A Browning Arms Company Utahból származik és 90 éve ismert a lőfegyverekről, íjakról, horgászfelszerelésekről és vadászfelszerelésekről. A Maxus 12/89 kaliberű vadász öntöltő puska kínál néhány érdekes funkciót biztonság és szétszerelés téren. A Nordschleswig vadász csapat közelebbről is megnézte a puskát. Ebben a felhasználói tesztben megtudhatjátok, hogy hogyan viselkedik a fegyver a gyakorlatban, a vadászaton.

Írta: GearTester / Jagd-Team Nordschleswig

A Nordschleswig vadász csapat a vadászaton tesztelte a Browning Maxus öntöltő puskát.

Üdvözlök mindenkit, ma a Browning Maxust szeretném bemutatni nektek. A puskám egy Maxus műanyagagyazással és “Duck-Blind” terepmintával a Mossy Oak-ból 12/89-es kaliberben 76 cm-es puskacsővel. Ehhez különböző Invector-Plus choke-ok vannak ( Zyl., ¼, ½, ¾, 1/1, 5 cm ½) choke kulccsal együtt, valamint elemek a hosszúság, agytalp szög és pofadék szög saját igény szerinti beállításához.

A Browning Maxus öntöltő puska tulajdonságai

Már régóta megvolt az a kívánság, hogy a Maxust egyszer a vadászaton is használhassuk és végre eljött az a pillanat. Először a fegyver hossza, valamint az öntöltő puskáknál hiányzó tár fedél tűnt fel. A Maxus mint minden más öntöltő puska egy kicsit hosszabb mint egy hagyományos bock vagy lapát puska, mivel a rendszer az agyazás hátsó része és a cső között van és így okozza a plusz centimétereket.

 

A Maxusnál egy úgynevezett „gáznyomásos töltőről” van szó. 2 nyílás található a csőben, ami a lövés leadásakor keletkezett gázt elágaztatja és felhasználja az ismétlési folyamathoz. A nehézség abban rejlik, hogy a gyengébb lőszereknél is elég energiát ágaztasson le, hogy nem keletkezzen elakadás a töltésnél, vagyis a hüvelyek legyenek normálisan kilökve. Ezt a problémát a Browning az új „Power-Drive-Gas-System”-mel oldotta meg, ami a 24 g – 64 g-os tölteteket töltési elakadások nélkül lövi ki, valamit a rendszert egy gumitömítéssel tartja tisztán. A fegyver rendelkezik az úgynevezett Browning „Inflex- agytalppal”. Az agytalp egy kellemesen puha gumiból készült, hatásosan csökkenti a visszarúgást és a lövész arcától lefele vezeti el. Az agytalpat problémamentesen vállhoz lehet emelni, elakadás nélkül. Vastag téli ruhában sem volt vele semmi gondom.

A Browning Cut-Off rendszer engedi egy lőszer ismétlését a töltényűrből anélkül, hogy egy további lőszer legyen utántöltve a tárból.

A “Speed-Lock-rendszer”. Az első gomb megnyomásával és a kar meghúzásával másodpercek alatt eltávolíthatjuk az agyazást.

Az agyazás semleges kialakítású és a 195cm-es magasságom ellenére is jól passzolt. A tartozékként kapott „távtartókat” nem kellett használnom. Ezt az ötletet nagyon praktikusnak találom, ha a puska nem passzolna vállhoz emelésnél. Az elsütőbillentyű-kengyel nagyon nagy és vastag téli kesztyűben is jól kezelhető. A biztosító is jól kezelhető, ez az elsütőbillentyű-kengyel hátulján található. A gomb egyszerű megnyomásával kibiztosítjuk a fegyvert. Ezt egy kiálló piros gyűrű mutatja az elsütőbillentyű-kengyel bal oldalán. A kezdeti kételyeim a biztosítóval kapcsolatban szertefoszlottak miután néhányszor használtam a puskát. A biztosító kezelése pont úgy történik, mint minden más sörétes- vagy golyóspuskánál, így még a meglepő és gyors szituációknál is reflexből ki tudjuk biztosítani.

