Az óriási különbséget jelenthet a kültéri vészhelyzetből való kijutásban, ha képes vagy rögtönözni egy iránytűt…

Az iránytű improvizálásának képessége óriási különbséget jelenthet a kültéri vészhelyzetből való kijutásban, ha elvesztetted a normál navigációs berendezésedet. Ez különösen fontos, ha borús időjárással, sűrű erdőkkel vagy bármilyen más olyan körülménnyel van dolgod, amely sok modern navigációs technikát kiiktathat.

Iránytű készítése
Számos acél- vagy vasanyagot lehet iránytűvé alakítani. A két legjobb mindennapi cikk a tűk és a borotvapengék. Mindkettőnek az elsősegély- vagy túlélőkészletben kell lennie, és mindegyik számos célt szolgálhat. Más fémtárgyak, például gemkapcsok, kis szögek és biztosítótűk is használhatók iránytűként.

A fémtárgy akkor válik iránytűvé, amikor felmágnesezzük, és valamilyen módon felfüggesztjük, hogy lehetővé tegye a szabad mozgást, amelyet nem befolyásol a szél vagy más erők. A föld mágneses húzása észak-déli irányba tereli a tűt.

A tű vagy a borotvapenge terepen történő mágnesezéséhez három lehetőség közül választhatsz: ütögethetni, dörzsölhetni vagy mágnest használhatsz.

A ütögetési módszer úgy történik, hogy egy acél- vagy vastárgyat a tű végéhez ütögetnek. Úgy működik a legjobban, ha a tű éles végét egy fatömbbe szúrod, és a szabad végét megütögeted. Ütögesd meg a tűt legalább 50-szer a mágnesezéshez.

Alternatív megoldásként mágnesezhetsz egy tűt úgy, hogy a hajadhoz, valamilyen állati szőrméhez vagy selyemhez dörzsölöd. Óvatosan fogd meg a tű hegyét, és csak a tű fokát dörzsöld 50-100-szor a hajhoz, szőrzethez vagy selyemhez.

A mágnes használata a legegyszerűbb módja az iránytű készítésének, és különösen ez a legjobb megoldás, ha borotvapengét használsz. Dörzsöld a mágnest 20-30-szor a tűhöz vagy a pengéhez, csak egy irányba haladva.

Az iránytű tű felfüggesztése
A mágnesezett fémdarab felfüggesztésének klasszikus módja a vízben való lebegtetés. Ezt egy tűvel lehet megtenni úgy, hogy a tűt egy levélre fektetjük, amely lebegni tud. Ha a szél nem éri a levelet, a tűnek az óramutató járásával megegyező vagy azzal ellentétes irányba kell húznia a lebegő levelet, hogy észak-déli irányban tájoljon.

Rögtönzött iránytűt is készíthetsz úgy, hogy a készülék hordozhatóbb legyen, és kevésbé legyen érzékeny a széllel szemben. Köss egy vékony pamutszálat a szemhez a borotvapenge közepén, és akaszd be a pengét egy tégelybe vagy palackba, ahol nem éri a szél. Győződj meg róla, hogy szabadon lóg, és észak-déli irányban fog beállni.
**
A tű északi végének megjelölése**
Észak, dél, kelet és nyugat megkereséséhez olyan dolgokat kell használni, mint a Nap, a Hold, a csillagok, a földrajz stb. Ha ez megvan, jelöld meg az iránytű tűjét tollal, ceruzával, jelölővel vagy karcolással, hogy megmutassa, melyik oldal mutat észak felé. T i m   M a c W e l c h

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!