Kisebb cégek tervezik a manapság legjobb terepmintákat.

CamoODL

Az álcázás ipar jól látható óriásai között, egyre több kisebb vállalat ad ki friss mintákat, amiket nehéz észre venni, de nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha inkább az állatok figyelmét szeretnéd elkerülni és nem egy camo klubba szeretnél belépni, akkor vedd fontolóra, hogy ezekkel az új mintákkal tűnsz el.

SIXSITE

Minta: RANA Six Site Gear

Stephen Holley egy búvár, aki a tengerészet számos csapatában szolgált – egy karrier, ahol a hatékony álcázás jelentheti a különbséget az élet és a halál között. Hazajött és létrehozott egy terepmintát az új SixSite márkájához egy nagyon különleges elgondolás alapján: „Egy olyan mintát akartam tervezni, ami digitális elemeket kombinál egy organikus alappal, hogy egy többdimenziós elemet hozzak létre ami visszavezethető a természethez.”

Több mint 1 év tesztelés a terepen eredményezte a RANA mintát. 2016 óta elérhető soft-shell és szigetelt kabátoknál és nadrágoknál, a RANA alapja az ideillő – békabőr. Úgy tervezték, hogy segítsen eltűnni akár egy hegyvidéken vagy egy magaslesen. „Minden egyes ruhadarab amerikai gyárakban készül amerikai földön,” mondja Holley. „Miért? Mert ezért az országért harcoltam, és úgy hiszem, hogy az amerikai dolgozok támogatása a helyes dolog.”

TUSX

Minta: EVADE OmniVeil TUSX Hunter

60 felülvizsgálás után, több mint 10 évnyi nagyvad cserkelésen át fejlesztve, az EVADE OmniVeil terepminta végre megkapta a jóváhagyást a TUSX alapítótól, Tony Stoyanovskitól, aki egy szenvedélyes ausztrál vadász. „Eredetileg egy környezetutánzó [ágak, levelek stb.] terepmintát kezdtünk tervezni,” jegyzi meg Stoyanovski. „Azonban frusztráló volt a természetes, fotórealisztikus elemek kényszerű használata. Ezek a minták egy idő után elvesztették a realisztikus megjelenésüket.”

Ehelyett az EVADE OmniVeil minta „véletlenszerű tónusos mikrostruktúrákat” egyesít amik formátlan pacákból és foltokból állnak. A célja, hogy segítsen beleolvadni különböző környezetekbe változó színnel és denzitással, bármely távolságra a zsákmánytól. Ez megtalálható egy egész szériányi modern vadászfelszerelése, amit egyenesen az isten háta mögöttről szállítunk, haver.

OUTDOORS

Minta: Stalker Element Outdoors

Chris Nallick kéknyakkendős olajember, birtokolt egy mellék vállalatot, ami felszerelést gyártott víz transzfernyomáshoz (WTP) – a folyamat aminél íjakat, puskákat és más kemény árut mártanak és terepmintával látják el. Rájött, hogy az összes WTP cég vagyonokat fizet, hogy létező mintákat használjanak, ezért úgy gondolta, Minek fizessek a gazdagoknak? Fejlesszük ki a saját terepmintáinkat.

Az ötlet szárnyra kapott, így eladta a meglévő WTP üzletét és belépett a camo üzletbe számos szórás mintával az új Element Outdoors márkanévvel. A Stalker minta, nyílt terepen való vadászathoz ideális, ez az Element első durranása a digitális terepmintáknál. A Stalker barna, szürke és sárga színek elrendezését használja, amik 3D-nek tűnnek sík felületeken. A minta jelenleg csak kemény termékeken elérhető, de a ruházat is hamarosan jön. “Stone Cold” Steve Austin profi pankrátor segít árulni az Element terepmintás ruházatot.

A-TACS

Minta: A-TACS iX A-TACS

Az Advanced Tactical Concealment System – előrehaladott taktikai álcázó rendszer (A-TACS) terepminták már évek óta népszerűek a katonai és rendvédelmi személyzetek körében. Most felzárkóznak a vadászokkal, különösen miután bemutatták őket a Browning Hell’s Canyon Speed felszerelés hivatalos terepmintájaként. Phil Duke az A-TACS társtulajdonosa szerint, a csapatuk nem csatlakozik az „univerzális minta mentalitáshoz” – ami azt jelenti ők, nem hiszik, hogy van egy olyan minta ami jó minden helyzetben.

„Az A-TACS terepmintákat úgy tervezték, hogy a földrajzilag specifikus környezetekben  működjenek számos színváltozatban és mintázatban,” magyarázza Duke.

Az új Intermediate Xtreme (iX) minta két bevált A-TACS minta kombinációja. Foliage Green (FG) és Arid/Urban (AU). Ez még mindig nem egy univerzálisan felhasználható minta, de sokoldalúbb mint a két összetevő, élőhely specifikus része.

