Írta: jannis_hunting

Sziasztok,

kicsivel több mint egy év után a Zeiss V4 3-12×56-tal, most meg szeretném osztani Veletek a tapasztalataimat ezzel a nagyon érdekes céltávcsővel.

A nagyítási tartomány 3 – 12x – ez a tartomány számomra nagyon sokoldalúnak bizonyult.

A lőtéren a 12x nagyítással 300 méteren is olyan eredményeket értem el, amik vadászatilag teljesen kielégítők lennének, itt biztosan a lövész képességei és a megfelelő stabil alátámasztás jelentik a nagyobb problémát.

Az elmúlt hajtóvadászatokon a V4-nek csak az igazi „közelharcokban” kellett átadnia a helyét a RedDotnak. Ez biztosan ízlés dolga és nem kérdés – egy az ilyen vadászatokhoz tervezett hajtástávcső itt biztos több előnyt kínál, de ahogy feljebb már említettem a legkülönbözőbb szituációkban szerettem volna kipróbálni a távcsövet.

3x nagyításnál 12,7 méter a látómező 100 méteren.

A lőtéren, hajtóvadászatokon és a jó fényviszonyú lesvadászatokon kívül a céltávcső természetesen elkísért éjszakai is amikor vaddisznókra vadásztam. Az 56 mm-es objektívátmérővel határozottan ez az a terület ahol a legjobban teljesít a céltávcső – a lesen rossz fényviszonyoknál.

A szürkületi érték 9.1 – 25.9

A céltávcső jól teljesített az éjszakai lesvadászatokon – természetesen az éjszakai vaddisznó vadászat a legnagyigényűbb dolog, amit vadászatilag megkövetelhetünk egy céltávcsőtől.

Az értékelésnél természetesen a V4 árát is mindig figyelembe kell venni, ami kb. 1000€. Számomra végső sorban egy dolog volt a lényeg – az összes olyan vaddisznót el tudtam ejteni, amit a céltávcsővel be tudtam célozni.

70 %-os holdfény – kb. 80 kg-os vadkan 85 méterről.

Így egy esélyt sem szalasztottam el a céltávcsővel és ebből nem is gondolom, hogy egy olyan céltávcsövet kellene vennem, ami a duplájába kerül.

Azoknak nem árt egy csúcskategóriás céltávcső, akik hőkamerával vadásznak és éjszaka nagyobb távolságokra is lőnek, de ez rám nem vonatkozik.

Ez most is az igények és a pénztárca kérdése, mint mindig. Az én igényeimet, mint ”távcsöves vadász” azonban tökéletesen kielégíti a V4.

De van még egy pont ami miatt a V4 aj jövőben érdekes lehet. Az olyan törvényváltoztatások miatt, amik a hőkamera és éjjellátó előtétek használatát engedélyezik, háttérbe kerülnek az olyan dolgok, mint a fényáteresztő képesség. Így a V4 egy középső árkategóriás, megbízható mindenes távcső lenne, ami egy előtéttel felszerelve a legnagyobb sötétségben is működne.

A céltávcső kivitelezése jó és nem hagy kívánnivalót maga után. A nagyításállítás és a dioptria kiegyenlítés fogása jó és könnyen kezelhető.

A céltávcső 60-as célkeresztje a 2. képsíkban helyezkedik el és nagyon jól használható a vadászaton. A világítópont sajnos nagyon sugárzik a magasabb fokozatokon, én személy szerint nappal a 4-6 fokozatokon, este pedig a 3-1 fokozatokon használom. Azonban pont az utolsó három éjszakai fokozat nagyon tiszta és még éjszaka sem sugároznak.

A V4 nem rendelkezik kikapcsoló automatikával.

A céltávcső állítása ¼ MOA lépésekben történik – tehát 0,7 mm per klikk. Ennek nagyon örülök, mert ez a nagyobb távolságokon is megkönnyíti a pontosabb belövést.

Az 1 cm per klikk 300 méteren = 3 cm per klikk

Az ¼ MOA per klikk 300 méteren = 2,1 cm per klikk

Az „állítótornyokon” található egy skála ami lehetővé teszi a vadász számára, hogy különböző célpontokat jelöljön meg, például különböző találatpont helyzetekhez különböző lőszereknél vagy a fegyver hangtompítóval vagy anélkül való használatához, ha ennek találatpont változás az eredménye.

Itt azonban meg kell jegyezni, hogy nem egy ASV-ről van szó.

Végül pedig még egyszer leszögezném, hogy egy közép árkategóriás céltávcsőről van szó, éppen ezért nem szeretném összehasonlítani olyan céltávcsövekkel, mint a Zeiss HT, V8 vagy a Swarovski Z6i / Z8i.

Teljes mértékben elégedett vagyok a céltávcsővel, Vadászüdvözlet Nektek!