A német MG3 biztosan a világ fontos és legendás katonai fegyverei közé tartozik. A Hessen Arms az M3-mal egy ritka, félautomata civil változatot kínál, amit kipróbálhattunk. Ebben a cikkben elolvashatjátok, hogy milyen érzés ezzel az utángyártott .308 Winchester kaliberű gépfegyverrel lőni a lőtéren és, hogy mit kell tudni az eredetiről.

Írta: caliber / Andreas Burth

A nehéz öntöltő pozícióban: A Hessen Arms civil, 7,62×51 mm NATO kaliberű félautomata öntöltő puskája a klasszikus állványon. Még ha passzol is a különös tartozék, valószínűleg inkább csak dekorációként szolgál, mintsem a tényleges lőtéri használathoz.

Ha lenne egy rangsorolás a legszokatlanabb, Németországban legálisan beszerezhető lőfegyverekről, akkor egy ilyen biztos az első helyeken szerepelne. Pedig a létező modellek listája rövid, legtöbbször fegyverjogilag újonnan épített félautomatákról van szó, amiket a legendás géppuskák (a második világháború végéig) eredeti házába tettek, mint pl. az MG 34 vagy az MG 42. A bajor gyártó, Niedermeier mellett  mindenek előtt a Hessen Arms tekinthet vissza egy érdekes történelemre. Először az M 42-vel volt egy az MG 42 kinézetével rendelkező öntöltő a programjukban. Később még hozzá jött egy M 2 Browning MG .50 kaliberű Browning gépfegyver (12,7 x 99 mm).

Részben betöltve: Ehhez a heveder bevezetőt kattanásig húzzuk a fesztelenített fegyverbe.

A vadonatúj M3-mal készen áll a legújabb modell: egy civil félautomata a jól bevált, teljesen fém MG3 ruhájában.

Klasszikus töltés a felszerelt dobtárból. A felhúzott zárszerkezetbe betesszük a hevedert és lezárjuk a fedelet – tüzelésre kész!

Ilyen is létezik: Hessen Arms M3, egy légelhárító háromlábú lőbotra felszerelve.

Az MG3 története röviden:

A szövetségi véderő 1955-ben jött létre, így igény volt egy gépfegyverre. Először a régi MG 42-ket (amiknek az eredeti kalibere 8 x 57 IS volt) alakították át 7,62 x 51 mm NATO kaliberre. A középső lépések és műszaki részmódosítások után az MG1 A3 és MG2 változatokból létrejött végül az MG3, amit 1969-ben hivatalosan is a szövetségi véderő alapgépfegyvereként vezettek be. Az MG 42-höz képest a lényeges különbség a kaliber változtatásában és az alacsonyabb, elméleti 1200 lövés/perc sebességben (1500 lövés/perc helyett) volt. A szintén megváltoztatott heveder bevezető szerkezetnek köszönhetően, innentől az összes NATO hevedert használhatták. Még ha most éppen a szövetségi véderő kezdte el az utód HK MG5 beszerzését, az MG3-at továbbra is használják 50 év után és a végleges „vég”-ig még számtalan katonát fog elkísérni a szolgálati idő alatt.

A 11,5 kg-os Hessen Arms M3 565 mm-es Heym puskacsővel az autentikus megjelenésével győz meg mindenkit.

A Hessen Arms MG3 érzéseket ébreszt:

 

Ki csodálkozik azon, hogy a civilizált szembetűnő M3 „élőben és színesen” a lőtéren pont sok volt katonánál és tartalékosnál ébreszt érzelmeket? Az érzelmek pedig sokfélék, de először kezdjük az aggódó és kérdő tekintetű körülöttünk állókkal: Megértjük őket, hiszen az M3 kinézete tökéletesen egyezik az eredeti fegyverével, ezért tényleg marcona külsővel rendelkezik. Legkésőbb itt kap lehetőséget a készséges olvasó, hogy egy mini kurzust elvégezzen a német fegyvertörvényből ill. még a harci fegyverek témából is. Mivel igen, minden levegővel hűtött gépfegyver hadifegyvernek számít, még az 1945-ben készültek is.

Ezért fontos tudni, hogy az M3-nál – pontosan úgy, mint a többi Németországban forgalmazott MG klónoknál – jogilag egy új, civileknek gyártott félautomatáról van szó. Ez azt jelenti, hogy minden lényeges alkatrész, tehát zárfej és puskacső, nem módosított eredeti alkatrész, hanem igazi, civil újonnan gyártott alkatrész, ami csupán a régi harci fegyver átépített dekorációs házában helyezkedik el.

