Az all4shooters élő tesztjében most egy érdekes kombináció szerepel a Sightmark-tól: az Ultra Shot R-Spec RedDot és az XT-3 Tactical Magnifier LQD-Flip-to-Side (oldalra billenthető) szerelékkel Picatinny sínekhez. A két termék ára együtt 500.- Euro alatt van, ami nagyon vonzó. De milyen minőséget és teljesítményt várhatunk ezért?

Írta: all4shooters

CQB céllövészet a Sightmark Ultra Shot R-Spec-kel és az XT-3 Magnifier-rel.

A Sightmark RedDot és a külön kapható Magnifier kombináció már egy ideje kapható számos változatban: 1,5x – 7x nagyításokkal – fix vagy gyorsan oldahtó szerelékkel, oldalra billenthetó vagy akár moduláris szerelékkel is, ami lehetővé teszi a különböző optikai berendezésekkel – beleértve az éjjellátókat – való használatát. Ez az összeállítás kétségkívül sok előnyt nyújt és teljesen felhasználóbarát: közvetlen célfelismerés és helyzetfelismerés a RedDotnak köszönhetően, nagyítás igény szerint, közvetlen oldalra billenthető szerelék és egyes esetekben éjjellátó funkció is.

Itt látható a teljes Sightmark konfiguráció, ami az Ultra Shot R-Spec-ből és az XT-3 Magnifier-ből áll – mindezt a tesztelt .223 Remington kaliberű M4 MSR-re szerelték fel.

Az köztudott, hogy a jó optika szettek általában eléggé drágák. Néha még drágább, mint a csúcskategóriás 1-4x és 1-6x nagyítású optikák. A Sightmark az utóbbi 4 évben pont ilyen konfigurációkat kínált és elég sok jót hallottunk a gyártóról. Az új Ultra Shot RAM RedDot széria bevezetése (3 modellszériával R-, A- és M-Spec) volt az ideális lehetőség arra, hogy kérjünk egy tesztkészüléket Magnifier-rel (nagyító). Ebben a cikkben elolvashatjátok, hogy mennyire tetszett nekünk a Sightmark kombináció:

Sightmark Ultra Shot R-Spec Red Dot és XT-3 Tactical Magnifier: műszaki és optikai adatok

Kaptunk tehát tesztelésre egy Ultra Shot R-Spec RedDotot és egy XT-3 Tactical Magnifier-t LQD oldalra billenthető szerelékkel Picatinny sínekhez. Az R-Spec – jelentése “Range Spec” – a RedDot alapkonfigurációja az összes funkcióval és kitűnő az ára. Az XT-3 Magnifier műszaki adatai a legjobbak az összes utólag felszerelhető Sightmark Magnifier közül.

A Sightmark XT-3 Magnifier, LQD Flip to Side szerelékkel.

Az Ultra Shot R-Spec egy oldalt elhelyezett CR123A elemmel működik, akár 2000 óra élettartammal. A megvilágított piros vagy zöld célkeresztet egy választókar segítségével állíthatjuk be 4 különböző célkeresztre. 2 gomb a baloldalon a be és kikapcsolás működteti és a szín, valamint a fényerő szabályozását 10 fokozatban. Egy óra elteltével a készülék automatikusan kikapcsol és a célkereszt villogni kezd, ha merülni kezd az elem. A RedDot 25 Yard-tól (23 m) végtelenig parallaxismentes. Az Ultra Shot R-Spec teljes mértékben egy 6061-es alumíniumötvözetből készült és egy beépített Picatinny sínes szerelékkel rendelkezik gyorsszorító karral.

A Sightmark XT-3 Magnifier rendelkezik egy 23 mm-es objektívlencsével, egy +/- 3 dioptriás okulárral, tornyokkal a célkereszt központosításához és egy gumiborítással, ami csak a 30 mm-es szerelékcsövet engedi szabadon. Az LQD-Flip-to-Side szereléket is hozzá kapjuk. Egy Picatinny sínes szereléket használ rögzíthető gyorsoldó karral. Mindkét készülék jó anyagból készült, az R-Spec kivitelezése szintén tetszetős. Az egyszerűen kezelhető eloxált tornyok a nagyítón és az okulár dioptergyűrűje, valamint a gumiborítás is nagyon robusztusnak tűnik.

Az egész szettet egy .223 kaliberű félautomata M4 sportpuskára szereltük fel.

