A gyakorlati tesztjeim megírásakor nem akarok katalógusokban található értékeket ismételni (amiket bárhol el lehet olvasni), hanem saját tapasztalatból szerzett gyakorlati információkat akarok nyújtani a lőtérről vagy a vadászatról. Talán néhány embernek segítenek a megfigyeléseim abban, hogy az egyik termék mellett döntsön, vagy elkerüljön egy téves vásárlást.

 

A versenyzők

2020 Márciusában biztosan tudtam, hogy be fogok szerezni egy hőkamera előtétet a vaddisznó és ragadozó vadászathoz, és akkoriban a nagyjából egy árban lévő Pulsar FXQ 35 BW, Guide TA435 és Xinfrared CL42 készülékeket hasonlítottam össze az ismeretségi körömből úgy, hogy egy időben próbáltam ki őket, ugyanolyan időjárási körülményeknél a vadászterületen, különböző távolságokon. Itt természetesen csak az optikai paramétereket tudtam összehasonlítani.

Az optikai paraméterek alapján az Xinfrared CL42 volt a legjobb készülék a személyes becslésem szerint, ezért ezzel az előtéttel akartam jobban megismerkedni.

A 2020-as CL42 készülékekről azonban azt mondták, hogy nem jó az ismétlési pontosságuk. Mivel az optikai teljesítménye meggyőzött, természetesen személyesen is ki akartam próbálni a legújabb széria ismétlési pontosságát, mielőtt egy csomó pénzt költök a 2020-as generációjú CL42-re.

A kereskedő meg volt győződve a 2020-as készülék ismétlési pontosságáról, és küldött nekem számlára egy teszt készüléket. Amennyiben nem lennék megelégedve, szívesen visszavenné.

Többfunkciós készülék

Ez egy többfunkciós készülék. Használhatjuk előtétként céltávcsövön, vagy keresőként egy okulárra beépített nagyítással. Így lesz egy nagy hatótávolságú monokulárunk.

Kereső és céltávcső

Csak, hogy tisztázzuk: A sötétben szinte lehetetlen keresőből átalakítani céltávcsővé. Túl pontosan kell egymáshoz illeszteni az eszközöket, nem kerülhet kosz az alkatrészek közé (finommenet) és hangtalanul sem megy igazán.

Mihelyt megtettük az első lépéseket a hőkamerával, észreveszzük, hogy elég gyakran szeretnénk váltani kereső és előtét között. Mivel nem minden helyzet tesz lehetővé egy lövést és akkor ismét vissza kellene állni keresőre.

A CL42-nek lőtéren kellett megmutatni, hogy mit tud. Rusan adapterrel szereltem fel egy hangtompítós, 6,5×55 kaliberű fegyverre, ami tartja a <15mm/100m szórásköröket. Egy állványról lőttem, amin fegyver eleje magasságban állítható, hátul pedig egy lőzsákkal van megtámasztva.

Az előtétet egy Rusan adapterrel szereltem fel egy DDOPTICS 2,5-15×50 és DDoptics 1-6×24 céltávcsőre, a parallaxisállítás NEM lehetséges.

A fegyveren 1-6x van értelme a nagyításnak, felette már túlságosan darabos lesz a kép. A gyakorlatban az mutatkozott, hogy a leggyakrabban 3-4x nagyítást használtuk.

 

Lövés teszt

Azért, hogy biztos eredményeket kapjak 3 időpontban végeztem teszteket és 3x ismételtem meg.

Lövési pontosság

Hőforrásként egy kézmelegítőt erősítettem egy céltáblára rajzszeggel és 3 lövést adtam le. Minden lövés után levettem a fegyverről a készüléket és újra feltettem.

Az eredmény egy kb. 4 cm-es szóráskör 100 méteren. Újra levettem és feltettem. Az eredmény egy kb. 4 cm-es szóráskör 100 méteren.

Összegzés: Ezt a szóráskört a vadászathoz elfogadhatónak tartom.

 

Ismétlési pontosság a keresővé való átalakítás után

Ezután lecavartam a kollimátor lencsét a Rusan adapterrel együtt (ami szükséges lenne a keresővé való átalakításhoz) majd újra visszacsavartam és erősen meghúztam.

Ezután újra elvégeztem a fenti próbát.

A szóráskép ugyanaz volt. De kb. 8 cm-re az első csoporttól.

Összegzés: Ez az eltérés véleményem szerint nem engedi a keresővé való átalakítást ismételt belövés nélkül.

