Még most is bátran kiviheted ezeket a régi pumpás, öntöltő és duplacsövű puskákat a terepre … ha találsz belőlük egyet

Az Édesanyám minden alkalommal elrángatott engem egy múzeumba, amikor gyerekkoromban elmentünk vakációzni. Imádta órákig nézni a megfizethetetlen festményeket. Engem soha nem érdekeltek igazán. Mi értelme volt ősi ereklyéket nézegetni, amik egy üvegdobozban vannak? Olyan cuccot akartam, amit megérinthetek. Valószínűleg ezért nem érdekeltek a régi, gyönyörű sörétes puskák, amik csak a falon lógnak. Persze menőn néznek ki és értékelem a fejlesztést, ami mögöttük áll. De ha nem lőhetek egy sörétes puskával, akkor nem látom értelmét, hogy birtokoljam (ez talán változni fog, amikor öregebb és bölcsebb leszek).

Mivel a sörétes puskákkal madarakat akarok kilőni és nem azt akarom nézni, ahogy porosodnak, van néhány már nem gyártott öntöltő, pumpás és egy bock puska, amit be akarok tenni a fegyverszekrényembe. Amennyiben rátalálok ezek közül a bármelyik igáslóra – van rá elég pénzem a számlámon – akkor megveszem őket. És Neked is meg kéne venned.

1. Ithaca Mag-10

A Remington később SP-10-ként gyártotta az Ithaca Mag-10-et.

Az Illinois folyónál vadásztam régebben egy öreg pacákkal, aki a Mag-10-et használta. Az ujját mindig a sátorvason tartotta, lövésre készen. A háta mögött a 10-es kaliberűjét „szendvics készítőnek” hívtuk, mert a puskával bármelyik kacsát kilőtte – többnyire halcsontfarkú récét és fehérfejű kercerécét – mérhetetlen távolságokról, majd a mellhúst megsütötte és két szelet kenyér közé tette. Megpróbáltam megvenni tőle a puskát, gondolván, hogy a kacsa karrierje véget ért, de még mindig azzal az Ithaca-val vadászik a szezon minden napján. Az Ithaca egy igazi tankot hozott létre, amikor megépítette ezt a gázzal működtetett 3½-inch puskát – kb. 5 kg egy 812 mm-es csővel, a puska teljes hossza pedig 1,37 m. Soha nem vadásznál máshol a Mag-10-zel, mint egy állandó rejtekhelynél, de ez egy hidegvérű liba gyilkos, és nagyon szeretnék vele zsíros ludakat lőni. 1975-től 1989-ig gyártották, amikor a Remington megvette a terveket és megépítette belőle az SP-10-et, ami szinten nem egy rossz opció. Csak arra vigyázz, hogy milyen lőszert lősz, ha megveszed a Mag-10-et, mert némelyik modell olya csővel rendelkezik, ami nem bírja az acél sörétet. Wolframot vagy bizmutot kell használni.

2. Beretta A390 Gold Mallard

A Gold Mallard az egyik legjobb 3-inch-es öntöltő, amivel valaha lőni fogsz.

A Ducks Unlimited kiadású modellt láttam ebből a puskából a Bass Pro Shops-ban Memphisben évekkel ezelőtt és úgy döntöttem, hogy kell nekem. Sajnos a puska még mindig szabadlábon van a jelzálogomnak és a 7 éves gyerekem magániskolájának köszönhetően.  A Silver Mallard a jobban ismert változata ezen puskának. A Gold egy lépcsővel feljebb van a festői betétekkel a tokon és a védjegyével, ami egy arany kioldó gomb. 15 évig lőttem a Silverrel és az a legjobb 3-inch-es öntöltő, amit ezen az áron megvehetsz (kevesebb, mint $600-ért is megtalálható). Az egyetlen helyzet, amikor cserben hagyott a skeet lőtéren volt, mert a könnyű lőszerek néha elakadnak a zárszerkezetben. 12-es és 20-as kaliberben létezik, a négyzetes hátú tok által úgy néz ki a puska, mint egy Benelli, de az eleje egy kicsit vaskosabb, mint az olasz tesóé. Ez egyike a kevés sörétes puskáknak, amiknél sokszor láttam, hogy a lövészek először veszik kézbe és jól lőnek vele agyaggalambra. Sok kezdő lövész kezdi egy Beretta A300 szériával, mert ezek nagyon jó puskák és sok testfelépítéshez passzolnak.