A Sightmark Ultra Shot R-Spec RedDot egy M4 MSR-en.

Az Ultra Shot R-Spec felszerelése könnyű, minden pozícióban működik és a szemtávolsága nem fix. Ez nem vonatkozik a nagyítóra, amit úgy kell felszerelni, hogy a „szemdoboz – Eye-Box” jó legyen – a szemtávolság azonban jó 90 mm. Tapasztalataink szerint a legjobb, ha először a nagyítót szereljük fel és utána a RedDot-ot. Ha egy lapos BUIS-t használunk, akkor egy felhajtható nézőke-célgömb szettet is használhatunk a Tactical-Magnifierrel lehajtott állapotban. A RedDoton található kar lapos, az LQD szerelék karja viszont nem. A RedDot belövése egyszerű a 120 MOA állítási tartománynak és az elegendően hangos 1 MOA kattintásoknak köszönhetően.

A Sightmark XT-3 Tactical Magnifier az LQD-Flip-to-Side szerelékkel.

Az XT-3 Magnifiert egy kézmozdulattal oldalra billenthetjük. Ezt lövés közben elvégezhetjük anélkül, hogy le kéne tenni a puskát vagy a célról levennénk a szemünket.

A Sightmark teljes szettje a lövésteszten!

A kézikönyv figyelmeztet arra, hogy egy másik célkereszt választása a belövés után egy célponteltolódást okozhat és ez nem egy hibás funkció. A szín pirosról zöldre és fordítva váltása nem befolyásolja a célpontot. Amúgy sem rajongunk a cserélhető célkeresztekért, ezért a tesztünkben kizárólag a Circle Dot-ot használtuk. Miután elvégeztük a belövést, a beállítás stabil maradt, mindegy mit csináltunk. Miután néhány hónapot szórakoztunk a beállítással és egy teljes puska osztályt végigpróbáltunk, őszintén mondhatjuk, hogy nagyon szerencsések vagyunk a stabilitással.

A célkereszt képe kitűnő a nagyírón keresztül. A Magnifier tényleg lenyűgözött minket a képminőségével és a látómezővel, amit kínál: világos, a peremekig éles és különösen csekély torzulás. A tornyok nem befolyásolják a RedDot belövéstét, csak arra szolgálnak, hogy a célkeresztet a nagyítón keresztül középre helyezzük. Simán és finoman állíthatóak, de nem elég merevek, hogy az akaratlan mozdulatokat megakadályozzák. Az okulár dioptriagyűrűje ellenben tökéletes.

Tesztlövészet az MSR puskával és a Sightmark komplett szettjével, ami RedDotból és nagyítóból áll. A képen: Debora az all4shooters csapatából

Egy kicsit keresgélnünk kellett, hogy találjunk valami kritizálnivalót… Véleményünk szerint a gyengéje az LQD-Flip-to-Side szerelék. Ne értsenek félre: Ha egyszer felszerelték, akkor úgy működik, ahogy kell és mindkét pozícióban nagyon stabil. Minden alkalommal tökéletesen központosan tér vissza az elemhez. Ezen kívül úgy lehet felszerelni, hogy balra vagy jobbra billenjen.

Azonban nagyobb, mint a többi ilyen típusú szerelék, csak egy 30 mm-es gyűrűvel rendelkezik (a Sightmark PVS14-NVD adapter tőle függetlenül van felszerelve, tehát vagy az egyik megy vagy a másik), a kar kiáll, fekete lakkozott és könnyen karcolódik. Ha a terepen levesszük a nagyítót, akkor a karkezelést segítő kis rugók elveszhetnek, habár ezek nélkül is rögzítve marad a sínen. Még egyszer: Az LQD Flip-to-Side szerelék elvégzi a dolgát, de mégis az az érzésünk, hogy lehetne rajta mit javítani.

Sightmark Ultra Shot R-Spec RedDot: az összegzésünk

Összegezve a Sightmark szettje, ami 483,98 Euroba kerül (SM Ultra Shot R-Spec RedDot 202,99 Euro és SM XT-3 Tactical Magnifier 280,99 Euro), egy nagyszerű kombináció. Az elején feltett kérdésre a válasz: Többet kapunk az elvártnál! A RedDot és a Magnifier optikai és műszaki teljesítménye is kiemelkedő ezért az árért. Le voltunk nyűgözve az R-Spec belövési stabilitásától és az összességében nyújtott minőségtől.