Úgy tűnik, hogy jelenleg nagyon divatosak a világos agyazású vadászfegyverek. A szerkesztőségben pedig gyakran ezzel a problémával állunk szemben: Hogy tisztítsuk meg az agyazást, mielőtt a fegyvert visszaküldjük a gyártónak vagy a beszállítónak? Segítséget nyújt a BALLISTOL műanyagtisztító, amit alaposabban megvizsgáltunk.

Írta: Christian Wagner

Le tudjuk szedni ezt a mocskot a BALLISTOL műanyagtisztítóval?

Az olyan fegyvereket, mint a Merkel Helix Speedster OR, Kimber 84M Mountain Ascent és a Unique Alpine JPR-1 Nordland az utóbbi időben mind világos műanyag agyazással ill. műanyag alkatrészekkel kaptuk tesztelésre. Sok pisztolynál is mint a SIG Sauer P320-M17 vagy a GLOCK 19X a Desert Tan szín a kedvelt, éppúgy mint egyes öntöltőknél és precíziós puskáknál, mint a Steyr SSG M1. Nem csoda tehát, hogy a BALLISTOL egy új műanyagtisztítót mutatott be fegyveralkatrészekhez a 2019-es IWAn. A Steyr Arms-szal gyorsan nyertek is egy jónevű fegyvergyártót, aki kész volt a BALLISTOL műanyagtisztítót alaposan tesztelni – az eredmény: „a használat korlátozás nélkül ajánlott.”

A mi BALLISTOL műanyagtisztító tesztünk:

Zsír, izzadtság, olaj és füst – állítólag mindezt eltávolítja a műanyagtisztító, tehát mindent amivel egy fegyvert terhelnek a lőtéren a tesztelés alatt. Egy Unique Alpine JPR-1 Nordland GRS agyazásán akarjuk kipróbál, hogy ez milyen jül működik és két nap tesztelés szennyeződésétől megszabadítani.  Ez pont jó volt, mivel a BALLISTOL főleg a homok, világosszürke és fehér műanyag alkatrészeknél ígéri a legjobb tisztítási teljesítményt. Bevalljuk – ennyire nem lesz piszkos egy agyazás a tesztelésnél, ezért nedves földdel kellett rásegítenünk, amit mélyen beledörzsöltünk a műanyagba.

Gyorsan minden fegyverrészt kezelésbe vettünk a 360° szórófejjel. Ez fokozatmentesen állítható, így használhattunk egy sugarat, hogy pontosan felvigyük a tisztítót, vagy egy finom permetet, hogy nagyobb felületeket kezeljünk. Eközben az sem tragikus, ha egy permet mellé megy, mert karbon és alumínium felületekhez is alkalmas és semleges a fával szemben – egyedül lakkozatlan fára nem kellene rákerülnie. Ezután vártunk 2 percet, hogy a tisztítás hasson. ÉS már neki is mentünk a kosznak egy mikrószálas kendővel. Feleslegesen nagy nyomás nélkül el tudtuk távolítani az összes füstöt, olajt, izzadtságot és egyéb koszt a fegyver agyazásáról. A BALLISTOL szerint „különösen anyagkímélően hat és a kényes felületeket sem támadja meg.”

 

Már amikor elkezd hatni, akkor leoldja a kosz egy részét és lefolyik a világos GRS agyazásról.

BALLISTOL műanyagtisztító összegzés:

Könnyen és pontosan kezelhető, eközben kíméli az anyagot és ezért kritikák nélkül csak ajánlani tudjuk a BALLISTOL műanyagtisztítót a teljesítménye miatt. 6,95 Euroba kerül egy 150 ml-es permetező, így nem csak a műanyagot kíméli, hanem a pénztárcát is.

Azoknak, akik még egyszerűbben akarnak tisztítani vagy nagyon bonyolult mintázatú ill. durva felületekkel kell küzdeniük, a BALLISTOL kínál egy speciális mikrószálas kendőt. Egy speciálisan szőtt szerkezet és egy 40 x 40 cm-es méret támogat a fegyvertisztításban. A műanyagtisztító és a mikrószálas kendő szettben is kapható 11,95 Euroért.

Ismét ragyogóan tiszta – a tesztelt fegyver ismét mutatkozhat a közönség előtt.

A BALLISTOL honlapján további információkat találhattok a műanyagtisztítóról.