3. Remington 1100

Az 1100 jövőbeli gyártása kérdéses. Remington Society of America

Azért tettem a cikkbe ezt a puskát, mert nem tudni, hogy a Roundhill Group, amié a Remington Arms (RemArms), folytatja-e ezen puska gyártását. És fogják is gyártani, kétlem, hogy ez a változat lesz az agyazáson és előagyon lévő gyönyörű tarkítással és a tokon lévő díszítéssel. Ez a puska 1963-ban jelent meg, és a Remington 12-es, 16-os, 20-as, és 28-as, plusz .410-es kaliberben gyártotta. A legegyedibb kínálat 1969-ban jelent meg az 1100-asból, amikor egy  egymáshoz passzoló párt adtak ki, egy .410-es és egy 28-as kaliberűt. Csak együtt lehetett megvenni őket. Az 1100-as modell három különböző Remington helyettesített: a Browning alapú 11-48-at, aminek olyan visszarúgó csöve volt, mint az Auto-5-nek, a gáz működtetésű Sportsman-58-at, és a Model 878-at. Nagyon népszerű volt a skeet és trap lövészek köreiben az 1970-es és 80-as években. A 12-es kaliberű puska súlya 3,6 kg, de az egy nagyon csőnehéz sörétes puska. Amikor lendíted az 1100-at, akkor könnyebb mozgásban tartani a csövet annak az első súlynak köszönhetően, ezért is szerette annyi céllövész az 1100-at.

4. Benelli H&K Super Black Eagle

A H&K egy nagyon kívánatos vízimadár puska.

Nem hinném, hogy van olyan vízimadár vadász, aki ne szeretné a Heckler and Koch, Inc. nevet a sörétes puskájának tokján látni. A H&K 1997-ben fejezte be a Benellik importálását, de még mindig sok ilyen puskát lehet kapni. Tulajdonképpen az egyik barátom pár évvel ezelőtt besétált egy fegyverboltba Texasban és kettőt is talált – mindkettőt megvette. Idáig a H&K SBE-vel csak néhányszor lőttem a skeet lőtéren. De elvesztettem az SX4-em zárfogantyúját egy Kansasi kiránduláson az idei kacsa szenzon alatt, és lehetőségem volt egy barátom H&K-jával lőni pár napig. Mihelyt rátettük a megfelelő choke-ot, a puska hihetetlenül jól lőtt és hibátlanul működött. A H&K-ok az egyik legmegbízhatóbb tehetetlenség által hajtott öntöltő puskák, amit valaha készítettek, és sokkal olcsóbban hozzájuk lehet jutni, mint az új SBE3-hoz. Most már lőttem mindkét modellel, és a H&K jobban lő, feltéve, hogy a megfelelő choke-ot használod.

5. Franchi AL-48

Az AL-48 az egyik legkönnyebb félautomata sörétes puska, ami valaha Olaszországból jött.

Ez az egyik legjobb öntöltő puska a kisebb termetű embereknek, mert csak 2,5 kg. Ez egy hosszú visszarúgásos félautomata (mint az Auto-5), és azt gondolhatod, hogy egy ilyen könnyű puska nagyon megbünteti a vállat, de nem ez a helyzet – különösen a 20-as és 28-as kaliberű modelleknél (kapható 12-es kaliberben is). Az AL-48 egy nagyszerű puska, ha sétáló vadász vagy, mert lefarag a felszerelés összsúlyából. Ha felföldön vadászol, akkor kétlem, hogy lenne egy jobb félautomata fajd puska, mint egy 28-as kaliberű AL-48 egy 610 mm-es csővel.

6. Winchester Model 42

A Model 42 az első .410-es kaliberű pumpás puska, amit sorozatban gyártottak. Guns America

Az ikonszerű Model 12 lekicsinyített változata, a 42 volt az első .410-es kaliberű pumpás puska, amit sorozatban gyártottak. Kb. 165,000 darabot gyártottak belőle és egy ősi modellnek nagyon magas az ára és gyűjtői tárgyként tekintenek rá. De sok 42-es rossz állapotban van – néhány már 90 éve jelen van – mert sok vadásznak ez volt az apróvadakhoz használt puskája. Találtam egy régit a bácsikám fegyverszekrényében, miután nem rég elhunyt, és nincs sok esélye, hogy nagy értéket képviseljen bárki számára rajtam kívül. Így, remélem, hogy használni tudom néhány TSS lőszerrel ás lőhetek vele vadkacsákat. A Winchester 1963-ban megszüntette a 3-inches puska gyártását, temérdek más modellel együtt (ez később a Winchester 64 előtti koraként lett ismert). A Fabrique Natinoale (FN), a Winchester, Browning, és a japán Miroku anyavállalata, az 1990-es évek elején 6000 utánzatot gyártott a 42-esből. A legtöbb puskák Browning 42-esként lett eladva, csupán kb. 850 db viselte a Winchester nevet. Ezek jó puskák, de nem rendelkeznek az eredeti modellek értékével.

7. Browning Superposed

John Moses Browning meghalt, mielőtt a Superposed puskája piacra került.

