shootingtree

Egy kevésbé alátámasztott lövő pozíció (balra) összehasonlítva egy stabilabb, teljes testtel a fának támasztott pozícióval.

Az egyik legelső dolog, amit egy vadász megtanul, az a puska támaszték értéke. Néha muszáj támaszték nélkül lőnünk, de szinte minden esetben, amikor lehetséges, valamilyen módon alátámasztjuk a puskánkat. Amikor terepen vadászunk, a homokzsákok és egyéb támasztékok nem jöhetnek szóba, ezért gyakran rögtönzött támasztékokat használunk. A lehető legjobban fel akarunk készülni egy jó lövésre, ezért megtanulni azt, hogy hogyan hozzuk ki a lehető legjobbat abból a támasztékból, amit használunk nagyon értékes, ha nem szükséges.

Egy ideális világban, az én ideális lövő pozícióm a terepen az, hogy teljesen hasalok, egy bipodon van a puskám és az agyazás hátsó része meg van támasztva. Valamikor ez így is van, de gyakran nem. Alapelvként elmondhatjuk, hogy minél több ponton érintkezünk mi és a puskánk valami stabillal, annál kevesebb mozgás éri a célkeresztünket. Ezért van az, hogy fekvő pozícióban az az ideális, ha a puska eleje és hátulja is meg van támasztva. De a való világ és az ideális világ gyakran két teljesen különböző dolog, ezért itt van néhány dolog, amit észben tartva növelheted a lövési pontosságodat, amikor rögtönzött támasztékokat használsz.

1. Támaszd meg rendesen
Először a valószínűleg leggyakoribb hibáról beszélek, amit rögtönzött támasztékok használatánál el szoktak követni. Akár egy faágat használsz, vagy lőbotot, egy hátizsákot, vagy bármi mást, soha ne közvetlenül a puskacsőnél támaszd meg a puskádat. A puskától függően, ez az abnormális nyomás a csövön változó mértékben fogja feldobni a becsapódási pontot. Láttam már néhány puskánál jelentős becsapódás változást attól, hogy terepmintás szalag volt a puskacsőre tekerve, ezért az én szabályom az, hogy: semmi nem érhet a puskacsőhöz.

Még egy gyakori dolog, amit látok, hogy a puskát sok pozícióban nagyon elől támasztják meg. Ez egy jó dolog, ha az agyazás is meg van támasztva, mert növelni fogja a stabilitást. De, ha nem tudod mereven tartani az agyazás hátsó részét, akkor nehezebb stabilan tartani és célozni – erősebb nem stabil támasztékot kell tartani vállal és megpróbálni stabilan tartani. Egy dolog, ami számomra nagyon jól működött az, hogy a puska egyensúly pontjához olyan közel támasztottam meg, amennyire lehetett. Ez gyakran a töltényűr közelében, vagy alatta helyezkedik el. Ezáltal kevesebb erőfeszítésbe kerül megtartani a stabil célzást, mert nem kell állandóan arra figyelni, hogy egyensúlyban tartsuk a puskát.

stump

Még egy példa a kevésbé alátámasztott lövő pozícióra a tuskón (balra) összehasonlítva egy stabilabb lövő pozícióval.

1. Légy stabil
Ez az, amit úgy hívok „belefulladni” a támasztékba, így a testedet közelebb helyezheted a szilárd támaszték pontokhoz, szituációtól függően. Múlt évben a puskámat egy sziklán támasztottam meg, hogy kilőjem a bárányomat, és az alátámasztási pont annyira hátul volt, hogy a sátorvas nekinyomódott a sziklának. Ez lehetővé tette, hogy maximalizáljam a sziklával való érintkezést, így jelentősen lecsökkent a mozgásom és egy jó lövést tudtam leadni.

Minden alkalommal, amikor neki tudsz támaszkodni valami szilárdnak, lecsökkented annak a mozgásnak a mértékét, amit a tested továbbít a puskára. A legelterjedtebb terep támaszték egy fának az oldala. Ahelyett, hogy ráhajolnál a puskára, próbáld meg a puska egyensúly pontját a fának támasztani és a testedet is próbálj annyira a fához érni, amennyire lehetséges. Meg fogod látni, hogy mennyivel stabilabb.

Mihelyt elsajátítod az alapelvet, bármelyik szituációban alkalmazhatod.