Az őzbak az egyik legfontosabb vadfaj, hiszen a vadásztatásából származó bevétel sok egyesület és társaság egész éves gazdálkodását fedezi. Minden év április 15-én kezdődik meg az őzbak szezon, ami egészen szeptember 30-ig tart. Tehát még néhány hétig lehetőség van a vadászatra.

Az őzbak vadászati időszaka

Az őzbak szezon kb. négy és fél hónapját lényegében négy különböző időszakra oszthatjuk, amelyek közül mindnek megvannak a saját jellemzője, amiket érdemes figyelembe venni, ha őzbakra szeretnénk vadászni.

shutterstock_186441350

A kora tavaszi, szezonnyitó időszakban általában könnyebb vadászni. Az őzek ilyenkor általában még nyugodtabbak, ezért jobban bevárják a közeledő vadászt. Emellett a növényzet is kedvező, messzire el lehet látni, hiszen alig van takarás.

A nyári, üzekedés előtti időszak nem túl ideális a vadászok számára. Eddig megnőnek a mezőgazdasági növények, ezért legtöbb esetben az őzek vannak helyzeti előnyben. A magasra nőtt repcében vagy búzában könnyen elbújnak a figyelő tekintetek elől.

Nyáron a frissen learatott búzatáblák tökéletes rálátást biztosítanak a sutát kergető bakokra. Ekkor ugyanis elkezdődik az üzekedés, ezért könnyen előcsalogathatjuk a vadakat. Ilyenkor akár egész nap lehet próbálkozni, mert az őzek rendkívül aktívak ebben az időszakban.

shutterstock_200835257

A lelövéseket nem célszerű kora őszre, a szezon végére időzíteni. Azonban ha mégis ilyenkor támadna kedvünk a vadászathoz, akkor érdemesebb a gyengébb, lesoványodott egyedek közül választani. Ugyanis ezek esetében a keményebb tél további kondícióromlást eredményezne.

Az őzbak vadászat szabályai

A vad elejtése szigorú írott és íratlan szabályok között mozog. Ezek be nem tartása akár komoly szankciókat is eredményezhet.

Ma tilos fiatal, ígéretes bakot lőni. Minden egyes elejtett őzbakot be kell mutatni a hatóságnak, amelyet szakmai szempontok alapján vizsgálnak meg.

Az agancsnak a kifőzés után 24 órával megállapítják a súlyát, és ez alapján fizetik ki az elejtett vadat. Minden esetben el kell fogadni a trófeabíró döntését. Amennyiben valaki kimagasló trófeájú vadat lőtt, oklevelet és emlékérmet készítenek neki.

shutterstock_269540084