Használd ezeket a tanácsokat, hogy az otthonodtól távol lévő táborhelyet az otthonoddá változtasd

Írta: Aram von Benedikt

Az éjszaka sötét volt, az alvás pedig bizonytalan. 14 éves voltam és először táboroztam egyedül az erdőben. Nos, nem teljesen egyedül, az ikertestvérem velem volt. Ő sem tudott sokat aludni. Túlságosan aggódtunk, hogy a medvék szétszedik a táborunkat, pumák megtámadják a lovainkat és egyéb elképzelhetetlen katasztrófák miatt. Ekkor hallottunk egy ricsajt a sátrunk bejárata előtt a kora reggeli órákban, amiről azt hittük, hogy az apokalipszis kezdete. Mindketten megmerevedtünk a hálózsákjainkban, ahogy a dübörgő paták hangja eltűnt a sötétségben.

Felhúztam a bakancsomat és kirohantam (hát, ha a négykézláb mászást rohanásnak lehet nevezni) a sátor elé, egy rövid időre megálltam a nagy kidőlt, elhalt nyárfa látványának hatására, ami a tábortűz és a sátor között hevert. 1,5 méter balra és ez az ág egy igazi katasztrófa lehetett volna, mert pont a sátrunkat zúzta volna össze, velünk együtt. Értékes leckét tanultunk azon az éjszakán; ne táborozz álló elhalt fák közelében különösen, ha öregek és korhadtak. Továbbá ne köss ki egy ideges lovat az említett korhadt fához – el fogja húzni éjszaka és majdnem meg fog ölni. Ennek tudatában, itt van még 7 jó ötlet ahhoz, hogy hogyan táborozz kényelemben és biztonságban (akkor is, ha egy 14 éves gyerek vagy jó képzelőerővel).

Az elhelyezkedés az első tényező, amit egy táborozónak figyelembe kell vennie.

Aram von Benedikt

1. Okosan válaszd ki a sátor helyét

A sátorod helye kritikus fontosságú a kényelemhez. Először is ami a legfontosabb, hogy legyen minél vízszintesebb (azért, hogy reggel ne egy kupacban ébredjél mindennel a sátor alsó felében). Másodszor, legalább némileg magasabban legyen, mint a környező terület, hogy az esővíz elfolyjon tőle és a hálószobádba. Harmadszor pedig, próbálj olyan területet keresni, ahol nincsenek kövek, gyökerek, dinoszaurusz csontok és más dolgok, amik nyomhatják a hálózsákot éjszaka.

Keress egy olyan táborhelyet, ami közel van minden szükséges dologhoz.

Aram von Benedikt

2. A közelség számít

Kinek kell egy olyan ház, ami több mint 5 percre van az élelmiszerbolttól? (Sokan, de ez más kérdés.) Helyezd az otthontól távoli otthonodat minden lényeges dologhoz közel: ivóvíz, horgászvíz, jó vadász helyek, élelem a lovadnak (ha van), tűzifa, romantikus hegyi kilátás… Érted mire akarok kilyukadni.

Ne csak egy sátrat verj fel – építs táborhelyet.

Aram von Benedikt

3. A kényelem kialakítása

Amikor táborozol, tedd úgy mint egy drága lakberendező. Először készítsd el a hálószobádat (sátor), majd csinálj tábortüzet főző résszel (egy nagy lapos szikla ideális erre), egy ponyva magasan a fejünk felett kifeszítve, hogy blokkoljuk az esőt a zord időben, farönkök, sziklák, vagy tuskók, amire le lehet ülni, és hely a csavargók számára.

Egy ruhakötél a ponyva alatt és a tűz felett kifeszítve jó hely a vizes zokni és egyéb felszerelések szárítására.

Aram von Benedikt

4. Készíts raktárt

Feszíts ki egy ponyvát gyémánt vagy trapéz alakban, hogy legyen egy helyed, ahol a plusz felszerelést, hátizsákokat vagy nyergeket, száraz tűzifát és egyéb dolgokat tárolhatsz. Elég nagy szívás, amikor egy horgászatból térsz vissza és azt tapasztalod, hogy az extra ruháid, élelmed és tűzifád csurom vizes lett a délutáni vihar miatt. Feszíts ki egy ponyva menedéket és előzd meg ezt a mizériát.

Egy gyémánt alakú menedék.

Aram von Benedikt

Egy trapéz alakú menedék.

Aram von Benedikt

5. Félj a medvéktől

Nos, nem igazán. Ha meg fognak enni, akkor meg fognak enni és nincs értelme ezen aggódni. Viszont van pár dolog, amit megtehetsz, hogy elkerüld ezt a fontos, de nemkívánatos tapasztalatot. Ha vannak medvék a területen, különösen grizzly vagy barna medvék, akkor tedd meg a megfelelő óvintézkedéseket; az ételedet a fő táborhelyedtől lehetőleg hátszélben főzd, edd, vagy tárold. Ne vigyél magaddal finom illatú (fogkrémet, ajakápolót, dezodort, édességet) a sátorba. És ne lógasd fel a húst vagy halat a táborban.

Egy rögtönzött húsrúd.

Aram von Benedikt

6. Építs egy hús állványt

Ha már a húsról beszélünk, itt egy könnyű, egyszerű és okos módszer a hús vagy hal fellógatására erdőben, ha vagy olyan szerencsés, hogy hozzájutsz. Először keress egy nyílt területet, ami a tábornak hátszélben van, lehetőleg 100-200 méterre és távolról látható. Következő lépésben vágj hét karót, ami kb. 2 méter hosszú és 5 cm vastag. Most köss össze hat karót két tripoddá, és tedd a hetediket a tetejére.

Akaszd fel a húsodat, takard le egy ponyvával, ha esik, és vizsgáld meg a terepet távolról, mielőtt a közelébe mész. Ez a húsodat is és téged is biztonságban fog tartani.

Egy takaros táborhely az ősi természettel körülvéve.

Aram von Benedikt

7. Takarítsd fel a tábort.

Ez a téma, habár nem fontos a saját kényelmes táborhelyed elkészítésénél, én ugrok rá és ha betartod, akkor jobbá teszi a világot a jövőbeli táborozók számára, beleértve téged. Azoknak az embereknek, akik szétszórják a szemetet a táborban és úgy is hagyják, nincs keresnivalójuk a természetben. Hagyd úgy a tábort – és tényleg mindent, ahova mész – tisztán és ahogy találtad (vagy jobb állapotban). Senki nem akar azért táborozni menni, hogy a te szánalmas szemetedet találja mindenhol. Tartsd a táborodat tisztán és úgy is hagyd el.