A félautomata Browning Maxus elsütőbillentyűje és tára

Az elsütőbillentyű teljesen rendben van egy öntöltő puskához képest és a sörétes lövészethez, céltávcsöves golyólövéshez azonban nem lenne elegendő, mert egy kicsit kúszik. Itthon azonban ez elhanyagolható a sörétlövéshez pedig pláne. A tár két lőszert tud tárolni (2+1). A tárlezárót egyszerűen eltávolíthatjuk egy kulccsal és így kibővíthetjük a tárat 4 lőszerre (4+1, 12/76). Szerintem nagyon jó a Browning úgynevezett „Cut-Off-rendszere” (látható a fényképeken és a videón). Ha a fegyver teljesen meg van töltve, tehát egy lőszer a töltényűrben és kettő a tárban, akkor csak egyszerűen átfordítjuk a “Cut-Off” kart és ezáltal lezárjuk a tárt, így az ismétléssel eltávolíthatjuk a hüvelyt anélkül, hogy a következő lőszer következne. Így nagyon gyorsan alátölthetünk a fegyvernek és a lőszer behelyezésével és a kar átfordításával gyorsan tüzelésre készek leszünk az összes lőszer eltávolítása és újratöltése nélkül. Ez különösen rókavadászatnál volt ez nagyon praktikus, mert a fegyvert biztonságosan szállíthattam egyik helyről a másikra és gyorsan meg volt tötve teljesen, vagy éppen után volt töltve. A Maxus ugyanígy rendelkezik egy úgynevezett „Speedload-rendszerrel”. Ez azt jelenti, hogy nyitott zárszerkezetnél egy lőszert helyezünk a tárba és ezt közvetlenül behúzza a töltényűrbe anélkül, hogy bármilyen gombot vagy kart kéne használni. Ez szerintem nagyon praktikus, főleg ha üresre lőttük a fegyvert és megint felrepül valami, akkor átnyúlás nélkül újra bevetésre kész a fegyver. A lőszereket közvetlenül a tárból is eltávolíthatjuk, egyszerűen el kell nyomni egy nyelvet a tár elején. Ezzel megspóroljuk az idegesítő ismétlést. Okos megoldás.

Videó a Browning Maxus öntöltő puskáról

Hogy viselkedik a gyakorlatban a Browning Maxus félautomata sörétes puska?

Először a lőtérre mentünk a Maxus-szal és egy kis megszokás után megszokottan ment a dolog és az agyaggalambok szétporladtak az égen. A fegyver kiegyensúlyozott volt a kezemben és a 3,1 kg ellenére inkább könnyűnek tűnt. Megpróbáltam a legkülönbözőbb lőszerekkel lőni, hogy lássam a Maxus tényleg mindent megzabál, ahogy a reklám ígéri. Valóban probléma nélkül kilőtt minden lőszert (24 g-64 g) (Saga, Rottweil, TopShot, Winchester). Egyetlen egyszer volt egy kis zavar, amikor egy 64 g-os után egy 24 g-ost lőttem. A 24 g hüvelyt nem lökte ki. Ez az extrém teszt, ami a töltési problémákat hivatott előhozni több, mint jó volt számomra, mivel általában 36 g-ossal lövök. Nekem az volt a fontos, hogy a fegyver a könnyű sportlőszerekkel is elbírjon és így volt.

A varjúvadászaton ugyanúgy azonnal meggyőzött az oly gyakran dicsért öntöltő puskák egyszerű utántöltése, mint a libavadászaton. A fegyver nagyon engedelmes és jól kezelhető. Egy kicsit zavarónak találtam, hogy az előagy nyomás hatására engedett, vagyis „puhának2 tűnt. Persze, nem fa, de mivel tudatosan döntöttem a műanyag mellett, szívesen elfogadom ezt a kis hátrányt, mert a jó bock puskámat nem akarom kitenni annak, amit a Maxus elvisel. Ha mínuszokban a kantáros nadrágomban hasig a vízben állok, a kezeim érzéketlenek a hidegtől és a sötét eget fürkészem kacsák után kutatva, akkor már nem is veszem ezt észre és nem is zavar többet. Állandó esőben, hóban, viharban vagy egy teljes fürdésnél, a Maxus egy igásló ami sok mindent kibír, de hát erre tervezték. Egyszerűen működik.

A Maxus-szal a gyors lövéssorozatok sem jelentettek problémát a visszarúgás pedig nagyon mérsékelt a 36 g-os lőszereknél pedig lágy. A terepminta ideálisan alkalmas a varjak és vízi madarak vadászatához és amúgy nagyon jól néz ki. Rendszeresen karbantartom a Maxust, még ha műanyagból is van. Az előagy egyszerűen és könnyen levehető a “Speed-Lock” szerkezet segítségével. Így a fegyvert tényleg másodpercek alatt szét lehet szerelni és össze lehet rakni. A szárazra törlés és tisztítás így gyorsan megy kézzel.

Browning Maxus öntöltő puska, összegzés

A Maxus egy ideális kísérő számomra varjú, kacsa és liba vadászathoz. Főleg a liba vagy kotorékvadászatnál jelentett gyakran nagy előnyt a harmadik lövés. A fegyver masszív, és ami az öntöltő puskáknál nagyon fontos megbízható és nem tapasztaltam problémákat a töltésnél vagy más negatív tulajdonságot a durva vadász hétköznapokban. Nagyon praktikus és külön ki kell emelni még egyszer a „tárleválasztó (Magazin Cut-Off) és a „gyorstöltő (Speed-Load)” rendszert ami nekem nagyon bevált a vadászaton. Szintén nagyon jónak találom, hogy tisztításhoz gyorsan szét lehet szedni a fegyvert és ezt már nem szeretném nélkülözni. A fegyver kivitelezése tiszta és kiváló és nem találtam hibákat.

Nagyon meg vagyok elégedve a Maxus-szal és már most várom a következő szezont, hogy használhassam. Azok számára, akik még keresnek egy jó öntöltő puskát az említett tulajdonságokkal, csak ajánlani tudom. A Maxus 66 cm, 71 cm és 76 cm hosszú csövekkel kapható. Szintén kaphatóak különböző változatok faagyazással, fekete műanyagagyazással és különféle terepmintákkal.

Jagd-Team Nordschleswig