Egy régi nyugati arzenált teszünk teljessé egy klasszikus 12-es kaliberű, egymás melletti csőelrendezésű puskával.

Van valami végtelenül vonzó egy egyszerű, de mégis hatékony puska lebecsült természetében, ami kiállta az idő próbáját. A nem feltűnően szép duplacsövű sörétes puskák gyakorlatilag azóta szolgálnak minket igáslóként, mióta feltalálták a lőfegyvereket. Az amerikai határvidéken, a hosszú csövű sörétes puskák, 915 mm-ig zsákmányszerzésre szolgáltak, míg a rövidebb csövű változatokat megtartották a két- és négylábú veszélyes állatokkal szembeni védelemre.

Ha egy levágott csövű vagy agyazású sörétes puskáról beszélünk modern kontextusban, akkor az egy simán lefűrészelt csövű vagy, ha a Nemzeti lőfegyvertörvény (NFA) és az Alkohol-, Dohány-, Lőfegyverek és Robbanóanyagok Irodája (ATF) is benne van, akkor rövid csövű sörétes puska. De a 19. század végén egy rövid csövű sörétes puskának „edző puska – coach gun” volt az elnevezése. Manapság néhány gyártótól vásárolhatunk majdnem autentikus coach puska utánzatokat. Kitűnő megmunkálással és modern biztonsági tulajdonságokkal, a 12-es vagy 20-as kaliberú CZ Hammer Coach az egyik, ha nem a legjobb elérhető ilyen puska.

Mindenki szeret nosztalgiázni, és a dupla szabadon álló kakas, a színes edzett kivitelezés és a dupla elsütőbillentyű egy autentikus kompakt sörétes puska külsőt ad a Hammer Coach-nak, amivel öröm a lövöldözés. Mivel ez egy török gyártású CZ, az illesztés, a kivitelezés és a működés mind hibátlan. Ez egy fürge, fix hengeres choke-kal rendelkező sörétes puskát gyorsan lehet lendíteni és vállhoz emelni, és olyan gyorsan kilő két lőszert, amilyen gyorsan meg tudod húzni a két elsütőbillentyűt – épp úgy, mint a határvidéki önvédelmi puskáknál az 1800-as évekből, amiket utánoz. A régi típusú tulajdonságai ellenére ez egy nagyon hatékony önvédelmi igásló 30 méteren belül, emellett pedig egy érezhető bepillantást nyújt a puska történelembe.

Egy kis Coach puska történelem

Egy régi nyugati coach puska tulajdonságai viszonylag szabadelvűek, mégis specifikusak. Ezek általában egymás melletti csőelrendezésű puskák voltak 12-es 10-es és néha 16-os kaliberben, 305 és 610 cm közötti puskacső hosszal. Ezeket vagy készen lehetett kapni gyárakból, vagy levágatták őket fegyvermesterekkel, ahogy szükségesnek tartották. Tipikusan szabadon álló kakasokkal és dupla elsütőbillentyűvel rendelkeztek.

A CZ Hammer Coach puska 3 hüvelykes lőszereket fogad be, a puskacsövek fix, hengeres choke-kal vannak ellátva.

A kompakt sima furatos puskák nagyszerű önvédelmi eszközök voltak a járókelőknek az utakon, ahol hemzsegtek a banditák és a tolvajok. Az ilyen puskákat könnyű volt szállítani és könnyen lehetett velük célozni, és egy jelentős töltetet lőttek ki megfelelő szórással, ami még közelről is elkergette a lovas támadókat. Az ilyen sörétes puskákat futár puskának is hívták. A kifejezés 1858-ból származik, amikor a Wells Fargo & Co. futárokat egy rövid Ithaca sörétes puskával szerelték fel, hogy őrizzék a postakocsis szállítmányokat a törvényen kívüli 2800 mérföldes úton Tipton, Missouri-ról San Francisco-ig. A kocsik utasokat, leveleket és aranyat szállítottak: Szaftos célpont a rablóknak.

A rövid csövek lehetővé teszi a lövész számára, hogy a kocsi kabinjában manőverezzen, a sörétek szétszóródásával pedig eltalálta a mozgó célpontokat, amikor egy fa dobozból lőtt, ami pattogott az egyenetlen utakon. Míg az olyan ismétlők, mint az eredeti Henry puska, amit 1860-ban mutattak be és a későbbi Winchester és Marlin alsókulcsos puskák 15 lőszer befogadására voltak képesek, közel sem voltak olyan hatékonyak, mint ezek a konkrét sörétes puskák. És a fekete puskapor korában a duplacsövű puskák voltak a legkönnyebben működtethető lőfegyverek, amik az erős szennyeződésnél is megbízhatóak voltak.

