A téli, havas időszak igencsak megnehezítheti a természetben fellelhető növények gyűjtését. Ezt az időszakot ugyanis a legtöbb nem kedveli túlzottan, ezért ilyenkor nem találhatjuk meg őket. De van néhány, amely még ilyenkor is zöldellik, és amelyekből kiváló salátákat lehet készíteni. Hogy melyek ezek?

 1. Tyúkhúr

Nevét arról kapta, hogy a madaraknak és a baromfiknak igen kedvelt eledele.

Ez a növény gyakran borítja a talajt, Európában őshonos ezért sok helyen megtalálható. A szegfűfélék családjába tartozó gyomnövényfaj. Az egész világon elterjedt, szinte kiirthatatlan, hiszen a hó alatt is megél. Hazánkban helyenként tömegesen fordul elő. Akár 25 évig is életképes maradhat a földben.

14183179_m

Ligeterdőkben, akácosokban és kertekben egyaránt elterjedt, 2000 méter magasságig megél. Pici és húsos levelek, hengeres szár, valamint apró fehér virágok jellemzőek rá. Legkönnyebben a virágairól ismerhető fel, amik apró csillag alakúak. Messziről úgy tűnik, hogy tíz szirma van, de közelebbről megvizsgálva látható, hogy ez mindössze öt darab. Éjszakánként a levelek összeborulnak a virágbimbók fölött, így védik azokat.

2. Juhsóska

A juhsóska a szegfűvirágúak rendjébe tartozó faj, egész Európában elterjedt. Az egészen magasan fekvő területeken is megél, például az Alpokban 1360 méteren. Rengeteg területen megtalálható, a gyepen, a lejtőkön, a legelőkön, a homok pusztákon, a szántók, de még az utak szélein is fellelhető.

14411252_m

Kb. 10-40 centiméter magasra nő meg. Levelei jellegzetes formájúak, kicsik és lándzsásak vagy szálasak. Az ízük a mezei sóskára emlékeztet, enyhén savanyú. A virágai karcsú bugákban nyílnak és piros színűek. Virágzása áprilistól július végéig tart.

A télen is virágzó növények lehetőséget biztosítanak arra, hogy megfelelő táplálékra leljünk a túlélés során. Így ha fogytán vagyunk az elfogyasztható ételnek, akkor bátran kereshetünk a természetben. Bár túl sok lehetőség közül nem válogathatunk, de mindenesetre jó tudni, hogy van mi után kutatni.

(forrás:  http://www.outdoorlife.com/blogs/survivalist/forage-these-3-wild-edibles-stay-green-winter)

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!