SHOT Show 2020 / Újdonság a Trijicon-tól: Ventus ésd Ventus X lézeres távolságmérő. Ez a csúcstechnológiás készülék biztosan a SHOT Show 2020 legérdekesebb fejlesztései közé tartozik. Mert a Trijicon Ventus világszerte az első olyan lézeres távolságmérő, ami a szelet is méri. Így meg van benne a potenciál, hogy megváltoztassa a Long-Range lövészetet. A Trijicon Ventus így biztos érdekes lesz a professzionális felhasználóknak is a katonai szegmensből.

Írta: Stefan Perey

A vadonatúj Trijicon Ventus és Ventus X csúcstechnológiás távolság- és szélmérő készülék megváltoztathatja a katonai mesterlövészet és a Long Range lövősport világát.

A Trijicon Ventust felszerelték WinPro technológiával, érzékelőkkel és Doppler LIDAR-ral, így három dimenzióban méri a szélsebességeket és irányokat 6 különböző távolságban maximálisan 500 yardig (457 m). A maximális távolság biztosan nőni fog a jövőben. A Trijicon Ventus méri a szembe szelet, hátszelet, oldalirányú szelet és a függőleges szélkomponenseket. Ezen kívül a készülék megbízhatóan és gyakorlathoz közel állóan mér nem fénylő célokat maximum 5000 yard (4.570 m) távolságon.

Így először kapunk olyan mérési adatokat, ami eddig csak a gyakorlatban nagyon tapasztalt Long Range lövészek számára állt rendelkezésre egyszerűbb szélmérő készülékek (pl. Kestrel) segítségével, hogy nagy távolságokon is biztosan célba találjanak. A kézben tartott Trijicon Ventus-nál 4 lézer nyaláb alkot egy kúpot, hogy minden időjárási körülmények között (köd, hó, stb.) mérjék a hullámhossz kölcsönhatásokat a porrészecskékkel és így a szélsebességeket/-irányokat.

Trijicon Ventus: A kézi készüléket telepakolták a legmodernebb mérőtechnológiával, hogy megbízhatóan mutassa a szélsebességeket- és irányokat valamint a környezeti feltételeket.

A gyártó adatai szerint a Ventus megfelel a MIL-STD-810G szabványoknak. A készülék háza stabil és rendelkezik egy 9x nagyítással és egy világító szálkereszttel a célkereszt közepén.  A menü vezérlése és a nagy nyomógombok áttekinthetők és ösztönösen kezelhetők. A távolság- és szélmérő energiaellátását 2 újratölthető 18650 lítium akkumulátor biztosítja. A Standard modell mellett van még a bővített Ventus X modell beépített ballisztika számítóval, amit Bluetooth segítségével csatlakoztathatunk iOS vagy Android telefonokhoz és a “Trijicon Ballistics Calculator Applikációval” használhatjuk. Ebben elmenthetjük a lövész és a célpont földrajzi adatait/pozícióit, kapunk ballisztikai megoldásokat valamint kimutatja a célpont korrekciót és a szélkártyát.

A Trijicon Ventus és Ventus X ára még nem ismert. A készülékek 2020 második felétől kaphatóak. Értesíteni fogunk Benneteket.

A Trijicon honlapján további információkat találhattok a Ventus és Ventus X készülékekről.