Az egy pillanat alatti, megsemmisítő hatású célzás és lövés képessége előnyös maradt akkor is, amikor a lovakat felváltották az autók és az ipari forradalom modernizálta a világot, amit az olyan önvédelmi fegyverek is bizonyítanak, mint az Ithaca Auto & Burglar, az árok puskák, amiket az I. világháborúban használtak az amerikai hadseregben és a lázadók ellen használt puskák, amiket a rendvédelmi szervek használtak az 1900-as évek elején.

A mai Coach puska lehetőségek

Ha szeretnél egy Coach puskát, akkor vagy fizetsz többezer dollárt egy olyan antik puskáért, amivel nem fogsz lőni, vagy Mad Max módon veszel egy strapabíró egymás melletti csőelrendezésű puskát azzal a szándékkal, hogy levágatod a csöveket egy fegyvermesterrel, vagy veszel egy minőségi utánzatot, mint a CZ Hammer Coach.

A CZ Hammer Coach sörétes puska egy modern változata a klasszikus szabadon álló kakassal rendelkező, 12-es kaliberű egymás melletti csőelrendezésű puskának.

A cowboy akciós lövészek számára készült, a Hammer Coach megtartja a régebbi duplacsövű puskák klasszikus tulajdonságait, de a mai gyártási módszerekkel készül és modern biztonsági tulajdonságokkal rendelkezik. A dupla elsütőbillentyűk dupla szabadon álló kakasokat sütnek el, ami a fő ismertetőjegye a klasszikus coach puskának, a tok, elsütőbillentyű és a kioldó kar pedig egy a kornak megfelelő, színes és edzett kivitelezést kapott. Az 510 mm-es csövek és a 950 mm-es teljes hossz azt jelentik, hogy ez a sörétes puska a coach puska méretein belül van, de átruházható sörétes puskaként adóbélyegző és regisztráció nélkül.

A Hammer Coach egy szép fegyverkofferben érkezik, amit két részben tárolja a szétszerelt sörétes puskát, mindegyik a saját bársonyos védőzsákjában. Egy egyszerű puskához képest a HC kiválóan mutat. Az első dolog, ami felkeltette a figyelmemet, a török diófa agyazás minősége volt és az, hogy a színe tökéletesen passzol a csodálatos edzett acélhoz.

A lőtéren

A puska lendítése nagyon sima a skeet lőtéren és a lővonalon, emellett egyből vállhoz megy és szemre áll, mintha mágnes húzná oda. A 12-es kaliberű modell, amivel időt töltöttem az adatlap szerint 3 kg, amit a mérlegem megerősített, de az 510 mm-es puskacső hosszal a puska különösen jól ki lett egyensúlyozva és kényelmes a kezelése.

Azokat az agyaggalambokat, amik megfelelő sebességgel mentek és közel voltak, könnyedén kilőttem, de bármit, ami túl gyors vagy túl messze volt, csak súrolni tudtam. Ezt a rövid csöveknek és a nyílt choke-oknak tudom be és nem a lendítő lövész képességeimnek, de valószínűleg mindkettő szerepet játszott.

Papíron konkrétabbak voltak az eredmények. A 00 Buck védelmi lőszerrel kb. 18 cm-esek volt a minták 15 méteren, 25 métereb pedig általában mind a 8 sörét az életnagyságú sziluett testén volt. A No. 4 Buck 1.75 hüvelykes lőszerek egy kicsit jobban szétszóródtak, de így is 10 sörét volt a sziluettben 25 méteren.

A két 3 hüvelykes Winchester Longbeard XR No. 5 turkey lőszer, amit feláldoztam erre az ismertetőre, meglepően szűk mintát hozott létre, sűrű 30 cm-es minta néhány eltévedt söréttel, 25 méteren.

Kilőttem hat 1,75 hüvelykes 1 unciás slug lőszert a Hammer Coach-al, és egy kielégítő 146 mm-es csoportot hoztam létre 20 méteren.

Mivel a Hammer Coach az autentikusságra megy, nincs rajta agytalp, csak egy edzett acél agylap, ami passzol a tokhoz. Nagyon jól néz ki, de ezt azért elmondom: Okkal lőttem ki csak két 3 hüvelykes magnum lőszert ebből a puskából, és nem a magas lőszer ár az oka.

Istenkáromlásnak tűnhet egy ilyen puskára agytalpat rakni, de ha rendszeresen lőni akarsz vele, akkor lehet, hogy megéri. Ha nem akarod, hogy szétverjen minden alkalommal, amikor rád jön az érzés, hogy meghúzd a ravaszt ezen a múlt egy darabján, akkor egy felcsúsztatható agytalp jó lehet, vagy csak azt képzeled, hogy 1870-et írunk és bekeményítesz.

