A NOBLEX bemutatja az új 8-24×50 ED-t, ami egy könnyű és különösen kompakt spektív és ami egy jó kísérő a vadászathoz és a sporthoz. Kipróbáltuk a spektívet és eláruljuk Nektek, hogy mit várhattok a NOBLEX-től 299,- Euroért.

Írta: Hamza Malalla

Könnyű és kompakt: A NOBLEX NS 8-24×50 ED egy apróság.

Csupán 530 g a súlya és olyan hosszú, mint egy közepes méretű banán, ezért a mini spektív vészhelyzetben akár egy nagyobb kabátzsebben is elfér, tokkal együtt.

Az alacsony ár ellenére a bevonatos lencsék egy a peremeken is éles, színhű képet adnak. Ezen kívül még fröccsenő víz ellen is védett a 8-24×50 ED. Az okuláron +/- 6 dioptria kiegyenlítésre van lehetőség és a szemtávolság is beállítható szemüvegesek számára. A termékre 5 év garancia van.

A NOBLEX spektív nagyítása 8x és 24x között változtatható.

A NOBLEX mini spektív a gyakorlatban

A gyakorlati teszthez a kis spektívnek a pisztoly lőtéren, a puska lőtéren és a magaslesen kellett bizonyítania. Mindenekelőtt a 25 méteres lőtéren győzött meg minket a koncepció: A NOBLEX  alig foglal helyet a táskában és már az alacsony súlya miatt sem támaszt különösebb követelményeket a tartóval szemben, elég egy könnyű szerkezetű kompakt állvány. Az 50 méteres lőtéren is sok követelménynek megfelel a nagyítási tartomány. A 100 méteres lőtéren a teljesítmény – fényviszonyoktól függően – még kimondottan kielégítő.

Biztosan nem ez lesz az első választás a különösen előnytelen kombinációkhoz, mint például a fekete táblák, kis kaliberek és rossz céltábla megvilágítás, illetve eltűnő nappali fény. A nagyobb lőterekhez kényszer esetén jobban megéri egy erősebb nagyítású spektívet választani, a 40-50-szeres nagyítási tartományban szintén kaphatók kedvező árú és viszonylag kompakt alternatívák, mint a Kowa TSN-502 (kb. 270,- Euro, ferde betekintéssel), vagy a Nikon Pro Staff 3 16-48×60 (kb. 315,- Euro) egyenes betekintéssel.

A NOBLEX okulárján +/- 6 dioptria kiegyenlítésre van lehetőségünk.

A lesen nagyon jó benyomást tett az apró NOBLEX – jó fényviszonyoknál és a teljesítmény paraméterek keretein belül.

A NOBLEX spektív műszaki adatai

Modell:NOBLEX 8 – 25 x 50 ED
Ár:299,- Euro
Hosszúság:192 mm tokkal
Kilépő pupilla:6,2 mm – 2,1 mm
Látómező (1000 m)42 – 88 m
Közeli beállítás:1,5 m
Állvány-adapter:1/4″
Okulár menet:M36 x 0.75-6h, 6,5mm
Súly:530 g

NOBLEX NS 8-24×50 ED teszt összegzés

Természetesen az apróság 50 mm-es objektívvel nem helyettesíthet egy normál méretű prémium modellt 65-ös objektívvel. Ezek azonban okulárral együtt gyakran 1.500 Euroba vagy akár a duplájába is kerülhetnek. Sok vadász azonban a lényegesen kisebb modelleket részesíti előnyben, mint egy Optolyt 25×70, és az új NOBLEX még ennél is rövidebb és lényegesen könnyebb. Ultra kompakt spektívként ennek a modellnek megvan a saját ligája. A 299,- €-s ár teljesen rendben van a nyújtott teljesítményért.

A NOBLEX spektív egy 50 mm-es objektívvel rendelkezik.

A NOBLEX termékekről a gyártó honlapján találhattok további információkat.