A vadásznyelvben sok érdekes szó kapcsolódhat egy-egy vadhoz, annak viselkedéséhez. A szarvasbőgés időszakában sokszor elhangzanak az állattal kapcsolatos fogalmak, amelyek sokak számára idegenek lehetnek. Mai cikkünkben ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

Agancs, agancsciklus

A szarvasfélék csontállományból álló, évente megújuló homlokfegyvere. A körülötte lévő rövid szűrő bőrt háncsnak nevezzük, amitől az állat dörzsölés által szabadul meg.

Az agancs elágazásait ágaknak nevezzük, amelyek között megkülönböztetünk szem-, jég-, közép-, vendég-, farkas-, és hátsóágat. Ezeken kívül még a szárak, a barázdák, a gyöngyözés, a koszorú és az agancstő alkotja a szarvasfélék fejdíszét.

shutterstock_183197480

Agancsciklusnak nevezzük azt az időszakot, amikor a szarvasfélék felépítik, letisztítják és végül elhullatják az agancsukat. Ennek hossza a hormonok termelődésével áll kapcsolatban.

Nadler-képlet

A szarvasok esetében a trófeák elbírálásához használják. Legelőször 1881-ben alkalmazták ezt a képletet, aminek során az agancs jellemzőit vették fel. Ezt követően váltakozó szemlélet szerint mértek, egészen 1920-ig, amikor Nadler Herbert, magyar vadász-zoológus megalkotta a még ma is használatos képletet.

Trófea

Győzelmi jel, vadászati értelemben a zsákmány időtálló, megőrizhető része. Ez jellemző a vad méretére, korára és nemére. A szarvasok esetében az agancs számít a trófeának.

shutterstock_275186756

Könnygödör

A szarvas szemei alatt kis árok található, amelyben egy barnás színű, gyantás anyag az ún. szarvas-pézsma gyűlik. Ennek nagy szerepe van az állatok kommunikációjában, szaganyagként funkcionál.

Rigyetés, rigyetési szag

A rigyetés a szarvasfélék üzekedésének, párzásának időszaka.

A rigyetési szag a gímszarvasokra jellemző szag. Ez a vizelet, a spermium és a bika szagmirigy-váladékának keveréke. A szaga órákon keresztül érezhető, főleg szarvasbőgéskor a bőgőhelyeken jellemző.

shutterstock_222927820

Szívkereszt (Hubertus kereszt)

A szarvasbika szívében képződő 2-3 cm hosszúságú csontocskát szívkeresztnek nevezzük. Ennek nagysága és alakja a korral változik, ezért rendkívül alkalmas az állat életkorának becslésére.