A nyilvános lőtéren az M3 igazi közönség mágnesnek és szórakoztató eszköznek bizonyult.

A Hessen Arms egyébként itt kitűnő munkát végzett és szinte észrevétlenek a változtatások. Itt a Hessen teljesen biztosra ment, mert a hadifegyver zárszerkezete és csöve sem passzol az M3 házába és az M3 lényeges alkatrészei sem passzolnak az MG3/MG53-ba. Az új félautomata markolatrész nem módosítható és nem is cserélhető ki egy teljesen automata eredetivel. Ettől eltekintve az M3-nál minden ugyanolyan, mint az eredetinél. Nem csak az összes tartozék, mint a talpak, hevederdobok vagy a szerszámok használhatóak korlátozások nélkül, a kezelhetőség és a működés is egyforma: Az M3 egy célba lövő öntöltő.

50 lövés egyesével az MG3 félautomata civil változatával:

Eddig nem találtunk különbséget az MG3-hoz képest és így majdnem meglepő, hogy a Hessen Arms M3 csak egy lövés dördül el. Kifogásolhatnánk az elsütőbillentyű magas ellenállását, aminek a figyelemreméltó útját minden lövéshez meg kell tenni, valamint az eredeti irányzékkal történő nehéz célzást, ez utóbbit 200 és 1200 méter között állíthatjuk. De kit érdekel: Az M3-mal való lövöldözés karakteres és a közönségnek, de mindenekelőtt a lövész számára hihetetlenül szórakoztató. Ez nem csak a 11,5 kg-os önsúlynak köszönhetően extrém lágy visszarúgás, a biztos működés vagy a 70 éve változatlan kellemes ergonómiának köszönhető kényelmes tartás miatt van, hanem azért, hogy a töltési ciklust közvetlenül átélhetjük. A heveder behúzása, a hüvelyek balra lefelé történő kivetése, az üres végtelen heveder vagy a széteső heveder egyes részeinek a kilökése.

A Hessen Arms M3 .308 Winchester kaliberű puska működése és pontossága:

A fegyver alap pontossága tényleg jó. Jó lőszerrel 100 méteren sikerülhetnek 50 mm-nél kisebb 5-ös csoportok, minden esetre miután hozzászoktunk a nagyon durva irányzékhoz. A sportlövészethez az M3 biztos nem a legjobb választás. Működési biztonság szempontjából ugyanazokkal a nehézségekkel küzd az M3, mint a teljesen automata eredeti. Ha a heveder sérült vagy akár túlságosan új, bevezetési problémák adódnak. Igen, jól olvastátok, a túlságosan új is problémát okozhat. Ha a foszfátozott heverek felülete túl durva, akkor annyira megnövekedik a kihúzás ellenállása a patronok bevezetésénél, hogy töltési akadások adódhatnak. Ellenben, ha a heveder jól bejáratott vagy kicsit meg lett olajozva, az M3 problémamentesen működik – amúgy DM60-as széteső hevederekkel is.

Tűzszünet: 75 gyors egymás utáni lövés után még az M3-nak is lassan melege lett.

Hessen Arms MG3 civil változat költségek és összegzés

Az M3-mal lőni egy igazi öröm – sajnos! Mivel gyorsan kiderül, hogy egy lőszerzabáló. Rövid idő alatt kilő 50 lövést, és csupán az elsütő ujj fárad el. Mint ahogy az eredeti is, először az M3 is elég durván bánik a hüvelyekkel és erősen behorpasztja azokat kivetéskor. A Hessen Arms M3 minden bizonnyal egy eléggé szokatlan fegyver, ami a vevőit előreláthatólag a biztonsági vállaltoknál, amiknek tengerészeti megbízásai vannak, gyűjtőkörökben vagy tartalékosoknál fogja megtalálni. Mivel vadászatilag a súlyát, kezelhetőségét és nem utolsósorban az optikáját figyelembe véve még lesen is nehezen elképzelhető és némely sportrend kimondottan tiltja a hevederes fegyvereket.

4.500,- Euro-tól kapható, így az M3 nem olcsó, de ez valószínűleg nem lesz egy döntő tényező. Ez a fegyver is gyorsan gyűjtődarabbá válhat, mint az elődei. Ez nem utolsó sorban azért is van, mert 2018-ban nemzetközileg érvénybe lép az új EU-s irányelv a lőfegyverekkel kapcsolatban, ami a hevederes öntöltők forgalmazását is korlátozhatja.

Közvetlenül a gyártó honlapján további információkat találhattok a Hessen Arms utángyártott MG puskáiról.

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!