A legtöbb vadász jelenleg a közelgő hajtóvadászati szezonnal vagy a még hátralévő kutyavizsgákkal van elfoglalva. Ha azonban vadászkutya beszerzésén gondolkodik, már most el kell kezdenie a tervezést.

A legtöbb alom tavasszal születik, és gyakran több okból is alkalmasabb, mint az őszi alom. Sok tenyésztő nem ősszel pároztatja a szukáját, hogy végigfuthassa a vadászidényt. Előny a leendő vevő számára: Láthatják a szülőállatot akcióban. Ezenkívül a tavaszi alomnak gyakran könnyebb dolga van a vizsgákon. A vízzel való ismerkedés is könnyebb nyáron, mint télen. Azok, akik spontán tavasszal döntenek egy kölyökkutya mellett, gyakran veszítenek. A tenyésztők igyekeznek időben megtalálni a megfelelő kölyökvásárlókat, vagy olyan jó hírnévvel rendelkeznek, hogy a kölyköket már a párosítás előtt beígérik. Ezért érdemes már most átgondolni, hogy szeretne-e, és ha igen, melyik kutyát szeretné.

 

Minden csak idő (és pénz) kérdése.

Az első kérdés, amit mindenkinek fel kell tennie magának: Van-e elég időm egy vadászkutyára? Egy kölyökkutya az első hetekben sok figyelmet igényel. Az éjszakák gyakran rövidek, és napközben a kutyát le kell foglalni, és kötődnie kell a gazdájához és új otthonához. Ez nem lehetséges, ha a kiskutyát egyenesen a kennelbe helyezi. A legjobb esetben nyaralni kell, hogy segítse a kiskutya beilleszkedését.

De nemcsak a beszoktatás kerül időbe, idegekbe és pénzbe, hanem még inkább a kiképzés. Ha eltekintünk a nélkülözhetetlen alap engedelmességtől, nemcsak több kilométert kell utazni ahhoz, hogy a kutyát munkakutyává képezzük, hanem rengeteg időt kell vadat és izzadtságot vonszolni. Nem elhanyagolhatók a kiképzési felszerelések sem, mint például a különböző apportok, pórázok, nyakörvek, később pedig a jelző- vagy ütésvédelmi mellények. Az első két évben az esték és a hétvégék blokkolva vannak a négylábú számára. Ha van családja, csak akkor tudja komolyan kiképezni a kutyát, ha abszolút támogatásban részesül.

Nem a kinézet a döntő tényező

Az első komoly hiba, ha a küllem alapján döntünk egy fajta mellett. Jobb, ha megkérdezzük magunktól, hogyan akarunk vadászni a kutyával. Bár mindig lehet találni olyan kutyákat, amelyek nem a fajtájuk által meghatározott felhasználási területre valók, vannak határok: ha álló vadászként hajtott vadászatokon vadászik, nem valószínű, hogy német rövidszőrű pointert fog beszerezni. Ha intenzív mezei vadászatra vágyik, egy Bracke nem a megfelelő választás. Ezért alaposan meg kell fontolnia, hogy a vadászkutya végső soron mit kell, hogy csináljon Önnek. Ha tisztában van azzal, hogy a kutyát mire fogja használni a jövőben, akkor még mindig nagy választék áll rendelkezésére a fajták közül.

Mit tudok felajánlani?

 

A következő kérdés, ami felmerül: milyen lehetőségeim vannak a kutya kiképzésére? Ha kizárólag erdőben vadászik, és nincs apróvadja, akkor nehéz egy előjelző kutyát kiképezni. Bár egyre gyakrabban látni nagysebességű kutyákat hajtóvadászatokon a felvezetőjükkel együtt, nekik is előzetesen le kell vizsgázniuk. Csak az szerezzen be kutyát, akinek elegendő lehetősége van a kiképzésre.

Ugyanez a helyzet a földi kutyákkal. Ha földikutyát akarsz, de magadnak nincs mesterséges odúja, vagy vadászkollégák segítségére számíthatsz, nehéz lesz a kutya korai kiképzése.

A megfelelő tenyésztő megtalálása

 

A jó tenyésztőket nem az alomszám jellemzi, és egy fajtán belül is nagy különbségek vannak. Ezért érdemes előre átgondolnia, hogy mit vár leendő vadászkutyájától. Kicsi  vagy nagy  kutya legyen? Abszolút élességgel rendelkezzen, vagy legyen óvatos a védekező vaddal szemben? Könnyen kezelhető vagy kemény  kutya legyen? Ezek mind olyan kérdések, amelyeket a kiskutya megvásárlása előtt jól át kell gondolnia. Különösen kezdő kutyavezetőként érdemes olyan tenyésztőre bíznia magát, aki közös képzési napokat kínál a kölyökkutyák vásárlóinak, és készséggel áll rendelkezésre, hogy válaszoljon a képzés során felmerülő kérdéseikre.

Kan vagy szuka kutya

 

Általánosságban elmondható, hogy minden érdeklődőnek, aki nem akar tenyészteni, azt tanácsoljuk, hogy kan kutyát válasszon. A kanok általában viszonylag szívósak és elnézőbbek a nevelési hibákkal szemben. Ez a tulajdonságuk különösen érdekes az első alkalommal kutyát kezelők számára. Ráadásul nem tüzelnek. A tüzelés alatt előfordulhat, hogy a szukák már nem tudják ugyanazt a képzési szintet elérni, mint a tüzelés előtt. Ez problémákhoz vezethet, különösen a vizsgaidőszakban. A kutya a hajtott vadászatok alatt is több hétig hiányzik. Ráadásul a szukák érzékenyebbek, és nem bocsátják meg olyan könnyen a kiképzési hibákat.  Finomabb kezet és jobb ösztönöket igényelnek. Azonban, mint minden másban, itt is a kivételek bizonyítják a szabályt.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!