Ez volt az utolsó sörétes puska, amit John Moses Browning tervezett; Val a fia befejezte a puskát és elkezdte gyártatni az 1930-as években, miután Browning meghalt. Az 1980-as években befejezték a Superposed gyártását, de még mindig beszerezhető a Browning nemzetközi custom boltján keresztül. Amikor először kiadták a bock puskát, akkor négy különböző változatban lehetett kapni. Az 1. változat dupla elsütőbillentyűvel rendelkezett, de a lövészek választhattak egybillentyűs elsütőbillentyűt is (szelektív vagy nem szelektív) vagy iker egybillentyűs elsütőbillentyűt, aminél az egyik billentyű sütötte el az első csövet és a másik billentyű a másodikat. Az iker egybillentyűt aztán megszüntették, amikor Val Browning kifejlesztett az egybillentyűs szelektív elsütőbillentyűt. A Superposed puskát, amit aztán a Citori helyettesített, 12-es 20-as és 28-as és .410-es kaliberben lehetett kapni. Érdekes, hogy egy 16-os kaliberű soha nem hagyta el a gyártósort, ami azért furcsa, mert a Browning Auto-5 Sweet 16 nagyon népszerű volt. A belga gyártású Superposed gyártását abbahagyták a II. világháború alatt, miután a németek elfoglalták az FN gyárat. A puska rajongók szerint az 1950-es években gyártott Superposed puskák az legjobbak közé tartoznak. Ha esetleg találnál egy régi puskát, akkor itt megnézheted a szériaszám alapján, hogy mikor gyártották.

8. Remington 31

A Remington 31 vitathatatlanul az egyik valaha legjobban összerakott pumpás sörétes puska.

Ez a pumpás sörétes puska volt a Remington válasza a Winchester Model 12-re. A Winchester az M12-vel lepipálta a Remington M10-et, így a „Nagy Zöld” ügy döntött, hogy gyárt egy ultra tartós, csúcskategóriás pumpás puskát. Arról ismert, hogy a simán siklik a zárszerkezete a komplikált és időigényes gyártásnak köszönhetően. Ez lett végül a veszte. A gyártási költségek túl magasak voltak ennél a depresszió kori puskánál, és soha nem jutott közel ahhoz, hogy túlszárnyalja a Model 12-t. (A Winchester közel ötször annyi M12-t adott el az M31-hez képest, amíg gyártották.) A Model 31-et 12-es, 16-os és 20-as kaliberben kínálták, ezen kívül 35 különböző változatban lehetett kapni 1949-ben, amikor megszüntették. A Remington megnyerte a pumpás sörétes puska háborút a 870-essel. Több mint 11 millió készült belőle.

9. Browning Auto-5

A belga gyártású Browning Auto-5 volt az első sikeres öntöltő az amerikai történelemben.

Persze, a Browning újra gyártja az A5-öt, és az egy nagyon jó puska. De a belga Auto-5 kétségkívül a legikonszerűbb visszarúgás által működtetett sörétes puska, amit valaha gyártottak. Az A-5-öt Belgiumban gyártották kb. 75 évig. Ez a legnépszerűbb a kacsa vadászok körében, de ezen kívül egy nagyon jó slug puska őzekhez. A bácsikám lőtt eggyel, ami a nagypapámé volt évtizedeken keresztül és sok fehérfarkú szarvast lőtt vele az Illinois vadászszezonok alatt. Az A-5-re úgy tekintenek, mint az első sikeres félautomata sörétes puska. Az FN gyártotta, miután a Winchester és a Remington átadta John Browning tervét. A Browning végül kidolgozott egy szerződést a Remington, hogy az Auto-5-öt az USA-ban gyártsák, viszont azt Remington Model 11-nek hívták. Ez 20 évig tartott, amíg nem járt le a szerződés és az FN újra belga gyártású A-5-öket szállított az Államokba. Az FN különböző osztályú Auto-5-öket kínált, mielőtt 1999-ben leállították a gyártást. Rengeteg gyönyörű A-5 létezik, komplikált gravírozásokkal a tokon és csúcsminőségű diófa agyazás és előaggyal.

10. Beretta Xtrema2

Az Xtrema2 egy igazi terep puska.

Az Xtrema2 volt az egyik legjobb terep puska, amit valaha gyártottak. A Beretta úgy kalibrálta a gázrendszert, hogy 1 unciás tölteteket töltött újra, de nem javasolták. Tulajdonképpen a 3½-inch sörétes lőszer sokkal jobban átment a puskán, mint a 2¾-inch target lőszerek. Ez az a puska, amit sok sósvízi kacsa vadász használ még ma is, mert gyakorlatilag szétrozsdásodhat a puskacső és a puska akkor is egyenesen fog lőni. Russ Owen, aki évekig volt vezető Alaszkában cifra pehelyréce vadászok számára, a szezon minden napján az Xtrema2ben bízott, és azt mondja, hogy nagyon ritkán hagyta cserben a Bering tenger brutális feltételei között. A puskát csak fekete szintetikus és Realtree Max-4 vagy Hardwood változatban lehetett kapni. Minden terepmintás Xtrema2-ről, amit láttam, lekopott a minta, ami arról árulkodik, hogy használhatod és kínozhatod a puskát és ki fogja állni az idő próbáját. Az Xtrema2 ára $1,000 körül volt, amikor 2004-ben megjelent, de manapság már $600-$800-ért hozzá lehet jutni. J o e  G e n z e l

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!