A Gustav Genschow & Co. már a 30-as években is értékesített GECO márkájú távcsöveket. Ezt a hagyományt követve a lőszergyártó ma is kínál keresőtávcsöveket, céltávcsöveket és RedDotokat, ami optikailag és műszakilag nagyon jó minőségűek és az ár/érték arányuk is kiváló. Ebben a cikkben a Gold széria 8,5×50-es modelljét teszteltük hasonlítottuk össze a 8×56-os nagy testvérrel a Standard szériából. A videót is tekintsétek meg!

Írta: VISIER / Hamza Malalla

GECO márkanéven 2015 óta ismét kínálnak optikákat a vadász- és sportlőszerek mellett. Időközben a céltávcsövek mellett két keresőtávcső szériával is bővült a termékpaletta. A Standard és a Gold széria éppúgy kiszolgálja a piacon a minőségi belépő szegmenset, mint a középső árkategóriás prémium optikai részleget. Teljesen újonnan érkezett még a GECO RF, ami nem csak egy kiváló optikával rendelkezik, hanem egy megbízható és pontos távolságmérővel és sziklaszilárd ballisztikával. Az 8,5×50 Gold eladási ára 1.000 Euro felett van, így a GECO még mindig a prémium gyártók árai alatt marad, mint például a Leica Swarovski Optik vagy ZEISS, ezek a gyártók gyakran ennek az árnak a dupláját is elkérik a termékeikért.

Jelenleg a GECO Gold széria öt változatot tartalmaz: a kompakt 8×42 és 10×42 valamint az 50-es objektívvel rendelkező modellek 8,5x, 10x és 12,5x nagyítással.
A Standard széria jelenleg összesen hat modellt tartalmaz: kezdve a kézhez álló 8×32-vel a hatalmas 10×56-ig. A cikkben bemutatott 8×56 Standard és 8,5×50 Gold keresőtávcsövek külsőleg és méretben alig különböznek, nem így a súlyban. A 8×56 1.200 g-ot nyom, míg a 8,5×50 Gold csak 940 g-ot.

A GECO 8×56 és GECO Gold 8,5×50 távcsövek tulajdonságainak összehasonlítása…

A kialakítás és műszaki koncepció a GECO és a German Precision Optics (GPO) vállalat együttműködésének az eredménye. Ahogy a felsőbb szegmensben nagyon is megszokott, a GPO a tervezésnél a házat magnéziumból készíti a GECO távcsövek mindkét szériájánál. Ennek az alkálifémnek az előnye, hogy komplex, vékonyfalu formában is önthető és az alumíniumhoz képest lényegesen kisebb sűrűsége miatt a hasonló felépítésű komponensek sokkal könnyebbek. A tisztán mechanikus terhelésekkel szemben azonban, mint a keménység vagy szakítószilárdság, a magnézium nem tud lépést tartani a durallal – ez azonban általában nem probléma a távcsöveknél.

Mindkét keresőtávcső házának felépítése majdnem egyforma és magnéziumból készült, ami az alumíniumhoz képest lényegesen könnyebb.

A szemkagylók csak a GECO Gold szériánál készültek alumíniumból, itt egy gumiborítás védi a szemüveget vagy a szem környékét. A szemkagylók két lépésben kicsavarhatóak, hogy beállíthassuk az okulár és szem/szemüveg közötti távolságot. Kis különbségek vannak a dioptriaállításnál. Ez egy állítótárcsával történik a 8×56-nál a jobb szemkagyló alatt. A 8,5×50 Gold-nál másképp van, ott az állításhoz először egy kicsit ki kell húzni a középső tárcsát. Elvileg a Gold háza egy különleges pluszot kínál, egy úgynevezett “Micro Bridge”-et, hogy megkönnyítsék a kezelhetőséget. Gyakorlatilag ugyan megvan ez a különbség, de nem egetverő: A 8×56 hídja 38 mm magas, a GECO Gold távcsőé pedig 34 mm.

A GECO Gold 8,5×50 szemkagylói alumíniumból készültek, ahol egy gumiborítás védi a szemüveget vagy a szem környékét.

A tesztelt GECO keresőtávcsövek műszaki adatai:

Modell:GECO Gold 8,5×50GECO 8×56
Nagyítás:8,5x8x
Objektívátmérő:50 mm56 mm
Kilépő pupilla:5,9 mm7 mm
Kilépő pupilla távolság:19,5 mm20 mm
Szürkületi érték:*20,8*21,2
Látómező 100 méteren:105 m129 m
Dioptria kiegyenlítés:+/- 4 dpt+/- 2,5 dpt
Pupilla távolság:56-76 mm57-75 mm
Közelségi beállítás:3 m2,3 m
Fényáteresztés:91 %92 %
Méretek (HxSzxM) becsavart szemkagylókkal:*175 x 57 x 137 mm*192 x 65 x 155 mm
Súly:940 g1.200 g
Gyártó által megadott eladási ár:1.199,- Euro699,- Euro

Megjegyzések: A *-gal jelölt értékeknél az általunk mért teszt értékekről van szó. Az összes többi értéknél a gyártó adatairól van szó.

A házban és minőségben nincs nagy különbség a két távcső között.

A GECO Gold 8,5×50 képminősége azonban élesebbnek tűnik a GECO 8×56-nál este pedig jobb.

A GECO 8×56 és GECO Gold 8,5×50 keresőtávcsövek a VISIER gyakorlati tesztjében:

Egy éjszaka a fagyasztóban megmutatta, hogy a középső tárcsa és a szemkagylók is különösebb erő kifejtése nélkül is jól kezelhetőek kesztyűben még -16 fokban is. Ami a belső értékeket illeti: A Gold széria kínál néhány extra funkciót, ami optimalizálja a megjelenítés minőségét – például egy vízlepergető bevonatot. A peremélesség és a színhűség egyik modellnél sem adott okot a panaszra. A részletek a látómező peremén is jól felismerhetőek maradtak. Ugyan normális esetben senki nem a keresőtávcső látómezőjének a pereménél figyeli meg az eseményeket, az életlenségek a látómező perifériájában is irritálóak lehetnek és befolyásolják az összhatást. Nappal a GECO Gold 8,5×50 keresőtávcső képe a Standard szériához képest egy kicsit kontraszt-gazdagabbnak tűnt, a képben található kisebb részleteket jobban szét lehetett választani. A Júniusi Hold fényénél való megfigyeléskor szubjektíven nézve a 8,5×50 Gold a nagyon gyenge fénynél is erősebbnek mutatkozott képminőségi szempontból a nagyobb 8×56 Standard modellnél. Aki itt még jobb áttekintést szeretne, annak mélyebben bele kell nyúlnia a zsebébe és be kell fektetnie a fent említett prémium gyártók valamelyik hasonló termékébe.

A GECO Gold 8,5×50 dioptriaállítása a középső tárcsán keresztül történik.

A két keresőtávcső háza és minősége között nincsenek hatalmas különbségek. A GECO Gold 8,5×50 képminősége persze élesebbnek tűnik a GECO 8×56-nál és este is jobb. És végül is ez a lényeg. Azonban a Gold modell majdnem a 8×56 alapmodell duplájába kerül – a GECO Gold 8x5x50 eladási ára 1.199,- Euro, a GECO 8×56 csak 699,- Euroba kerül. Sokaknál azonban a garancia is befolyásolhatja a választást: A Standard széria távcsöveire öt évet ad a GECO, a GECO Gold modellekre pedig tíz évet.

További információkat a GECO oldalán találhattok az optikákról.