A vadászles egy olyan építmény, amely lehetővé teszi a vadászok számára, hogy rejtve maradjanak és megfigyeljék a környezetüket, ám bizonyos időjárási körülmények között ezek a szerkezetek veszélyesek lehetnek. A viharos időjárás különösen veszélyes lehet, ha vadászlesben tartózkodik valaki. Nézzük, miért!

 1. Szerkezeti Károsodás: A vadászlesek többsége könnyűszerkezetes, és nem épült arra, hogy ellenálljon az erős szeleknek vagy viharoknak. Erős szélben a les könnyen összeomolhat vagy felborulhat.
 2. Villámlás veszély: Sok vadászles magasra épül, hogy a vadásznak jobb rálátása legyen a környezetre. Sajnos ez azt is jelenti, hogy egy magasabb ponton helyezkedik el, ami vonzó lehet a villámok számára.
 3. Nehezen Elérhető: Sok vadászles távoli, nehezen megközelíthető helyeken található. Ha vihar közelít, az időjárás miatt lehet, hogy a vadász nem tud gyorsan elhagyni a helyet vagy nem tud biztonságban menedéket találni.
 4. Faágak és Más Repülő Tárgyak: Erős szélben faágak, levelek és egyéb tárgyak repülhetnek, ami sérüléseket okozhat azoknak, akik a lesben tartózkodnak.
 5. Láthatóság: A viharos időjárás gyakran csökkentett láthatósággal jár, ami nehezíti a környezet megfigyelését és az állatok észlelését. Ez nemcsak a vadászat sikerességét befolyásolja, hanem veszélyessé is teheti, ha a vadász nem vesz észre egy közelgő veszélyt.
 6. Megnehezített Kommunikáció: A viharos időjárás befolyásolhatja a kommunikációs eszközöket, így a vadászok nehezen érhetik el a segítséget vagy tájékozódhatnak az időjárási körülményekről.
 7. Hipotermia és Nedvesség: Esős, viharos időben a vadászles nem biztosít elegendő védelmet a nedvesség ellen. Az átnedvesedett ruházat hypothermiához vezethet, különösen hideg időben.
  1. Túláradás és Áradás: A vadászlesek gyakran vízpartok, patakok vagy mocsarak közelében helyezkednek el, hogy a vadászok megfigyelhessék az ott élő állatokat. Heves esőzés vagy vihar során ezek a vizek gyorsan megemelkedhetnek, ami áradáshoz vezethet. Ez nemcsak a les szerkezetét fenyegeti, hanem a vadászt is veszélyezteti, különösen, ha nincs elég ideje elhagyni a helyszínt.
  2. Tájékozódási Nehézségek: Viharos időben, különösen, ha sűrű köd vagy esőzés is van, a tájékozódás nehezebbé válhat. A vadász könnyen elveszítheti tájékozódási pontjait, ami tévedéshez vagy eltévelyedéshez vezethet.
  3. Műszaki Problémák: A vadászok gyakran használnak különféle műszaki eszközöket, mint például távcsövek, rádiók vagy GPS készülékek. A nedvesség, eső vagy hirtelen hőmérséklet-változások károsíthatják ezeket az eszközöket, ami komplikálja a vadászatot és a navigációt.
  4. Állatok Viselkedése: Viharok hatására az állatok viselkedése is megváltozhat. Sok állat instinktíven menedéket keres a vihar elől, így kevésbé lesznek láthatók vagy előrejelezhetők. Ez a megváltozott viselkedés befolyásolhatja a vadászat eredményességét.
  5. Fáradtság és Kimerültség: A viharos időjárási körülmények között a test fizikailag is jobban megterhelődik. A hosszan tartó eső és szél elleni küzdelem, a nedves ruházat és a nehezített körülmények közötti mozgás mind fokozottan kimeríthetik a vadászt.
  6. Fák és Erdő: Ha a les erdős területen található, az erős szélben a fák könnyen kidőlhetnek vagy nagyobb ágak eshetnek le, ami súlyos sérüléseket okozhat.
 8. Összességében, ha viharos idő várható, a legbiztonságosabb döntés a vadászles elkerülése és biztonságos helyen maradni, míg az időjárási körülmények javulnak. Az életünk és biztonságunk mindig elsőbbséget élvez a vadászatnál vagy bármilyen kültéri tevékenységnél.
 9. Sok vadászterület eldugott, nehezen megközelíthető helyeken található, ahol az utak nem aszfaltozottak, hanem földutakból vagy kavicsos utakból állnak. Ezen utakon viharos időben az alábbi veszélyek és problémák léphetnek fel:
  1. Elárasztás és Pocsolyák: Heves esőzésekkel az utakon nagy pocsolyák és vízgyűjtő helyek alakulhatnak ki, amelyek akadályozzák a közlekedést és megakadályozhatják a kijutást.
  2. Sár és Csúszós Földutak: Az esőzés átalakíthatja a földutakat sárossá és csúszóssá, ami nehezíti az autóval való közlekedést, sőt, a járművek beszorulhatnak vagy elakadhatnak.
  3. Erózió és Útveszteség: Erosziós folyamatok, mint például az árkok kialakulása, tönkretehetik az utakat, ami veszélyessé teszi az autóval való közlekedést.
  4. Hidak és Gázlók: Néhány vadászterületen hidak vagy gázlók találhatók, amelyek viharos időben eláraszthatók, így a vadásznak nem biztonságos vagy lehetetlen áthaladni rajtuk.
  5. Láthatóság: A sűrű eső és a köd csökkentheti a láthatóságot, ami növeli a balesetek kockázatát, különösen az eldugott, szűk erdei utakon.
  6. Kommunikációs Problémák: Ha a vadász elakad és nincs jó mobiltelefon-lefedettsége vagy egyéb kommunikációs eszköze, akkor nehéz lehet segítséget hívni.

  Azok a vadászok, akik gyakran járnak eldugott területekre, általában készülnek az ilyen helyzetekre, és tartalék tervvel, felszereléssel vagy akár egy speciálisan felszerelt terepjáróval rendelkeznek az ilyen körülmények közötti közlekedéshez. Mindazonáltal, a legjobb megelőzési stratégia az, hogy ha vihar várható, akkor elkerüljük az ilyen területek látogatását, vagy ha már ott vagyunk, akkor időben

  távozzunk, még mielőtt az útviszonyok rosszabbodnának.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!