A vadbalesetek a legtöbb vadászterület-tulajdonos számára szinte mindennapos eseménynek számítanak. Ezek általában a vad számára halálos kimenetelűek. Ahogy rövidülnek a nappalok, a vad is alkalmazkodik a természet ritmusához. Mi emberek viszont október végén téli időszámításra váltunk – a vadnak azonban nincs órája.

Sok közlekedő már maga is átélt vagy szemtanúja volt vadbalesetnek. A balesetek kockázata különösen áprilisban és májusban, valamint októbertől decemberig növekszik. A nappalok rövidülnek, és korábban sötétedik. Aki korábban nappal érkezett haza a munkából, annak most fel kell készülnie az éjszakai vezetésre. Ez megnöveli a veszélyt az éjszakai és az éjszakai vadon élő állatokra. Míg korábban nyugodtabb volt az éjszakai közlekedés az utakon, ma már gyakran nagy a forgalom a sötétben.

Helyes viselkedés vadbaleset esetén

 

Egy mozdulat a szemed sarkában, egy heves ütközés, egy vészfékezés, és a szíved egy pillanatra megáll. Egy vadbaleset először mindenkit sokként ér. A legfontosabb ilyenkor a nyugalom megőrzése és a biztonság megteremtése. Semmiképpen sem szabad azonnal kiugrani az autóból, és esetleg nekifutni a következő autó motorháztetejének. Első lépésként kapcsolja be a vészvillogót, hogy figyelmeztesse a többi közlekedőt. Ezután biztosítani kell a baleset helyszínét, és értesíteni kell az illetékes vadászt. Ha nem tudja, hogy melyik vadász a megfelelő kapcsolattartó a területen, hívja a rendőrséget.

 

Rendszerint a balesetben érintett vadállat szőre vagy izzadsága tapad az autóhoz. Az állat gyakran néhány méterrel arrébb, az út szélén fekszik. Semmiképpen ne közelítsük meg az állatot – mert ha még él, akkor támadhat. A rendőrség értesíti az illetékes vadászt. A vadász ezután gondoskodik az állatról, és igazolást állít ki a balesetért felelős személynek a biztosító számára.

Mi történik a vaddal a baleset után?

Ha az állat elpusztult

 

Ha a vadállat elpusztult, a vadász magával viszi. A törvény azonban megtiltja neki, hogy a vadhúst tovább értékesítse vagy saját célra felhasználja, mivel nincs élővizsgálat. Ez azt jelenti, hogy a vadász az élő állat viselkedéséről nem tehet olyan megállapítást, amely megerősítené annak emberi fogyasztásra való alkalmasságát. Előfordulhat, hogy a vadállat valamilyen betegség miatt csökkent a reakcióképessége, és ezért került az autó elé.

 

Ha az állat még életben van a baleset helyszínén

 

Ha a balesetet szenvedett szarvas még életben van, a vadász a lehető leggyorsabban szabadon engedi. Mivel csak a természetes talaj számít golyófogónak, a vadász csak akkor lőhet az állatra, ha az az úttesten kívül van. Ha viszont az aszfalton fekszik, akkor puszta fegyverrel (késsel) kell megszabadítania az állatot a szenvedéseitől. A vadhúst csak akkor értékesítheti tovább, ha azt előzetesen állatorvossal megvizsgáltatja.

Az állat él, és nem a baleset helyszínén van.

 

A közúti balesetek általában súlyos belső sérüléseket okoznak a vadnak. Az állatok gyakran tele vannak adrenalinnal és a lábaik még épek. Ez gyakran azt jelenti, hogy az állatok még el tudnak menekülni. A vadász vadászkutyájával keresi meg az állatot, vagy értesít egy kutyavezetőt.

 

Vadbaleset – mi tilos?

 

Aki vadbalesetet okozott, és nem rendelkezik érvényes vadászati engedéllyel vagy megfelelő szakértelemmel, nem engedheti szabadon az állatot. Az állat elejtésével kapcsolatos ismeretek hiánya csak még több szenvedést okozhat az állatnak, ahelyett, hogy megszüntetné azt. Az állatot csak vadász vagy a rendőrség engedheti szabadon. A nem vadászok nem rendelkeznek sem megfelelő ismeretekkel, sem megfelelő szakértelemmel ahhoz, hogy egy beteg állatot gyorsan és a lehető legfájdalommentesebben szabadon engedjenek.

 

Ha van vadászati engedélye, akkor idegen vadászterületen csak a vadászbérlő vagy a rendőrség engedélyével engedheti szabadon a sebesült vadat.

 

Hogyan kerülhetem el a vadbaleseteket?

Németországban körülbelül két és fél percenként történik egy vadbaleset. A kockázat csökkentésének legegyszerűbb módja a sebesség csökkentése. Sötétben nem szabad 60 km/h-nál gyorsabban hajtani, különösen a vadátjárónak kijelölt területeken. Ha a távolban vadat lát az úttesten átkelni, érdemes még tovább csökkenteni a sebességet. Az állatok általában nem egyedül közlekednek, és ahol egy állat átkel az úton, ott valószínűleg mások is követik. A fényszórókat is érdemes tompítani, mivel a szarvasok elkápráznak, amikor az úttesten állva az erős fényforrásra néznek. Ezért: kapcsolja ki a távolsági fényszórót! A dudálás viszont kontraproduktív lehet, nyugtalanságot és zavart okozhat, és még inkább az útra tereli a vadat.

Ha a baleset már nem kerülhető el, az önvédelem érdekében nem szabad megkísérelni a kitérő manővert. Kapaszkodjon a kormánykerékbe és fékezzen. A kitérési kísérlet az árokban vagy egy fán végződhet. Természetesen kár elgázolni egy állatot, de az emberi élet ilyenkor többet számít.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!