CABELA’S

Minta: O2 Octane Cabela’s

Egy apró vállalat, aminek a neve Cabela’s, nem rég felfedte az új O2 Octane terepmintáját, amit számos felszerelésre és lábbelire fognak nyomtatni és idén ősszel fog debütálni. A mintát teljes mértékben a Cabela’s fejlesztőcsapata tervezte, és több mint 75 megismétlést utasítottak el mielőtt elfogadták a végső mintát. Kontrasztos színeket és tónusokat, valamint absztrakt színeket használnak ahhoz, hogy megtörjék az emberi körvonalat. A Cabela’s Outfitter mintával ellentétben, amit nyugati tájakhoz terveztek, az O2 Octane-t úgy tervezték, hogy minden terület minden élőhelyébe beleolvadjon.

Ennyi mintával a piacon milyen nehéz kitűnni a tömegből? Dale Douglas, a Cabela’s vadász ruházat értékesítési igazgatója válaszol: „Nem könnyű egy olyan mintát tervezni, ami hatékony a terepen. Éppúgy nagy kihívás egy olyan minta elkészítése, ami vonzó a fogyasztók számára a polcon vagy a katalógusban. És különösen nehéz egy olyan minta megtervezése, ami mindkettő.”

Az álcázás szükségességének újragondolása

Mondok nektek valami forradalmit: Nem hiszek az álcázásban.

Nem hiszem, hogy a kontrasztos színek elrejtenek a vadállatok elől. Nem hiszem, hogy láthatatlan leszek egy szarvas vagy liba számára, ha úgy nézek ki mint egy tölgyfa vagy mocsaras vidék. És nem hiszem, hogy a figyelemelterelő pixel minták elrejt egy antilop vagy jávorantilop éles szemei elől.

Ez felforgató beszéd. A vadászipar egy hatalmas szegmense mélyen elköteleződött az álcázás szükségessége mellett. Valójában úgy néz ki, hogy a terepminta az amerikai vadászok zászlója, jelvénye és egyenruhája. Az álcázás által azonosítjuk magunkat vadászként.

De az álcázás is nagyon törzsi és kölcsönösen kizárólagos: Ha Mossy Oak képviselő vagy akkor nem lehetsz a Realtree csapatban. Ha Sitka ruhát viselsz, akkor nem viselhetsz Kuiu-t.

Azért vagyok itt, hogy elmondjam neked, ez így van, de amikor ezt mondom kicsit úgy érzem magam, mint az őszinte fiú, aki kijelentette, hogy a császár meztelen. Nem népszerű, különösen azért, mert az álcázási cégek olyan nagyon befolyásolják, hogy mit viseljünk csoportként. De van néhány adatom a védelmemben.

Az első Európából származik, ahol évezredek óta könyörtelenül vadásznak őzbakra és más patás vadakra. Ha bármely állat felismerhet egy vadászt, akkor az ez az óvatos kis őz. Ennek ellenére a legtöbb európai vadász nem visel álcát. Ők erdőzöld ruhát viselnek, gyakran olyan stílusban, amit éppúgy viselhetnek a városban, mint a magaslesen. És ezek az európai vadászok tízezrével lövik ki az őzbakokat, és még jól is néznek ki közben.

Afrikában a vadászok khaki színű ruhát viselnek, gyakran (nagyon) rövid nadrágot, és évszázadok óta lőnek ki állatokat. Hány pennsylvaniai fehérfarkú szarvas nem látta a vadászt a Savage 99-el, azt aki piros kockás skótmintás bekecset visel? És hány kacsát lőttek ki öreg vadászok, akik szvetterük felett egy impregnált ruhát viseltek?

A valóság az, hogy az álcázás egy előnyt ad nekünk. Különösen segít a közeli íjvadászatnál. És segít, hogy megtörjük a körvonalunkat és beleolvadjunk a környezetünkbe. De a vadászok túlságosan bíznak ezen felszerelés nyújtotta előnyökben és nem bíznak eléggé a saját képességeikben. Ha nem mutatkoznánk a dombtetőn, szembeszélben helyezkednénk el, és minimalizálnánk a mozgásunkat, akkor valószínűleg alufóliát is viselhetnénk és úgy is lőnénk vadat.

Valószínűleg mindig lesz álca a ruhatáramban, főleg azért, mert a legmelegebb, legbarátságosabb ruhámnak olyan a színe, és szeretem, ahogy leplezi a vér és sár nyomokat. De az álcázástól való függőség jobban elhomályosít egy igazságot, mint a testünket: nem a ruha teszi a vadászt, hanem inkább a képességeink. – A n d r e w  M c K e a n