 

Elfordulási teszt

Mindig felhívják a figyelmet arra, hogy a hőkamera előtéteket mindig elfordulás nélkül kell a fegyverre felszerelni. Referenciaként egy tapaszt feleztem el, felragasztottam a céltávcsőre és a Rusan adapterre és Tesafilmmel vízhatlanul lezártam.

Aztán a céltávcsőre szándékosan 15-20°-kal elfordítva szereltem fel és kipróbáltam, hogy mennyivel tolódik el a találati pont 3 lövésenként.

Az én fegyveremen és az én előtétemmel ez 2-3 cm volt 100 méteren, ez úgy gondolom, hogy elhanyagolható.

Adatok a készülékről a gyakorlatban

Optikai teljesítmény

Aki már nézett bele csúcskategóriás, kereső készülékbe, az tudja, hogy a felismerési távolság nem egyezik a beazonosítási távolsággal. Itt a korlátózó tényezó a felismerési távolság mellett a pixelek mérete. Egy pixel egy pont és minél több pont fér el egy vad testébe, annál jobb lesz az objektum felbontása.

Az, hogy a készülék észlel egy hőforrást, ami 1 pixelen látszik, nem jelenti azt, hogy felismerhetjük mi az. Minél közelebb kerülök, annál több pixel alkot egy képet. Amíg végül olyan közel kerülök, hogy pixelek mennyisége felismerhetővé teszi a vadat, később talán még pontosabban beazonosíthatóvá is teszi.

A magatartás és a mozgás bizonyos tapasztalat megszerzése után már sejteti, hogy milyen vadról van szó. Durva irányértékként azt mondhatjuk, hogy 100 méter felett a róka/macska vagy a borz/mosómedve már kissé nehezen megkülönböztethető. (Felsimerés kb. 400 méterig), kérődző csülkös vadat 400 méterig be lehet célozni. De, hogy őzről, dámszarvasról vagy szarvasról van szó, azt már alig lehet kivenni. (Felsimerés kb. 800 méterig), a vaddisznót szintén 400 méterig lehet becélozni. (Felsimerés szintén kb. 800 méterig)

Egy tiszta lövést őzre, dámszaravasra és vaddisznóra kb 150 méterig merek megkockáztatni, szarvasra 200 méterig. A ragadozóknál 100 méterig csökkentem a távolságot.

Kezelhetőség

 

 • A gombok érezhetőek, de mint a legtöbb hőkameránál, csak kicsit domborúak, így hideg ujjakkal kicsit trükkös a megtalálásuk, halk, tiszta zárás.
 • A készülék kb 5 másodperc alatt indul el. (Készenlétnél 1 másodperc)
 • Nincs külső állapotjelző LED. Így nem lehet tudni, hogy a készülék be van-e kapcsolva vagy készenléti üzemmódban van.
 • A kép kiváló! 10 hónap használat alatt egyszer nem volt olyan érzésem, hogy rosszul lennék felszerelve.
 • A menü kezelése egyszerű. Használati utasítás érthető.
 • Ismétlési pontosság megfelelő ELŐTÉTKÉNT
 • Elemzabáló! Kikapcsolt kijelzővel is „készenléti üzemmódban” a folyamatos üzemidő kb. 1 óra. Powerbankkal is lehet működtetni.
 •  A Powerbank kábel csatlakoztatása egy kicsit nehézkes.
 • Az elemfedél egy kicsit nehezen (szilikon tömítés) csukódik.
 • Az objektívfedél egy hangos kattanással vehető csak le, ezért a legjobb ha a lesvadászat elején levesszük.
 • A kép a legalacsonyabb fényerő szinten is eléggé világos, a felbontás annyira kivehető, hogy 25 méteren látható egy villanypásztor vezetéke, vagy 50 méteren az ujjniy vastag ágakat is láthatjuk, így jól felismerhetőek az agancsok/szarvak is.

 

Összefoglalva

Megtartottam ezt a hőkamerát, amit eredetileg csak tesztelésre kaptam és 10 hónap után, valamint legalább 100 lesvadászat után még mindig nagyon meg vagyok vele elégedve.

A vadászati mindennapokban nincs értelme váltogatni kereső és előtét használat között. Vagy – vagy! Ezért kell egy kereső és egy célzó optika.

Ha összeszerelve hagyjuk a készüléket és csak céltávcsőként használjuk, akkor a szóráskép és az ismétlési pontossága kitűnő.

Egyébként a csoportok lényegesen eltolódnak.

A n d r e a s  S c h u r z