Azt tapasztaltam, hogy nagyon jó szórakozás a Hammer Coach-al lövöldözni, 1,75 hüvelykes lőszerekkel. Mivel csak egy ismétlő sörétes puskám van, ami megbízhatóan lő a kis sörétes lőszerekkel, volt egy nagyobb mennyiség a lőszerfiókomban másfél évnyi nagyon óvatos és korlátozott lőtér látogatás után, így jó hasznát vettem ezeknek. A Federal Shorty #4 Buck és slug lőszerek lenyűgöző kárt okoznak beltéri távolságokon, kis visszarúgással.

Összességében a sörétes puska nagyon jól kezelhető, az illesztések és a kivitelezés pedig olyanok, mint egy sokkal drágább lőfegyveré. Az egyetlen kritikám az, hogy nincs kritika: A dobozból kivéve minden különösen szoros, beleértve a zárszerkezet kioldó kart, magát a zárszerkezetet és még a biztosítót is – de ez csak azt jelenti, hogy szűkek a tűrések. Épp úgy, mint egy minőségi 1911, szükség van egy egészséges betörési időszakra, mielőtt úgy működik, ahogy kell. Csupán néhány lőtéren töltött alkalom után elkezdett sokkal simábban működni.

Kézbe véve a Hammer Coach vaskos anélkül, hogy otromba lenne, valahogy nem akartam letenni – a végsőkig fürgének és jól kezelhetőnek érződik.

Gyakorlati használat

Ez a puska nagy szórakozást nyújt a lőtéren és mintha a cowboy akciós lövészeknek gyártották volna, de a különösen merev zárszerkezetnek szüksége van az említett betörésre, mielőtt használható versenypuska lehet belőle. Ezen kívül használhatjuk bozót puskaként is, de csak bizonyos határokon belül. A tang kézi biztosító azt jelenti, hogy a kakas biztonságosan felhúzva és tüzelésre készen lehetnek a terepen, de a choke tubusok hiánya korlátozza a vadászati felhasználást. Habár a CZ Sharptail Coach ugyanilyen esztétikát és méreteket nyújt belső kakasokkal és egy szimpla mechanikus elsütőbillentyűvel, ugyanígy fix hengeres choke-okkal rendelkezik. De, bármikor készíttethetsz menetet a csövekre egy fegyvermesterrel.

Ami az önvédelmi alkalmazást illeti, valószínűleg nem a legjobb ötlet a Hammer Coach-ot választani – ez duplán vonatkozik a kezdőkre. Természetesen jobb, ha ez a puska van nálad egy hegyes bot helyett, meg minden – de oka van annak, hogy a szabadon álló kakasos puskák elavultnak számítanak.

Ha nem rendelkezel a jól kialakult izom memóriával a kakasok felhúzásához mielőtt lősz és miután újratöltöttél, miközben figyelsz a kézi biztosítóra és a dupla elsütőbillentyűre nagy nyomás alatt, egy élet halál önvédelmi helyzetben, akkor egy modern duplacsövű puska jobb választás lehet. Ha akármilyen okból egy szabadon álló kakasos sörétes puska olyan, mint tested egy meghosszabbítása, akkor mindenképp a Hammer Coach legyen az otthoni önvédelmi puskád. Jól fog teljesíteni.

Összességében a CZ Hammer Coach egy csodálatos íz a múltból. A kakasok felhúzása miatt úgy fogod magad érezni, mint Clint Eastwood a Nincs bocsánat című filmben vagy Costner és Duvall a Fegyvertársak végén, még ha csak egy pillanatra is, és egy nap a lőtéren ezzel a sörétessel, egy alsókulcsos puskával és egy hatlövetűvel egy utazásnak fog tűnni a múltba.

CZ Hammer Coach tulajdonságok

A CZ Hammer Coach mérete 950 mm az agytalptól a torkolatig. CZ-USA

  • Kaliber: 12-es – kapható 20-as kaliberben is
  • Puskacső hossza: 510 mm
  • Töltényűr hossza: 3 hüvelyk
  • Choke: Fix hengeres
  • Agyazás: Török diófa, pisztoly markolattal
  • Agytalp és elsütőbillentyű távolsága: 370 mm
  • Előagy: Splinter stílus
  • Tok kivitelezés: Színes, edzett
  • Puskacső kivitelezés: Fényes fekete króm
  • Hüvely kivonó: Igen
  • Hüvelykivető: Nem
  • Bordázás 8 mm lapos
  • Teljes hossz: 950 mm
  • Súly: 3 kg
  • Tusahát: 38 mm
  • Agytalp: 57 mm
  • Elsütőbillentyű: Dupla elsütőbillentyű
  • Biztosító: Kézi felső tang biztosító, visszapattanó kakasok
  • Ár: $999

D a v e  M a c c a r

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!