető peremgyújtású puskát az a mérnök tervezte, aki az AR 15-öt is, és a légierő pilótáinak készült túlélő puskának. Megbízhatóak, pontosak és az ideális puskák a kamion ülés mögé. Az AR 7 kapható túlélő csomagban is $550-ért számos „jó nap rosszra fordult” cuccal, pl. egy Buck kés, tartós étel rudak és egy izolációs lepedő.

Ruger 10/22

Ruger 10/22 • $309

Ruger

Ma már több, mint 50 éves, ez a kis félautomata peremgyújtású puska lett a szabvány, ami szerint a több .22-es kaliberű puskát megítélik. Nagyon jó ár/érték aránnyal a 10/22 sok kialakításban kapható, beleértve a szétszedhető és a target modellek. Ez az egyik legtestreszabhatóbb peremgyújtású puska, amit valaha gyártottak. Bármely fiúnak, aki férfivá akar válni egy ilyennel kellene felnőnie, és minden apának költenie kellene egy ilyenre.

Ruger American Rimfire

Ruger American Rimfire • $359

Ruger

Ezek a fegyverek a legjobb példák a modern amerikai fegyvergyártásra. Megbízhatóak, pontosak és megfizethetőek. Kaphatóak még 22 LR, 22 Magnum, és 17 HMR kaliberben is. Választhatunk kompakt és szabvány hosszúságú modellek közül, irányzékkal, vagy nélkül, és szintetikus, fa vagy laminált target stílusú agyazás közül. A 22 LR puska modellek Ruger 10/22 tárat használnak, az elsütőbillentyű ellenállása állítható 1,36 kg-tól 2,26 kg-ig.

CZ 455 American

CZ 455 American • $421

CZ USA

Ennyi pénzért nem találtok olyan peremgyújtású puskát, ami pontosabban lő. A 455 American török diófaagyazással rendelkezik, a kékítései pedig mélyebbek, mint egy ír szűzlány írisze. Az állítható match elsütőbillentyű alap, a 455 a három legnépszerűbb peremgyújtású kaliberben kapható: 22 LR, 22 Magnum, és 17 HMR. Van még egy kombó csomag is, amiben két puskacső van – egy a 22 LR-hez, egy pedig a 17 HMR-hez – amiket a felhasználó saját maga ki tud cserélni.

Smith & Wesson M&P 15-22 Sport

Smith & Wesson M&P 15-22 Sport • $449

Smith & Wesson

Ha szórakozást keresel, akkor megtaláltad. Úgy alakították ki, hogy leutánozza Amerika legnépszerűbb puskáját – az AR 15-öt – az M&P 15-22 Sport egy olyan puska, ami a lőteret egy céllövöldévé alakítja.  13 változatból biztos, h mindenki talál egy olyat, ami az egész családnak tetszik. 2,25 kg a súlya, így ez a puska elég könnyű, hogy a családban mindenki használhassa.

Browning SA 22 Grade 1

Browning SA 22 Grade 1 • $700

Browning

Számos árkategóriájú változatban kapható $700 – $1600-ig, a Browning SA 22 lehet az egyik legjobb, elegáns, félautomata peremgyújtású puska. Nyílt irányzékkal, gyönyörű fa részekkel és olyan kékítéssel, aminél megremeg a térdünk; ez a 2,26 kg-os félautomata puska olyan pontos, mint amilyen elegáns. Épp úgy fogja kilőni otthon a lőtéren a célpontokat és a dobozokat, mint a terepen a mókusokat.

Remington 572 Fieldmaster

Remington 572 Fieldmaster • $723

Remington

Egy ikonszerű peremgyújtású pumpás kialakítás, ami olyan időket idéz fel, amikor még arra használták ezeket a puskákat, hogy a családot eltartsák. Tárkapacitása 15 töltény 22 LR lőszerből, ez azon kevés peremgyújtású puskák egyike, ami megbízhatóan tölti be a 22 Short, 22 Long, és 22 LR lőszert olyan simán, mint egy szuper modell belső combja.

Steyr Zephyr II

Steyr Zephyr II • $995

Steyr Arms

A Zephyr II a felnőtt férfi peremgyújtású puskája. Terepre tervezték, elég jól lő ahhoz, hogy versenyt nyerjünk vele. Gyárilag európai diófaagyazással rendelkezik Bavarian típusú pofadékkal. A kivehető tárban 5 töltény fér el, a pikkely mintázat elegánsan egyszerű, praktikus és szép. 22 LR, 22 Magnum, és 17 HMR kaliberben kapható. Dicsekedni fogsz a pontosságával és a szerethető külsejével.

New Ultra Light Arms Model 20RF

New Ultra Light Arms Model 20RF • $1800

New Ultra Light Arms

Ha ki szeretnéd lőni egy 5 Ft-os közepét 100 méterről egy 22-es kaliberrel, akkor ezt a puskát neked tervezték. Melvin Forbes készítette a West Virginia-i golyós puska zseni, a saját zárszerkezetet kézzel-géppel munkálják meg és kettős hüvely kivonóval rendelkezik. Gyárilag rendelkezik Douglas puskacsővel és Timney elsütőbillentyűvel, kapható bal- és jobbkezes változatban, ~2,7 kg, és van rajta egy Talley egyrészes céltávcső szerelék.

Marlin 39A

Marlin 39A • $3195

Marlin

Sokan úgy emlegetik, mint a valaha gyártott első peremgyújtású puska, sajnos ma már csak a Marlin Custom Shop-ban kaphatóak. És egy új az extra tetszetős változatban felkínált modell kiüríti a pénztárcát. Használtan találhatsz 39A modelleket számos felszereltségben már $500-tól. Az igazán ritkaság – az, amire az apróvadra vadászók igazán vágynak – a TDS (take-down-special) változat egy 41 cm-es csővel.