Egy dolog tudni, hogy hogyan élheted túl az erdőt. De más tudni, hogy hogyan lehetsz túlélő egy nagy városban, ha földrengés van, vagy szökőár közelít. Ezek a szituációk ugyanis egy teljesen más felkészültséget igényelnek. De mi a teendő ilyenkor? Mire kell odafigyelni? Íme néhány tipp, ami mindenkinek segíthet igazi túlélővé válni.

7135545_m

Védd a fejed

Bármilyen vészhelyzet alakuljon is ki, rendkívül fontos, hogy megvédd a fejedet a különböző tárgyak ütésétől. Ehhez jó megoldás, ha kosarat, széket, vagy lényegében bármit magad fölé emelsz, és azt tartva elkerülöd a becsapódó tárgyak ütését.

A tervezés fontossága

Nagyon fontos, hogy tudd, hogyan kell használni a potenciális életmentő felszereléseket, pl. a tűzoltó készüléket. És elengedhetetlen a felkészültség az elraktározott ételek és ital területén is. Érdemes lehet egy kis túlélő csomagot is összekészíteni, ami vészhelyzet esetében azonnal mozgósítható. És természetesen a tervezéshez hozzátartozik az is, hogy a családdal előre megbeszéljétek mi a teendő, ha bármilyen probléma adódna.

Mindennap ellenőrizd a készleteidet

Érdemes előre gondolkodni és beszerezni néhány olyan dolgot, amelyet normál esetben nem vennél meg. Ezek segíthetnek a túlélésben, hiszen így lesz elegendő élelmed és italod. Érdemes kicsivel többet vásárolnod, hogy a készleteid meglegyenek, ha néhány napig nem tudnál kiszabadulni a házból.

11389917_m

Tartsd magad melegen

Érdemes tudni azt is, hogy miképp tarthatod magad melegen. Ehhez persze használhatsz megannyi réteg ruhát, de a vészhelyzet esetében igen ritkán van esélyed még néhány pulcsit magadra rántani. Ellenben minden esetben ott a szemét, amiben igazán remek lehetőségek rejtőznek. Újságpapírt téve a zoknidba, magadra terítve, vagy berejtve a pólód alá, rengeteg hőt takaríthatsz meg.

Készíts hátizsákot

Könnyedén összeeszkábálhatsz egy hátizsákot egy nadrágból. Kötözd össze a szárait, és ezt erősítsd hozzá a derekához. Ebbe máris belepakolhatsz, és egy madzaggal az övbújtatón keresztül be is kötheted a zsák száját.

(forrás: http://www.outsideonline.com/2049686/what-tokyos-new-disaster-preparedness-guide-can-teach-you-about-urban-survival)